KISA ÜRÜN BİLGİSİ - MİNİRİN İNTRANAZAL SOLÜSYON 0.1MG/ML, 2.5 ML
1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi
MINIRIN 0.1 mg/ml intranazal solüsyon, 2.5 mİ
2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m
2.5 ml’lik şişe içinde, 1 ml’de 89 mikrogram desmopressine eşdeğer 0.1 mg desmopressin asetat bulunur.
Sodyum klorür...................9,0 mg
Yardımcı maddeler için 6.1’e bakınız.
3. farmasöti̇k form
Burun damlası
4. kli̇ni̇k özelli̇kler
4.1 terapötik endikasy onlar
MİNİRİN İntranazal Solüsyon, santral diabetes insipidusun tedavisinde ve idrar yoğunlaştırma kapasite testinde endikedir.
4.2 pozoloji ve uygulama şeklirınil tüpün bir birim işareti (0.05 mi̇) 5 mikrogram desmopressin asetata karşılık gelir.
Santral diabetes insipidus:
Testten sonra doz kişiye göre belirlenir. Yetişkinler için normal doz günde 1–2 defa 10–20 mikrogram , çocuklar için günde 1–2 defa 5–10 mikrogram’dır. Eğer su retansiyonu / hiponatremi belirtileri ortaya çıkarsa, tedavi geçici olarak durdurulmalı ve doz yeniden ayarlanmalıdır.
Sıvı alımı kısıtlanmalıdır. Eğer su retansiyonu ve/veya hiponatremi belirtileri (baş ağrısı, mide bulantısı/kusma, kilo alma ve ciddi vakalarda konvülsiyonlar) ortaya çıkarsa, hasta tamamen iyileşene kadar tedavi kesilmelidir. Tekrar tedaviye başlandığında, sıvı alımı çok ciddi olarak kısıtlanmalıdır; bkz. bölüm 4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri.
İdrar yoğunlaştırma kapasite testi:
İdrar yoğunlaştırma kapasitesini belirlemek için teşhis amaçlı kullanılır.
Yetişkinler için normal doz 40 mikrogram’dır. 1 yaşından büyük çocuklarda doz 20 mikrogram, 1 yaşından küçük çocuklarda ise 10 mikrogram’dır.
Uygulandıktan sonra MİNİRİN 1 saat içinde idrarla hemen atılır. Ozmolalitenin ölçülmesi için ilk 8 saatte 2 idrar numunesi alınır.
Sıvı ahmı kısıtlanmalıdır; bkz. bölüm 4.4. Özel kullanım uyanlan ve önlemleri.
MİNİRİN intranazal yol ile kullanılır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Bildirilmemiştir.
Pediyatrik popülasyon:
Santral diabetes insipidus: Çocuklar için normal doz günde 1–2 defa 5–10 mikrogram.
İdrar yoğunlaştırma kapasite testi: 1 yaşından büyük çocuklarda doz 20 mikrogram, 1 yaşından küçük çocuklarda ise 10 mikrogram.
Geriyatrik popülasyon: Yaşlı hastalarda hiponatremi görülme riski daha yüksektir.
Santral diabetes insipidus: Günde 1–2 defa 10–20 mikrogram.
İdrar yoğunlaştırma kapasite testi: 40 mikrogram.
4.3 kontrendikasyonlar
MİNİRİN İntranazal Solüsyon aşağıdaki durumlarda kullanılmamalıdır:
Habituel ve psikojenik polidipsi (40 ml/kg/24 saat’i aşan idrar üretimi ile sonuçlanan), Uygunsuz ADH salgılama sendromu (SIADH), Bilinen hiponatremi, Diüretik tedavisi gerektiren bilinen veya şüpheli kalp yetmezliği ve diğer durumlar, Orta derecede ve şiddetli böbrek yetmezliği (kreatinin klirensi <50 ml/dak), Desmopressin veya diğer bileşenlere karşı aşın duyarlılık.4.4 Özel kullanım uyanları ve önlemleri
Özel kullanım uyanlan:
MİNİRİN İntranazal Solüsyon aşağıdaki durumlarda dikkatli kullanılmalıdır:
Küçük çocuklar ve yaşlı hastalann tedavisinde, Sıvı ve/veya elektrolit dengesizliği ile karakterize olan durumlarda, Kafa içi basıncın yükselme riski olan durumlarda, Kistik fibroz hastasıysamz, İşeme güçlüğü yaşıyorsanız.1 yaşın altındaki çocuklarda idrar yoğunlaştırma kapasite testi, sadece hastanede uygun koşullar altında yapılmalıdır.
Teşhis amaçlı kullanıldığında sıvı alımı, uygulamadan önceki 1 saatten uygulama sonrasındaki 8 saate kadar maksimum 0.5 litre ile kısıtlanarak susuzluğu giderecek kadar olmalıdır.
Sıvı alımı aynı anda azaltılmazsa, tedavi su retansiyonu ve/veya hiponatremi belirtilerine (baş ağrısı, mide bulantısı/kusma, kilo alma ve ciddi vakalarda konvülsiyonlar) yol açabilir. Yaşh hastalar, düşük plazma sodyum düzeyli hastalar ve 24 saatlik idrar hacmi yüksek olan (2.8–3 litre üzeri) hastalarda, hiponatremi görülme riski daha yüksektir.
Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
Önlemler:
Acil idrar yapma ihtiyacı olan/idrar tutamayan, idrara çıkma sıklığında artış veya noktüri (örneğin, iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH), üriner sistem enfeksiyonu, mesane taşlan/tümörleri), polidipsi veya zor kontrol edilen diabetes mellituslu hastalarda, öncelikle belirtilerin spesifik nedeni tedavi edilmelidir.
Hiponatremiyi önlemek için önlem alınmalıdır, sıvı retansiyonuna özel olarak dikkat edilmelidir ve aşağıdaki durumlarda plazma sodyum seviyeleri sıklıkla kontrol edilmelidir:
– Uygunsuz ADH salgılama sendromu (SIADH)’nu tetiklediği bilinen, örneğin trisiklik antidepresanlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleri, klorpromazin ve karbamazepin gibi ilaçlarla bir arada tedavi durumu.
– N S AID ’ 1er ile bir arada tedavi durumu.
Sistemik enfeksiyonlar, ateş ve gastroenterit gibi sıvı ve/veya elektrolit dengesizliği ile karakterize olan akut hastalıklar süresince desmopressin tedavisi kesilmelidir.
4.5 diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Santral Sinir Sistemi ajanlan
Bozulmuş ADH salgılamasını tetiklediği bilinen maddeler, örneğin trisiklik antidepresanlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleri, klorpromazin ve karbamazepin, artan sıvı retansiyonu riski ile birlikte additif antidiüretik etkiye neden olabilir (bkz. bölüm 4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri).
Non-steroidal antienflamatuar ajanlar
Non-steroidal antienflamatuar ilaçlar su retansiyonu / hiponatremiye neden olabilir (bkz. bölüm 4.4. Özel kullanım uyanlan ve önlemleri).
4.6 gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye: Gebelik kategorisi: B.
Çocuk Doğurma Potansiyeli Bulunan Kadınlar / Doğum Kontrolü (Kontrasepsiyon) Bildirilmemiştir.
Diabetes insipiduslu gebe kadınlarda, sınırlı sayıda (n=53) gebelikte maruz kalma olgulanna ilişkin veriler, desmopressinin gebelik üzerinde ya da fetüsün / yeni doğanın sağlığı üzerinde advers etkileri olduğunu göstermemektedir. Bugüne kadar ilgili hiçbir epidemiyolojik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik, embriyo / fetal gelişim, doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı advers etkilere işaret etmemektedir.
Gebe kadınlara MÎNİRİN İntranazal Solüsyon uygulanırken tedbirli olunmalıdır.
Pre-eklampsi riskinde artış nedeniyle kan basıncı monitorizasyonu önerilir.
Yüksek dozda (300 mikrogram intranazal) desmopressin alan emziren annelerden alınan sütün analiz sonuçlan, desmopressinin anne sütüne geçtiğini göstermekte ancak çocuğa geçen desmopressin miktan düşük olmakta ve olasılıkla diürezi etkilemek için gereken miktann altında kalmaktadır. Desmopressinin tekrarlanmış dozlardan sonra anne sütünde birikip birikmediğine dair çalışma mevcut değildir.
Üreme yeteneği / Fertilite Bildirilmemiştir.
4.7 Araç ve makine kullanmaya etkisi
Araç ve makine kullanmaya etkisi yoktur.
4.8 i̇stenmeyen etkiler
Tedavi ile birlikte sıvı aliminin azaltılmaması, su retansiyonu ve/veya hiponatremi ile birlikte görülebilen semptomlara (başağnsı, bulantı/kusma, kilo alma ve ciddi vakalarda konvülsiyonlar) yol açabilir.
Bunlar aşağıdaki sınıflama kullanılarak sıklık gruplarına ayrılmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Çok seyrek: Alerjik reaksiyonlar
Çok seyrek: Hiponatremi
Yaygın: Karın ağrısı, mide bulantısı
Çok seyrek: Aleıjik deri reaksiyonları
Yaygın olmayan: Koruyucu maddeye karşı aleıjik reaksiyonlar
Yaygın: Baş ağrısı, konjesyon/rinit, burun kanaması
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Pediyatrik popülasyon:
Psikiyatrik bozukluklar
Çok seyrek: Çocuklarda duygusal bozukluklar
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (; e-posta: ; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9 doz aşımı ve tedavisi
Toksisite:
Fazla sıvı ahmıyla birlikte alınan normal dozlar bile su zehirlenmesine neden olabilir. 0,3 mikrogram/kg i.v. ve 2,4 mikrogram/kg intranazal dozları aşan dozlar, çocuklarda ve yetişkinlerde sıvı alımına eşlik eden hiponatremi ve konvülsiyonlara neden olmuştur. Diğer yandan, 5 aylık bir bebeğe intranazal olarak uygulanan 40 mikrogram ve 5 yaşındaki bir çocuğa intranazal olarak uygulanan 80 mikrogram, hiç bir semptoma yol açmamıştır. Yeni doğana parenteral olarak uygulanan 4 mikrogram, oligüri ve kilo alımına neden olmuştur.
Aşın dozlar sıvı retansiyonu ve/veya hiponatremi ile birlikte etki süresinin uzamasına neden olur.
Semptomlar:
Hiponatremi ile aynı semptomlardır. Baş ağnsı, mide bulantısı, sıvı retansiyonu, hiponatremi, hipoosmolalite, oligüri, SSS depresyonu, konvülsiyonlar, pulmoner ödem.
Tedavi:
Doz aşımı artan sıvı retansiyonu ve hiponatremi riski ile birlikte etki süresinin uzamasına neden olabilir. Hiponatremi tedavisi kişiye özgü olmasına rağmen, aşağıdaki genel önlemler alınabilir.
Hiponatremi, desmopressin tedavisinin kesilmesi ve sıvı kısıtlaması ile tedavi edilir. Eğer hastada semptomlar varsa, izotonik veya hipertonik sodyum klorür infuzyonu verilebilir. Sıvı retansiyonu ciddi ise (konvülsiyonlar ve bilinç kaybı) furosemid ile tedavi edilir.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1 farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antidiüretik hormon, ADH
ATC kodu: H01B A02
MİNİRÎN doğal pitüiter hormon olan arginin vazopressinin yapısal bir analoğu olan desmopressin içerir. Farkı, sisteindeki amino grubunun çıkarılması ve L-argininin D-arginin ile sübstitüe edilmesidir. Bu yapısal değişiklikler sonucu intranazal uygulama dahil klinik olarak uygulanan dozlarda etki süresi uzamış ve istenmeyen presör etkiler ortadan kalkmıştır.
5.2 farmakokinetik özellikleremilim
Biyoyararlanımı yaklaşık %3 – 5’dir. Yaklaşık bir saat sonra maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşır.
Dağılım
Desmopressinin dağılımı, en iyi 0.3 – 0.5 litre/kg’ın eliminasyon fazı süresince dağılım hacmi ile iki bölmeli dağılım modeli tanımlanmaktadır.
Biyotransformasyon
Desmopressinin in-vivo metabolizması çalışılmamıştır. P450 sistem sitokromuyla insan karaciğer mikrozomlannda yapılan desmopressin in vitro metabolizma çalışmaları, karaciğerde metabolize olan desmopressin miktarının çok önemsiz olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, P450 sistem sitokrom ile insan karaciğerinde in-vivo metabolize olması olasılık dahilinde değildir. Hepatik metabolizmayı etkileyen diğer ilaçlarla da etkileşimi olası değildir.
Eliminasyon
Desmopressinin toplam itrahı 7.6 litre/saattir. Eliminasyon terminal yan ömrü 2.8 saattir. Sağlıklı kişilerde itrah oram değişmez ve %52 (%44 – %60)’dir.
5.3 klinik öncesi güvenlilik verileri
Desmopressinin güvenlilik ve güvenlilik profilinin araştırılması sırasında olağan dışı bulgular saptanmamıştır.
6. farmasöti̇k bi̇lgi̇ler
6.1 yardımcı maddelerin listesi
Sodyum klorür
Klorbutanol
Hidroklorik asit
Saf su
6.2 geçimsizlikler
Bilinen geçimsizliği yoktur.
6.3 raf ömrü
48 ay.
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
2 °C – 8 °C’de buzdolabında saklayınız.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Kahverengi Tip I cam şişede 2.5 mİ solüsyonla birlikte, damlalık seti ve 2 rinil tüp (rinil tüp üzerinde hacim, 0.025 ml’den 0.20 ml’ye siyah çizgi ile işaretlenmiştir).
6.6 beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Atıklan Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
MİNÎRİN Intranazal Solüsyon’u kullanmadan önce bu bilgileri okuyunuz.
1. Şişenin boynundaki plastik uç çekilir.
2. Emniyet kılıfi çıkanlıp plastik kapak açılır.
3. Damlalığın ucundaki küçük tıpa kıvnlarak çıkanhr. Aynı tıpanın ters tarafi, özellikle dik durumda saklanmadığı zamanlarda sızmayı önlemek için kullanılır.
4. Plastik tüpün (rinil) kalibre edilmiş bölümünü bir ele ve diğer elin parmaklan damlalığın silindirik bölümünün etrafina yerleştirilir. Damlalığın ucu plastik tüpün “ok” ile gösterilen ucuna, aşağıya doğru yerleştirilir ve sıvı istenilen işarete gelene kadar damlalık sıkılır. Eğer tüpün doldurulmasında zorluk çekilirse, gerekli dozu çekip rinil tüpüne doldurmak için bir insülin veya tüberkülin şınngası kullanılabilir.
5. Plastik tüp, ucundan yaklaşık 2 cm yukanda tutulur ve parmak uçlan burun deliğine değene kadar tüp burun deliğinden içeri sokulur.
6. Nefes tutulur, tüpün diğer ucu ağıza alınır. Baş arkaya eğilir ve sonra ilacın burun boşluğunda gerekli yere gitmesini sağlayacak şekilde kısa kuvvetli bir nefes verilir. Bu yöntemle, ilaç sadece burun boşluğunda kalacak ve preparat boğazın arkasına akmayacaktır.
7. Kullanımdan sonra şişenin plastik kapağı kapatılır, plastik tüp su ile yıkanır ve içinde su kalmaması için kuvvetle sallanır. Böylece plastik tüp bir sonraki uygulama için kullanıma hazır olacaktır.
7. ruhsat sahi̇bi̇
Ferring İlaç San.ve Tic. Ltd. Şti.
Büyükdere Cad. Nurol PlazaNo: 255 Kat 13
Maslak 34398 Şişli, İstanbul
Tel: (0212) 335 62 00
Faks: (0212)285 42 74
e-posta:
8. ruhsat numarasi
126/75
9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇/ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇
İlk ruhsat tarihi: 05/02/2009
Ruhsat yenileme tarihi: