KISA ÜRÜN BİLGİSİ - PENTASA 1 G SUPOZİTUVAR
PENTASA 1 g supozİtuvar
2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m
Her bir supozİtuvar 1 g mesalazin İçerir.
Yardımcı maddeler İçin 6.1’e bakınız.
3. farmasöti̇k form
Supozİtuvar.
Beyaz ilâ açık kahverengi renginde, noktalı, dikdörtgen şeklinde supozİtuvar.
4. kli̇ni̇k özelli̇kler
4.1 terapötik endikasyonlar
Ülseratif proktotİtis tedavisinde endikedir.
4.2 pozoloji ve uygulama şeklierişkinler:
Günde 1 – 2 defa 1 supozİtuvar rektal yoldan uygulanır.
Kullanmadan önce hastanın tuvalete gitmesi önerilmektedir.
Kullanma Talimatı:
1. Supozituvan kullanmadan hemen önce tuvalete gitmesi önerilir.
2. Parmak koruyucu parmaklardan birine takılır.
3. Supozİtuvar rektumunun içine mümkün olduğu kadar yukarı yerleştirilir.
4. Eğer supozituvar su İle veya nemlendirici krem ile önce nemlendirilirse, supozituvar daha rahat yerleştirilir.
5. Eğer 10 dakika içinde dışarı kaçarsa, yeni bir supozituvar yerleştirilir.
6. Kullanılmış parmak koruyucu atılır.
Böbrek/Karaciğer yetmezliği: PENTASA ağır karaciğer ya da böbrek yetmezliğinde kullanılmamalıdır.
Geriyatrik popülasyon: Veri yoktur.
Pediyatrik popülasyon: Çocuklar için sınırlı veri ve az deneyim bulunmaktadır.
4.3 kontrendikasyonlar
Ürünün içinde bulunan mesalazine, herhangi bir yardımcı maddesine veya salisilatlara karşı hassasiyeti olan hastalarda, ağır karaciğer ve/veya böbrek yetmezliği olanlarda kontrendikedir.
4.4 özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Sülfasalazine karşı alerji veya hassasiyet gösteren çoğu hasta benzer reaksiyonlar riski olmadan PENTASA kullanabilir. Ancak, sülfasalazine karşı alerjisi olduğu bilinen hastalarda tedavi uygulanırken dikkat edilmelidir (salisilatlara karşı alerji riski). Akut intolerans reaksiyonları örneğin karın bölgesinde kramplar, akut kann ağnsı, ateş, ciddi başağnsı ve döküntü durumunda tedavi hemen kesilmelidir.
Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. ALT veya AST gibi karaciğer fonksiyon parametreleri tedavi öncesinde ve tedavi sırasında hekim tarafindan değerlendirilmelidir.
Böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanımı tavsiye edilmez. Böbrek fonksiyonları (örneğin serum kreatinin), özellikle tedavinin başlarında rutin olarak kontrol edilmelidir. Hekim tarafindan uygun görülürse, böbrek fonksiyonları tedavi öncesinde ve tedavi sırasında idrar ölçüm çubuğu İle takip edilmelidir. Tedavi sırasında böbrek fonksiyon bozukluğu gelişen hastalarda, mesalazine bağlı nefrotoksisiteden kuşkulanılmalıdır. NSAID’ler ve azatioprin gibi bilinen diğer nefrotoksik ilaçlarla birlikte kullanılması renal reaksiyonların riskini arttırabilir ve buna bağlı olarak renai fonksiyonun izlenme sıklığı artırılmalıdır.
Özellikle astım gibi akciğer hastalığı olan hastalar tedavinin seyri esnasmda dikkatlice takip edilmelidir.
Mesalazinin neden olduğu kardiyak aşın duyarlılık reaksiyonlan (miyo- ve perikardit) nadiren bildirilmiştir. Mesalazin ile çok nadir ciddi kan diskrazileri bildirilmiştir. Kan sayımındaki farklılıklan gözlemek için kan testi tedavi öncesinde ve tedavi sırasında önerilmektedir. Bölüm
4.5 ’te belirtildiği gibi azatioprin, 6-merkaptopurin veya tiyoguanin alan hastalarda eşlik eden mesalazin kullanımı kan diskrazisi riskini artırabilir. Bu tip yan etkiler görülürse veya şüphe edilirse tedavi durdurulmalıdır.
Tedavi başlangıcından 14 gün sonra takip amaçlı testlerin ve 4’er hafta ara ile de devamındaki 2 veya 3 testin yaptırılması önerilmektedir. Eğer bulgular normal ise takip testleri 3 ayda bir yapılmalı, ancak başka semptomlar ortaya çıkarsa testler hemen yaptırılmalıdır.
4.5 diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
PENTASA ile azatioprin veya 6-merkaptopurinin veya tiyoguanin birlikte tedavisi birçok çalışmada miyelosüpresyon etkisinin sıklığını arttırmakta ve etkileşim olduğu görülmektedir. Bununla birlikte etkileşimin ardındaki mekanizma tam olarak belirli değildir. Akyuvar sayımının düzenli takip edilmesi önerilmektedir ve tiopurinlerin dozaj rejimi buna göre ayarlanmalıdır.
Mesalazinin varfarinin antikoagülan etkisini düşürdüğü konusunda çok az kanıt bulunmaktadır.
4.6 gebelik ve laktasyongebelik kategorisi b.
Lütfen aşağıdaki ‘Gebelik dönemi’ bölümüne bakınız.
PENTASA, gebelik sırasında dikkatli kullanılmalıdır ve doktorun görüşüne bağlı olarak, muhtemel faydalan muhtemel zararlannı aştığında kullanılmalıdır.
Mesalazinin plasenta bariyerini geçtiği bilinmektedir ve göbekbağındaki kordon plazma konsantrasyonu matemal plazma konsantrasyonundan daha düşüktür. Asetİl-mesalazin metaboliti, kordon ve matemal plazmada benzer konsantrasyonda bulunmaktadır. Birçok çalışmada teratojenik etki rapor edilmemiştir ve insanlarda kullanımına ilişkin önemli bir risk bulunmamaktadır. Oral mesalazin ile hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, doğurganlıkta, hamilelikte, embriyo/fotal oluşumu, doğum veya doğum sonrası gelişimde doğrudan veya dolaylı olarak bir etki gözlemlenmemektedir. PENTASA İle tedavi edilen annelerin yenidoğanlannda kan hastalıkları (pansitopeni, lökopeni, trombosİtopenİ, anemi) bildirilmiştir.
Tek bir vakada gebelik esnasında uzun süre yüksek doz mesalazin kullanımından (oral olarak 2 – 4 g) sonra yenidoğanda böbrek yetmezliği rapor edilmiştir.
PENTASA, laktasyon sırasında dikkatli kullanılmalıdır ve doktorun görüşüne bağlı olarak, muhtemel faydalan muhtemel zararlannı aştığında kullanılmalıdır.
Mesalazin anne sütüne geçer. Mesalazinin sütteki konsantrasyonu anne kanmdakinden düşüktür. Ancak, asetil-mesalazin metabolitinin konsantrasyonu benzer ya da fazla olabilir. Bebeklerini emziren kadınlarda oral mesalazin kullanımı üzerindeki deneyim kısıtlıdır. PENTASA ile laktasyon sırasında kontrollü çalışmalar yürütülmemiştir. Yenidoğanda diyare gibi aşın duyarlık reaksiyonlan göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer bebekte diyare devam ederse, anne sütü kesilmelidir.
Erkek hastalarda çok seyrek olarak oligospermi rapor edilmiştir.
4.7 araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
PENTASA, araç ve makine kullanımım etkilemez.
4.8 i̇stenmeyen etkiler
Klinik çalışmalarda en fazla görülen istenmeyen etkiler diyare, bulantı, kann ağnsı, baş ağnsı, kusma ve döküntü olmuştur.
Aşın duyarlılık reaksiyonlan ve ilaca bağlı ateş zaman zaman görülebilir.
Rektal uygulamayı takiben kaşıntı, rektal rahatsızlık ve acil dışkılama İhtiyacı gibi lokal reaksiyonlar oluşabilir.
