KISA ÜRÜN BİLGİSİ - EXTRANEFROL PERITON DIYALIZ ÇöZELTISI
EXTRANEFROL periton diyaliz çözeltisi
Steril
2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m
Her 100 mL'lik çözelti:
– İkodekstrin: 7,5 g
– Sodyum Klorür: 0,54 g
– Sodyum Laktat: 0,45 g
– Kalsiyum Klorür Dihidrat: 0,0257 g
– Magnezyum Klorür Hekzahidrat: 0,0051 g içerir.
Sodyum hidroksit k.m
Diğer yardımcı maddeler için 6.1’e bakınız.
3. farmasöti̇k form
Periton diyalizi çözeltisi.
Steril, berrak çözelti.
Elektrolit Konsantrasyonları:
Sodyum: 132,6 mmol/litre, 132,6 mEq/litre
Kalsiyum: 1,75 mmol/litre, 3,5 mEq/litre
Magnezyum: 0,25 mmol/litre, 0,5 mEq/litre
Klorür: 96,4 mmol/litre, 96,4 mEq/litre
Laktat: 40,2 mmol/litre, 40,2 mEq/litre
pH: 5,0–6,0
Osmolarite: 282–284 mOsm/litre
4. kli̇ni̇k özelli̇kler
4.1 terapötik endikasyonlar
EXTRANEFROL, son dönem böbrek yetmezliği hastalarında periton diyalizi tedavisinin bir bileşeni olarak günlük glukoz değişimlerinden birinin yerine günde bir kez önerilmektedir.
EXTRANEFROL, ayrıca transport özelliği periton eşitleme testi (PET) ile ortalamadan yüksek ya da daha yüksek geçirgen olarak belirlenmiş hastalarda, uzun bekleme sürelerindeki ultrafiltrasyonla, kreatinin klerensi ve üre azot düzeyleri üzerinde daha olumlu bir etki (% 3.86 glukozlu çözeltilere göre) oluşturmada endikedir.
4.2 pozoloji ve uygulama şekli- periton diyalizi tedavisinin bir bileşeni olarak günlük glukoz değişimlerinden birinin yerine günde bir kez. kullanımı, periton diyalizi tedavisinin bir bileşeni olarak günde bir kez uygulanan uzun kalış süreli değişimin yerine günde bir kezle kısıtlıdır.
– EXTRANEFROL yalnızca periton içine uygulama içindir. İntravenöz yoldan uygulanmaz.
– EXTRANEFROL hastanın kendini rahatsız hissetmeyeceği bir hızda uygulanmalıdır.
– Uygulanacak hacim, tedaviyi yürüten hekim tarafından belirlenir.
– Periton diyalizi çözeltileri, hastanın rahatsızlık hissini en aza indirmek için dış torbası içinde 37 °C'ye kadar ısıtılabilir. Buna rağmen bu işlem yalnızca kuru hava kullanılarak (örneğin ısıtma pedi veya plakası ile) yapılmalıdır. Potansiyel bir hasarın önlenmesi ve hastaların rahatsızlık hissetmemesi için çözeltiler suyun içinde ya da mikro dalga fırınında ısıtılmamalıdır.
– Periton diyalizi yöntemin başından sonuna kadar aseptik teknik kullanılmalıdır.
– Renk değişikliği ya da bulanıklık olan, partikül içeren, torbasında sızıntı olan ya da çözeltinin dış ortamla teması engelleyen bölümlerinin bütünlüğü bozulmuş çözeltiler kullanılmamalıdır.
– Drenaj sıvısı peritonit oluştuğuna işaret edebilecek herhangi bir fibrin kalıntısı ya da opasite varlığı açısından gözle incelenmelidir.
– Çözeltinin kullanılmayan bölümü atılmalıdır.
– Tek kullanımlıktır.
– Tedavi bir hekim gözetiminde başlatılmalıdır
Ürün son dönem böbrek yetmezliğinde kullanım içindir.
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek olup olmadığı konusu araştırılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon:
Çocuk hastalarda güvenirlik ve etkinliği gösterilmemiştir.
Erişkinlerdeki gibidir.
4.3. kontrendikasyonlar
EXTRANEFROL, aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:
– Nişasta bazlı polimerlere ve/veya ikodekstrine aşırı duyarlı olduğu bilinenlerde
– Maltoz ya da izomaltoz intoleransı olan hastalarda
– Glikojen depo hastalığı olan hastalarda.
– Önceden mevcut şiddetli laktik asidoz durumlarında.
4.4 özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Uyarılar:
- Maltoz etkileşimini önlemek için kan şekeri ölçümü, glukoz spesifik yöntemlerle yapılmalıdır. Glukoz de-hidrogenaz pirolokinolinkinon (GDH-PQQ) veya glukoz dye-oksidoredüktaz bazlı yöntemler kullanılmamalıdır.
– Eğer GDH-PQQ veya glukoz-dye-oksiredüktaz bazlı yöntemler kullanılırsa, EXTRANEAL kullanımı yalancı yüksek glukoz ölçümüne neden olabileceğinden ihtiyaç olandan fazla insülin uygulanmasına yol açabilir. Bu durum bilinç kaybı, koma, nörolojik hasar ve ölümle sonuçlanabilen hipoglisemiye yol açabilir.
– Ek olarak, maltoz etkileşimi nedeniyle yalancı olarak yüksek bulunan glukoz düzeyleri gerçek hipoglisemiyi maskeleyebilir ve benzer sonuçlara yol açacak şekilde tedavisiz kalması ile sonuçlanabilir.
– Enkapsülan periton sklerozu (EPS), periton diyalizi tedavisinin nadiren görülen bir komplikasyonudur. EXTRANEAL’in de dahil olduğu periton diyalizi çözeltisi kullanan hastalarda EPS rapor edilmiştir. Bu komplikasyona bağlı sık olmayan ancak ölümcül olabilen sonuçlar rapor edilmiştir.
– Peritonit gelişirse, kullanılacak antibiyotiğin seçimi ve dozaj mümkün olan her durumda izole organizma(ların) tanıma ve duyarlılık test sonuçlarına göre seçilmelidir. Peritonite neden olan organizma(ların) belirlenmesi için yapılacak testlerden önce geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı gerekebilir.
– Şiddetli laktik asidozu olan hastalar, laktat bazlı periton diyaliz çözeltileriyle tedavi edilmemelidir (Bkz. Bölüm 4.3). Laktik asidoz riskini arttırdığı bilinen durumları [örn., akut böbrek yetmezliği, yenidoğanın metabolik bozuklukları, metformin ve nükleosit/nükleotit revers transkriptaz inhibitörü (NRTI) ilaçlarla tedavi] olan hastaların laktat bazlı periton diyalizi çözeltileriyle tedaviye başlamadan önce ve tedavi sırasında laktik asidoz gelişimi açısından izlenmesi gerekir.
– Bireysel olarak her hastaya reçetelemeden önce, çözeltinin hastada daha önceden mevcut bir hastalığın tedavisi için kullanılan tedavilerle potansiyel etkileşimi olup olmadığına dikkat edilmelidir. Kalp glikozitleriyle tedavi gören hastalarda serum potasyum düzeyleri dikkatle izlenmelidir. Örneğin, dijital ya da benzeri ilaçları kullanan kalp hastalarında potasyum düzeylerinin süratle düşürülmesi aritmilere yol açabilir; hiperkalemi, hipermagnezemi ya da hipokalsemi durumu dijital toksisitesini maskeleyebilir. Bozulmuş elektrolit düzeylerinin diyalizle düzeltilmesi, dijital fazlalığı işaret ve belirtilerini ortaya çıkarabilir. Bu durumun tersine olarak potasyum düzeyleri düşük ya da kalsiyum düzeyleri yüksekse dijitalin suboptimal dozlarında toksisite oluşabilir.
Önlemler:
– Renk değişikliği ya da bulanıklık olan, partikül içeren, torbasında sızıntı olan ya da çözeltinin dış ortamla teması engelleyen bölümlerinin bütünlüğü bozulmuş çözeltiler kullanılmamalıdır.
– Drenaj sıvısı, enfeksiyon varlığını veya aseptik peritoniti gösterebilecek fibrin ve bulanıklık açısından kontrol edilmelidir.
– Çocuk hastalarda güvenirlik ve etkinliği gösterilmemiştir.
– Periton diyalizi, protein, amino asit, suda çözünen vitaminler ve diğer ilaçların kaybına neden olabileceğinden bunların replasmanı gerekli olabilir.
– Periton diyalizi şu durumlarda dikkatle uygulanmalıdır: 1) iyileşme tamamlanana kadar cerrahi girişimler, konjenital anomaliler ya da travma sonucu periton membranı ve diyafragmanın bütünlüğünün bozulması dahil, abdominal tümör, karın duvarının enfeksiyonu, herniler, fekal fistül veya kolostomi, büyük polikistik böbreklerin olması ya da karın duvarı, karın yüzeyi ya da karın boşluğunun bütünlüğünü bozan bir başka rahatsızlığın bulunması durumunda 2) aralarında son zamanlarda geçirilmiş aortik greft replasmanı ve şiddetli pulmoner hastalığın bulunduğu diğer durumlar.
– Hastalar aşırı ve yetersiz hidrasyon açısından dikkatle izlenmelidir. Hastanın sıvı dengesinin dikkatlice kaydedildiği kayıtlar saklanarak vücut ağırlığı izlenmelidir.
– EXTRANEFROL’ün periton boşluğuna hacimce aşırı infüzyonu sonucu karında distansiyon ve doluluk hissi ve/veya soluk kesilmesi görülebilir.
– EXTRANEFROL’ün periton boşluğuna aşırı infüzyonunun tedavisi, periton boşluğundaki EXTRANEFROL hacminin drene edilmesiyle gerçekleştirilir.
– Hiperkalemi riskinden kaçınmak amacıyla EXTRANEFROL çözeltilerine potasyum konulmamıştır.
■ Normal serum potasyum düzeylerinin ya da hipokaleminin olduğu durumlarda şiddetli hipokalemiyi önlemek amacıyla, serum ve toplam vücut potasyum düzeylerini dikkatle değerlendirdikten sonra ve yalnızca hekim önerisiyle tedaviye potasyum klorür (4 mEq/litre ye kadar konsantrasyonlarda) eklemek gerekebilir.
– Sıvı dengesi, hematolojik değerler ve magnezyum ve bikarbonat düzeyleri dahil elektrolit konsantrasyonları düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Serum magnezyum düzeyleri düşükse oral magnezyum suplemanları ya da daha yüksek konsantrasyonda magnezyum içeren periton diyalizi çözeltileri kullanılabilir.
– Diyabetli hastalarda kan glukoz düzeyleri düzenli aralıklarla izlenmeli ve EXTRANEFROL ile tedaviye başlandıktan sonra insülin ya da hiperglisemi için kullanılan diğer tedavilerin dozajı ayarlanmalıdır. Tedaviye başlandıktan sonra kan glukozu uygun şekilde izlenmeli ve gerektiğinde insülin dozajı ayarlanmalıdır.
■ EXTRANEFROL kullanan hastalarda serum sodyum ve klorür düzeylerinde azalmalar gözlenmiştir.
4.5 diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
EXTRANEFROL’ün diğer tıbbi ürünlerle etkileşimini araştıran bir çalışma yapılmamıştır. Periton diyaliziyle, diyalizle uzaklaştırılabilen bazı ilaçların kan konsantrasyonları azalabilir.
– Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
– Çocuk hastalarda güvenirlik ve etkinliği gösterilmediğinden kullanılmaz. Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
– Maltoz etkileşimini önlemek için kan şekeri ölçümü, glukoz spesifik yöntemlerle yapılmalıdır. Glukoz de-hidrogenaz pirolokinolinkinon (GDH-PQQ) veya glukoz dye-oksidoredüktaz bazlı yöntemler kullanılmamalıdır.
– EXTRANEFROL uygulanan hastalarda serum amilaz etkinliğinde belirgin bir azalma gözlenmiştir.
4.6 gebelik ve laktasyongebelik kategorisi: c
EXTRANEFROL’ün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, gebelik / ve-veya / embriyonal / fetal gelişim / ve-veya / doğum / ve-veya / doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bkz. Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Gebe kadınlarda EXTRANEFROL kullanımı ile ilgili deneyimler yeterli değildir. Hekimler EXTRANEFROL reçetelemeden önce her bir hasta için tedavinin potansiyel riskleriyle olası yararını dikkatle göz önünde bulundurmalıdır.
Laktasyon dönemindeki kadınlarda EXTRANEFROL kullanımı ile ilgili deneyimler yeterli değildir. Hekimler EXTRANEFROL reçetelemeden önce her bir hasta için tedavinin potansiyel riskleriyle olası yararını dikkatle göz önünde bulundurmalıdır.
EXTRANEFROL’ün üreme yeteneğine etkisine ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
4.7 araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
– Periton diyaliziyle tedavi edilen Son Dönem Böbrek Yetmezliği (SDBY) hastalarında araç ve makina kullanımını etkileyebilecek istenmeyen etkiler görülebilir.
4.8 i̇stenmeyen etkiler
Klinik çalışmalarda EXTRANEFROL ile tedavi edilen hastalarda aşağıdaki istenmeyen etkilerin görüldüğü gösterilmiştir.
Not: Görülme sıklığı, izleyen kriterler kullanılarak değerlendirilmiştir: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Her bir gruptaki sıralamada istenmeyen etkiler en ciddi olandan daha az ciddi olana doğru sıralanmıştır.
Sistem Organ Sınıflaması |
Sıklığı*
Sıklığı (%)
Enfeksiyon Ve
İnfluenza
Yaygın olmayan
0,60.20,2
Enfestasyonlar
Fronkül
Enfeksiyon
Yaygın olmayan
Yaygın olmayan
Kan Ve Lenfatik Sistem
Anemi
Yaygın olmayan
0,4
Bozuklukları
Lökositoz
Yaygın olmayan
0,6
Eozinofili
Yaygın olmayan
0,2
Endokrin Bozukluklar
Paratiroid hastalığı
Yaygın
5,6
Metabolizma ve Nutrisyonel
Dehidrasyon
Yaygın
2,0
Bozukluklar
Hipovolemi
Yaygın
1,0
Hipoglisemi
Yaygın olmayan
0,4
Hiponatremi
Yaygın olmayan
0,4
Hiperglisemi
Yaygın olmayan
0,2
Hipervolemi
Yaygın olmayan
0,8
Anoreksi
Yaygın olmayan
0,8
Hipokloremi
Yaygın olmayan
0,8
Hipomagnezemi
Yaygın olmayan
0,4
Hipoproteinemi
Yaygın olmayan
0,4
Psikiyatrik Bozukluklar
Anormal düşünce
Yaygın olmayan
0,2
Anksiyete
Yaygın olmayan
0,2
Sinirlilik
Yaygın olmayan
0,2
Sinir Sistemi Bozuklukları
Sersemlik hali
Yaygın
1,8
Başağrısı
Yaygın
1,4
Hiperkinezi
Yaygın olmayan
0,2
Parestezi
Yaygın olmayan
0,6
Aguzi
Yaygın olmayan
0,2
Kulak Ve Labirentle İlgili Bozukluklar
Çınlama
Yaygın
3,6
Kalp Hastalıkları | Kardiyovasküler bozukluk Taşikardi | Yaygın olmayan Yaygın olmayan | 0,2 0,2 |
Vasküler Bozukluklar | Hipotansiyon | Yaygın | 3,2 |
Hipertansiyon | Yaygın | 2,6 | |
Ortostatik hipotansiyon | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Solunum Sistemi, | Pulmoner ödem | Yaygın olmayan | 0,2 |
Gastrointestinal Bozukluklar | Dispne | Yaygın olmayan | 0,4 |
Öksürük | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Hıçkırık | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Akciğer hastalığı | Yaygın olmayan | 0,4 | |
Toraks Ve Mediasten | Karın ağrısı | Yaygın | 1,6 |
Hastalıkları | Karında gerginlik | Yaygın | 5,6 |
Barsak tıkanıklığı | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Peritonit | Yaygın olmayan | 0,6 | |
Kanlı peritoneal sıvı | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Diyare | Yaygın olmayan | 0,6 | |
Gastrik ülser | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Gastrit | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Gastrointestinal hastalık | Yaygın olmayan | 0,4 | |
Kusma | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Kabızlık | Yaygın olmayan | 0,4 | |
Dispepsi | Yaygın olmayan | 0,6 | |
Bulantı | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Ağızda kuruluk | Yaygın olmayan | 0,4 | |
Gaz | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Deri Ve Subkutan Dokuda | Eksfolyatif dermetit | Yaygın | 1,6 |
Bozukluklar | Döküntü | Yaygın | 5,5 |
Kaşıntı | Yaygın | 1,4 | |
Ürtiker | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Büllöz dermatit | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Psoriazis | Yaygın olmayan | 0,4 | |
Makulopapüler döküntü | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Deri ülseri | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Ekzema | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Tırnak hastalığı | Yaygın olmayan | 0,6 | |
Deri hastalığı | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Deride kuruma | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Deride renk değişikliği | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Kas-İskelet Sistemi Ve Bağ | Kemik ağrısı | Yaygın olmayan | 0,1 |
Dokusu Hastalıkları | Kas spazmı | Yaygın olmayan | 0,4 |
Miyalji | Yaygın olmayan | 0,4 | |
Boyun ağrısı | Yaygın olmayan | 0,4 | |
Böbrek Ve İdrar Yolları Hastalıkları | Böbrek ağrısı | Yaygın olmayan | 0,2 |
Genel Ve Uygulama Bölgesi | Periferik ödem | Yaygın | 1,4 |
İle İlgili Bozukluklar | Asteni | Yaygın | 1,2 |
Göğüs ağrısı | Yaygın olmayan | 0,4 | |
Kateterle ilişkili | Yaygın olmayan | 0,2 | |
komplikasyon Yüzde ödem | Yaygın olmayan | 0,2 |
Ödem Ağrı | Yaygın olmayan Yaygın olmayan | 0,6 0,2 | |
Araştırma Bulguları | İdrar miktarında artış | Yaygın | 5,6 |
Laboratuvar testlerinde anormallik | Yaygın | 2,6 | |
Alanin amino transferaz artışı | Yaygın olmayan | 0,4 | |
Aspartat amino transferaz artışı | Yaygın olmayan | 0,4 | |
Kan alkalen fosfataz artışı | Yaygın olmayan | 0,6 | |
Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik | Yaygın olmayan | 0,6 | |
Kilo azalması | Yaygın olmayan | 0,2 | |
Kilo artışı | Yaygın olmayan | 0,6 | |
Hasar, Zehirlenme Ve Prosedürle İlgili Komplikasyonlar | Hasar | Yaygın olmayan | 0,2 |
Pazarlama Sonrası Bildirilen İstenmeyen Etkiler:
Klinik çalışmalarda EXTRANEFROL ile tedavi edilen hastalarda görülen istenmeyen etkilere ek olarak, aşağıdaki istenmeyen etkiler pazarlama sonrası deneyim sırasında bildirilen istenmeyen etkilerdir. Bu etkiler MedDRA Sistem Organ Sınıflama sistemine ve tercih edilen terminolojiye göre sıralanmıştır.
ENFEKSİYON VE ENFESTASYONLAR: Fungal peritonit, Bakteriyel peritonit, Kateter yeri enfeksiyonu; kateterle ilişkili enfeksiyon
KAN VE LENFATİK SİSTEM BOZUKLUKLARI: Trombositopeni, Lökopeni.
İMMÜN SİSTEM BOZUKLUKLARI: Serum hastalığı, Aşırı duyarlılık.
METABOLİZMA VE NUTRİSYONEL BOZUKLUKLAR: Hipoglisemik şok; Sıvı yüklenmesi, Sıvı dengesizliği
SİNİR SİSTEMİ BOZUKLUKLARI: Hipoglisemik koma, Yanma hissi.
GÖZ HASTALIKLARI: Görmede bulanıklık.
SOLUNUM SİSTEMİ, TORAKS VE MEDİASTEN HASTALIKLARI: Bronkospazm, Stridor.
GASTROİNTESTİNAL BOZUKLUKLAR: Sklerozan enkapsülan peritonit, Aseptik peritonit*, Periton sıvısında bulanıklık, İleus, Ascite, İnguinal herni, Karında rahatsızlık hissi.
KAS-İSKELET SİSTEMİ VE BAĞ DOKUSU HASTALIKLARI: Artralji, Sırt ağrısı, Kas-iskelet ağrısı.
ÜREME SİSTEMİ VE MEME HASTALIKLARI: Penil ödem, Skrotal ödem.
GENEL VE UYGULAMA BÖLGESİ İLE İLGİLİ BOZUKLUKLAR: Rahatsızlık hissi, Pireksi, Titreme, Halsizlik, İlaç etkisinin azalması, İlacın etkili olmaması, Kateter yeride kızarıklık, Kateter yerinde enflamasyon, İnfüzyonla ilişkili reaksiyon (infüzyon yerinde ve instilasyon yerinde olan ağrı dahil).
* Alt düzeyde terminoloji
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ ne bildirmeleri gerekmektedir. e-posta: tel: 0 800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99)
4.9. doz aşımı ve tedavisi
EXTRANEFROL’ün uzun süreyle 24 saatte bir torbadan fazla uygulanması karbonhidrat metabolitleriyle maltozun plazma düzeylerinin artmasına neden olur. Böyle bir artışın etkisi bilinmemekle birlikte, plazma ozmolalitesinde bir artış oluşabilir.
EXTRANEFROL ile doz aşımı durumunda, periton diyalizine glukoz temelli çözeltilerle devam edilmelidir.
5. farmakoloj
5.1 farmakodinamik özellikler
İkodekstrin periton diyalizinde uzun beklemeli değişimlerde intraperitoneal olarak uygulandığında ozmotik ajan olarak etki eden nişasta bazlı bir glukoz polimeridir.
5.2 farmakokinetik özellikleremilim:
İkodekstrin periton zarından sıfır-derece kinetikle uyumlu olarak peritoneal lenfatik yollardan konektif transportla emilir. Periton diyalizi ile tedavi gören hastalarda gerçekleştirilen bir tek doz EXTRANEAL farmakokinetik çalışmasında, 12 saatlik kalış süresi içinde uygulanan İkodekstrinin ortalama %40’ı (60 g) peritoneal çözeltiden emilmiştir. İkodekstrinin plazma düzeyleri bekleme süresinde yükselmiş ve çözelti drene edildikten sonra düşmüştür. Uzun bekleme süreli değişim sonunda (ortalama Tmaks = 13 saat) İkodekstrin ve metabolitlerinin pik plazma düzeyleri (ortalama Cpik 2,2 g/l) gözlenmiştir. Plazma düzeyleri İkodekstrin uygulanmasına son verildikten sonra yaklaşık iki haftada başlangıç düzeylerine dönmüştür.
Dağılım :
Bkz. biyotransformasyon.
Biyotransformasyon:
İkodekstrin alfa amilaz aracılığıyla düşük düzeyde polimerizasyonla (DP) maltoz (DP2), maltotrioz (DP3) ve maltotetraoz (DP4) dahil oligosakkaritlere ve yüksek molekül ağırlıklı oligosakkaritlere metabolize olur. Yapılan bir tek doz çalışmasında DP2, DP3 ve DP4’ün plazma konsantrasyonları, bekleme süresi sonunda pik düzeylere ulaşılarak ve daha sonra düşerek toplam İkodekstrininkine benzer bir profilde ve progressif olarak yükselme göstermiştir. Maltoz, maltotrioz ve maltotetraozdan büyük oligosakkaritlerin kan düzeylerinde yalnızca hafif düzeyde yükselmeler gözlendi. İkodekstrinin periton içi metabolizması 12 saatlik bekleme süresi boyunca diyalizattaki küçük polimerlerin konsantrasyonundaki progressif yükselmenin öngördüğü şekilde oluşabilir. Bu metabolitlerin diyalizattaki düzeyleri kandaki düzeylerinden yüksek olduğundan, diyalizatta bulunma nedenleri kandan difüzyonlarından ziyade intraperitoneal metabolizmalarına bağlı olması muhtemeldir.
Bir hafta içinde İkodekstrin metabolitlerinin kararlı plazma düzeylerine ulaşılır ve uzun süreli uygulamada plazma düzeyleri sabit kalır.
Eliminasyon :
İkodekstrinin eliminasyonuna renal atılımın katkısı azdır (emilen miktarın <%1 ila yaklaşık %8’i arasında) ve rezidüel renal fonksiyon düzeyiyle doğrusal orantısaldır. Daha küçük boyutlu İkodekstrin metabolitlerinin, özellikle DP2 ve DP3’ün peritoneal boşluğa eliminasyonu da mümkündür (diyaliz yoluyla).
Yaş, cinsiyet ve ırksal özelliklerin İkodekstrin ve metabolitlerinin farmakokinetik özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmamıştır.
5.3 klinik öncesi güvenlilik verileri
Karsinojenez, Mutajenite, Fertilitede Bozulma
İkodekstrin, in vitro bakteriyel hücre revers mutasyon testinde (Ames testi), in vitro memeli hücresi kromozomal aberasyon testinde (CHO hücre testi) ve sıçanlarda in vivo mikronukleus testinde genotoksik potansiyel göstermemiştir. EXTRANEAL ya da İkodekstrinin karsinojen potansiyelini araştırmak amacıyla uzun süreli hayvan çalışmaları yapılmamıştır. İkodekstrin, yaygın bir gıda suplemanı olan maltodekstrinden türetilmektedir.
İlacın sıçan ve farelere sırasıyla dört ve iki hafta süreyle uygulandığı bir fertilite çalışmasında, gebelik öncesi ve gebeliğin 17 gününe kadar günlük 1,5 g/kg’a kadar olan dozlarla (mg/m2 bazında insanlarda maruz kalınan dozun 1/3’ü) yüksek dozlama yapılan grupta kontrole kıyasla parental erkeklerde hafifçe düşük epididimal ağırlıklar belirlenmiştir. Başka bir üreme organı etkilenmediğinden ve tüm erkeklerde kanıtlanmış fertilite olduğundan bu bulgunun toksikolojik önemi bilinmemektedir. Çalışma İkodekstrinle tedavinin çiftleşme performansı, fertilite, doğum yanıtı, embryo-fetal sürvi ya da fötal büyüme ve gelişme üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını göstermiştir.
6. farmasöti̇k özelli̇kler
6.1. yardımcı maddelerin listesi
Sodyum hidroksit (pH ayarı için)
Hidroklorik asit (pH ayarı için)
Enjeksiyonluk su
6.2. geçimsizlikler
Eczacıya danışılmalıdır. Hekim tarafından ilaç eklemesi gerekli bulunulmuşsa, işlem aseptik teknikle yapılmalıdır.
Ek ilaçlar hakkında tam bilgi almak amacıyla eklenen ilacın ürün bilgilerine bakılmalıdır.
EXTRANEFROL ile bazı ilaçlar geçimsiz olabilir:
– Potasyum eklenmesi
Diyaliz işleminin, hiperkalemiyi düzeltmek amacıyla yapılabilmesi nedeniyle EXTRANEAL çözeltilerine potasyum eklenmemiştir. Normal serum potasyum düzeylerinin ya da hipokaleminin olduğu durumlarda şiddetli hipokalemiyi önlemek amacıyla, tedaviye potasyum klorür (4 mEq/litre ye kadar konsantrasyonlarda) eklemek gerekebilir. Potasyum klorür eklenmesi kararı serum potasyum düzeylerininin dikkatle değerlendirilmesinden sonra hekim tarafından verilmelidir.
– İnsülin eklenmesi
EXTRANEFROL’e insülin eklenmesi son dönem böbrek yetmezliği için sürekli ayaktan periton diyalizi tedavisi gören 6 insülin bağımlı diyabetik hastada değerlendirilmiştir.
İnsülinin periton boşluğundan absorbsiyonu ya da kan glukoz konsantrasyonunu kontrol yeteneği üzerinde EXTRANEFROL’ün bir etkisi gözlenmemiştir (Bkz. Bölüm 4.5). Diyabetik hastalara EXTRANEFROL başlarken kan glukoz düzeylerinin uygun bir şekilde izlenmesi ve gerekirse insülin dozajının ayarlanması gerekir (Bkz. Bölüm 4.4).
– Heparin eklenmesi
Heparinle etkileşimi araştıran herhangi bir insan çalışması yapılmamıştır. Yapılan in vitro çalışmalar, EXTRANEFROL ile heparinin geçimsizliğine ilişkin bir kanıt sunmamaktadır.
– Antibiyotik eklenmesi
Antibiyotiklerle etkileşimi araştıran usulüne uygun herhangi bir klinik çalışma bulunmamaktadır. EXTRANEFROL ile bazı antibiyotiklerin geçimliliğini araştıran in vitro çalışmalarda bu antibiyotiklerin mimimum inhibitör konsantrasyonlarında (MIC) bir değişiklik görülmemiştir: vankomisin, sefazolin, ampisilin, ampisilin/fluoksasilin, seftazidim, gentamisin ve amfoterisin. Ancak kimyasal geçimsizlikleri nedeniyle aminoglikozitlerle penisilinler karıştırılmamalıdır
6.3. raf ömrü
24 ay.
6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Berrak olmayan ve ambalajı bozulmuş çözeltiler kullanılmamalıdır. Dış ambalajından çıkarıldıktan sonra ürün hemen kullanılmalıdır.
6.5. ambalajın niteliği ve içeriği
2000 mL ve 2500 mL'lik PVC torbalarda ambalajlandıktan sonra dış torbalara koyulur.
2000 mL ve 2500 mL Çiftli Torba (boşaltma torbalı) + Mini kapaklı
2000 mL ve 2500 mL Tekli Torba (boşaltma torbasız)
6.6 beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Ürün tek kullanımlıktır; kullanımdan sonra torbada kalan çözelti atılmalıdır. Arta kalan maddelerin imhası için özel bir yöntem önerilmemektedir.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
Yöntemin başından sonuna kadar aseptik teknik kullanılmalıdır. Uygulamadaki rahatsızlığı gidermek için uygulamadan hemen önce dış torbası içindeyken çözelti 37 °C'ye kadar ısıtılabilir.
Isıtma işlemi kuru hava kullanılarak yapılmalıdır, ideal olanı bunun için yapılmış olan ısıtıcıları kullanmaktır. Konektörlerin kontaminasyonunu önlemek için suyun içinde ısıtılmamalıdır.
Ürün herhangi bir ilaç ilavesinden sonra hemen kullanılmalıdır.
Bu ürün periton diyalizi tedavisinde kullanılan plastik bir kapaktır ve ara setini kontaminasyondan korumak üzere povidon-iyot içerir.
İyoda karşı bilinen alerjik reaksiyon öyküsü varsa bu ürünü kullanmayınız. Daha fazla bilgi için doktorunuza başvurunuz.
Uyarılar
Ambalajı daha önceden açılmış, hasar görmüş veya lekelenmişse ya da iç kısımda bulunan povidon-iyotlu sünger kuruysa kullanmayınız. Ürün kullanılmışsa atınız.
Oda sıcaklığında saklayınız. Aşırı ısıdan koruyunuz.
Bu ürün tek kullanımlıktır. Tek kullanımlık bir ürünün yeniden kullanılması veya yeniden işlemden geçirilmesi, kontaminasyona ve ürünün işlevinin veya yapısal bütünlüğünün zarar görmesine neden olabilir.
Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. Kazara yutulması halinde, derhal doktorunuza danışınız.
Küçük peritoneal diyalizat dolum hacmi olan hastalarda, özellikle bebek ve çocuklarda, tiroid fonksiyonunun izlenmesi tavsiye edilmektedir. İyot maruziyetini minimuma indirmek için, klinik olarak mümkün olduğunda, bir sonraki dolum döngüsünü başlatmadan önce periton boşluğundaki sıvıyı drenaj torbasına boşaltınız.
Diğer üreticilerden temin edilebilen pek çok diyaliz ürünü, Polifarma ekipmanı veya tek kullanımlık ürünleriyle birlikte kullanılmaktadır. Bu ürünlerdeki değişkenlik, toleranslar, mekanik kuvvet veya zaman zaman yapılabilecek değişiklikler Polifarma’nın kontrolü dışındadır. Bundan dolayı Polifarma, başka üreticilerin diyaliz ürünlerinin, kendi ürünleri ile kullanıldığında tatmin edici bir şekilde işleyeceğini garanti edemez.
1. Doktorunuz tarafından verilen talimatlara uyunuz. Bir yüz maskesi takınız. Ellerinizi dezenfektan özelliği olan sabun ile yıkayıp tamamen kurutunuz. Ellerinize antiseptik uygulayınız.
2. Mini kapak ambalajını düz bir yüzey üzerine yerleştiriniz ve ambalajın üst-uç kısmından başlayarak Mini kapağı tamamen açığa çıkaracak şekilde aşağıya doğru açınız.
3. Mini kapağı ambalajından alınız.
4. Ara setin uç kısmını aşağıya doğru pozisyonda tutunuz. Mini kapağı dikkatlice kavrayıp elinizle saat yönünde sıkarak iyice sabitlenene kadar ara seti üzerine (Şekle bakınız) derhal yerleştiriniz. Not: Mini kapağı çok sıkmayınız.
5. Değişim sırasında, Mini kapağı saat yönünün tersine çevirerek ara seti bağlantısından çıkarınız.
6. Yerel atık imha kılavuzları doğrultusunda atınız.
7. ruhsat sahi̇bi̇
POLİFARMA İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.
Vakıflar OSB Mahallesi Sanayi Caddesi No:22/1 Ergene/ TEKİRDAĞ
Tel : 0282 675 14 04
Faks : 0282 675 14 05
8. ruhsat numarasi
2019/199
9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇/ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇
İlk ruhsat tarihi: 02.04.2019
Ruhsat yenileme tarihi: --------