KULLANMA TALİMATI - TALOZIN 80 MG TABLET
1. TALOZİN nedir ve ne için kullanılır?
2. TALOZİN kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. TALOZİN nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. TALOZİN’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. talozi̇n nedir ve ne için kullanılır?
TALOZİN, beyaz kokusuz tabletler halinde 50 tabletlik PVC/Alu folyo blister ambalajlarda satılmaktadır ve beta blokerler olarak bilinen bir ilaç grubuna dahildir.
TALOZİN kalp karıncıklarından (kalbin alt odacıkları) kaynaklanan ve kalp çarpıntılarına yol açan kalp ritmi bozukluğu olan hastalarda kalbin normal şekilde atmaya devam etmesini sağlamak için kullanılır. TALOZİN ventriküler taşikardi (kalp atım hızının artması) veya ventriküler fibrilasyonlu (ventrikül kasının çok hızlı ve düzensiz kasılması) hastalarda kullanılır.
Kalbin karıncıklarının üst bölümünden kaynaklanan ve kalp ritminin hızlanmasına yol açan tedavi gerektiren kalp ritmi bozukluklarının (semptomatik ve tedavi gerektiren taşikardi özelliği taşıyan supraventriküler kalp ritmi bozuklukları) tedavisinde de kullanılır.
2. talozi̇n’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
TALOZİN’i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
- Sotalol ve sülfonamidlere veya ilacın içeriğinde yer alan diğer maddelerden herhangi birine karşı aşırı alerjiniz var ise,
- Belirgin kalp yetmezliğBuibeıge^güvenii(e<eklrOnjk3mza3ielimZaıanmiŞtırn çalışma gücünde yetersizlik) Belge DoğruiaKaKptenwnwklawanSHYkkiuzmmuGusva ise Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/…k-titck-ebys
- Kalp kulakçıkları ve karıncıkları arasında yüksek düzeyde iletim sorunlarınız var ise (2. veya 3. derecede AV blok)
- Kalp atım hızında bozukluklara neden olan iletim bozukluklarınız var ise (hasta sinüs sendromu, uzamış QT sendromu gibi)
- Kalp atım hızınızın yavaşlaması (50 atım/dakika'nın altına düşmesi) durumunda
- Tansiyonunuz düşük ise
- Kol veya bacaklarda kan dolaşımı bozukluğunuz var ise
- Solunum yollarında daralmaya bağlı akciğer hastalıkları (bronşial astım gibi)
- Kanın değişim maddelerine bağlı şekilde aşırı asitlenmesi (Metabolik asidoz) durumunda
- Diltiazem ve verapamil tipi kalsiyum antagonistlerinin veya diğer antiaritmik ilaçların intravenöz kullanımlarında (yoğun bakım tedavisi dışında)
- Kandaki potasyum seviyeniz düşük ise
- Kandaki magnezyum düzeyiniz düşük ise
- Metabolik asidoz adı verilen bir hastalığınız var ise
- Kalp kası sorunlarına neden olan anestezi durumunda,
- Doktorunuz tarafından feokromositoma adı verilen bir hastalığınız olduğu söylendiyse
- Böbrek yetmezliğiniz varsa (kreatinin klerensi <10 ml/dk).
TALOZİN’i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ;
- Böbrek yetmezliğiniz varsa, TALOZİN vücudunuzda birikebilir ve etkisi artabilir. Doktorunuz gerekli görürse kan ve idrar testleri yaptırabilir.
- Şeker hastası iseniz, kan şekeriniz çok düşebilir ve belirtileri TALOZİN ile baskılanabilir.
- Tiroid bezi rahatsızlığınız var ise belirtileriniz baskılanabilir. El ve ayak bölgelerinde dolaşım bozukluğunuz var ise belirti ve bulgular artabilir. Böbrek üstü bezinizde hormon üreten bir tümörünüz var ise doktorunuz tarafından tedaviniz düzenlenmelidir.
- Sedef hastalığınız var ise tedavinizin yarar ve risklerinin dikkatli bir şekilde değerlendirilebilmesi için hekiminizi bilgilendiriniz.
- Allerjiniz var ise ve akut ağır allerjik genel reaksiyonlar (anafilaktik reaksiyon) geçirmiş iseniz allerji riskiniz artabilmektedir. O nedenle hekiminiz tarafından tedavi ihtiyacınız iyi bir şekilde değerlendirilmelidir.
- Kalp krizi geçirmiş iseniz veya kalp kapak sorunlarınız var ise kalp atım ritminizdeki sıkıntılar artabilir. Hekiminiz tarafından yakın takip edilmeniz ve gerekiyorsa tedavinizin düzenlenmesi gerekebilir.
- Şiddetli ishal, kusma bulantı durumlarında veya idrar söktürücü ilaçlar kullanıldığında hekiminiz tarafından yakın takip edilmeniz gerekir. Doktorunuz gerekli görürse kan ve idrar testleri yaptırabilir.
- Kalp damar hastalığınız veya kalp ritim bozukluğunuz var ise hekiminiz tarafından yakın takip edilmeniz gerekmektedir. İlaçlarınız kademeli olarak kesilmelidir.
- Ameliyat olacaksanız ve anestezi alacaksanız ilacınız konusunda hekiminizi bilgilendirmeli ve hekiminizin önerileri doğrultusunda dikkatli bir şekilde kullanmalısınız.
- Tansiyonunuz ve nabzınız çok düşmüş ise ve solunum sıkıntınız var ise ilaç dozunuz azaltılabilir ve gerekiyorsa hekiminiz tarafından tedaviniz sonlandırılabilir.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
TALOZİN’in yiyecek ve içecek ile kullanılması
TALOZİN tabletler yemeklerden önce bir miktar sıvı ile alınmalıdır. Tedavi süresince alkol kullanılmamalıdır. Süt ve süt ürünleri ile birlikte alınmamalıdır.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Sotalol plasentaya geçer ve göbek kordonunda etkin kan düzeylerine ulaşır. Hamilelikte sotalol kullanımına ilişkin yeterli klinik veri mevcut değildir.
TALOZİN, gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Yeni doğan bebeklerde istenmeyen etkilerin (düşük kalp atımı, düşük tansiyon, düşük kan şekeri düzeyi gibi) meydana gelme olasılığı nedeniyle beklenen doğum tarihinden 48–72 saat öncesinde tedavi kesilmelidir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Sotalol anne sütüne geçer ve etkili düzeylere ulaşabilir. Emzirme döneminde iseniz, bebeğinizi emzirmeyiniz.
Araç ve makine kullanımı
TALOZİN kullanımı ile araç ve makine kullanma yeteneğiniz azalabilir. Bu durum özellikle tedavinin başlangıcında, dozaj arttırıldığında, diğer bir ilaca geçildiğinde veya ilaç alkolle birlikte alındığında görülür.
TALOZİN’in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler TALOZİN uyarı gerektiren yardımcı madde içermemektedir.
Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı
Kalsiyum antagonistleri (Verapamil ve Diltiazem tipi yüksek tansiyon ilaçları); Kalp ritim bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçlar ile kombine kullanımı (özellikle kinidin tipi maddeler) tansiyonun aşırı şekilde düşmesine, kalp ritminin yavaşlamasına ve kalp kulakçıkları ile karıncıkları arasında yüksek düzeyde iletim bozukluklarına yol açabilir.
EKG'de bazı değişikliklere yol açan ajanların (Q-T uzaması, imipramin, maprotilin gibi trisiklik veya tetrasiklik antidepresanlar, haloperidol, terfenadin ve astemizol gibi antihistaminikler, eritromisin gibi makrolid antibiyotikler, probukol, bir parasempatolitik olan terodilin ve malarya ilacı halofantrin) TALOZİN ile eş zamanlı olarak kullanıldığı durumlarda belirli kalp ritmi bozukluklarının (Torsades de pointes) görülmesi ihtimali artmaktadır.
Nifedipin benzeri (yüksek tansiyon ilacı) kalsiyum antagonistlerinin TALOZİN ile birlikte kullanılması, düşük tansiyona neden olabilir ve kalp hızını düzenleyen merkez (sinüs düğümü) üzerindeki etkisinde artma gözlenebilir.
TALOZİN'in, noradrenalin ve depresyon ve parkinson ilaçları ile (MAO inhibitörleri ile) birlikte kullanıldığı durumlarda ve eşzamanlı olarak kullanılmakta olan hipertansiyon ilacı (klonidinin) aniden kesilmesi ile tansiyon aşırı ölçüde yükselebilmektedir.
Depresyon ilaçları (Trisiklik antidepresanlar), sakinleştirici ilaçlar (barbitüratlar), epilepsi ilaçları (fenotiyazin), narkotik ilaçlar, hipertansiyon ilaçları, idrar söktürücü (diüretik) ve damar genişletici (vazodilatörler) ilaçlar ile tedavi sırasında TALOZİN kullanılması da düşük tansiyona neden olabilir.
Narkoz maddelerinin ve kalp ritmi bozukluklarının tedavisinde kullanılan ilaçların TALOZİN ile birlikte kullanılması durumunda, bu ilaçların kalbin kasılma gücünü azaltan etkilerinde artış görülebilmektedir.
Kas gevşetici (Tübokürarin kaynaklı, sinir kas kavşağında blokaj yapan ilaçlar) ilaçların etkisi TALOZİN ile birlikte kullanıldıklarında güçlenebilir.
TALOZİN’in insülin veya şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlarla birlikte kullanımı özellikle bedensel efor harcanan süreçlerde şeker düşüklüğüne (hipoglisemi) sebep olabilir ve semptomları gizli kalabilir.
TALOZİN’in eş zamanlı olarak vücuttan potasyum atıcı, idrar söktürücü veya potasyum ve magnezyum kaybına yol açan diğer ilaçlar ile birlikte kullanılması durumunda kanda düşük düzeyde potasyum kalması nedeniyle kalp ritmi bozukluklarının ortaya çıkma ihtimalleri artar. TALOZİN ve benzer mekanizmaya sahip ilaçlar, floktafenin tarafından indüklenen hipotansiyon veya şok ile ilişkilendirilen dengeleyici kardiyovasküler reaksiyonları engelleyebilir.
Mantar tedavisi (Amfoterisin B uygulama), kortizon (kortikosteroidler) ve bazı laksatifler kanda potasyum azalması ile ilişkilendirilmektedir; Sotalol ile yapılan eş zamanlı uygulamada potasyum seviyeleri izlenmeli ve uygun şekilde düzeltilmelidir.
Beta-bloker ilaçlar, klonidinin kesilmesinden sonra bazen gözlenen ribaund hipertansiyonu güçlendirebilir. Bu nedenle, klonidinin kademeli olarak kesilmesinden birkaç gün önce beta-blokerler yavaş şekilde kesilmelidir.
Sotalolün tek ve çoklu dozları, serum digoksin seviyelerini anlamlı şekilde etkilememektedir. Aynı zamanda kalp hastalığı tedavisi (dijital glikozidleri) alan sotalol ile tedavi edilen hastalarda ilaca bağlı ritim bozukluğu daha yaygındır, ancak bu durum, dijitalis glikozidleri alan hastalardaki bilinen bir aritmi risk faktörü olan kalp yetmezliğine bağlı olabilir. Dijital glikozidlerinin beta-blokerler ile birlikte kullanılması kalp odacıkları arasındaki iletim süresini artırabilir.
Rezerpin, guanetidin veya alfa metildopa gibi katekolamin tüketen ilaçların beta-blokerler ile birlikte uygulanması dinlenme durumundaki sempatetik sinir tonusunda aşırı azalmaya neden olabilir. Hastalar, bayılmaya neden olabilen hipotansiyon ve/veya belirgin kalp hızı yavaşlaması bakımından yakın şekilde izlenmelidir.
Beta-agonistlerine ihtiyaç duyan hastalara normalde Sotalol verilmemelidir. Ancak, eşzamanlı tedavi gerektiğinde, beta-agonistlerinin artan dozlarda uygulanması gerekebilir. Trisiklik antidepresanlar, barbitüratlar, fenotiyazinler, opioidler, antihipertansifler, diüretikler veya „ , vazodüatörler ile,şotalolün dBU'ybbe’lgetıgYvenl^eleıkk'iron^lhimza ^âmzÖanmHtlrnda aşırı düşmeye neden olabilir.
Belge Doğrulama Kodu: 1ZW56zW56ZW56SHY3ak1UZmxXRG83§HY3 Belge Takıp Adresı:https:7/www.turkıye.gov.tı7Saglık-tıtck-ebys
Eğer reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. talozi̇n nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Doktorunuz TALOZİN ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. TALOZİN'i her zaman doktorunuzun söylediği şekilde kullanınız. Eğer TALOZİN'i nasıl kullanmanız gerektiği konusunda emin değilseniz mutlaka doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer hekim tarafından başka türlü önerilmemişse yetişkin hastalara aşağıdaki dozaj şekli uygulanır:
TALOZİN 80 mg veya yarım tablet TALOZİN 160 mg'dan günde 2–3 kez alınır veya TALOZİN 80 mg'dan 2 tablet veya TALOZİN 160 mg'dan 1 tablet günde 2 kez alınır.
Bireysel doz ayarlamaları için kalp atım hızındaki azalma (ki dakikada 50 vurudan az olmamalıdır) ve klinik etkinlik göz önünde bulundurulmalıdır.
TALOZİN ile tedavi genel olarak uzun-süreli bir tedavidir. Bu ilacın kesilmesi veya dozda herhangi bir değişiklik ancak doktorun önerisi ve kontrolü altında yapılabilir. TALOZİN ile yapılan tedavi hiçbir zaman aniden kesilmemeli, doz kademeli olarak azaltılmalıdır (Özellikle koroner arter hastalığı olanlarda ve uzun süreli tedavilerde).
Uygulama yolu ve metodu:
Tabletler yemekten önce bir miktar sıvı ile alınmalıdır.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
Çocuklarda kullanım ile ilgili yeterli veri bulunmadığından kullanılmamalıdır.
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonlarındaki muhtemel bozukluklar dikkate alınmalıdır.
Özel kullanım durumları
Böbrek yetmezliği:
Sotalol sadece böbrek yoluyla atıldığı için, böbrek yetmezliği olanlarda doz azaltılmalıdır. Kreatinin klirensi 60 mL/dk'nın üzerinde olan hastalarda, sotalol 12 saatte bir uygulanmalıdır. Kreatinin klirensi 30 ile 59 mL/dakika arasında olan hastalarda, sotalol 24 saatte bir uygulanmalıdır. Kreatinin klirensi 10 ile 29 mL/dakika arasında olan hastalarda, sotalol 36 ila 48 saatte bir uygulanmalıdır. Kreatinin klirensi 10 mL/dakikanın altında olan hastalarda, doz miktarı kişiye özel olarak belirlenmelidir.
Karaciğer yetmezliği:
TALOZİN’in etkisi, karaciğer fonksiyonlarından etkilenmemektedir.
Eğer TALOZİN’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz varsa doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla TALOZİN kullandıysanız:
TALOZİN’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
TALOZİN’i kullanmanız gerekenden fazla kullanmışsanız, aşağıdaki belirtiler oluşabilir: Yorgunluk, baygınlık, göz bebeklerinde genişleme, kramp krizleri, tansiyon düşmesi, şeker düşüklüğü, kalp çarpıntısı. Bu belirtiler varsa, derhal doktorunuzu arayınız ya da hastanenin acil servisine müracaat ediniz.
TALOZİN’i kullanmayı unutursanız:
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız. Hekiminizle irtibat kurunuz.
TALOZİN ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler
TALOZİN tedavisine sizi tedavi etmekte olan hekiminizle görüşüp onayını almadan ara vermeyin ya da tedaviyi yarıda kesmeyin. Tedavinin ani olarak kesilmesi hastalık seyrinin kötüye gitmesine yol açabilir. Kan basıncınız çok yükselebilir, kalp atım hızınız çok fazla olabilir.
4. olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, TALOZİN’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, TALOZİN’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz ve size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz: – Ağız, yüz, dudak veya dilde şişme
-
– Nefes darlığı
-
– Kaşıntı
-
– Ciltte kızarıklık
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin TALOZİN’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahale veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza bildiriniz ve size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
-
– Çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes alamama
-
– Sersemlik, bayılma
-
– Kalp atımının azalması
-
– El ve ayaklarda şişme
-
– İç sıkıntısı
-
– El ve ayaklarda soğukluk hissi
-
– Karın ağrısı
-
– Döküntü
-
– Duygudurum dalgalanmaları
-
– Baş dönmesi
-
– Duyu organlarındaki hi BUbejgej.güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.
Belge Doğrulama Kodu: 1ZW56ZW56ZW56SHY3ak1UZmxXRG83SHY3 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/…k-titck-ebys
-
– Uyuşukluk
-
– Göz kapağı içi ve göz yüzeyinde iltihaplanma
-
– Gözün bir tabakası olan kornea ve yüzeyinde bağ dokusu oluşumuyla seyredebilen iltihaplanma
-
– Duyma bozuklukları
-
– Kalp yetmezliği şiddetinin artması
-
– EKG-anormallikleri
-
– Kalp içerisinde elektriksel iletiden sorumlu düğümdeki iletim bozuklukları (AV düğüm)
-
– Kan basıncı düşüşü
-
– Bayılma öncesinde olabilecek durumlar (baş dönmesi, halsizlik, göz kararması)
-
– Kalp damarlarının tıkalı olmasına bağlı gelişen göğüs ağrılarının şiddetinin artması
-
– Kol ve bacaklardaki kan damarlarında dolaşım bozuklukları
-
– Kol ve bacaklardaki damar tıkanıklığına bağlı olarak gelişen hastalıkların alevlenmesi ve buna bağlı olarak kol ve bacaklarda soğukluk
-
– Sıkıntılı soluma
-
– Alerjik bronşit
-
– Beta-bloker aktiviteye sahip ilaçlar, sedef hastalığını tetikleyebilir, bu durumu kötüleştirebilir veya sedef hastalığına bağlı döküntüleri arttırabilir.
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
-
– Baş ağrısı
-
– Hafif ishal, bulantı, kusma
-
– Uykusuzluk
-
– Yorgunluk
-
– Görme bozuklukları (bulanık görüş)
-
– Göz yaşı salgısında azalma (göz kuruluğu- bu durum özellikle kontakt lens kullananlar için önemlidir)
-
– Kan şekerinin düşmesi (soğuk terleme, ellerde titreme, kalp çarpıntısı)
-
– Kan yağlarında anormallikler
-
– Depresif ruh hali
-
– Konfüzyon (zihin karışıklığı),
-
– Halüsinasyon,
-
– Ağız kuruluğu,
-
– Kas krampları veya kas gücü azalması
-
– Geçici impotans (güçsüzlük) görülebilir.
-
– Hazımsızlık, gaz
-
– Tat alma anormallikleri
-
– Renkli rüya görme
-
– Güçsüzlük,
-
– Ateş
-
– Kan basıncında düşüş
-
– Saç dökülmesi
-
– Aşırı terleme
-
– Kanda pıhtılaşma hücreBulbelgeiSüvenlilelektrOniteimzaıilöimzaianmıştıecede düşük trombosit seviyeleri.