İstenmeyen etkiler aşağıdaki sınıflama kullanılarak sıklık gruplarına ayrılmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Çok seyrek: Eozİnofili (alegîk reaksiyonlara İlişkin olarak), kan sayımında değişiklik (anemi, aplastik anemi, lökopeni (granülositopeni ve nötropeni dahil)), trombositopeni, agranülosİtozis, pansitopeni
Çok seyrek: Pankolİt
Bilinmiyor: Aşın duyarlıhlık reaksiyonu
Yaygın: Baş ağnsı
Seyrek: Baş dönmesi
Çok seyrek: Periferik nöropati
Seyrek: Miyo*- ve perikardit*
Çok seyrek: Alerjik ve fibrotik akciğer reaksiyonları (dispne, öksürük, bronkospazm, alerjik alveolit, pulmoner eozinofili, doku içi akciğer bozukluğu, pulmoner infiltrasyon, pnömoni dahil)
Yaygın: Diyare, karın ağrısı, bulantı, kusma
Seyrek: Amilaz artışı (kan ve/veya idrar), akut pankreatit*, flatulans
Çok seyrek: Karaciğer enzimleri, kolestaz parametreleri ve bilirubin artışı, hepatotoksisite (hepatit*, kolestatik hepatit, siroz, karaciğer yetmezliği dahil)
Yaygın: Döküntü (ürtiker, ekzantem ve eritematöz döküntü dahil)
Yaygın olmayan: Işığa karşı duyarlılık reaksiyonları
Çok seyrek: Geçici saç dökülmesi
Çok seyrek: Miyalji, artraljİ, lupus eritematosus benzeri reaksiyonları
Çok seyrek: Renal fonksiyon bozukluğu (akut ve kronik interstisyel nefrit*, nefrotik sendrom böbrek yetmezliği dahil), İdrar renginde değişiklik
Çok seyrek: Olİgospermi (geri dönüşlü)
Bilinmiyor: İlaca bağlı ateş
(*) Mesalazine bağlı miyo-ve perikardit, pankreatit, nefrit ve hepatit oluşum mekanizması bilinmemektedir. Ancak bu reaksiyonların alerjik olabileceği düşünülmektedir.
Yukarıda belirtilen bozuklukların bazıları enflamatuvar barsak hastalıklarının bizzat kendi süreçlerinde de görülebilmektedir.
4.9 doz aşımı ve tedavisi
Hayvanlarda deneyim: Domuzlarda 5 g/kg’a kadar tek oral mesalazin dozlan ya da sıçanlarda 920 mg/kg tek intravenöz mesalazin dozlan letal olmamıştır.
İnsanlarda doz asımı tedavisi: Hastanede semptomatik tedavi uygulanır. Böbrek fonksiyonları yakından takip edilmelidir.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1 farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötİk grup: İntestinal antienflamatuar ajanlar
ATC kodu: A07 EC02
Mesalazin uzun zamandır ülseratif kolit ve Crohn hastalığının tedavisinde kullanılan sülfasalazinin aktif birimidir.
Klinik çalışmalar, oral ve rektal her iki uygulama yoluyla alman mesalazinİn barsak enflamatuar dokusu üzerine terapötik etkisinin sistemik değil lokal olduğunu göstermektedir.
Tüm enflamatuvar barsak hastalığı olan kişilerin enflamasyonlu barsak dokusunda lökosit göçünde artış, anormal sİtokİn üretimi, araşidonik asit metabolitleri (özellikle lökotrien B4 olmak üzere) üretimi ve serbest radikal oluşumunda artış görülmektedir. Mesalazinİn, lökosit kemotaksisİnİ inhibe eden, sitokin ve lökotrien üretimini azaltan ve serbest radikalleri uzaklaştıran hem in-vitro hem de in-vivo farmakolojik etkileri vardır. Yukarıda bahsedilen mekanizmaların hangisinin mesalazinİn klinik etkisini göstermede esas rolü oynadığı henüz bilinmemektedir.
5.2 farmakokinetik özelliklermesalazini̇n etkisi bağırsağın hasta mukoza bölümü ile doğrudan temasına bağlıdır.
PENTASA supozituvar, sindirim borusunun distal bölümüne yüksek konsantrasyonlu mesalazini düşük sistemik absorpsiyonla sağlamak için tasarlanmıştır. Enemanm inen kolona ulaşıp kaplamasına karşılık, supozituvar rektumu kaplar.
Emilim:
PENTASA supozituvar rektal uygulamadan sonra absorpsiyonu azdır ve doza, formülasyona ve yayılım derecesine bağlıdır. Sağlıklı gönüllüler üzerinde yapılan çalışmada, kararlı durumlarda toplanan idrara göre günlük 2 g (1 g x 2) doz uygulandığında supozituvar uygulamasını takiben absorpsiyon yaklaşık %10 bulunmuştur.
Dağılım:
Mesalazinİn proteinlere bağlanma kapasitesi %50, asetil-mesalazinİnkİ ise %80’dir.
Bivotransformasyon:
Mesalazin, hem pre-sistemik olarak barsak mukozasında hem de sistemik olarak karaciğerde N-asetil-mesalazİne (asetil-mesalazin) metabolİze olur. Bir miktar asetilasyon, kolon bakterileri tarafindan da gerçekleştirilmektedir. Bu asetilasyon işlemi hastanın asetilatör fenotipine bağlı değildir.
Asetil-mesalazinin klinik olarak inaktif olduğu düşünülmektedir. Fakat bu teyit edilmemiştir.
Eliminasyon:
Mesalazin ve asetil-mesalazîn, idrar ve feçes ile atılmaktadır. İdrarla, esas olarak asetil-mesalazin atılmaktadır.
Doğrusallık / Doğrusal olmayan durum:
Veri yoktur.
Yas:
Yaşla değişen bir farmakokinetîk özellik tanımlanmamıştır.
Cinsiyet:
Cinsiyete göre farklılık gösteren farmakokinetik özellikler tanımlanmamıştır.
Böbrek / Karaciğer yetmezliği:
Böbrek ve/veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda, yetmezlik sonucunda ortaya çıkan eliminasyon oranında azalma ve sistemik mesalazin konsantrasyonunda artma, nefrotoksik advers reaksiyon riskinde yükselmeye yol açabilir.
5.3 klinik öncesi güvenlilik verileri
Test edilen her tür hayvanda belirli nefrotoksisite ve olası gastrointestinal toksisite gösterilmiştir. Nefrotoksisite insanlardaki terapötik dozların 5–10 katı yükseklikteki dozlarda belirgindir.
Hayvanlar üzerine yapılan deneylerde gastrointestinal kanal, karaciğer veya hemopoetik sistem ile ilişkili herhangi anlamlı bir toksisite görülmemiştir.
în vitro test sistemleri ve in vivo çalışmalarda herhangi bir mutajenik etki bulunmamı ştır. Sıçanlarda yapılan çalışmalarda bu maddenin, tümör oluşumunda herhangi bir etkisi olduğuna dair bir kanıt bulunmamıştır.
6. farmasöti̇k özelli̇kler
6.1 yardımcı maddelerin listesi
Magnezyum stearat
Talk
Povidone
Magrokol 6000
6.2 geçimsizlikler
63 Raf ömrü
6.4 saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C altındaki oda sıcaklığında, ışıktan korunarak ve ambalajında saklanmalıdır.
6.5 ambalajın niteliği ve içeriği
28 supozituvar (7×4) içeren iki katlı alüminyum folyolu blister ambalajda parmak koruyucu ile birlikte ambalajlanmıştır.
6.6 beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Özel bir gereklilik yoktur.
Kullanılmamış olan ürün ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü YÖnetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. ruhsat sahi̇bi̇
Ferring İlaç San.ve Tic. Ltd. Şti.
Büyükdere Cad. Nurol Plaza No.255 Kat 13
Maslak 34398 İstanbul
Tel: (0212) 335 62 00
Faks: (0212) 285 42 74
e-posta:
8. RUHSAT NUMARASI
9. İLK RUHSAT TARİHİ / /RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi:
Ruhsat yenileme tarihi: