KISA ÜRÜN BİLGİSİ - MONOTONE %20 KREM
1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi
MONOTONE %20 Krem
2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m
Etkin madde:
Her 1 gram krem 200 mg monobenzon içerir.
Setil alkol 85 mg / g
Propilen glikol 50 mg / g
Yardımcı maddeler için 6.1’e bakınız.
3. farmasöti̇k form
Krem
Beyaz, beyaza yakın homojen krem
4. kli̇ni̇k özelli̇kler
4.1. terapötik endikasyonlar
MONOTONE, yaygın, repigmentasyon tedavilerine dirençli ve ciddi kozmetik sorun oluşturan vitiligoda depigmentasyon için endikedir. Geniş yüzey alanına uygulanması uygun değildir.
MONOTONE, yaygın (vücut yüzey alanının yüzde 50’sinden daha fazlası) idiopatik vitiligo olan hastalarda vitiligolu deriyi çevreleyen normal cildi kalıcı bir şekilde depigmente edici bir ajandır.
MONOTONE, çillenme durumunda; belirli parfümlerin kullanımından sonra fotosensitizasyonun neden olduğu hiperpigmentasyonda (berlock dermatit); gebelik melazmasında (kloazma) veya derinin postinflamatuar hiperpigmentasyonunda önerilmez. MONOTONE, cafe-au-lait lekelerinin, pigmente nevüs, malign melanoma veya melanin dışındaki pigmentlerden (örneğin, safra, gümüş veya yapay pigmentler) kaynaklanan pigmentasyon tedavisi için etkili değildir.
4.2. pozoloji ve uygulama şekli
MONOTONE, doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde vitiligolu deriyi çevreleyen pigmentli bölgeye günde iki kez ince bir tabaka şeklinde uygulanıp, ovulmalıdır. MONOTONE ile tedavi sırasında güneş ışığına uzun süre maruz kalınmamalıdır veya güçlü bir güneşten koruyucu ajan kullanılmalıdır. Güneşten koruyucu bir ajan kullanılmadığında tedavi başarısı azalabilir. MONOTONE gözkapağı üzerine ve perioküler bölgeye uygulanmamalıdır. Uygulamadan hemen sonra doğrudan başka birisi ile cilt cilde temastan kaçınılmalıdır.
MONOTONE ile genellikle bir ile dört aylık tedaviden sonra depigmentasyon gerçekleşir. Dört aylık MONOTONE tedavisinden sonra tatmin edici sonuçlar elde edilemiyorsa, tedavi kesilmelidir. İstenilen depigmentasyon derecesi elde edildiğinde, MONOTONE, depigmentasyonu korumak için (genellikle haftada yalnızca iki kez) gereken miktarda uygulanmalıdır.
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde vitiligolu deriyi çevreleyen pigmentli bölgeye günde iki kez ince bir tabaka şeklinde uygulanıp ovulmalıdır.
Veri bulunmamaktadır.
12 yaşın altındaki pediyatrik hastalarda monobenzonun güvenliliği ve etkililiği hakkında veri bulunmamaktadır.
Veri bulunmamaktadır.
4.3. kontrendikasyonlar
Monobenzona veya MONOTONE içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birisine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
MONOTONE’nin yaygın vitiligo dışında kullanımı kontrendikedir.
Monobenzon güçlü bir depigmentasyon yapıcı ajan olup, kozmetik bir cilt ağartıcı değildir. Yaygın (dissemine) vitiligo dışında kullanımı kontrendikedir. Monobenzon sıklıkla geri dönüşümsüz depigmentasyona yol açtığından hidrokinon yerine kullanılmamalıdır.
MONOTONE gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
4.4. özel kullanım uyarıları ve önlemleri
MONOTONE, hafif bir kozmetik ağartıcı değil, güçlü bir renk açıcı ajandır. Yaygın vitiligoda, depigmentasyon haricinde kullanılmamalıdır. Bu ve tüm ilaçlar çocukların erişiminden uzak tutulmalıdır.
MONOTONE ile tedavi sonrasında, hastanın cildi güneşe daha hassas olacaktır. Güneşe maruz kalmadan önce güneşten koruyucu ajan kullanılmalıdır.
MONOTONE uygulama alanına uzak, normal cilt alanlarında depigmentasyon oluşturabilir. MONOTONE, cafe-au-lait lekeleri, pigmentli nevüs, malign melanoma ve melanin dışındaki pigmentlerden (örneğin, safra, gümüş veya yapay pigmentler) kaynaklanan pigmentasyon tedavisinde etkili değildir.
MONOTONE’yi çillere karşı kullanmayınız.
MONOTONE, setil alkol içermektedir. Setil alkol lokal deri reaksiyonlarına (örneğin, kontakt dermatite) sebebiyet verebilir.
MONOTONE, propilen glikol içermektedir. Propilen glikol, ciltte iritasyona neden olabilir. Başka bir kişi ile cilt teması olması durumunda diğer kişide temas yerinde depigmentasyon görülebilir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri
MONOTONE ile ilgili bugüne kadar hiçbir ilaç etkileşimi bildirilmemiştir.
Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.
4.6. gebelik ve laktasyon
Gebelik ve laktasyon döneminde kullanımı kontrendikedir.
Gebelik Kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar için özel öneriler bulunmamaktadır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / ve-veya / embriyonal / fetal gelişim / ve-veya / doğum / ve-veya / doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. bölüm 5.3.). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
MONOTONE gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
MONOTONE’nin anne sütüne karışıp karışmadığı bilinmemektedir. Pek çok ilaç anne sütüne karıştığından, laktasyon döneminde kullanılmamalıdır.
4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Veri bulunmamaktadır.
4.8. i̇stenmeyen etkiler
MONOTONE’nin, topikal uygulamasından sonra hafif, geçici cilt tahrişi, eritematöz ve egzamatöz reaksiyonlar da dahil olmak üzere duyarlılaşma meydana gelebilir.
MONOTONE’nin diğer yan etkileri; ekzojen okronozis, alt ekstremitede telenjiektazi ve flebektazi, pruritus, kserozis, eritem, kızarıklık, ödem, konjonktival melanozis ve uzak bölgelerde depigmentasyondur.
Bu reaksiyonlar genellikle geçici olmasına rağmen, tahriş, yanma hissi veya dermatit olarak ortaya çıkarsa MONOTONE ile tedaviye son verilmelidir.
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Bilinmiyor: İritasyon, sensitizasyon, eritematöz ve egzematöz reaksiyonlar, yanma, hassasiyet, dermatit.
MONOTONE’nin uygulandığı bölgeye uzak olan normal cilt alanları sıklıkla depigmente hale gelebilir. Bu bölgelerde düzensiz, göze hoş görünmeyen ve sıklıkla kalıcı depigmentasyon da oluşabilir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (; eposta: ; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. doz aşımı ve tedavisi
MONOTONE için bilinen bir doz aşımı bilgisi yoktur.
Etkin madde olan monobenzon, hidrokinonun monobenzil eteridir. Kinon bileşiklerinin dermal yolla doz aşımında hipopigmentasyon, cilt iritasyonu ve eritem görülebilir. Hipopigmentasyon, monobenzonun beklenen etkisidir. Cilt iritasyonu ve eritem durumlarında ise cilt üzerindeki konsantrasyonunu azaltacak önlemler almak gereklidir.
Doz aşımı durumlarında uygulamaya ara verilmelidir. Topikal steroid ile birlikte ıslak pansuman yapılmalıdır.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1. farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Diğer dermatolojikler
ATC Kodu: D11AX13
Monobenzon, hidrokinonun monobenzil eteridir. Cilde topikal olarak uygulanan monobenzon, tirozin ve dihidroksifenil substratlarından oluşan melanini baskılayıcı bir ajan olarak kullanılır. Monobenzon, vitiligolu derinin çevresindeki normal cildin rengini kalıcı olarak açar.
Monobenzon epidermal melanositlere karşı sitotoksiktir. Saç ve kaşlarda bulunan folliküler melanositlere etki etmediğinden hastalarda saç ve kaşlarda beyazlamaya neden olmaz.
Yapı olarak tirozine benzediğinden tirozinaz enzimi için substrat görevini görür. Tirozinaz enzimi melanogenezde hız sınırlayıcıdır. Monobenzon melanogenez hızını yavaşlatarak melanositleri hipopigmente hale getirir.
Monobenzona maruz kalmış melanositlerde sellüler oksidatif stres meydana gelir, melanozom yapısı bozulur.
Monobenzon tirozinaz yardımı ile reaktif bir kinon bileşiğine dönüşür. Bu reaktif kinon bileşiği tirozin proteinlerine bağlanarak bir hapten-taşıyıcı kompleksi oluşturur. Antijen özelliği taşıyan bu kompleks, sistemik olarak melanositleri tahrip eden enflamatuar bir cevaba neden olur. Ortaya çıkan bu otoimmünite, aplikasyon alanının dışında da depigmentasyon oluşumunu açıklar.
Hızlı ve kalıcı doğuştan immün aktivasyon MBEH’e maruz kalan ciltte de oluşur. MBEH, kinon haptene karşı tip 4 geç tip hipersensitive cevabı oluşturan, kontakt hassaslaştırıcıdır. Bu cevap Langerhans hücrelerinden veya keratinositler tarafından interlökin (IL)-IŞ ve IL-18 gibi proinflamatuar sitokinler üretimine bağlıdır.
Monobenzon pigmente deriye topikal olarak uygulandığında melanositlerdeki tirozinaz ile etkileşime girerek protein zincirleri ile kinon haptenleri oluşturur. Monobenzonun tirozinaz ile konversiyonu serbest oksijen radikallerinin oluşumu ile ilişkilendirilir; melanozomlar tahrip olur. Bu durum otofaji yolaklarının başlatılmasına ve tirozinazın ubikitinasyonuna neden olur. Bu da yüzey MHC Class I ve II moleküllerinde melanozom kaynaklı antijenlerin prezentasyonunu artırır. CD8+ ve CD4+ T hücre cevabının gelişimini doğrudan stimüle ederek melanosite spesifik antikor cevabının oluşmasına yol açar. Hafif artmış serbest radikal seviyesi monobenzona maruz kalan melanositlerden melanozomal antijenleri taşıyan eksozomların salgılanmasına neden olur. Eksozomlar dendritik hücreleri aktive ederek hem haptenize hem de değişmemiş otoantijenlere cevap veren CD8+ T hücrelerinin oluşumunu artırır. İnnat immün sistem aktive olur.
Monobenzona maruz kalmış melanositlerin lizisi ve innat immün aktivasyon sonucunda immün reaksiyon haptenize olmamış melanosit antijenlerine de yayılır ve progressif depigmentasyona yol açar.
5.2. farmakokinetik özellikler
Genel özellikler
Bu ilacın uygulama alanındaki etkisi, deri pH’ı, derinin kuruluğu ya da yağlılığı, deri hidrasyonu ve aynı zamanda dermatolojik hastalık koşulları gibi epidermis koşullarından etkilenir.
Emilim
Veri bulunmamaktadır.
Dağılım
Veri bulunmamaktadır.
Biyotransformasyon
Veri bulunmamaktadır.
Eliminasyon
Veri bulunmamaktadır.
5.3. klinik öncesi güvenlilik verileri
Geleneksel güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme toksisitesi çalışmaları insanlara yönelik özel bir tehlike ortaya koymamaktadır.
Karsinogenesis riskine bağlı olarak Avrupa Birliği tarafından 2001 yılında kozmetik ürünlerde kullanımı yasaklanmıştır.
6. farmasöti̇k özelli̇kler
6.1. yardımcı maddelerin listesi
Setil alkol
Propilen glikol
Sodyum lauril sülfat
Beyaz balmumu (bal arısı tarafından üretilen doğal bir madde)
Deiyonize su
6.2 geçimsizlikler
Oksidatif maddeler ve alkaliler ile reaksiyona girer.
6.3. raf ömrü
24 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar
25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
6.5. ambalajın niteliği ve içeriği
MONOTONE, polipropilen koruyucu kapak ve polipropilen kapak ile kapatılmış 113,5 g’lık kavanoz, karton kutuda kullanma talimatı ile birlikte ambalajlanır.
6.6. beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller „Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği“ ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri"ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. ruhsat sahi̇bi̇
Assos İlaç Kimya, Gıda Ürünleri Üretim ve Tic. A.Ş.
Ümraniye, İstanbul, Türkiye
Tel: (0216) 612 91 91
Faks: (0216) 612 91 92
8. ruhsat numarasi
2019/698
9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇/ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇
İlk ruhsat tarihi : 17.09.2019
Ruhsat yenileme tarihi :