KISA ÜRÜN BİLGİSİ - HEMOHES %6 İNTRAVENÖZ İNFÜZYON ÇÖZELTISI
▼
1.
HEMOHES % 6 intravenöz infiizyon çözeltisi
2.
1000 mİ çözelti:
Poli(O-2-hidroksietil)nişasta
(hidroksietil nişasta MA200 000, molar substitüsyon MS=0.45–0.55)
Sodyum klorür
60.0 g
9.0 g
Elektrolit konsantrasyonları:
Sodyum: Klorür: içerir.
154 mmol/1
154 mmol/1
PH
Teorik osmolarite
4.0–7.0 310mosm/l
Yardımcı maddeler için, 6.1 ’e bakınız.
3.
înfüzyonluk çözelti
Berrak, renksiz veya hemen hemen renksiz sulu çözelti
4.
4.1. terapötik endikasyonlar
Hipovolemi vç şokun profilaksisi vessııı
Günlük doz ve infiizyon hızı kaybedilen kan hacmine ve hemodinamik parametreleri korumak veya onarmak için ne kadar sıvı gerektiğine bağlıdır. .
Anaflaktoid reaksiyonları mümkün olduğunca erken tespit edilebilmek için, ilk 10–20 mİ yavaşça ve dikkatli bir gözlem altında hastaya uygulanmalıdır.
Hemodilüsyonun derecesine göre verilen doz sınırlamaları gözlenmelidir. (Bkz bölüm 4.4. ve 4.8)
Yetişkinlerde:
Şok ve hipovolemi tedavisi ve profilaksisi
Maksimum infiizyon hızı:
Maksimum infiizyon hızı klinik duruma bağlıdır. Akut şoktaki hastalara 20 ml/kg vücut ağırhğı/saate kadar verilebilir (0.33 ml/kg vücut ağırlığı/dakika veya 1.2 g hidroksietil nişasta/kg vücut ağırhğı/saate karşılık gelen).
Hayatı tehdit eden durumlarda, 500 mİ Hemohes basınç infiizyonu ile hızla uygulanabilir. (Bkz bölüm 4.2 Uygulama şekli)
Maksimum günlük doz:
75 kg’lık bir hasta için günde 2500 mİ HEMOHES’e karşılık gelen 33 mİ HEMOHES/kg vücut ağırlığı/gün’e (= 2.0 g hidroksietil nişasta) kadar.
Ameliyat öncesi normovolemik hemodilüsyon
HEMOHES ihtiyacı, kaybedilen kan miktarına tekabül eder (1:1 değişim); uygulanacak tam -miktar hedef hematokrite bağlıdır, fakat, maksimum 20 ml/kg vücut ağırlığını aşmamalıdır.
Hipovolemik hastalara uygulanırken, hidroksietil nişastanın yüksek dozlarından kaynaklanan şiddetli hemodilüsyondan da kaçınılmalıdır.
İntravenöz kullanım.
Hayati acil durumlarda gerekebilecek basmçlı infiizyon durumunda, çözeltiyi uygulamadan önce şişedeki ve infiizyon setindeki tüm hava çıkarılmalıdır.
Uygulama süresi, hipovoleminin derecesine ve sürecine, yapılan tedavinin hemodinamik etkilerine ve hemodilüsyonun derecesine bağlıdır.
Özel popfilasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek / Karaciğer yetmezliği:
Böbrek ve/veya karaciğer yetmezliği olan kişilerde dikkatli olunmalıdır. (Bkz bölüm 4.4)
Pediyatrik popülasyon:
^.ı.■ îıs – ÇocaddardflHEMQHES’in etkinliği ve güvenilirliği henüzbelirienmemişürGüncel mevcut – '„ veriler.tiBUM) <J$2*de açıklanmış olfna^ftâ rağmen pozoloji tav$tfye V -
Bölüm4.4.’e bakınız. .....
4.3. kontrendikasyonlar
Etkin maddelere veya bölüm 6.1’de listelenmiş yardımcı maddelerden herhangi birine karşı hipersensitivite; Hiperhidrasyon durumları; Akciğer ödemi; Şiddetli böbrek yetmezliği; İntrakraniyal veya serebral hemoraji Hipematremi; Hiperkloremi; Konjestif kalp yetmezliği Şiddetli bozulmuş hepatik fonksiyonYeni doğanlara, bebeklere, küçük çocuklara ve 12 yaşın altındaki çocuklara uygulanmamalıdır.
4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri
Özel uyanlar
Aşın doza veya çok hızlı infüzyona bağlı hacim yüklemesinden her zaman kaçınılmalıdır. Dozaj, özellikle akciğer ve kalp dolaşım problemleri olan hastalarda özellikle dikkatle ayarlanmalıdır.
Şiddetli şekilde su kaybetmiş hastalara önce intravenöz elektrolit çözeltileri verilmelidir.
Yeterli sıvı atımından emin olunmalıdır.
Hipovolemik hastaların tedavisinde hidroksietil nişasta çözeltilerinin yüksek dozlarından kaynaklanan şiddetli hemodilttsyon önlenmelidir.
Alajik (anaflaktoit) reaksiyonlar riski nedeniyle, hasta yakından izlenmeli ve infüzyon düşük hızda başlatılmalıdır (Bkz bölüm 4.8).
Bozulmuş böbrek fonksiyonu olan veya bu riskteki hastalara (örneğin sepsisli hastalar gibi, kritik hasta olarak nitelendirilen belli gruplar) özellikle dikkat etmek gerekir.
Eğer böbrek bozukluğu imminentse, glomerular fıltrasyon hızına (GFR) veya serum kreatinin seviyesine göre sırasıyla doz seviyeleri düşürülmelidir.
Hemofili veya bilinen/şüphelenilen VON W1LLEBRAND hastalığı durumları başta olmak üzere, bozulmuş karaciğer fonksiyonu veya kan koagülasyon bozuklukları olan hastalara uygularken özellikle dikkat edilmelidir.
Kullanım önlemleri
Tedavinin başlangıcında serum kreatinin seviyeleri izlenmelidir. Sıvı dengesinin ve renal birikim değerlerinin günlük olarak izlenmesi kreatin değerleri sınırda olan hastalarda gereklidir (1.2–2D mg/100 mİ [=106–177 mikromol/1], örneğin kompanse böbrek
mü – '■ g. ntdaöiŞrenalJbşsaı^^^erebilir. Rçnal birikim değeşdgrihin fPûfc ' . ■ „ \
■ ■’ – ■ ■ Yaşlı hastalar için, kalp yetmezliği ve böbrek bozukluğu olması muhtemel durumlarda,
tedavi sırasında yakından izlenmelidir ve hipervolemiden kaynaklanan böbrek ve kalp dolaşımı ile ilgili komplikasyonları önlemek için dozaj dikkatle ayarlanmalıdır.
Tekrarlanan uygulama durumunda, kan koagülasyon parametreleri, özellikle kanama zamanı ve aktive edilmiş kısmi tromboplastin zamanı (aPTT, INR) dikkatle izlenmelidir.
Serum elektrolit, sıvı dengesi ve renal fonksiyon izlenmelidir. Elektrolitler bireysel gereksinimlere göre yerine konulmalıdır.
Laboratuvar testleri ile etkileşim
Hidroksietil nişasta infüzyonlan artmış kan alfa amilaz seviyelerine neden olur. Bu etki gecikmiş renal ve ekstrarenâl eliminasyon ile hidroksietil nişasta amilaz kompleksinin oluşumundan kaynaklanır.
4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Aminoglikozitler
Aminoglikozitlerin böbrekler üzerine advers etkileri hidroksietil nişasta infüzyonlan ile kombinasyonunda artabilir. Bu nedenle bu iki ilacın birlikte uzun süre uygulanmasından kaçınılmalıdır.
Sodyum tutulmasına neden olan tıbbi ürünler
Sodyum tutulmasına neden olabilecek tıbbi ürünlerle aynı zamanda uygulandığında dikkat edilmelidir.
4.6. gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: “C“
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Veri yoktur.
Gebe kadınlarda hidroksietil nişastanın kullanımı ile ilgili veri yoktur ya da sınırlı miktardadır. Benzer ürünlerle yapılan hayvan üreme toksisite çalışmaları, test hayvanlarında tekrarlanan uygulamalardan sonra vajinal kanama, embriyotoksisite ve teratojenisiteyi ortaya çıkarmıştır (bölüm 5.3’e bakınız). Tedavi edilen hamile kadınlarda hidroksietil nişasta ile ilişkili anaflaktoid reaksiyonlar ile fetusta zararlı etkiler gelişebilir.
HEMOHES, hamilelikte sadece potansiyel yararlan fetusa olan potansiyel risklerine ağır basıyorsa kullanılmalıdır. Bu durum özellikle, gebeliğin ilk üç ayhk döneminde HEMOHES kullanılması düşünülüyorsa göz önünde bulundurulmalıdır.
Hipervolemiyi takiben patolojik hemodilüsyon ve fetal hipoksi ile sonuçlanan doz aşımını önlemek için özellikle dikkat edilmelidir (bölüm 5.3’e bakınız).
4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Bu tıbbi ürünün araç ve makine kullanmaya etkisi yoktur.
4.8. i̇stenmeyen etkiler
En sık gözlenen yan etkiler, nişasta çözeltilerinin terapötik etkileri ve uygulanan dozlar ile doğrudan ilişkilidir, örn.: intravasküler hacmin kan komponentleri verilmeden tamamlanması sonucu kan dilüsyonu. Ayrıca koagülasyon faktörleri ile etkileşimler olabilir.
Çok seyrek ortaya çıkabilen aşın duyarlılık reaksiyonları doza bağlı değildir.
4/9
Yan etkiler aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:
Çok yaygın (£1/10), yaygın (£1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (£1/1000 ila <1/100), seyrek (£1/10000 ila < 1/1000), çok seyrek (< 1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden tahmin edilemiyor).
Çok yaygm: dilüsyona bağlı hematokritte düşüş ve plazma proteinlerinin
konsantrasyonunda azalma.
Yaygm: Hidroksietil nişastanın nispeten yüksek dozları koagülasyon
faktörlerinin dilüsyonuna neden olur, ve böylece kan koagülasyonunu etkileyebilir. Yüksek dozların uygulanmasından sonra kanama süresi ve aPTT uzayabilir ve FVIII/vWF kompleksi düşebilir. Bölüm 4.4’e de bakınız.
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Seyrek: | Bütün derecelerdeki anaflaktoid reaksiyonlar. |
Çok seyrek: | Şiddetli anafilaktoid reaksiyonlar. Detaylar için aşağıdaki “anaflaktoid reaksiyonlar44 bölümüne bakınız |
Çok yaygın: Birkaç gün içinde tekrarlanan infüzyonlar, özellikle yaklaşık 250 g
Hidroksietil nişasta kümülatif dozu aşıldığında, tedaviye cevap vermeyi zorlaştıran kaşıntıya neden olabilir. Bazı kaşıntılar hidroksietil nişasta infiizyonunun sonlamnasmdan haftalar sonra bile görülüp aylarca devam edebilir. Bu istenmeyen etkinin olasılığı, artan kümülatif dozlarla artar.
Anafilaktoid reaksiyonlar
Hafif anafilaktoid reaksiyonlar aşağıdakileri içerir:
Yaygm kızarıklık, ûrtiker, periorbital ödem veya anjioödem.
Orta anafilaktoid reaksiyonlar aşağıdakileri içerir:
Nefes darlığı; stridor, hırıltılı soluma, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi (presenkop),Bu nedenle, hidroksietil nişasta infüzyonlan uygulanan tüm hastalar anafilaktoid reaksiyonların oluşumu için yakından izlenmelidir. Anafilaktoid reaksiyon durumunda, infüzyon hemen kesilmelidir ve genel akut tedavi uygulanmalıdır.
Hangi hastalarda anafilaktoid reaksiyon gözlenebileceğinin, böyle bir reaksiyonun gidişatının ve şiddetinin önceden bilinmesi mümkün değildir.
Kortikosteroidlerle profîlaksinin önleyici etkisi gösterilmemiştir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın varar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakoviiilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir ( : e-posta: : tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. doz aşımı ve tedavisi
Semptomlar
HEMOHES doz aşımı, plazma proteinleri ve hematokritte belirgin bir düşüşle istenmeyen hipervolemi ve dolaşım yüklemesine neden olabilir.
Bu, birbirini izleyen kalp ve akciğer (pulmoner ödem) fonksiyon bozukluğu ile ilişkili olabilir.
Tedavi
Bu durumda infÜzyon derhal durdurulmalı ve diüretiklerin uygulanması düşünülmelidir.
Eğer doz aşımı gelişirse, hasta semptomatik olarak tedavi edilmelidir ve elektrolitler izlenmelidir.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1. farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Kan yerine Kullanılanlar ve Plazma Protein Fraksiyonları
ATC kodu: B05A A07
Mekanizması, farmakodinamik etkiler
HEMOHES, hidroksietil nişasta içeren koloidal plazma hacim tamamlayıcısıdır. Ortalama molekül ağırlığı 200.000 Daltondur ve molar substitüsyonu 0.45 ile 0.55 arasındadır (Hidroksietil nişasta 200/0.5).
HEMOHES izoonkotiktir, yani intravasküler plazma hacmindeki artış uygulanan çözeltinin miktarına eşdeğerdir.
îzovolemik uygulama ile, hacim genişleme etkisi en az 8–36 saat sürer. Hacim etkisinin süresi öncelikle molar substitüsyona ve daha az ölçüde ortalama molekül ağırlığına dayanır. Hidroksietil nişasta polimerlerinin intravasküler hidrolizi, böbrekler yoluyla atılmadan önce ■ jHi-ı. de onkotik olarak aktif olan daha küçük moleküllerin sürekli salımı ile sonuçlanır.
Pediyatrik popülasyon
Çocuklardaki deneyim
Dang humması olan VietnamlI çocukların ilk resüsitasyonu için kullanılan üç sıvının karşılaştırılması ile çift kör, randomize bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Orta derecede şiddetli şoktaki 383 çocuğa rastgele Ringer Laktat, % 6 dextran 70 (bir kolloid), veya % 6 hidroksietil nişasta (bir kolloid) ve şiddetli şoktaki 129 çocuğa kolloidlerden biri verilmiştir. Her çocuğa bir saatlik süre boyunca, ayrılan sıvıdan 15 mİ/ kg vücut ağırlığı ve takip eden ikinci saat boyunca 10 ml/kg verilmiştir. Sonuç olarak, orta şiddetli Dang hummalı çocuklar için Ringer laktat ile ilk resüsitasyon endikedir, ancak, Dextran 70 ve % 6 hidroksietil nişasta şiddetli şoktaki çocuklarda benzer bir şeklide etki ederken, dekstranın kullanımına bağlı adyers reaksiyonları göz önünde bulundurarak, bu grup için nişasta tercih edilebilir.
Olası kör rastgele deneyde, 21 hipotansif yenidoğan (ortalama gebelik yaşı 299/3 hafta) %5 albumin, izotonik serum fizyolojik veya hidroksietil nişasta infüzyonlanndan birini almak üzere rastgele seçilmiştir. Düşük kardiyak output ve miyokardiyal bozukluğu olmayan hipotensif yenidoğanlar, rastgele, 10 ml/kg ya %5 albumin (albumin grubu), ya izotonik serum fizyolojik (serum fizyolojik grubu) ya da % 6 hidroksietil nişasta 200/0.5 (HES grubu) 20 dakika boyunca intravenöz infüzyonla uygulanmak üzere seçilmiştir. înfüzyondan 10 dakika sonra tüm bebeklerin % 67’sinin kardiyak outputunda %10’dan büyük bir artış görülmüştür. Ortalama aortik akış hızındaki artışlar (m/s; ortalama ve sıralı) albumin, serum fizyolojik ve HES gruplan için sırasıyla 0.05 (-0.02, +0.07), 0.03 (-0.03,+0.12) ve 0.03 (-0.04, +0.11). Kan basmcı normalleşme yüzdesi (% 95 güven aralığı) albumin grubunda % 86 (60–100), serum fizyolojik grubunda % 57 (20–94) ve HES grubunda % 71‘dİr (37–100). Bölüm 4.2’ye de bakınız.
5.2. farmakokinetik özellikler
Emilim:
HEMOHES intravenöz olarak uygulandığından, biyoyararlamm %100’dür.
Dağılım:
Hidroksietil nişasta, farklı molekül ağırlıklı ve substitüsyon dereceli birçok faiklı moleküllerin karışımıdır. Tüm kolloidlerde olduğu gibi hidroksietil nişasta da, akciğer, karaciğer, dalak ve lenf bezleri üzerinde herhangi geri dönüşümsüz toksik etkiler üretmeksizin özellikle mononükleer makrofaj sistem (MPS) hücrelerinde geçici olarak depolanır. Deride depolanan etkin maddenin küçük miktarları, uygulamadan aylar sonra bile histolojik olarak tespit edilebilir. Bu tür depolanma olayı, yüksek dozda hidroksietil nişastanın uzun süreli uygulanmasından sonraki kaşıntının nedeni olarak tahmin edilir.
Hidroksietil nişasta kan-beyin bariyerini geçmez. Göbek kordonunda hidroksietil nişasta ile ilişkili konsantrasyon tespit edilmemesi, hidroksietil nişastanın anne ile fetüs arasındaki transferini olası kılmamaktadır.
Bivotransformasvon
Büyüklük açısından renal eşik olarak adlandırılandan daha büyük moleküller böbrekler üzerinden atılmadan önce ilk olarak alfa amilaz ile bozunun Moleküllerin bozunduğu hız,
- Hcd'ı” moleküllerin substitüsyon derecesinin artması ile azalır.
16 hastadan oluşan bir grupta 1000 mİ HEMOHES in tek doz infüzyonundan sonra, toplam klirens 10.2 ±3.11 ml/dakikadır. Son yanlanma ömrü 9.29 ± 1.43 saattir.
Veri yoktur
Hastalardaki karakteristik özellikler:
Böbrek yetmezliği durumunda, glomerular filtrasyon hızının bozulma derecesine bağlı olarak ilaç birikim riski vardır (Bkz bölüm 4.3 ve 4.4).
Hidroksietil nişasta diyaliz edilemez.
Pedivatrik hastalarda farmakokinetikler:
Çocukların tedavisi ile ilgili hiçbir farmakokinetik veri mevcut değildir.
53. klinik öncesi güvenlilik verileri
Benzer hidroksietil nişasta ürünlerinden atınmış klinik dışı veriler, genotoksisite ve güvenlilik farmakolojisi ile ilgili bilinen çalışmalara dayanarak insanlar için özel tehlike ortaya çıkarmaz.
Kanserojenisite
Klinik veri mevcut değildir. Yine de, hidroksietil nişastanın mutajenik potansiyeli olmadığından ve hidroksietil nişastanın kullanımı için klinik şartlar genellikle uzun dönem tedavisinin dışında kaldığından, HEMOHES in karsinojenik potansiyeli göz ardı edilebilir.
Tekrarlanan doz toksikolojisi
Benzer hidroksietil nişasta ürünleri ile tekrarlanan hipervolemik tedaviyi içeren yayınlanmış hayvan toksikoloji çalışmaları, karaciğer, böbrekler ve dalağın ağırlığında artış ile çeşitli oıganlarda yoğun histiositozis (köpük benzeri histiositlerin/makrofajlann akümülasyonu) ve kanama ortaya çıkarmıştır. Yağ infiltrasyonu ve organların vakuolasyonu, plazma AST ve ALT yükselmesi ile birlikte rapor edilmiştir. Tanımlanmış etkilerin bazılarının hemodilfisyon, artmış kan dolaşımı yükü ve fagositik hücrelerde nişastanın atımından ve birikiminden kaynaklandığı öne sürülmüştür.
Üreme toksisitesi
Hidroksietil nişasta ürünleri ile ilgili test hayvanlarına tekrarlanan uygulama ile ilgili üreme toksikoloji çalışmaları vajinal kanama ve embriyo/fetotoksisite belirtileri göstermiştir. Bu etkiler hemadilüsyona bağlı olabilir ve fetal hipoksi ve hipervolemiye neden olabilir. Kanama, hidroksietil nişastanın kan koagülasyonuna sahip olduğu etkilerin kısmen doğrudan bir sonucu da olabilir.
6. farmasöti̇k özelli̇kler 6.1. yardımcı maddelerin listesi enjeksiyonluk su.
6.2. Geçimsizlikler
i.' e,t. ııtht ^Geçimlilik çalışmalarımbulunmadığından, bu tıbbi ürün diğçr tıbbi ürünlerle k ,.
Açıldıktan sonra raf ömrü:
Ürün, infüzyon setine takıldıktan hemen sonra uygulamaya başlanmalıdır.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
Dondurmayınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Düşük yoğunluklu polietilen şişe, içerik: 500 mİ
6.6 beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
j 8/9
' > : ■ ' . .mm m„ m- ,ı:.‘ : m- i m..... ,........m-miİmhası için özel gereklilikleri yoktur.
İnfilzyon setine takıldıktan hemen sonra uygulamaya başlanmalıdır.
Ürün tek kullanımlıktır. Açıldıktan sonra kullanılmayan kısım ve ambalajı atılmalıdır.
Yalnızca çözelti berrak, renksiz ya da hemen hemen renksizse ve ambalajı veya kapağı zarar görmemiş ise kullanılmalıdır.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine” uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
B. Braun Medikal Dış Ticaret A.Ş.
Sefaköy Tevfik Bey Mah. 20 Temmuz Cad.
No: 40, A Blok, Kat: 3–4 Küçükçekmece, İstanbul
Tel : 0 212 438 15 58
Faks =0 212 438 15 59
8. ruhsat numarasi(lari)
107/45
9.
İlk ruhsat tarihi: 16.02.2000
Ruhsat yenileme tarihi: 16.02.2010