KISA ÜRÜN BİLGİSİ - VIRIGEN TESTOCAPS 40 MG KAPSÜL
1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi
VIRIGEN TESTOCAPS 40 mg kapsül
2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m
Etkin madde: Her kapsül 25.3 mg testosteron’a eş değer 40 mg testosteron undekanoat içerir.
Yardımcı madde: Her kapsül 117.2 mg propilen glikol monolaurat (E477), 49.98 mg gliserin, 0.07 mg sunset yellow (El 10, FD&C Yellow no. 6) içermektedir.
Yardımcı maddeler için 6.1 ’e bakınız.
3. farmasöti̇k form
Kapsül
Sarı yağlı bir içerikle dolu, şeffaf, turuncu renkli, yumuşak, oval, parlak kapsüller.
4. kli̇ni̇k özelli̇kler
4.1. terapötik endikasyonlar
Erkeklerde, konjenital veya edinilmiş primer veya sekonder hipogonadal rahatsızlıklara yönelik testosteron replasman tedavisi, gecikmiş puberte, endokrin nedenli erektil disfonksiyon, erkeklerde androjen eksikliğine bağlı klimakterik semptomlar.
4.2. pozoloji ve uygulama şeklidozaj genel olarak bireysel hasta yanıtına göre ayarlanmalıdır.
Yetişkinler
Genel olarak 2–3 hafta boyunca günlük 120–160 mg bir başlangıç dozu önerilir. Sonraki dozlar (günlük 40–120 mg), tedavinin ilk haftaları süresince görülen klinik etkiye göre ayarlanmalıdır.
Yaşlı Hastalar:
Daha düşük dozlar ve daha sık doz aralıklarının aynı yanıtı sağlayabileceğine dikkat edilmelidir.
Pediyatrik popülasyon:
Etkililik ve güvenlilik, çocuklarda ve ergenlerde belirlenmemiştir.
VIRIGEN TESTOCAPS normal bir öğünle birlikte ağızdan bir bardak su ile alınmalı ve çiğnenmeden yutulmalıdır. Günlük dozun yarısının sabahları ve diğer yarısının akşamları alınması önerilmektedir. Eşit olmayan sayıda kapsüller alındığında, kapsüllerin daha fazla miktarı sabah alınmalıdır.
4.3. kontrendikasyonlar
Gebelik Emzirme Bilinen veya şüphelenilen prostat veya meme kanseri Karaciğer tümörü hikayesi Etkin maddeye veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık
4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri
Doktorlar VIRIGEN TESTOCAPS alan hastalarda aşağıdaki parametreleri; tedavi başlamadan önce, ilk 12 ay süreyle dört ayda bir ve daha sonra da yılda bir defa izlemelidir:
Benign prostat hiperplazisi veya subklinik prostat kanserini ekarte etmek için 45 yaş üstü erkeklerde prostatın parmakla rektal muayenesi ve PSA düzeyi (bkz. bölüm 4.3), Polisitemi olasılığının dışlanması amacıyla hematokrit ve hemoglobin düzeyleri. Şiddetli polisitemi durumunda, VIRIGEN TESTOCAPS tedavisi durdurulmalı veya doz düşürülmelidir.Başta yaşlılar olmak üzere, aşağıdaki durumlara sahip olan hastalar yakından izlenmelidir:
Daha önceden kalp, böbrek veya karaciğer hastalığı olanlarda androjen tedavisi, konjestif kalp yetersizliğiyle birlikte ya da birlikte olmaksızın ödem gelişmesiyle sonuçlanabilir. Bu gibi durumlarda tedavi hemen kesilmelidir. Miyokart enfarktüsü geçirmiş, kalp, karaciğer veya böbrek yetmezliği, hipertansiyon, epilepsi veya migreni olan hastalar, hastalığın yeniden ortaya çıkma veya kötüye gitme riskinden dolayı izlenmelidirler. Tedavinin kesilmesiyle birlikte, diüretik tedavi gerekebilir.
