Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

PARSABİV 2.5 MG/0.5 ML I.V. ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ - kullanma tali̇mati, ne için kullanılır, yan etkileri, zararları, doz

Etken madde içeren ilaçlar :

Dostupné balení:

KULLANMA TALİMATI - PARSABİV 2.5 MG/0.5 ML I.V. ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ

1. PARSABİV nedir ve ne için kullanılır?

2. PARSABİV’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

3. PARSABİV nasıl kullanılır?

4. Olası yan etkiler nelerdir?

5. PARSABİV’in saklanması

Başlıkları yer almaktadır.

1. parsabi̇v nedir ve ne için kullanılır?

PARSABİV flakon içinde sunulan berrak, renksiz bir çözeltidir. Etkin maddesi etelkalsetiddir. Her 0,5 mL’lik çözelti içeren flakon 2,5 mg etelkalsetid içerir (5 mg/mL).

PARSABİV, PTH olarak bilinen paratiroid hormonunu azaltan etkin madde etelkalsetidi içerir.

PARSABİV, kanını atık ürünlerden temizlemek için hemodiyalize ihtiyaç duyan ciddi böbrek hastalığı olan hastalarda sekonder hiperparatiroidizm tedavisinde kullanılır.

Sekonder hiperparatiro­idizmde paratiroid bezleri (boyun bölgesinde yer alan 4 küçük bez) tarafından çok fazla PTH üretilir. “Sekonder” ifadesinin anlamı hiperparatiro­idizmin başka bir bozukluktan (örn., böbrek hastalığı) kaynaklandığıdır. Sekonder hiperparatiroidizm kemiklerden kalsiyum kaybına yol açabilir, bu da kemik ağrısı ve kırıklara sebep olabildiği gibi ayrıca kan ve kalp damarlarıyla ilgili sorunlara neden olabilir. PARSABİV, PTH düzeylerini kontrol ederek vücudunuzdaki kalsiyum ve fosfatı düzenlemeye yardımcı olur.

PARSABİV, paratiroid habis tümörü, paratiroid bezinin fazla çalışmasına bağlı parathormonun fazla üretilmesi ya da hemodiyaliz tedavisi görmeyen kronik böbrek hastalığı olan erişkin hasta gruplarında çalışılmadığından bu gruplarda kullanımı önerilmemektedir.

2. PARSABİV

Eğer;

  • – etelkalsetid veya bu ilacın bileşiminde bulunan diğer yardımcı maddelere (Kullanma Talimatının başında “Yardımcı maddeler” bölümünde belirtilmiştir) alerjikseniz.

  • – vücudunuzda kalsiyum düzeyleri çok düşükse. Doktorunuz kan kalsiyum düzeylerinizi izleyecektir.

PARSABİV’i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Size PARSABİV verilmeden önce aşağıdaki durumları yaşayıp yaşamadığınızı doktorunuza bildirin:

  • kalp yetmezliği ve aritmiler (anormal kalp ritmi) gibi kalp problemleri;
  • nöbetler (krizler veya konvülsiyonlar).

PARSABİV kalsiyum düzeylerini düşürür. PARSABİV ile tedavi edilirken kaslarınızda spazm, seğirme veya kramp ve/veya parmaklarınız, ayak parmaklarınız veya ağzınızın çevresinde uyuşukluk veya karıncalanma hissi veya nöbet, zihin karışıklığı veya bilinç kaybı yaşarsanız lütfen doktorunuza söyleyin. İlave bilgi için bölüm 4’e bakınız.

Düşük kalsiyum düzeyleri anormal kalp ritmine neden olabilir. PARSABİV alırken kalbiniz normalden hızlı veya kuvvetli atarsa, kalp ritim sorunları veya kalp yetmezliği yaşarsanız veya kalp ritim sorunlarına yol açtığı bilinen ilaçlar alırsanız doktorunuza söyleyin. İlave bilgi için bölüm 4’e bakınız.

Uzun dönemler boyunca çok düşük düzeylerde PTH, yalnızca biyopsi ile tanı konabilen ve adinamik kemik olarak bilinen anormal bir kemik yapısı türü ile sonuçlanabilir. PARSABİV ile tedavi boyunca PTH düzeyleriniz izlenecektir ve PTH düzeyleriniz çok düşük olursa, PARSABİV dozunuz azaltılabilir.

Klinik çalışmalarda PARSABİV ile tedavi edilen az sayıda hastada ölüm anında üst sindirim sistemi (yemek borusu, mide ve duodenum (oniki parmak barsağı)) kanaması görülmüştür. Bu hastalarda üst sindirim sistemine bağlı kanamanın tam nedeni bilinmemektedir ve bu olguların PARSABİV ile bağlantılı olup olmadığı bilinmemektedir.

Üst sindirim sistemi kanaması için risk faktörleri taşıyorsanız (bilinen mide yemek borusu yangısı ya da şiddetli kusma gibi) PARSABİV tedavisi uygulanırken üst sindirim sistemi kanaması riski artabilir. Bu nedenle artan sindirim sistemi şikayetleri için dikkatli olunuz ve hekiminize bilgi veriniz.

Klinik çalışmalarda PARSABİV ile tedavi edilen hastalarda antikor (vücuda giren yabancı maddelere karşı oluşturulan madde) değişiklikleri bulunmuştur. Gerekli durumlarda hekiminizin firmamız ile iletişime geçmesi önerilmektedir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Çocuklar ve ergenler

PARSABİV 18 yaşından küçük çocuklarda araştırılmadığından bu hastalarda güvenli ve etkili olup olmadığı bilinmemektedir.

PARSABİV’in yiyecek ve içecek ile kullanılması

Yiyecek ve içeceklerin PARSABİV üzerindeki etkisi bilinmemektedir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

PARSABİV gebe kadınlarda test edilmemiştir. PARSABİV’in doğmamış bebeğinize zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Gebeyseniz, gebe olabileceğinizi düşünüyorsanız veya PARSABİV alırken gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söyleyin. Siz ve doktorunuz PARSABİV’i ku­llanmanız gerekip gerekmediğine karar vermelisiniz.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

PARSABİV’in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emziriyorsanız veya emzirmeyi planlıyorsanız doktorunuza söyleyin. Doktorunuz bu durumda emzirmenin bebeğe faydasını ve PARSABİV kullanımının anneye faydasını göz önünde bulundurarak emzirmeyi veya PARSABİV almayı durdurma kararı vermenize yardımcı olacaktır.

Araç ve makine kullanımı

PARSABİV’in araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde bilinen etkisi yoktur veya bu etki göz ardı edilebilir düzeydedir. Bununla birlikte, belli düşük kalsiyum düzeyleri semptomları (krizler veya konvülsiyonlar gibi) araç veya makine kullanma kabiliyetinizi etkileyebilir.

PARSABİV’in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Serum kalsiyumunu düşüren herhangi bir ilaç alıyorsanız, yakın zamanda aldıysanız veya alma ihtimaliniz varsa doktorunuza söyleyin.

PARSABİV’i si­nakalset ile birlikte almamalısınız. Sinakalset alıyorsanız veya yakın zamanda aldıysanız doktorunuza söyleyin.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

3. parsabi̇v nasıl kullanılır?parsabi̇v için önerilen başlangıç dozu 5 mg’dır. hemodiyaliz tedavinizin sonunda doktorunuz veya hemşire tarafından sizi hemodiyaliz makinesine bağlayan ven seti yoluyla (kan hattı) verilecektir. parsabi̇v haftada 3 kez verilecektir. doz, tedavi yanıtınıza bağlı olarak 15 mg’ye çıkarılabilir veya 2,5 mg’ye düşürülebilir.

PARSABİV ile tedavi edilirken kalsiyum ve D vitamini takviyeleri almanız gerekebilir. Doktorunuz bu konuyu sizinle görüşecektir.

Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız olursa doktorunuza veya hemşirenize danışabilirsiniz.

