KISA ÜRÜN BİLGİSİ - PİRAZİNİD 500 MG TABLET
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
PİRAZİNİD 500 mg Tablet2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM
Yardımcı madde(ler):
Yardımcı maddeler için bkz. 6.1.
3. farmasöti̇k form
Tablet. Beyaz bir yüzü çentikli diğer yüzünde P yazılı tabletler.
4. kli̇ni̇k özelli̇kler
4.1. terapötik endikasyonlar
Pirazinamid, tüberkülozun tüm formlarının tedavisinde endikedir.
4.2. pozoloji ve uygulama şeklipi̇razi̇ni̇d, tüberküloz tedavisinde tek başına kullanılmamalı daima başka antitüberküloz ilaçlarla birlikte kullanılmalıdır.
Günlük doz rejimi: 15–30 mg/kg/gün olup total doz günde 3–4 doza bölünerek verilebilir. Ayrıca bazı uygulamalarda total dozun bir defada verilmesi de önerilmektedir. Günlük doz 3 g'ı geçmemelidir.
Aralıklı doz rejimi : Haftada 3 defa 35 mg/kg (30 – 40 mg/kg)’dır.
PİRAZİNİD genellikle tüberküloz tedavisinin ilk 2 ayında kullanılır.
PİRAZİNİD oral yoldan uygulanır. Yemeklerden 1 saat Önce ya da 2 saat sonra aç karnına alınmalıdır.
Kreatinin klirensi 30 mL/dk’nın altındaki hastalarda doz ayarlaması gerekir. Haftada 3 defa ve her seferinde 20–30 mg/kg dozunda uygulama tavsiye edilir.
Hemodiyalizdeki hastalarda: Diyaliz günlerinde PİRAZÎNÎD diyaliz sonrasında uygulanmalıdır.
Ciddi karaciğer hastalıklarında PİRAZİNİD kullanılmamalıdır.
Yaş ile pirazinamidin etkisi arasındaki ilişkiyi ortaya koyan uygun çalışmalar mevcut değildir. Bununla birlikte, bu zamana kadar pediyatrik hastalarda gözlenen özel herhangi bir sorun bildirilmemiştir.
65 yaş ve üzerindeki hastaların genç hastalardan farklı yanıt gösterip göstermediğini saptamak için pirazinamid ile yapılan klinik çalışmalar, yeterli sayıda hasta içermemektedir. Diğer bildirilen klinik deneyimler ile yaşlı ve genç hastalar arasında yanıt farklılığı tanımlanmamıştır. Genel olarak yaşlı hastalar için doz seçimi dikkatli yapılmalı ve azalan karaciğer ya da böbrek fonksiyonları ve eş zamanlı hastalık ya da başka ilaç tedavileri nedeniyle genellikle en düşük doz ile başlanmalıdır.
4.3. kontrendikasyonlar
Pirazinamid'e ve ilacın içerisindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda, ciddi karaciğer hastalığı bulunanlarda ve akut gut hastalığında kullanılmamalıdır.
4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri
Pirazinamid tedavisine başlanmadan önce ve tedavi sırasında her 2–4 haftada bir hastaların serum ürik asit ve karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır. Pirazinamid, üratların renal atılımını inhibe ettiğinden, asemptomatik hiperürisemiye neden olabilir. îlacın karaciğer üzerine toksik etkileri olabileceğinden karaciğer hastalığı geçirmiş veya alkol bağımlıları gibi toksik hepatit riski yüksek olan hastaların yakın takibi yapılmalıdır. Karaciğer hasarı bulgusu veya hiperürisemiyle birlikte akut gut artiriti saptanan hastalarda ilaç derhal kesilmelidir.
Karaciğer toksisite riski nedeniyle önceden karaciğer yetmezliği (ALT > 3 x ULN) olan hastalarda mümkünse pirazinamid kullanımından kaçınılmalıdır.
İlaçla ilişkili hepatit gibi (örn. alkol alımı yüksek olan hastalar) karaciğer yetmezliği riskinde artış olan hastalar yakından takip edilmelidir.
Tüm hastalarda pirazinamid tedavisi sırasında serum transaminaz düzeyleri izlenmelidir. Eğer transaminaz düzeyleri, semptomlu ya da semptomsuz ULN (normal üst Iimit)’nin beş katı ya da sarılık ve/veya hepatit semptomu ile beraber ULN (normal üst Iimit)’nin üç katı ise PÎRAZİNİD kesilmeli ve yeniden başlanmamalıdır.
Diyabetik hastalarda, diyabet tedavisi güçleşebileceğinden, ilaç çok dikkatle kullanılmalıdır.
Böbrek yetersizliği olan hastalar yakın takip edilmelidir.
Ciddi böbrek yetmezliği (Kreatinin klerinsi < 30 ml/dak.) olan hastalarda doz ayarı yapılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2.).