Meme kanseri, hİpemefroma, bronş kanseri ve iskelet metastazları. Bu durumlar hiperkalsemi veya hiperkalsiüriye neden olabilir ve androjen tedavisi süresince bunlar ciddileşebilir. Hiperkalsemi ya da hiperkalsiüri gelişirse tedavi kesilmelidir.
Antikoagülanlar ve antidiyabetik ajanlarla birlikte uygulama sırasında dikkatli olunmalıdır; çünkü genellikle androj enler glukoz toleransını ve antikoagülanlann etkisini değiştirebilmektedir (bkz. bölüm 4.5).
Uyku apnesi olan erkeklerde testosteron esterleriyle tedavinin güvenli olduğunun ileri sürütebilmesi için yeterli kanıt yoktur. Adipozite veya kronik akciğer hastalıkları gibi risk faktörleri olan hastalarda iyi bir klinik değerlendirmeye ve tedbirli davranmaya ihtiyaç vardır.
Androjen tedavisi yalnızca testosteron düzeylerinin düşük olduğu gösterilmiş erkek hipogonadizminde kullanılmalıdır.
Erkekler tedavi edilirken, hastanın kardiyovasküler kapasitesini aşacak ölçüde sinirsel, zihinsel ve fiziksel aktivitelerin uyarılmasından kaçınılmalıdır.
Bazı testosteron türevleriyle uzun süreli tedavi uygulanan hastalarda tümörler ve diğer histolojik anormallikler ile karaciğer fonksiyon bozuklukları bildirilmiştir. Bu bileşiklerin çoğu 17-alfa alkil türevleridir; ancak testosteronun belirli 17-beta esterleri ile de az sayıda vaka görülmüştür. Bu tip değişikliklerin VIRIGEN TESTOCAPS kullanımından kaynaklanma olasılığı dışlanmamıştır.
İstenmeyen etkiler görülürse, VIRIGEN TESTOCAPS kullanımına devam edilmemeli ve/veya daha düşük bir doz ile devam edilmelidir.
Spor aktivitelerinde kötüye kullanma (amacı dışında kullanma):
Dünya Anti-Doping Ajansı (World Anti-Doping Agency – WADA) tarafından yönetilen yarışmalarda yeralan hastalar, VIRIGEN TESTOCAPS’ın anti doping testler ile etkileşebileceğinden, bu ürünü kullanmadan Önce WADA-koda damşmalıdırlar. Spordaki yetenekleri arttırmak için androjenlerin kötüye kullanımı, ciddi sağlık sorunlarına neden olur ve mücadele gücünü kırar.
Yardımcı maddeler:
Bu ürün propilen glikol monolaurat içerdiğinden, alkol benzeri semptomlara; gliserin içerdiğinden, baş ağrısı, mide bulantısı ve ishale ve sunset yellow (El 10, FD&C Yellow no. 6) içerdiğinden alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Pediyatrik popülasyon:
Buluğ çağı öncesi çocukların yapısal ve cinsel gelişimleri, genellikle androjenler ve VIRIGEN TESTOCAPS’ın yüksek dozlarında, epifizlerin zamanından önce kapanmasına veya cinsel gelişmenin erkenden gerçekleşmesine neden olabileceğinden takip edilmelidirler.
4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Karaciğer mikrozomal enzimlerini indükleyici ajanlar (Örn., primidon, fenitoin, fenilbutazon, rifampisin, barbitüratlar, karbamazepin, dikloralfenazon) İle eş zamanlı uygulama VIRIGEN TESTOCAPS’in etkisini azaltabilir.
Androjenler glukoz toleransını artırabilir ve diyabetli hastalarda insüline ya da diğer antidiyabetik ilaçlara duyulan ihtiyacı azaltabilir. însülin veya başka antidiyabetik ilaçlar alan hastalar yakından izlenmeli ve tedavide uygun ayarlamalar yapılmalıdır (bkz. bölüm 4.4).
Androjenlerin yüksek dozları kumarin tipi ajanların antikoagülan etkisini arttırabilir ve ilave INR takibi ve antikoagülan dozunda ayarlamanın göz Önüne alınması gerekebilir.
ACTH veya kortikosteroidler ile testosteronun eşzamanlı uygulanması ödem oluşumunu arttırabilir; bu nedenden dolayı, bu etkin maddeler özellikle kalp veya karaciğer hastalığı olan hastalar veya Ödeme yatkınlığı olan hastalarda dikkatlice kullanılmalıdır.
Laboratuvar testleri ile etkileşimler:
Androjenler tiroksin bağlayıcı globulin seviyelerini düşürebilir ve bunun sonucunda T3 ve T4’ün reçineye bağlanmasında artış ve toplam T4 serum seviyelerinde azalma gerçekleşebilir. Serbest tiroid hormon seviyeleri değişmeden aynen kalır; ancak tiroid disfonksiyonu ile ilgili herhangi bir klinik kanıt mevcut değildir.
VIRIGEN TESTOCAPS, emilimi arttırmak için normal bir öğünle birlikte alınmalıdır (bkz. bölüm 4.2).
4.6. gebelik ve laktasyon
Gebelik kategorisi: X
Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadır.
VIRIGEN TESTOCAPS kadınlarda tedavi için endike değildir. VIRIGEN TESTOCAPS gebelik döneminde uygulandığı takdirde ciddi doğum kusurlarına yol açmaktadır/yol açtığından şüphelenilmektedir. VIRIGEN TESTOCAPS’ın gebe kadınlarda kullanımına dair yeterli veri mevcut değildir.
Fetusta virilizasyon riski göz önüne alınarak gebelik döneminde VIRIGEN TESTOCAPS kullanılmamalıdır. Gebelik gerçekleşirse VIRIGEN TESTOCAPS tedavisi bırakılmalıdır.
VIRIGEN TESTOCAPS kadınlarda tedavi için endike değildir. VIRIGEN TESTOCAPS’ın emzirme döneminde kullanımına dair yeterli veri mevcut değildir. Dolayısıyla, VIRIGEN TESTOCAPS emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Androjenler ile tedavi olan erkeklerde, sperm oluşumu baskılanarak fertilite bozukluklarına neden olabilirler (bkz. bölüm 4.8).
4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
VIRIGEN TESTOCAPS’ın araç ve makine kullanımı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
4.8. i̇stenmeyen etkiler
VIRIGEN TESTOCAPS çocuklarda kullanılırsa erken cinsel gelişim ve epifîzlerin erken ve geri dönüşsüz şekilde kapanması nedeniyle kemik büyümesinin durması söz konusu olabilir.
Aşağıda sıralanan advers reaksiyonlar genel olarak androjen tedavisiyle ilişkilendirilmiştir: Aşağıdaki advers reaksiyonların sıklığı bilinmemektedir. Bu nedenle bu advers olaylar ‘bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)’ kategorisine girmektedir.
Sistem Organ Sınıf | MedDRA terim* |
iyi huylu, kötü huylu ve belirsiz neoplazmalar (kistleri ve polipleri içeren) | Sub-klinik prostat kanser gelişimi |
Kan ve lenf sistemi hastalıkları | Polisitemi |
Metabolizma ve beslenme hastalıkları | Sıvı tutulumu Yüksek dozlarda ve uzun süreli kullanımda gözlenen elektrolit değişiklikleri (Sodyum, potasyum, kalsiyum, inorganik fosfat ve ödem) |
Psikiyatrik hastalıklar / bozukluklar | Depresyon Sinirlilik Ruh hali değişiklikleri Libido artışı Libido azalışı |
Kardiyak hastalıklar | Hipertansiyon |
Gastrointestinal hastalıklar / bozukluklar | Bulantı Diyare Karın ağrısı ya da karında rahatsızlık hissi |
Hepato-biliyer hastalıklar | Karaciğer fonksiyon testlerinde değişiklikler Kolestatik sarılık |
Deri ve derialtı doku hastalıkları | Kaşıntı Akne |
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları | Miyalji |
Üreme sistemi ve meme hastalıkları | Üriner tıkanıklık Jinekomasti Oligozospermi Azospermi Priaprizm Prostat büyümesi |
Araştırmalar / Tetkikler | Lipid metabolizmasında değişiklikler PSA artışı |
Kadınlarda androj enlerin hirsutizm, akne ve ses değişiklikleri (seste kalınlaşma ve ses kısılması) gibi virilizasyon semptomlarına yol açtığı tarif edilmiştir. Ses değişiklikleri geri dönüşsüz olabilir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijİlans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (; e-posta:; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. doz aşımı ve tedavisi
Yüksek VIRIGEN TESTOCAPS dozları, kapsülde bulunan hint yağı nedeniyle gastrointestinal şikayetlere neden olabilmektedir. Tedavi destekleyici önlemleri kapsar.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1. farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Androjenler
ATC kodu: G03B A03
Oral uygulamadan sonra VIRIGEN TESTOCAPS dolaşıma fizyolojik miktarlarda testosteron verir. Hipogonadal erkeklerin tedavisi dihidrotestosteron (DHT) ve östradİolün plazma konsantrasyonlarında klinik yönden anlamlı artışa ve SHBG (cinsiyet hormonu bağlayıcı globulin) azalmasına yol açar. Primer (hipergonadotropik) hipogonadizmli erkeklerin tedavisi gonadotropin düzeylerinde normalleşmeyle sonuçlanır.
Başta testosteron olmak üzere, endojen androjenler teslislerden salgılanır ve onun majör metaboliti olan DHT iç ve dış genital organların gelişiminden ve sekonder cinsiyet özelliklerinin devam ettirilmesinden (kıl uzamasının uyarılması, sesin kalınlaşması, libido gelişimi), protein anabolizması üzerinde genel bir etkiden, iskelet kası gelişimi ve vücuttaki yağ dağılımından ve idrarda azot, sodyum, potasyum, klorür, fosfat azalması ve su atılmasından sorumludur.
Androj enler ergenlikte hızlı gelişimden ve doğrusal büyümenin nihai biçimde sonlandırılmasından da sorumludur ve eritropoetin üretimini arttırarak kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarır.
Bazı hedef organlarda testosteronun etkileri periferde testosteronun östradiole dönüşümünden sonra, Östradiolün hedef hücrenin (örn., hipofız, yağ, kemik ve testisteki Leydig hücreleri) çekirdeğindeki Östrojen reseptörlerine bağlanmasının ardından ortaya çıkar.
Androj enlerin ekzojen uygulanması endojen testosteron salımmını inhibe eder. Ekzojen androjenlerin yüksek dozlarının uygulanmasıyla spermatogenez baskılanabilir.
5.2. farmakokinetik özellikleremilim:
VIRIGEN TESTOCAPS emilimini artırmak için, normal bir öğün ile birlikte alınmalıdır. Gıdalar VIRIGEN TESTOCAPS ’ın emilimini artırır: Sağlıklı gönüllülerde VIRIGEN TESTOCAPS’ın normal bir öğünle uygulanması testosteronun Eğri Altı Alan (EAA) değerini aç karnına alıma göre 12 kattan daha fazla yükseltmiştir. VIRIGEN TESTOCAPS normal bir öğünle (18.8 gram yağ içeren) birlikte alındığında, yüksek oranda yag içeren (44.1 gram yağ) bir öğünle birlikte alınmasına göre testosteron EAA’smda hiçbir fark saptanmamıştır. Emilimi yaklaşık % 7’dir. VIRIGEN TESTOCAPS’ın oral uygulamasını takiben, etkin madde testosteron undekanoat’m önemli bir bölümü, lipofılik solvent ile birlikte barsaklardan lenfatik sisteme emilmekte ve böylece kısmen karaciğerde ilk geçiş inaktivasyonunu atlamaktadır.
Dağılım:
Testosteron undekanoat lenfatik sistemden plazmaya salınır. Postmenopozal kadınlara 20–80 mg VIRIGEN TESTOCAPS’ın tekli uygulanması, VIRIGEN TESTOCAPS’ın 20 mg, 40 mg ve 80 mg’lik bir dozundan soma sırasıyla yaklaşık 1.5–2.0, 2.5–5.5 ve 5.2–10.3 ng/ml total testosteron plazma zirve düzeylerine yol açar. Bu düzeylere uygulamadan yaklaşık 5–6 saat sonra (tmaks) ulaşılır. Plazma testosteron düzeyleri en az 8 saat yüksek olarak kalır. Japon kadınlarda testosteron düzeyleri yaklaşık 2 kat daha yüksektir.
Hipogonadal erkeklerde 28 günlük uygulamadan sonra kararlı durumda, total testosteron plazma düzeyleri 40 mg t.i.d. (günde üç kez), 40 mg b.i.d. (günde iki kez) + 80 mg, 80 mg b.i.d. ve 80 mg t.i.d. uygulanmasının ardından yükselmiştir. 80 mg b.i.d. veya 80 mg t.i.d. dozu günün önemli bir kısmında erkeklerdeki fizyolojik aralıkta seyreden düzeylerle sonuçlanmıştır. Testosteron ve testosteron undekanoat, in vitro testlerde plazma proteinlerine ve cinsiyet hormonu bağlayıcı globulinlere yüksek oranda (%97’den fazla) nonspesifik olarak bağlanır.
Biyotransformasyon:
Plazma ve dokularda testosteron undekanoat hidrolize olarak doğal erkek androjen testosteronu üretir. Daha soma testosteron metabolize olarak dihidrotestosteron ve östradiole dönüşür.
Eliminasyon :
Testosteron, östradiol ve dihidrotestosteron normal yollarla metabolize edilir. Eliminasyon esasen idrar yoluyla etiokolanolon ve androsteronun konjugatları formunda gerçekleşir.
Doğrusallık :
Doz-doğrusallığı 20–240 mg/gün doz aralığı için kanıtlanmıştır.
5.3. klinik öncesi güvenlilik verileri
Güvenlilik, farmakoloji, tekrarlı doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme toksisitesini içeren klasik çalışmalara dayanan klinik öncesi veriler insanlar için herhangi bir tehlike olmadığını göstermektedir. Farklı türlerde androjenlerin kullanımı sonucu, dişi fetüslerin dış genitallerinde virilizasyon meydana geldiği görülmüştür.
6. farmasöti̇k özelli̇kler
6.1. yardımcı maddelerin listesi
Castor oil
Propilen glikol monolaurat (E477)
Gliserin
Jelatin
Sunset Yellow (El 10, FD&C YellowNo.6)
Saf su
Orta-zincir trigliseridler ve lesitin.
6.2. geçimsizlikler
Geçerli değil.
6. 3. raf ömrü
36 ay
6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler
30°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Buzdolabına konmamalıdır. Dondurulmamalıdır. Işıktan koruyunmak üzere orijinal ambalajı içerisinde saklanmalıdır.
6.5. ambalajın niteliği ve içeriği
Bir kutu VIRIGEN TESTOCAPS içerisinde, her biri 10 kapsüllük bir blister içeren 3 kılıf bulunmaktadır.
6.6 beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller ‘Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği’ ve ‘Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri’ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. ruhsat sahi̇bi̇
Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd. Şti.
Büyükdere Cad. No: 127
Astoria Kuleleri B Blok Kat: 8
34394 Esentepe-İstanbul
Telefon: 0212 336 10 00
Faks : 0212 215 27 34
8. RUHSAT NUMARASI(LARI)
92/269. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 01.02.1993
Ruhsat yenileme tarihi: