KISA ÜRÜN BİLGİSİ - MAGNİS % 1 KREM
1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi
Magnis %1 krem
2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m
1 gram krem, 10 mg Nadifloksasin içerir.
Setil alkol 40 mg
Stearil alkol 40 mg
Benzalkonyum klorür 0,40 mg
Yardımcı maddeler için 6.1’e bakınız.
3. farmasöti̇k form
Krem
Beyaz renkli krem.
4. kli̇ni̇k özelli̇kler
4.1. terapötik endikasyonlar
MAGNİS, akne vulgaris ve yüzeyel deri enfeksiyonlarının topikal tedavisinde endikedir.
4.2. pozoloji ve uygulama şekli
MAGNİS, uygulanacak bölgeler dikkatlice temizlenip, kurulandıktan sonra, sabahları ve yatmadan önce olmak üzere, günde 2 kere ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır. Göz ve dudaklara temas konusunda dikkatli olunmalıdır (Bkz. 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Kontaminasyonları önlemek için, MAGNİS bir pamuk/bez parçası kullanılarak uygulanmalıdır.
MAGNİS gözenekleri tıkayan maddelerle birlikte kullanılmamalıdır.
Tedavi süresi genellikle 8 haftaya kadardır.
Uygulama yolu sebebiyle geçerli değildir.
MAGNİS’in güvenilirliği ve etkililiği yenidoğan ve çocuklarda incelenmemiştir. Bu nedenle, MAGNİS 14 yaş altı hastalarda kullanılmamalıdır.
Özel kullanımı yoktur.
4.3. kontrendikasyonlar
MAGNİS, nadifloksasin ya da formülasyondaki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen kişilerde kullanılmamalıdır.
4.4. özel kullanım uyarıları ve önlemleri
MAGNİS’in güvenilirliği ve etkililiği, 14 yaş altı çocuklarda yeterince incelenmemiştir. Bu nedenle, bu yaş grubundaki hastalarda kullanımı önerilmemektedir.
Göz ve diğer mukoz membranlarla temastan kaçınılmalıdır. Temas olduğu takdirde, gözler ya da mukoz membran bol miktarda ılık su ile yıkanmalıdır. Diğer bölgelere yanlışlıkla sürülmesini önlemek için, krem uygulandıktan sonra eller yıkamalıdır. Kesik v.s. gibi yaralara uygulanmamalıdır.
Sistemik olarak uygulanan diğer kinolonlarla tedavi edilen hastalarda, ışığa karşı hassasiyet reaksiyonlarının geliştiği bilinmektedir. Hayvan ve insanlarda yapılan çeşitli çalışmalar nadifloksasinin fototoksik ya da fotoalerjik etkilere sahip olmadığını göstermiş olsa da, krem bazı, ışığa karşı hassasiyet reaksiyonlarını arttırabilir. Ayrıca MAGNİS kullanırken, güneş ışığına ya da yapay UV ışığına uzun süreli maruziyete dair herhangi bir deneyim mevcut değildir. Bu nedenle MAGNİS tedavisi gören hastalar yapay UV radyasyonuna (UV lambalar, güneş banyosu, solaryum) ve mümkünse, güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmalıdır.
Eritem, kaşıntı, papüller gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları veya ciddi iritasyon olduğunda ilacın kullanımı kesilir.
MAGNİS, setil alkol, stearil alkol ve benzalkonyumklorür içerdiğinden, nadiren lokal deri reaksiyonlarına (örneğin, kontakt dermatite) sebebiyet verebilir ve deri iritasyonlarına neden olabilir.
4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
MAGNİS’in uygulanmasını takiben, nadifloksasinin insan derisinden emilimi çok yavaştır (Bkz. 5.2. Farmakokinetik özellikler) ve bu nedenle, sistemik yoldan eşzamanlı olarak uygulanan diğer ilaçlarla etkileşme olasılığı çok düşüktür. Sistemik olarak uygulanan ilaçların etkinliğinin, topikal nadifloksasin uygulamasından etkilenebileceğini gösteren herhangi bir kanıt yoktur.
MAGNİS deride tahrişe yol açabileceğinden, peeling (soyma) ajanları, astrenjenlar, aromatik ajanlar ve alkol gibi tahriş edici maddeler içeren ürünlerle birlikte kullanımı, derideki tahrişe yol açabilir.
Sağlıklı gönüllülerde ve grade I-II akne vulgarisli hastalarda yapılan iki çalışma göstermiştir ki; diğer anti akne ajanları ile MAGNİS’in birlikte kullanımı kümülatif iritasyon potansiyelini artırmaz ve ürünün güvenlik profilini değiştirmez.
4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi: b
Nadifloksasinin gebe kadınlardaki etkileri ile ilgili yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ embriyonal/ fetal gelişim/ doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. Kısım 5.3)
Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
MAGNİS’in terapötik dozları emziren kadınlara uygulandığı takdirde, nadifloksasin anne sütünden memedeki çocuk üzerinde etkiye neden olabilecek ölçüde atılmaktadır.
MAGNİS emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Emzirme dönemindeki kadınlar MAGNİS kremi hiçbir şekilde göğüslerine uygulamamalıdır.
Nadifloksasinin gebe kadınlardaki etkileri ile ilgili klinik çalışma verileri mevcut değildir. Hayvanlarla yapılan çalışmalar, gebelik, embriyonal/ fötal gelişme, doğum ya da doğum sonrası gelişme üzerinde doğrudan ya da dolaylı olarak zararlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir (bkz. Kısım 5.3).
4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Farmakodinamik profil ve elde edilen klinik deneyimler, nadifloksasinin taşıt ve makine kullanma yeteneği üzerine herhangi bir etkisini göstermemektedir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Olası yan etkilerle ilgili olarak, oluşabilecek belirti sıklıkları şu şekildedir:
Çok yaygın Yaygın Yaygın olmayan Seyrek Çok seyrek Bilinmiyor | >1/10 >1/100 ila <1/10 >1/1000 ila <1/100 >1/10.000 ila <1/1000 <1/10.000 (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) |
Yaygın olmayan: Ateş basması
Yaygın: Kaşıntı
Yaygın olmayan: Kabartı, kuruluk, kontakt dermatit, tahriş, deride sıcaklık hissi
İzole raporlar: Eritem, ürtiker, deride hipopigmentasyon
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir ( ; e-posta: ; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9. doz aşımı ve tedavisi
MAGNİS, oral yoldan kullanım için değil, topikal uygulama için tasarlanmıştır. Tekrarlanan ve aşırı uygulamalar terapötik iyileşmeyi hızlandırmaz ya da ilerletmez ve diğer yandan da, belirgin kızarıklık ve rahatsızlık riski taşırlar.
Oral yoldan alındığında, nadifloksasin, sıçanlarda ve farelerde, 5000 mg/kg’ın üzerinde, minimum öldürücü doz ile çok düşük bir akut toksisite ortaya koymuştur.
MAGNİS, yanlışlıkla yutulduğu ve alınan miktar da az olmadığı takdirde, uygun bir gastrik lavaj yönteminin uygulanması düşünülmelidir.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1. farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: Akne Tedavisinde Kullanılan Antiinfektifler ATC kodu: D10AF
Nadifloksasin, Propionibacterium acnes ve Staphylococcus epidermidis de dahil olmak üzere, aerobik Gram-pozitif, aerobik Gram-negatif ve anaerobik bakterilere karşı geniş bir antibakteriyel etkililik spektrumuna sahip sentetik bir bakterisidal kinolondur. Nadifloksasin, metisiline dirençli Staphylococcus aureus ’a (MRSA) karşı, metisiline duyarlı Staphylococcus aureus ’a (MSSA) karşı olanla benzer güçte yüksek bir antibakteriyel etkililik göstermiştir. Ayrıca, ilacın kinolona dirençli yeni MRSA’ya karşı da etkili olduğu gözlenmiştir. Nadifloksasin diğer yeni kinolonlara karşı çapraz-direnç göstermemiştir. Bu antimikrobiyal sadece topikal kullanım için geliştirildiğinden, EUCAST veya CLSI klavuzları ile nadifloksasine hassasiyet için standardize bir kırılma noktası belirlenmemiştir. Pek çok yayında kırılma noktası >8 mg/L veya >12 mg/L olarak verilmiştir ve direnç oranı tüm çalışılmış mikroorganizmalar için ihmal edilebilir seviyededir. Ayrıca akne hastalarından izole Almanlar’da yapılmış “in vitro ” çalışmada, nadifloksasine hassasiyet için kırılma noktası > 4 mg/L olarak belirlenmiştir. Bu kırılma noktası için, P. acnes, MSSA, MRSA ve Staphylococcus epidermidise direnç oranı eritromisin, siprofloksasin ve klindamisin ile karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. Nadifloksasinin bakterisidal etkisi, DNA giraz (topoizomeraz II) ve topoizomeraz IV bakteriyel enzimlerinin inhibisyonundan kaynaklanmaktadır. Bu enzimler, bakteriyel DNA’nın replikasyonu, transkripsiyonu ve onarımı için gereklidir. Klinik çalışmalar için seçilen akneli hastaların folikül analizinden elde edilen bulgular, nadifloksasin %1 kremin, krem bazıyla tedavi edilen kontrol grubuna kıyasla, foliküllerdeki Propionibacterium acnes ve diğer mikroorganizmaların sayılarını anlamlı olarak azalttığını göstermektedir.
5.2. farmakokinetik özellikler
Emilim:
Nadifloksasin % 1 kremin deriye uygulanmasını takiben, nadifloksasiin emilim miktarı tam olarak bilinmemekte fakat tam olmadığı bilinmektedir. Emilim derecesi, sağlam bir stratum corneum olmasına bağlıdır. Akne hastalarında nadifloksasinin perkutan absorpsiyonunun sağlıklı cilde sahip hastalardakinden fazla olduğu gözlenmiştir.
Dağılım:
Sistemik emilimi takiben, yaygın ve hızlı bir dağılım gösterir, fakat doku düzeyleri hızla düştüğünden, vücutta birikme gibi bir problem teşkil etmesi beklenmemektedir. Ortalama plazma konsantrasyonu 1 ve 3 ng/ml’dir.
Biyotransformasyon:
Emilimi takiben, idrar ve feçeste, hem değişmemiş nadifloksasin hem de metabolitleri saptanmıştır. Metabolizasyon oksidasyon ve konjugasyon proseslerini içerir.
Eliminasyon:
Nadifloksasin % 1 kremin, sağlıklı bir insanın sırt derisine uygulanan, 10 g’lık tek bir topikal dozu ile 0,54 mg/ml değerinde bir ortalama pik plazma düzeyi elde edilmiş ve plazma konsantrasyonu ortalama 12.7 saatlik bir yarı ömür ile azalmıştır. 7 gün boyunca, günde iki kere 5 g dozda nadifloksasin % 1 krem uygulanan normal sağlıklı kişilerde gerçekleştirilen tekrarlanan uygulama çalışmasında, plazma konsantrasyonu, çalışmanın 5. gününde kararlı duruma ulaşmıştır. Son dozajın uygulanmasından 8 saat sonra, 1.34 ng/ml’lik bir pik plazma düzeyine erişilmiştir. 192 saatlik bir süreçte, ortalama üriner geri kazanım, uygulanan nadifloksasin dozunun %0.013’ü olmuştur.
5.3. klinik öncesi güvenlilik verileri
İnsanlarda yapılan konvansiyonel güvenlik çalışmalarına dayanan preklinik verilerde farmakolojik, tekrarlayan doz toksisitesi, karsinojenite ve fotokarsinojenite potansiyeli ve üreme toksisitesi yönünden hiçbir özellik saptanmamıştır.
Lokal toksisite çalışmaları, deride hafif bir tahriş potansiyeli ortaya koymuş fakat gecikmiş aşırı duyarlılık reaksiyonları, fototoksisite ya da fotoalerjik reaksiyonlara dair herhangi bir kanıt ortaya koymamıştır.
Nadifloksasin kremin gözler için hafif bir tahriş edici etkisi olduğu tavşanlarda gözlenmiş, fakat bu tahriş uygulamadan sonra ılık suyla yıkama ile azaltılmıştır.
Sistemik olarak uygulanan kinolonların genç hayvanlarda, uzun kemiklerin kıkırdağında hasar oluşumunu indüklediği bilinse de, özellikle hassas bir tür olan, genç köpeklerde oral yoldan yüksek dozda verilen nadifloksasinin eklemler üzerinde toksik bir etkisi olduğuna dair herhangi bir kanıt elde edilmemiştir.
Nadifloksasinin genetik toksisite profili, piyasadaki diğer kinolonların profiline benzerdir; bazı kinolonların, tedavi sırasında ultraviyole ışınlarına maruz kalan farelerde UVA ile indüklenen fotokarsinojeniteyi artırdığı gösterilmiştir.
6. farmasöti̇k özelli̇kler
6.1. yardımcı maddelerin listesi
Benzalkonyum Klorür (%50)
Yumuşak beyaz parafin
Hafif sıvı parafin
Stearil Alkol
Setil Alkol
Polioksietilen 20 setil eter
Polioksietilen 02 setil eter
Gliserin
Dietanolamin
Disodyum EDTA Sodyum hidroksit Deiyonize su
6.2. geçimsizlikler
Bilinen herhangi bir geçimsizliği yoktur.
6.3. raf ömrü
24 ay
6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız.
6.5. ambalajın niteliği ve içeriği
30 g’lık alüminyum tüpler halinde, karton kutuda kullanma talimatı ile beraber ambalajlanır.
6.6. beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler kullanılmamış olan ürünler ya da artık materyaller “ tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “ ambalaj ve ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. ruhsat sahi̇bi̇
Santa Farma İlaç San. A.Ş.
Okmeydanı, Boruçiçeği Sok. No: 16
34382 Şişli- İSTANBUL
0212 220 64 00
0212 222 57 59
8. ruhsat numarasi (lari)
2015/523
9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇ / ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇
İlk ruhsat tarihi: 24.06.2015
Ruhsat yenileme tarihi: --
10. küb’ün yeni̇lenme tari̇hi̇
1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi
Magnis %1 krem
2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m
1 gram krem, 10 mg Nadifloksasin içerir.
Setil alkol 40 mg
Stearil alkol 40 mg
Benzalkonyum klorür 0,40 mg
Yardımcı maddeler için 6.1’e bakınız.
3. farmasöti̇k form
Krem
Beyaz renkli krem.
4. kli̇ni̇k özelli̇kler
4.1. terapötik endikasyonlar
MAGNİS, akne vulgaris ve yüzeyel deri enfeksiyonlarının topikal tedavisinde endikedir.
4.2. pozoloji ve uygulama şekli
MAGNİS, uygulanacak bölgeler dikkatlice temizlenip, kurulandıktan sonra, sabahları ve yatmadan önce olmak üzere, günde 2 kere ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır. Göz ve dudaklara temas konusunda dikkatli olunmalıdır (Bkz. 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Kontaminasyonları önlemek için, MAGNİS bir pamuk/bez parçası kullanılarak uygulanmalıdır.
MAGNİS gözenekleri tıkayan maddelerle birlikte kullanılmamalıdır.
Tedavi süresi genellikle 8 haftaya kadardır.
Uygulama yolu sebebiyle geçerli değildir.
MAGNİS’in güvenilirliği ve etkililiği yenidoğan ve çocuklarda incelenmemiştir. Bu nedenle, MAGNİS 14 yaş altı hastalarda kullanılmamalıdır.
Özel kullanımı yoktur.
4.3. kontrendikasyonlar
MAGNİS, nadifloksasin ya da formülasyondaki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen kişilerde kullanılmamalıdır.
4.4. özel kullanım uyarıları ve önlemleri
MAGNİS’in güvenilirliği ve etkililiği, 14 yaş altı çocuklarda yeterince incelenmemiştir. Bu nedenle, bu yaş grubundaki hastalarda kullanımı önerilmemektedir.
Göz ve diğer mukoz membranlarla temastan kaçınılmalıdır. Temas olduğu takdirde, gözler ya da mukoz membran bol miktarda ılık su ile yıkanmalıdır. Diğer bölgelere yanlışlıkla sürülmesini önlemek için, krem uygulandıktan sonra eller yıkamalıdır. Kesik v.s. gibi yaralara uygulanmamalıdır.
Sistemik olarak uygulanan diğer kinolonlarla tedavi edilen hastalarda, ışığa karşı hassasiyet reaksiyonlarının geliştiği bilinmektedir. Hayvan ve insanlarda yapılan çeşitli çalışmalar nadifloksasinin fototoksik ya da fotoalerjik etkilere sahip olmadığını göstermiş olsa da, krem bazı, ışığa karşı hassasiyet reaksiyonlarını arttırabilir. Ayrıca MAGNİS kullanırken, güneş ışığına ya da yapay UV ışığına uzun süreli maruziyete dair herhangi bir deneyim mevcut değildir. Bu nedenle MAGNİS tedavisi gören hastalar yapay UV radyasyonuna (UV lambalar, güneş banyosu, solaryum) ve mümkünse, güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmalıdır.
Eritem, kaşıntı, papüller gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları veya ciddi iritasyon olduğunda ilacın kullanımı kesilir.
MAGNİS, setil alkol, stearil alkol ve benzalkonyumklorür içerdiğinden, nadiren lokal deri reaksiyonlarına (örneğin, kontakt dermatite) sebebiyet verebilir ve deri iritasyonlarına neden olabilir.
4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
MAGNİS’in uygulanmasını takiben, nadifloksasinin insan derisinden emilimi çok yavaştır (Bkz. 5.2. Farmakokinetik özellikler) ve bu nedenle, sistemik yoldan eşzamanlı olarak uygulanan diğer ilaçlarla etkileşme olasılığı çok düşüktür. Sistemik olarak uygulanan ilaçların etkinliğinin, topikal nadifloksasin uygulamasından etkilenebileceğini gösteren herhangi bir kanıt yoktur.
MAGNİS deride tahrişe yol açabileceğinden, peeling (soyma) ajanları, astrenjenlar, aromatik ajanlar ve alkol gibi tahriş edici maddeler içeren ürünlerle birlikte kullanımı, derideki tahrişe yol açabilir.
Sağlıklı gönüllülerde ve grade I-II akne vulgarisli hastalarda yapılan iki çalışma göstermiştir ki; diğer anti akne ajanları ile MAGNİS’in birlikte kullanımı kümülatif iritasyon potansiyelini artırmaz ve ürünün güvenlik profilini değiştirmez.
4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi: b
Nadifloksasinin gebe kadınlardaki etkileri ile ilgili yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ embriyonal/ fetal gelişim/ doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. Kısım 5.3)
Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
MAGNİS’in terapötik dozları emziren kadınlara uygulandığı takdirde, nadifloksasin anne sütünden memedeki çocuk üzerinde etkiye neden olabilecek ölçüde atılmaktadır.
MAGNİS emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Emzirme dönemindeki kadınlar MAGNİS kremi hiçbir şekilde göğüslerine uygulamamalıdır.
Nadifloksasinin gebe kadınlardaki etkileri ile ilgili klinik çalışma verileri mevcut değildir. Hayvanlarla yapılan çalışmalar, gebelik, embriyonal/ fötal gelişme, doğum ya da doğum sonrası gelişme üzerinde doğrudan ya da dolaylı olarak zararlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir (bkz. Kısım 5.3).
4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Farmakodinamik profil ve elde edilen klinik deneyimler, nadifloksasinin taşıt ve makine kullanma yeteneği üzerine herhangi bir etkisini göstermemektedir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Olası yan etkilerle ilgili olarak, oluşabilecek belirti sıklıkları şu şekildedir:
Çok yaygın Yaygın Yaygın olmayan Seyrek Çok seyrek Bilinmiyor | >1/10 >1/100 ila <1/10 >1/1000 ila <1/100 >1/10.000 ila <1/1000 <1/10.000 (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) |
Yaygın olmayan: Ateş basması
Yaygın: Kaşıntı
Yaygın olmayan: Kabartı, kuruluk, kontakt dermatit, tahriş, deride sıcaklık hissi
İzole raporlar: Eritem, ürtiker, deride hipopigmentasyon
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir ( ; e-posta: ; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9. doz aşımı ve tedavisi
MAGNİS, oral yoldan kullanım için değil, topikal uygulama için tasarlanmıştır. Tekrarlanan ve aşırı uygulamalar terapötik iyileşmeyi hızlandırmaz ya da ilerletmez ve diğer yandan da, belirgin kızarıklık ve rahatsızlık riski taşırlar.
Oral yoldan alındığında, nadifloksasin, sıçanlarda ve farelerde, 5000 mg/kg’ın üzerinde, minimum öldürücü doz ile çok düşük bir akut toksisite ortaya koymuştur.
MAGNİS, yanlışlıkla yutulduğu ve alınan miktar da az olmadığı takdirde, uygun bir gastrik lavaj yönteminin uygulanması düşünülmelidir.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1. farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu: Akne Tedavisinde Kullanılan Antiinfektifler ATC kodu: D10AF
Nadifloksasin, Propionibacterium acnes ve Staphylococcus epidermidis de dahil olmak üzere, aerobik Gram-pozitif, aerobik Gram-negatif ve anaerobik bakterilere karşı geniş bir antibakteriyel etkililik spektrumuna sahip sentetik bir bakterisidal kinolondur. Nadifloksasin, metisiline dirençli Staphylococcus aureus ’a (MRSA) karşı, metisiline duyarlı Staphylococcus aureus ’a (MSSA) karşı olanla benzer güçte yüksek bir antibakteriyel etkililik göstermiştir. Ayrıca, ilacın kinolona dirençli yeni MRSA’ya karşı da etkili olduğu gözlenmiştir. Nadifloksasin diğer yeni kinolonlara karşı çapraz-direnç göstermemiştir. Bu antimikrobiyal sadece topikal kullanım için geliştirildiğinden, EUCAST veya CLSI klavuzları ile nadifloksasine hassasiyet için standardize bir kırılma noktası belirlenmemiştir. Pek çok yayında kırılma noktası >8 mg/L veya >12 mg/L olarak verilmiştir ve direnç oranı tüm çalışılmış mikroorganizmalar için ihmal edilebilir seviyededir. Ayrıca akne hastalarından izole Almanlar’da yapılmış “in vitro ” çalışmada, nadifloksasine hassasiyet için kırılma noktası > 4 mg/L olarak belirlenmiştir. Bu kırılma noktası için, P. acnes, MSSA, MRSA ve Staphylococcus epidermidise direnç oranı eritromisin, siprofloksasin ve klindamisin ile karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. Nadifloksasinin bakterisidal etkisi, DNA giraz (topoizomeraz II) ve topoizomeraz IV bakteriyel enzimlerinin inhibisyonundan kaynaklanmaktadır. Bu enzimler, bakteriyel DNA’nın replikasyonu, transkripsiyonu ve onarımı için gereklidir. Klinik çalışmalar için seçilen akneli hastaların folikül analizinden elde edilen bulgular, nadifloksasin %1 kremin, krem bazıyla tedavi edilen kontrol grubuna kıyasla, foliküllerdeki Propionibacterium acnes ve diğer mikroorganizmaların sayılarını anlamlı olarak azalttığını göstermektedir.
5.2. farmakokinetik özellikler
Emilim:
Nadifloksasin % 1 kremin deriye uygulanmasını takiben, nadifloksasiin emilim miktarı tam olarak bilinmemekte fakat tam olmadığı bilinmektedir. Emilim derecesi, sağlam bir stratum corneum olmasına bağlıdır. Akne hastalarında nadifloksasinin perkutan absorpsiyonunun sağlıklı cilde sahip hastalardakinden fazla olduğu gözlenmiştir.
Dağılım:
Sistemik emilimi takiben, yaygın ve hızlı bir dağılım gösterir, fakat doku düzeyleri hızla düştüğünden, vücutta birikme gibi bir problem teşkil etmesi beklenmemektedir. Ortalama plazma konsantrasyonu 1 ve 3 ng/ml’dir.