Etionamid, izoniazid, nikotinik asit ve pirazinamide kimyasal benzerlik gösteren diğer ilaçlara aşırı duyarlılık gösteren hastalar pirazinamide aşırı duyarlılık reaksiyonları gösterebilir.
PİRAZİNİD yardımcı madde olarak laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
PİRAZİNİD her bir tablet içerisinde 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum (0.26mg/ 0,01 mmol) ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Probenesid: Pirazinamid ve probenesid arasında kompleks farmakokinetik ve farmakokinetik iki-yönlü etkileşim bulunmaktadır. Eş zamanlı tedavi için uygun probenesid dozu tespit edilmemiştir. Bu nedenle pirazinamid ile eş zamanlı kullanılmamalıdır.
Allopurinol: Allopurinol ile eş zamanlı kullanımı pirazinamidin aktif metaboliti olan pirazinoik asitin EAA’nı yaklaşık %70 oranında artırır. Pirazinoik asit allopurinolün üriner atılımını inhibe ettiği için, allopurinol pirazinamid nedenli hiperürisemi tedavisinde etkili değildir.
Ofloksasin ve levofloksasin: Ofloksasin veya levofloksasinin pirazinamid ile eş zamanlı kullanımı tedavinin kesilmesini gerektiren yüksek oranda advers etkiye oluşumu ile ilişkilidir (örn. hepatik, gastrointestinal, musküloskeletal). Eş zamanlı tedavi mutlak suretle gerekli ise, hastaların dikkatle izlenmesi gerekir.
Hepatotoksik ilaçlarla birlikte kullanımı (örn. rifampisin, izoniyazid, etiyonamid) hepatotoksisiteyi artırabilir.
Pirazinamid, idrarda keton tespiti için kullanılan sodyum nitroprussid testini değiştirebilir.
Veri yoktur.
4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi c.
Pirazinamid ile hayvan üreme çalışmaları yapılmamıştır. Gebe kadınlara uygulandığı zaman fetal hasara neden olup olmayacağı ya da üreme kapasitesini etkileyebileceği bilinmemektedir.
Pirazinamid, östroj enlerin kontraseptif etkilerini azaltabilir.
Fetüse etkileri tam olarak bilinmediğinden sadece çok gerekliyse fayda-zarar oranı dikkate alınarak kullanımına karar verilmelidir.
İlacın süte az miktarda geçtiği bilinmektedir. Bu nedenle ya ilaç kesilmeli ya da emzirme yapılmamalıdır.
Üreme toksisitesi ile ilgili konvansiyonel çalışmalardan elde edilen klinik dışı verilerde insanlarda herhangi bir özel risk oluşturmadığı gösterilmiştir.
4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkisine dair çalışmalar yapılmamıştır. Bununla birlikte araç ve makine kullanımı durumunda hastanın klinik durumu ve PİRAZİNİD’in advers etki profili dikkate alınmalıdır.
4.8. i̇stenmeyen etkiler
Pirazinamidin en sık görülen yan etkisi hepatotoksisitedir. Serum transaminazlarında geçici yükselmeler, sarılık, hepatit ve ateş, iştahsızlık, kırıklık, karaciğer hassasiyeti, hepatosplenomegali belirtileri olan bir sendromun görülebileceği bildirilmiştir. Nadiren karaciğerin akut sarı atrofisi oluşabilir. Hepatotoksisitenin doza bağımlı olduğu düşünülmektedir ve tedavinin herhangi bir döneminde oluşabilir.
Advers etki sıklığı yeterli büyüklükteki randomize çalışmalara göre değil pazarlama sonrası yayınlanan verilere göre hesaplanmıştır. Advers ilaç reaksiyonları aşağıda tanımlanan sıklığa göre listelenmiştir: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1,000 ila <1/100); seyrek (> 1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Bilinmiyor: Baş ağrısı, baş dönmesi, sinirlilik, uykusuzluk
Yaygın: Bulantı, kusma
Bilinmiyor: Abdominal kramplar, anoreksi, diyare
Çok yaygın: Karaciğer enzimlerinde artış
Yaygın olmayan: Sarılık
Seyrek: Karaciğer yetmezliği
Çok yaygın: Hiperürisemi
Çok seyrek: Pellegra, ağır porfiri
Bilinmiyor: İnterstisyel nefrit, dizüri
Seyrek: Raş, fotosensitivite reaksiyonu, ürtiker
Bilinmiyor: Kaşıntı
Çok yaygın: Kızarma (flaşing)
Bilinmiyor: Halsizlik, ateş, kilo kaybı, alerjik reaksiyon
Bilinmiyor: Anemi, trombositopeni, nötropeni, sideroblastik anemi
Çok yaygın: Artralji
Bilinmiyor: Gut artiriti, miyalji
Bilinmiyor: Hipertansiyon
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir. ( ; e- posta: ; tel; O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9. doz aşımı ve tedavisi
Bu konudaki deneyimler sınırlıdır. Yakın klinik takip ve destek tedavisi önerilmektedir. Semptomlar: Pirazinamid doz aşımı ile ilgili veriler sınırlıdır. Ancak, karaciğer toksisitesi ve hiperürisemi oluşabilir.
Tedavi: Kusturma ve gastrik lavaj, birkaç saat içinde yapılırsa yararlı olabilir. İlave tedavi genel olarak semptomatiktir. Spesifik antidotu yoktur. Pirazinamid diyalizle uzaklaştırılabilir.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1. farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grubu : Antimikobakteriyel ilaçlar, tüberküloz tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar
ATC kodu : J04AK01
Pirazinamid, bir nikotinamid analoğu olup, Mycobacterium tuberculosis üzerinde bakterisid etki gösteren bir ajandır. Pirazinamid, makrofajların içindeki asit ortamda bulunan dirençli tüberküloz basiline karşı etkilidir. Ancak ilacın etki mekanizması tam olarak bilinmemektedir.
5.2. farmakokinetik özellikleremilim: pirazinamid, sindirim sisteminden iyi absorbe olur ve plazma pik konsantrasyonuna 2 saat içerisinde ulaşır. 8 saatte plazma pik konsantrasyonu ortalaması 7 pl/ml, 24 saat için bu değer 2 pl/ml’dir. 20-25 mg/kg’lık dozlar uygulandığında, genellikle 30-50 mcg/ml'lik plazma konsantrasyonları elde edilir.
Dağılım: Tüm vücut dokuları ve sıvılarına (akciğer, karaciğer, serebro-spinal sıvıda dahil) dağılır. Plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık % 17’dir.
Biyotransformasyon:
Pirazinamid bir mikrozomal deaminaz ile hidrolize edilerek aktif metaboliti pirazinoik asite dönüşür. Sonrasında pirazinoik asit ksantin oksidaz ile hidroksillenerek 5-hidroksipirazoinoik asite dönüşür.
Atılım: Karaciğer fonksiyonları ve böbrekleri normal kişilerde yarı ömrü 9–10 saat olup, primer olarak karaciğerde metabolize olur. Oral yolla alınan pirazinamid dozunun yaklaşık %70’i idrar ile atılır.
Pirazinamid esas olarak aktif metaboliti olan pirazinoik asit formunda, renal yolla elimine edilir. Bu nedenle pirazinamid dozları böbrek yetmezliği olan hastalarda azaltılmalıdır. Hemodiyaliz hastaları ile sağlıklı kontrolleri karşılaştıran bir tek-doz çalışmasında, hemodiyaliz hastalarında pirazinamid EAA’sında yaklaşık 2 kat ve pirazinoik asit EAA’sında 5 kat artış oluştuğu gözlenmiştir. Pirazinamid ve pirazinoik asit yarı-ömürleri sırasıyla 26 ve 22 saat olarak tespit edilmiştir.
Karaciğer hastalığı olanlar (hipoalbuminemi, artmış INR, assit ve çoğu vakada hiperbilirübinemi) ile sağlıklı gönüllülerde pirazinamidin farmakokinetiğini karşılaştıran bir tek-doz, paralel grup çalışmasında karaciğer hastalığı olanlarda pirazinamid klirensinin %40 azaldığı ve pirozinoik asit maruziyetinin 3 kat arttığı gösterilmiştir. Pirazinamid ve pirazinoik asit yarı-ömürleri sırasıyla yaklaşık %60 ve % 100 artmıştır.
5.3. klinik öncesi güvenlilik verileri:
Güvenlilik, farmakoloji, tekrarlayan doz toksisitesi, genotoksisite, kardiyojenik potansiyel veya üreme toksisitesi ile ilgili konvansiyonel çalışmalardan elde edilen klinik dışı verilerde insanlarda herhangi bir özel risk oluşturmadığı gösterilmiştir.
6. farmasöti̇k özelli̇kler
6.1. yardımcı maddelerin listesi
Mısır nişastası
Laktoz
Talk
Magnezyum stearat
Kolloidal silikon dioksit
Kroskarmeloz sodyum
6.2. geçimsizlikler
Bulunmamaktadır.
6.3. raf ömrü
24 ay
6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler
25° C’nin altındaki oda sıcaklığında ve nemden koruyarak muhafaza ediniz.
6.5. ambalajın niteliği ve içeriği
50 tablet içeren, amber renkli, pilverpulf kapaklı cam şişelerde kullanıma sunulmuştur.
6.6. beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Özel bir gereklilik yoktur.
“Tıbbi ürünlerin kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve ambalaj atıklarının kontrolü yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. ruhsat sahi̇bi̇
KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Bağlarbaşı , Gazi cad. 64–66 Üsküdar / İstanbul
Tel. ; 0216 492 57 08 Faks : 0216 334 78 88
8. ruhsat numarasi(lari)
212/91
9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇/ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇
İlk ruhsat tarihi: 10.10.2007
Ruhsat yenileme tarihi: