Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

ZATERON 250 MG FİLM KAPLI TABLET - kullanma tali̇mati, ne için kullanılır, yan etkileri, zararları, doz

Etken madde içeren ilaçlar:

ATC kodu:

Dostupné balení:

KULLANMA TALİMATI - ZATERON 250 MG FİLM KAPLI TABLET

1. zateron nedir ve ne için kullanılır?

  • – ZATERON, etkin madde olarak abirateron asetat içermektedir. ZATERON vücudunuzun testesteron (androjen grubundan bir steroid hormonu olup, erkek cinsiyet hormonu olarak bilinir) üretmesini engeller ve bu şekilde prostat kanserinin büyümesini yavaşlatabilir.

ZATERON, yetişkin erkeklerde vücudun diğer yerlerine yayılmış prostat kanserini tedavi etmek için kullanılır.

  • – Prostat kanserinin hormon tedavisine yanıt verdiği erken döneminde ZATERON erkek cinsiyet hormonunu (testosteron) azaltan (androjen baskılama tedavisi) bir tedavi ile birlikte verilmelidir.

  • – ZATERON, yetişkin erkeklerde vücudun diğer yerlerine yayılmış prostat kanserini tedavi etmek üzere erbezleri alınmış veya erkek cinsiyet hormonu baskılanmış olan ve daha önce kemoterapi almamış hastalar, sağlık durumu kemoterapi alması için uygun olmayan hastalar ve daha önce kemoterapi almış ve hastalığı tekrarlamış hastaların tedavisinde kullanılır. ZATERON’u alırken doktorunuz size prednizolon adı verilen başka bir ilacı da birlikte reçeteleyecektir. Bu şekilde tansiyonunuzun yükselmesi, vücudunuzdaki su miktarının artması (sıvı tutulumu) ya da vücudunuzdaki potasyum adı verilen maddenin seviyesinin düşme riski azaltılacaktır.

  • – ZATERON film kaplı tabletler; beyaz-beyaza yakın renkli, oval şekilli film kaplı tabletler şeklindedir.

  • – ZATERON film kaplı tabletler plastik kapaklı plastik şişelerde ve her şişe 120 film kaplı tablet içerecek şekilde sunulmuştur.

2. zateron’u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

ZATERON’u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:

Eğer,

  • – Abirateron asetat’a ya da ZATERON’un içerdiği yardımcı maddelere alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) v­arsa.

  • – Kadınsanız ve özellikle hamile iseniz. ZATERON sadece erkek hastalarda kullanılır.

  • – Şiddetli karaciğer hasarınız varsa.

  • – Prostat kanseri tedavisinde kullanılan Ra-223 molekülü ile kombinasyon halinde.

Yukarıda belirtilen durumlardan herhangi biri sizin için geçerliyse bu ilacı kullanmayınız. Emin olmadığınız her durumda bu ilacı almadan önce doktorunuz veya eczacınızla konuşunuz.

ZATERON’u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer sizde aşağıdaki durumlardan biri varsa doktorunuz veya eczacınıza söyleyiniz:

  • – Karaciğerinizle ilgili bir hastalığınız varsa.

  • – Tansiyonunuz yüksekse veya kalp yetmezliğiniz varsa veya kanınızda potasyum adı verilen elementin miktarları düşükse (düşük potasyum kalp ritim problemleri riskini artırabilir).

  • – Kalp ya da kan damarlarınızla ilgili başka bir hastalığınız varsa.

  • – Düzensiz ya da hızlı kalp atışınız varsa.

  • – Nefes darlığınız varsa.

  • – Hızla kilo aldıysanız.

  • – Ayaklar, bilekler ya da bacaklarda şişkinliğiniz var­sa.

  • – Geçmişte prostat kanseri için ketokonazol olarak bilinen bir ilaç aldıysanız.

  • – Bu ilacı prednizon veya prednizolon ile birlikte alma hakkında bilgi alma ihtiyacınız varsa.