Uygulama yolu ve metodu:

Hemodiyaliz tedavisinin sonunda yıkama sırasında veya yıkamadan sonra intravenöz uygulanır.

Değişik yaş grupları:

PARSABİV 18 yaşından küçük hastalarda kullanılmamalıdır.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir.

Özel kullanım durumları:

Orta dereceli ile şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda etelkalsetidinin vücuda emilimi, dağılımı ve atılmasına yönelik ilaç çalışmaları gerçekleştiril­memiştir. Bu nedenle sadece hemodiyaliz uygulanan kronik böbrek hastalığı olan hasta grubunda kullanımı uygundur.

Karaciğer yetmezliği

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda özel çalışma gerçekleştiril­memiştir.

Eğer PARSABİV’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya czacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla PARSABİV kullandıysanız:

PARSABİV’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

PARSABİV’i kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz uygulamayınız.

PARSABİV ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Tedavinizden en çok faydayı sağlamak için, PARSABİV’i dok­torunuzun reçete ettiği kadar kullanmanız önemlidir.

Lütfen tedaviyi durdurmayı düşünmeden önce doktorunuzla konuşun.

4. olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi PARSABİV’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, PARSABİV’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Bağışıklık sisteminde aşırı duyarlılık bulgularını gösteren kan basıncında düşüş, nefes darlığı, yüzde şişme, ciltte kızarıklık ve kaşıntı (bu bulguların çok şiddetli ve ani yanıt olarak gözlenmesi anaflaksi olarak adlandırılır); dudak, ağız, dil ve boğazda şişme (anjioödem) içeren alerjik olaylar varsa.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin PARSABİV’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

Ağzınızın çevresinde veya kol ve bacaklarınızda uyuşukluk veya karıncalanma hissi, kas ağrıları veya kramplar ve nöbetler yaşamaya başlarsanız, hemen doktorunuza söylemelisiniz. Bunlar kalsiyum düzeylerinizin çok düşük (hipokalsemi) olduğunun belirtileri olabilir.

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır.

Çok yaygın : 10 hastanın en az 1’inde görülebilir.

Yaygın : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan : 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek : 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek : 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Çok yaygın:

  • Bulantı
  • Kusma
  • İshal
  • Kas spazmları
  • Kanda düşük kalsiyum düzeyleri, belirti olmadan

Yaygın:

  • Ağız çevresinde veya eller ve ayaklarda karıncalanma hissi, kas ağrıları veya kramplar ve nöbetler gibi semptomlarla görülen kanda düşük kalsiyum düzeyleri
  • Kanda yüksek potasyum düzeyleri
  • Kanda düşük fosfat düzeyleri
  • Baş ağrısı
  • Uyuşma veya karıncalanma hissi
  • Kalp yetmezliğinin kötüleşmesi
  • Kalbin elektriksel aktivitesinde elektrokardiy­ogramda QT uzaması olarak görülen

bozukluklar

  • Düşük kan basıncı
  • Kas ağrısı

Yaygın olmayan:

  • Nöbetler (krizler veya konvülsiyonlar); ilave bilgi için bölüm 2’ye bakınız

Bilinmiyor:

  • Alerjik reaksiyonlar (aşırı duyarlılık bulgularını içeren)

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

Yan etkilerin raporlanması

Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5.   parsabi̇v’in saklanması

PARSABİV’i ço­cukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Kartonu üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra PARSABİV’i ku­llanmayınız. Son kullanma tarihi o ayın son gününü gösterir.

2°C – 8°C arasında buzdolabında saklayınız.

Işıktan korumak için flakonu orijinal ambalajında muhafaza ediniz.

Buzdolabından çıkarıldıktan sonra:

  • PARSABİV orijinal kutusunda saklanırsa toplam maksimum 7 gün boyunca stabildir.

Özel bir saklama koşulu gerektirmemektedir.

  • PARSABİV özel kutusundan çıkarıldığında doğrudan güneş ışığından korunduğu