5. TALOZİN’in saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. talozi̇n nedir ve ne için kullanılır?
TALOZİN, beyaz kokusuz tabletler halinde 50 tabletlik PVC/Alu folyo blister ambalajlarda satılmaktadır ve beta blokerler olarak bilinen bir ilaç grubuna dahildir.
TALOZİN kalp karıncıklarından (kalbin alt odacıkları) kaynaklanan ve kalp çarpıntılarına yol açan kalp ritmi bozukluğu olan hastalarda kalbin normal şekilde atmaya devam etmesini sağlamak için kullanılır. TALOZİN ventriküler taşikardi (kalp atım hızının artması) veya ventriküler fibrilasyonlu (ventrikül kasının çok hızlı ve düzensiz kasılması) hastalarda kullanılır.
Kalbin karıncıklarının üst bölümünden kaynaklanan ve kalp ritminin hızlanmasına yol açan tedavi gerektiren kalp ritmi bozukluklarının (semptomatik ve tedavi gerektiren taşikardi özelliği taşıyan supraventriküler kalp ritmi bozuklukları) tedavisinde de kullanılır.
2. talozi̇n’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
TALOZİN’i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
- Sotalol ve sülfonamidlere veya ilacın içeriğinde yer alan diğer maddelerden herhangi birine karşı aşırı alerjiniz var ise,
- Belirgin kalp yetmezliğBuibeıge^güvenii(e<eklrOnjk3mza3ielimZaıanmiŞtırn çalışma gücünde yetersizlik) Belge DoğruiaKaKptenwnwklawanSHYkkiuzmmuGusva ise Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/…k-titck-ebys
- Kalp kulakçıkları ve karıncıkları arasında yüksek düzeyde iletim sorunlarınız var ise (2. veya 3. derecede AV blok)
- Kalp atım hızında bozukluklara neden olan iletim bozukluklarınız var ise (hasta sinüs sendromu, uzamış QT sendromu gibi)
- Kalp atım hızınızın yavaşlaması (50 atım/dakika'nın altına düşmesi) durumunda
- Tansiyonunuz düşük ise
- Kol veya bacaklarda kan dolaşımı bozukluğunuz var ise
- Solunum yollarında daralmaya bağlı akciğer hastalıkları (bronşial astım gibi)
- Kanın değişim maddelerine bağlı şekilde aşırı asitlenmesi (Metabolik asidoz) durumunda
- Diltiazem ve verapamil tipi kalsiyum antagonistlerinin veya diğer antiaritmik ilaçların intravenöz kullanımlarında (yoğun bakım tedavisi dışında)
- Kandaki potasyum seviyeniz düşük ise
- Kandaki magnezyum düzeyiniz düşük ise
- Metabolik asidoz adı verilen bir hastalığınız var ise
- Kalp kası sorunlarına neden olan anestezi durumunda,
- Doktorunuz tarafından feokromositoma adı verilen bir hastalığınız olduğu söylendiyse
- Böbrek yetmezliğiniz varsa (kreatinin klerensi <10 ml/dk).
TALOZİN’i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ;
- Böbrek yetmezliğiniz varsa, TALOZİN vücudunuzda birikebilir ve etkisi artabilir. Doktorunuz gerekli görürse kan ve idrar testleri yaptırabilir.
- Şeker hastası iseniz, kan şekeriniz çok düşebilir ve belirtileri TALOZİN ile baskılanabilir.
- Tiroid bezi rahatsızlığınız var ise belirtileriniz baskılanabilir. El ve ayak bölgelerinde dolaşım bozukluğunuz var ise belirti ve bulgular artabilir. Böbrek üstü bezinizde hormon üreten bir tümörünüz var ise doktorunuz tarafından tedaviniz düzenlenmelidir.
- Sedef hastalığınız var ise tedavinizin yarar ve risklerinin dikkatli bir şekilde değerlendirilebilmesi için hekiminizi bilgilendiriniz.
- Allerjiniz var ise ve akut ağır allerjik genel reaksiyonlar (anafilaktik reaksiyon) geçirmiş iseniz allerji riskiniz artabilmektedir. O nedenle hekiminiz tarafından tedavi ihtiyacınız iyi bir şekilde değerlendirilmelidir.
- Kalp krizi geçirmiş iseniz veya kalp kapak sorunlarınız var ise kalp atım ritminizdeki sıkıntılar artabilir. Hekiminiz tarafından yakın takip edilmeniz ve gerekiyorsa tedavinizin düzenlenmesi gerekebilir.
- Şiddetli ishal, kusma bulantı durumlarında veya idrar söktürücü ilaçlar kullanıldığında hekiminiz tarafından yakın takip edilmeniz gerekir. Doktorunuz gerekli görürse kan ve idrar testleri yaptırabilir.
- Kalp damar hastalığınız veya kalp ritim bozukluğunuz var ise hekiminiz tarafından yakın takip edilmeniz gerekmektedir. İlaçlarınız kademeli olarak kesilmelidir.
- Ameliyat olacaksanız ve anestezi alacaksanız ilacınız konusunda hekiminizi bilgilendirmeli ve hekiminizin önerileri doğrultusunda dikkatli bir şekilde kullanmalısınız.
- Tansiyonunuz ve nabzınız çok düşmüş ise ve solunum sıkıntınız var ise ilaç dozunuz azaltılabilir ve gerekiyorsa hekiminiz tarafından tedaviniz sonlandırılabilir.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
TALOZİN’in yiyecek ve içecek ile kullanılması
TALOZİN tabletler yemeklerden önce bir miktar sıvı ile alınmalıdır. Tedavi süresince alkol kullanılmamalıdır. Süt ve süt ürünleri ile birlikte alınmamalıdır.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Sotalol plasentaya geçer ve göbek kordonunda etkin kan düzeylerine ulaşır. Hamilelikte sotalol kullanımına ilişkin yeterli klinik veri mevcut değildir.
TALOZİN, gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Yeni doğan bebeklerde istenmeyen etkilerin (düşük kalp atımı, düşük tansiyon, düşük kan şekeri düzeyi gibi) meydana gelme olasılığı nedeniyle beklenen doğum tarihinden 48–72 saat öncesinde tedavi kesilmelidir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Sotalol anne sütüne geçer ve etkili düzeylere ulaşabilir. Emzirme döneminde iseniz, bebeğinizi emzirmeyiniz.
Araç ve makine kullanımı
TALOZİN kullanımı ile araç ve makine kullanma yeteneğiniz azalabilir. Bu durum özellikle tedavinin başlangıcında, dozaj arttırıldığında, diğer bir ilaca geçildiğinde veya ilaç alkolle birlikte alındığında görülür.
TALOZİN’in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler TALOZİN uyarı gerektiren yardımcı madde içermemektedir.
Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı
Kalsiyum antagonistleri (Verapamil ve Diltiazem tipi yüksek tansiyon ilaçları); Kalp ritim bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçlar ile kombine kullanımı (özellikle kinidin tipi maddeler) tansiyonun aşırı şekilde düşmesine, kalp ritminin yavaşlamasına ve kalp kulakçıkları ile karıncıkları arasında yüksek düzeyde iletim bozukluklarına yol açabilir.
EKG'de bazı değişikliklere yol açan ajanların (Q-T uzaması, imipramin, maprotilin gibi trisiklik veya tetrasiklik antidepresanlar, haloperidol, terfenadin ve astemizol gibi antihistaminikler, eritromisin gibi makrolid antibiyotikler, probukol, bir parasempatolitik olan terodilin ve malarya ilacı halofantrin) TALOZİN ile eş zamanlı olarak kullanıldığı durumlarda belirli kalp ritmi bozukluklarının (Torsades de pointes) görülmesi ihtimali artmaktadır.
Nifedipin benzeri (yüksek tansiyon ilacı) kalsiyum antagonistlerinin TALOZİN ile birlikte kullanılması, düşük tansiyona neden olabilir ve kalp hızını düzenleyen merkez (sinüs düğümü) üzerindeki etkisinde artma gözlenebilir.
TALOZİN'in, noradrenalin ve depresyon ve parkinson ilaçları ile (MAO inhibitörleri ile) birlikte kullanıldığı durumlarda ve eşzamanlı olarak kullanılmakta olan hipertansiyon ilacı (klonidinin) aniden kesilmesi ile tansiyon aşırı ölçüde yükselebilmektedir.
Depresyon ilaçları (Trisiklik antidepresanlar), sakinleştirici ilaçlar (barbitüratlar), epilepsi ilaçları (fenotiyazin), narkotik ilaçlar, hipertansiyon ilaçları, idrar söktürücü (diüretik) ve damar genişletici (vazodilatörler) ilaçlar ile tedavi sırasında TALOZİN kullanılması da düşük tansiyona neden olabilir.
Narkoz maddelerinin ve kalp ritmi bozukluklarının tedavisinde kullanılan ilaçların TALOZİN ile birlikte kullanılması durumunda, bu ilaçların kalbin kasılma gücünü azaltan etkilerinde artış görülebilmektedir.
Kas gevşetici (Tübokürarin kaynaklı, sinir kas kavşağında blokaj yapan ilaçlar) ilaçların etkisi TALOZİN ile birlikte kullanıldıklarında güçlenebilir.
TALOZİN’in insülin veya şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlarla birlikte kullanımı özellikle bedensel efor harcanan süreçlerde şeker düşüklüğüne (hipoglisemi) sebep olabilir ve semptomları gizli kalabilir.
TALOZİN’in eş zamanlı olarak vücuttan potasyum atıcı, idrar söktürücü veya potasyum ve magnezyum kaybına yol açan diğer ilaçlar ile birlikte kullanılması durumunda kanda düşük düzeyde potasyum kalması nedeniyle kalp ritmi bozukluklarının ortaya çıkma ihtimalleri artar. TALOZİN ve benzer mekanizmaya sahip ilaçlar, floktafenin tarafından indüklenen hipotansiyon veya şok ile ilişkilendirilen dengeleyici kardiyovasküler reaksiyonları engelleyebilir.
Mantar tedavisi (Amfoterisin B uygulama), kortizon (kortikosteroidler) ve bazı laksatifler kanda potasyum azalması ile ilişkilendirilmektedir; Sotalol ile yapılan eş zamanlı uygulamada potasyum seviyeleri izlenmeli ve uygun şekilde düzeltilmelidir.
Beta-bloker ilaçlar, klonidinin kesilmesinden sonra bazen gözlenen ribaund hipertansiyonu güçlendirebilir. Bu nedenle, klonidinin kademeli olarak kesilmesinden birkaç gün önce beta-blokerler yavaş şekilde kesilmelidir.
Sotalolün tek ve çoklu dozları, serum digoksin seviyelerini anlamlı şekilde etkilememektedir. Aynı zamanda kalp hastalığı tedavisi (dijital glikozidleri) alan sotalol ile tedavi edilen hastalarda ilaca bağlı ritim bozukluğu daha yaygındır, ancak bu durum, dijitalis glikozidleri alan hastalardaki bilinen bir aritmi risk faktörü olan kalp yetmezliğine bağlı olabilir. Dijital glikozidlerinin beta-blokerler ile birlikte kullanılması kalp odacıkları arasındaki iletim süresini artırabilir.
Rezerpin, guanetidin veya alfa metildopa gibi katekolamin tüketen ilaçların beta-blokerler ile birlikte uygulanması dinlenme durumundaki sempatetik sinir tonusunda aşırı azalmaya neden olabilir. Hastalar, bayılmaya neden olabilen hipotansiyon ve/veya belirgin kalp hızı yavaşlaması bakımından yakın şekilde izlenmelidir.
Beta-agonistlerine ihtiyaç duyan hastalara normalde Sotalol verilmemelidir. Ancak, eşzamanlı tedavi gerektiğinde, beta-agonistlerinin artan dozlarda uygulanması gerekebilir. Trisiklik antidepresanlar, barbitüratlar, fenotiyazinler, opioidler, antihipertansifler, diüretikler veya „ , vazodüatörler ile,şotalolün dBU'ybbe’lgetıgYvenl^eleıkk'iron^lhimza ^âmzÖanmHtlrnda aşırı düşmeye neden olabilir.
Belge Doğrulama Kodu: 1ZW56zW56ZW56SHY3ak1UZmxXRG83§HY3 Belge Takıp Adresı:https:7/www.turkıye.gov.tı7Saglık-tıtck-ebys
Eğer reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. talozi̇n nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Doktorunuz TALOZİN ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. TALOZİN'i her zaman doktorunuzun söylediği şekilde kullanınız. Eğer TALOZİN'i nasıl kullanmanız gerektiği konusunda emin değilseniz mutlaka doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer hekim tarafından başka türlü önerilmemişse yetişkin hastalara aşağıdaki dozaj şekli uygulanır:
TALOZİN 80 mg veya yarım tablet TALOZİN 160 mg'dan günde 2–3 kez alınır veya TALOZİN 80 mg'dan 2 tablet veya TALOZİN 160 mg'dan 1 tablet günde 2 kez alınır.
Bireysel doz ayarlamaları için kalp atım hızındaki azalma (ki dakikada 50 vurudan az olmamalıdır) ve klinik etkinlik göz önünde bulundurulmalıdır.
TALOZİN ile tedavi genel olarak uzun-süreli bir tedavidir. Bu ilacın kesilmesi veya dozda herhangi bir değişiklik ancak doktorun önerisi ve kontrolü altında yapılabilir. TALOZİN ile yapılan tedavi hiçbir zaman aniden kesilmemeli, doz kademeli olarak azaltılmalıdır (Özellikle koroner arter hastalığı olanlarda ve uzun süreli tedavilerde).
Uygulama yolu ve metodu:
Tabletler yemekten önce bir miktar sıvı ile alınmalıdır.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
Çocuklarda kullanım ile ilgili yeterli veri bulunmadığından kullanılmamalıdır.
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonlarındaki muhtemel bozukluklar dikkate alınmalıdır.
Özel kullanım durumları
Böbrek yetmezliği:
Sotalol sadece böbrek yoluyla atıldığı için, böbrek yetmezliği olanlarda doz azaltılmalıdır. Kreatinin klirensi 60 mL/dk'nın üzerinde olan hastalarda, sotalol 12 saatte bir uygulanmalıdır. Kreatinin klirensi 30 ile 59 mL/dakika arasında olan hastalarda, sotalol 24 saatte bir uygulanmalıdır. Kreatinin klirensi 10 ile 29 mL/dakika arasında olan hastalarda, sotalol 36 ila 48 saatte bir uygulanmalıdır. Kreatinin klirensi 10 mL/dakikanın altında olan hastalarda, doz miktarı kişiye özel olarak belirlenmelidir.
Karaciğer yetmezliği:
TALOZİN’in etkisi, karaciğer fonksiyonlarından etkilenmemektedir.
Eğer TALOZİN’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz varsa doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla TALOZİN kullandıysanız:
TALOZİN’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
TALOZİN’i kullanmanız gerekenden fazla kullanmışsanız, aşağıdaki belirtiler oluşabilir: Yorgunluk, baygınlık, göz bebeklerinde genişleme, kramp krizleri, tansiyon düşmesi, şeker düşüklüğü, kalp çarpıntısı. Bu belirtiler varsa, derhal doktorunuzu arayınız ya da hastanenin acil servisine müracaat ediniz.
TALOZİN’i kullanmayı unutursanız:
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız. Hekiminizle irtibat kurunuz.
TALOZİN ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler
TALOZİN tedavisine sizi tedavi etmekte olan hekiminizle görüşüp onayını almadan ara vermeyin ya da tedaviyi yarıda kesmeyin. Tedavinin ani olarak kesilmesi hastalık seyrinin kötüye gitmesine yol açabilir. Kan basıncınız çok yükselebilir, kalp atım hızınız çok fazla olabilir.
4. olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, TALOZİN’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, TALOZİN’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz ve size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz: – Ağız, yüz, dudak veya dilde şişme
-
– Nefes darlığı
-
– Kaşıntı
-
– Ciltte kızarıklık
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin TALOZİN’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahale veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza bildiriniz ve size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
-
– Çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes alamama
-
– Sersemlik, bayılma
-
– Kalp atımının azalması
-
– El ve ayaklarda şişme
-
– İç sıkıntısı
-
– El ve ayaklarda soğukluk hissi
-
– Karın ağrısı
-
– Döküntü
-
– Duygudurum dalgalanmaları
-
– Baş dönmesi
-
– Duyu organlarındaki hi BUbejgej.güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.
Belge Doğrulama Kodu: 1ZW56ZW56ZW56SHY3ak1UZmxXRG83SHY3 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/…k-titck-ebys
-
– Uyuşukluk
-
– Göz kapağı içi ve göz yüzeyinde iltihaplanma
-
– Gözün bir tabakası olan kornea ve yüzeyinde bağ dokusu oluşumuyla seyredebilen iltihaplanma
-
– Duyma bozuklukları
-
– Kalp yetmezliği şiddetinin artması
-
– EKG-anormallikleri
-
– Kalp içerisinde elektriksel iletiden sorumlu düğümdeki iletim bozuklukları (AV düğüm)
-
– Kan basıncı düşüşü
-
– Bayılma öncesinde olabilecek durumlar (baş dönmesi, halsizlik, göz kararması)
-
– Kalp damarlarının tıkalı olmasına bağlı gelişen göğüs ağrılarının şiddetinin artması
-
– Kol ve bacaklardaki kan damarlarında dolaşım bozuklukları
-
– Kol ve bacaklardaki damar tıkanıklığına bağlı olarak gelişen hastalıkların alevlenmesi ve buna bağlı olarak kol ve bacaklarda soğukluk
-
– Sıkıntılı soluma
-
– Alerjik bronşit
-
– Beta-bloker aktiviteye sahip ilaçlar, sedef hastalığını tetikleyebilir, bu durumu kötüleştirebilir veya sedef hastalığına bağlı döküntüleri arttırabilir.
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
-
– Baş ağrısı
-
– Hafif ishal, bulantı, kusma
-
– Uykusuzluk
-
– Yorgunluk
-
– Görme bozuklukları (bulanık görüş)
-
– Göz yaşı salgısında azalma (göz kuruluğu- bu durum özellikle kontakt lens kullananlar için önemlidir)
-
– Kan şekerinin düşmesi (soğuk terleme, ellerde titreme, kalp çarpıntısı)
-
– Kan yağlarında anormallikler
-
– Depresif ruh hali
-
– Konfüzyon (zihin karışıklığı),
-
– Halüsinasyon,
-
– Ağız kuruluğu,
-
– Kas krampları veya kas gücü azalması
-
– Geçici impotans (güçsüzlük) görülebilir.
-
– Hazımsızlık, gaz
-
– Tat alma anormallikleri
-
– Renkli rüya görme
-
– Güçsüzlük,
-
– Ateş
-
– Kan basıncında düşüş
-
– Saç dökülmesi
-
– Aşırı terleme
-
– Kanda pıhtılaşma hücreBulbelgeiSüvenlilelektrOniteimzaıilöimzaianmıştıecede düşük trombosit seviyeleri.