Biyotransformasyon:
Emilimi takiben, idrar ve feçeste, hem değişmemiş nadifloksasin hem de metabolitleri saptanmıştır. Metabolizasyon oksidasyon ve konjugasyon proseslerini içerir.
Eliminasyon:
Nadifloksasin % 1 kremin, sağlıklı bir insanın sırt derisine uygulanan, 10 g’lık tek bir topikal dozu ile 0,54 mg/ml değerinde bir ortalama pik plazma düzeyi elde edilmiş ve plazma konsantrasyonu ortalama 12.7 saatlik bir yarı ömür ile azalmıştır. 7 gün boyunca, günde iki kere 5 g dozda nadifloksasin % 1 krem uygulanan normal sağlıklı kişilerde gerçekleştirilen tekrarlanan uygulama çalışmasında, plazma konsantrasyonu, çalışmanın 5. gününde kararlı duruma ulaşmıştır. Son dozajın uygulanmasından 8 saat sonra, 1.34 ng/ml’lik bir pik plazma düzeyine erişilmiştir. 192 saatlik bir süreçte, ortalama üriner geri kazanım, uygulanan nadifloksasin dozunun %0.013’ü olmuştur.
5.3. klinik öncesi güvenlilik verileri
İnsanlarda yapılan konvansiyonel güvenlik çalışmalarına dayanan preklinik verilerde farmakolojik, tekrarlayan doz toksisitesi, karsinojenite ve fotokarsinojenite potansiyeli ve üreme toksisitesi yönünden hiçbir özellik saptanmamıştır.
Lokal toksisite çalışmaları, deride hafif bir tahriş potansiyeli ortaya koymuş fakat gecikmiş aşırı duyarlılık reaksiyonları, fototoksisite ya da fotoalerjik reaksiyonlara dair herhangi bir kanıt ortaya koymamıştır.
Nadifloksasin kremin gözler için hafif bir tahriş edici etkisi olduğu tavşanlarda gözlenmiş, fakat bu tahriş uygulamadan sonra ılık suyla yıkama ile azaltılmıştır.
Sistemik olarak uygulanan kinolonların genç hayvanlarda, uzun kemiklerin kıkırdağında hasar oluşumunu indüklediği bilinse de, özellikle hassas bir tür olan, genç köpeklerde oral yoldan yüksek dozda verilen nadifloksasinin eklemler üzerinde toksik bir etkisi olduğuna dair herhangi bir kanıt elde edilmemiştir.
Nadifloksasinin genetik toksisite profili, piyasadaki diğer kinolonların profiline benzerdir; bazı kinolonların, tedavi sırasında ultraviyole ışınlarına maruz kalan farelerde UVA ile indüklenen fotokarsinojeniteyi artırdığı gösterilmiştir.
6. farmasöti̇k özelli̇kler
6.1. yardımcı maddelerin listesi
Benzalkonyum Klorür (%50)
Yumuşak beyaz parafin
Hafif sıvı parafin
Stearil Alkol
Setil Alkol
Polioksietilen 20 setil eter
Polioksietilen 02 setil eter
Gliserin
Dietanolamin
Disodyum EDTA Sodyum hidroksit Deiyonize su
6.2. geçimsizlikler
Bilinen herhangi bir geçimsizliği yoktur.
6.3. raf ömrü
24 ay
6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız.
6.5. ambalajın niteliği ve içeriği
30 g’lık alüminyum tüpler halinde, karton kutuda kullanma talimatı ile beraber ambalajlanır.
6.6. beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler kullanılmamış olan ürünler ya da artık materyaller “ tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “ ambalaj ve ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. ruhsat sahi̇bi̇
Santa Farma İlaç San. A.Ş.
Okmeydanı, Boruçiçeği Sok. No: 16
34382 Şişli- İSTANBUL
0212 220 64 00
0212 222 57 59
8. ruhsat numarasi (lari)
2015/523
9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇ / ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇
İlk ruhsat tarihi: 24.06.2015
Ruhsat yenileme tarihi: --