  • – Kemikleriniz üzerindeki olası etkileri hakkında bilgi alma ihtiyacınız varsa.

  • – Yüksek kan şekerine sahipseniz.

Kalp ritmi problemleri (aritmi) dahil, kalp veya kan damarı probleminiz varsa ya da bu problemler için ilaç kullanıyorsanız.

Derinizde ya da gözlerinizde sararma, idrarınızın renginde koyulaşma ya da ciddi bulantı veya kusma hissederseniz, bunlar karaciğer probleminin göstergesi ve belirtileri olabileceğinden hemen doktorunuza danışınız. Nadiren ölümle sonuçlanabilen, karaciğerin görevlerini yapamaması (akut karaciğer yetmezliği de denir) yaşanabilir.

Kırmızı kan hücresi sayısında azalma, azalmış cinsel istek, kaslarda güçsüzlük ve/veya kas ağrısı meydana gelebilir.

ZATERON, kemik kırılması veya ölüm riskindeki olası bir artış nedeniyle Ra-223 (nükleer tıpta kullanılan radyoaktif radyum tedavisi) ile birlikte verilmemelidir.

ZATERON ve prednizolon ile tedavi sonrası Ra-223’ü kullanmayı planlıyorsanız, Ra-223 ile tedaviye başlamadan önce en az 5 gün beklenmesi zorunludur.

Kan değerlerinizin izlenmesi

ZATERON karaciğerinizi etkileyebilir ve siz herhangi bir belirti görmeyebilirsiniz. Bu nedenle doktorunuz ZATERON kullanırken size belirli zamanlarda kan testi uygulayarak ZATERON’un karaciğeriniz üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını kontrol etmek isteyebilir.

Çocuklar ve ergenler

Bu ilaç çocuklarda veya ergenlerde kullanılmaz. ZATERON’un yanlışlıkla bir çocuk veya ergen tarafından yutulması durumunda, derhal hastaneye başvurun ve acil servisteki doktora göstermek için Kullanma Talimatını da yanınızda götürün.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

ZATERON’un yiyecek ve içecek ile kullanılması

  • – ZATERON yemeklerle birlikte alınmamalıdır (bkz. bölüm 3. “ZATERON nasıl kullanılır”).

  • – ZATERON yemeklerden en aza 1 saat önce ya da yemekten en az iki saat sonra alınmalıdır. ZATERON’u yiy­eceklerle birlikte almanız sizde istenmeyen etkilere yol açabilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

ZATERON kadınlarda kullanılan bir ilaç değildir.

  • – Bu ilaç gebe olan kadınlar tarafından alınırsa, doğmamış bebeklerine zarar verebilir.

  • – Gebeyseniz ya da gebe kalma ihtimaliniz varsa ve başka bir kişiye ZATERON’u vere­cekseniz, ilaçla temas etmemeniz için mutlaka eldiven kullanmalısınız.

  • – Gebe kalma ihtimali olan bir kadınla cinsel ilişkiye girmeniz durumunda prezervatif (kondom) ve diğer etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız.

  • – Gebe bir kadınla cinsel ilişkiye girmeniz durumunda doğmamış bebeğe zarar vermemek için prezervatif (kondom) kullanmalısınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

ZATERON kadınlarda kullanılan bir ilaç değildir.

  • – Emziriyorsanız ZATERON’u kullan­mayınız.

Araç ve makine kullanımı

ZATERON’un araç ya da makine kullanımı üzerinde bilinen herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

ZATERON’un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler ZATERON laktoz (bir tür şeker) (sığır kaynaklı) içerir. Eğer daha önceden bazı şekerlere karşı intoleransınız (duyarsızlığınız) olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

Bu tıbbi ürünün dört tabletlik günlük dozu yaklaşık 27,2 mg sodyum içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Başka bir ilaç kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Eğer şu anda başka bir ilaç kullanıyorsanız, yakın zamanda kullandıysanız ya da kullanma ihtimaliniz varsa, doktorunuz ya da eczacınız ile konuşunuz. Bu önemlidir çünkü ZATERON kalp ilaçları, sakinleştiriciler, bitkisel ilaçlar (örneğin, sarı kantaron) ve diğer ilaçlar dahil olmak üzere bazı ilaçların etkilerini artırabilir. Doktorunuz bu ilaçların dozunu değiştirmeyi isteyebilir. Ayrıca, bazı ilaçlar ZATERON’un etkilerini artırabilir ya da azaltabilir. Bu durum yan etkilere ya da ZATERON’un gerektiği kadar etkili olmamasına neden olabilir.

Androjen yoksun bırakma tedavisi kalp ritmi problem riskini artırabilir. Doktorunuza aşağıdaki ilaçlardan kullanıyorsanız haber veriniz:

  • – Kalp ritmi problemlerini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar (örneğin; kinidin, prokainamit, amiadoron ve sotalol);

  • – Kalp ritmi problemi riskini arttırabileceği bilinen ilaçlar [örneğin; metadon (ağrı giderici ve bağımlılık tedavisinin bir parçası olarak kullanılır), moksifloksasin (bir çeşit antibiyotik), antipsikotikler (ciddi akıl hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar)].

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

3. zateron nasıl kullanılır?

Bu ilacı her zaman tam olarak doktorunuzun size söylediği gibi kullanınız. Eğer emin değilseniz, doktorunuz ya da eczacınız ile konuşunuz.

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

İlacınızın önerilen dozu günde bir defada alınacak 1000 mg’dır (dört tablet).

Uygulama yolu ve metodu:

  • – Bu ilacı ağızdan alınız.

  • – ZATERON’u yeme­klerle birlikte almayınız.

  • – ZATERON yemeklerden en az 1 saat önce ya da en az iki saat sonra alınmalıdır. (lütfen bölüm 2 “ZATERON’un yiyecek ve içecek ile kullanılması” bölümüne bakınız).

  • – Tabletleri bir bütün olarak suyla yutunuz.

  • – Tabletleri bölmeyiniz.

  • – ZATERON prednizolon adı verilen bir başka ilaçla birlikte alınır. Prednizolonu doktorunuzun söylediği şekilde alınız.

  • – ZATERON aldığınız sürece her gün prednizolonu da almalısınız.

  • – Acil bir tıbbi durumunuz olduğunda, almakta olduğunuz prednizolonun dozunun değiştirilmesi gerekebilir. Almakta olduğunuz prednizolonun miktarı değiştirilecekse doktorunuz size söyleyecektir. Doktorunuz size söylemediği sürece almakta olduğunuz prednizolonun dozunu değiştirmeyiniz.

ZATERON’u pred­nizolonla birlikte alırken doktorunuz size başka ilaçlar da reçeteleyebilir.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda kullanımı:

ZATERON çocuklarda ve ergenlerde kullanılabilen bir ilaç değildir. Eğer ZATERON bir çocuk ya da ergen tarafından kazara yutulursa, doktora göstermek üzere bu kullanma talimatını yanınıza alarak derhal hastaneye gidiniz.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekmemektedir.

Özel kullanım durumları:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda ZATERON kullanılabilir, doz ayarlamasına gerek yoktur.

Ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli olunması tavsiye edilmektedir.

Karaciğer yetmezliği:

Doktorunuz, karaciğerinize ait bazı kan değerlerini belli aralıklarla takip edecek ve eğer bu değerlerde aşırı bir artış olur ise, ZATERON’u kan değerleriniz düzelene kadar veya tamamen kesecektir. Orta veya ağır derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda, ZATERON kullanılmamalıdır.

Yüksek tansiyon:

Eğer yüksek tansiyonunuz (hipertansiyonunuz) varsa, doktorunuz tansiyon değerlerinizi kontrol altına almadan ZATERON ile tedaviye başlamayacaktır. Tansiyon şikayetiniz olsun veya olmasın, doktorunuz ZATERON tedavisi sırasında tansiyonunuzun ölçülmesini isteyecektir.

Eğer ZATERON’un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise, doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla ZATERON kullandıysanız:

ZATERON’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız derhal bir doktor veya eczacı ile konuşunuz ya da bir hastaneye gidiniz.

ZATERON’u kullan­mayı unutursanız:

  • – ZATERON’u veya birlikte almanız gereken prednizolonu kullanmayı unutursanız, ertesi gün normalde almanız gereken saatte alınız.

  • – ZATERON’u veya birlikte almanız gereken prednizolonu kullanmayı bir günden daha fazla süreyle unuttuysanız, bu durumdan doktorunuzu haberdar ediniz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

ZATERON ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Doktorunuz tarafından aksi söylenmedikçe ZATERON veya prednizolon ile tedaviye devam ediniz.

Bu ilacın kullanımına ilişkin ilave sorularınız olursa doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.

4. olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, ZATERON’un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir, fakat bu yan etkiler herkeste meydana gelmeyebilir.

Çok yaygın : 10 hastanın en az 1’inde görülebilir.

Yaygın : 10 hastanın 1’inden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan : 100 hastanın 1’inden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Seyrek : 1000 hastanın 1’inden az, fakat 10000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek : 10000 hastanın 1’inden az görülebilir.

Bilinmiyor : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden biri olursa, ZATERON’u kullan­mayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • – Kaslarınızda zayıflık, seğirmeleri ya da kalbinizde çarpıntı (palpitasyonlar). Bunlar kanınızda potasyum adı verilen elementin azalmış olduğunu gösterebilir.

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ZATERON’a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastanede yatırılmanıza gerek olabilir.

Diğer yan etkiler:

Çok yaygın:

  • – Bacak ya da ayaklarınızda şişlik

  • – Kanınızda potasyum adı verilen elementin seviyelerinde a­zalma

  • – Karaciğer işlev testlerinde yükselmeler

  • – Tansiyonunuzda yükselme

  • – İdrar yolu enfeksiyonu

  • – İshal.

Yaygın:

  • – Kanınızdaki yağ seviyelerinde yükselmeler

  • – Göğüs ağrısı

  • – Kalp yetmezliği

  • – Kalbinizin normalden hızlı çalışması

  • – Düzensiz kalp atışı (atriyal fibrilasyon)

  • – Sepsis denilen ciddi enfeksiyonlar

  • – Kemik kırıkları

  • – Hazımsızlık

  • – İdrarda kan

  • – Deri döküntüsü.

Yaygın olmayan:

  • – Böbrek üstü beziyle ilgili problemler (tuz ve su ile ilgili sorunlara bağlı)

  • – Kalp ritminde anormallik (aritmi)

  • – Kaslarda zayıflık ve/veya kas ağrısı.

Seyrek:

  • – Akciğer tahrişi (alerjik alveolit olarak da adlandırılır).

  • – Karaciğerin görevlerini yapamaması (akut karaciğer yetmezliği de denir).

Bilinmiyor:

  • – Kalp krizi

  • – EKG’de -elektrokardiy­ogram’da- değişiklik (QT uzaması).

5. zateron’in saklanması

ZATERON’u çocu­kların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. Kartonun üzerinde ve şişe etiketinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra bu ilacı kullanmayınız.

Bu tıbbi ürün özel bir saklama koşulu gerektirmez.

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra ZATERON’u kullan­mayınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz ZATERON’u kullan­mayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi : Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.

Mahmutbey Mah. 2477. Sok. No:23

Bağcılar / İstanbul

Telefon : 0 212 410 39 50

Faks : 0 212 447 61 65

Üretim Yeri : Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Karaağaç Mah. 11. Sok. No:5 Kapaklı / Tekirdağ

Bu kullanma talimatı 20/01/2021 tarihinde onaylanmıştır.

10 / 10