Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

PARODEX GARGARA - kisa ürün bi̇lgi̇si̇

Dostupné balení:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ - PARODEX GARGARA

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi

PARODEX Gargara

2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇mi̇

Etkin madde:

Benzidamin HC1 0.150 g

Klorheksidin diglukonat 0.120 g

Setilpridinium klorür 0.050 g

Yardımcı maddeler:

Etil alkol (%96) 9.000 g

Sorbitol (%70) 13.000 g

Yardımcı maddeler için 6.1’e bakınız.

3. farmasöti̇k form

Gargara

Temiz, berrak, pembe- kırmızı çözelti

4. kli̇ni̇k özelli̇kler

4.1. terapötik endikasyonlar

Ağız ve boğaz mukozasında enflamasyon ve ağrıyla seyreden gingivit, stomatit, farenjit, tonsilit ve aftöz lezyonlarda, Ağız ve boğaz antisepsisi, hastanın yutma fonksiyonunun rahatlatılması ve diş eti rahatsızlıklarında semptom giderici olarak, Periodontal girişimlerden önce ve sonra, Radyoterapi ve kemoterapi sonrası veya diğer nedenlere bağlı mukozitlerde, Dental plakların önlenmesinde kullanılır.

4.2. pozoloji ve uygulama şekli:parodex, günde iki kez (sabah ve akşam) dişleri fırçaladıktan sonra 30 saniye süre ile 10-15 ml (bir yemek kaşığı) kadar alınarak ağız çalkalanır ve boğazda gargara yapılır. tedavi süresi ortalama 4-5 gündür. bu süre içinde olumlu sonuç alınmadığı takdirde hekime danışılmalıdır. kullandıktan sonra 30 dakika süresince ağız su ile çalkalanmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

12 yaş ve üzeri çocuklarda kullanılabilir.

Uygulama şekli:

Dişleri fırçaladıktan sonra en az 30 saniye süre ile 10–15 mL (bir yemek kaşığı) kadar alınarak ağız çalkalanır ve boğazda gargara yapılır. Sonra ağız içindeki kalan kısım dışarı atılır, yutulmaz.

Haricen ve sulandırılmadan kullanılır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Benzidamin yüksek oranda karaciğerde metabolize olduğu ve idrar yolu ile atıldığı için şiddetli karaciğer ve şiddetli böbrek bozukluğu olan hastalarda sistemik etki olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Klinik çalışmaların yeterli sayıda olmaması nedeniyle 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması önerilmez.

Sürekli olarak 7 günden fazla kullanılmamalıdır.

Yanma ve batma hissi oluşursa gargara su ile seyreltilmelidir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda özel kullanımı yoktur. Yetişkinlerde kullanılan doz önerilir.

4.3. kontrendikasyonlar

Bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı önceden oluşmuş aşırı duyarlılık durumlarında kullanılmamalıdır.

4.4. özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Haricen kullanılır. Sulandırmadan kullanılır. Yalnızca ağız içinde kullanılır, gözler ve kulaklar ile temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır. Ağız içinde, dil ve diş üzerinde geri dönüşümlü renk değişikliği yapabilir. Ağız içinde geri dönüşümlü anestezik etki görülebilir. Klinik çalışmaların yeterli sayıda olmaması nedeniyle 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması önerilmez. Benzidamin ve metabolitleri idrarla atıldığı için şiddetli renal bozukluğu olanlarda sistemik etki olasılığı göz önünde tutulmalıdır. Benzidamin yüksek oranda karaciğerde metabolize olduğu için şiddetli karaciğer bozukluğu olanlarda sistemik etki olasılığı göz önünde tutulmalıdır.

♦ PARODEX, yutulmamak ve tükürmek suretiyle ağızdan uzaklaştırılmal­ıdır.

Boğaz ağrısı bakteriyel infeksiyonla oluşmuş veya infeksiyonla birlikte görülüyorsa PARODEX kullanımına ilave olarak antibakteriyel tedavi düşünülebilir. Bu tıbbi ürün her ölçekte (15 mL) 1.35 g. etil alkol içermektedir. Yanlışlıkla içildiği takdirde; alkol bağımlılığı olanlar için zararlı olabilir. Hamile ve emziren kadınlar, çocuklar ve karaciğer hastalığı ya da epilepsi gibi yüksek risk grubundaki hastalar için zararlı olabilir. Nadir kalıtımsal früktoz intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

PARODEX’de bulunan klorheksidin tuzları yüksek konsantrasyonlarda katyonik ve noniyonik maddelerle kullanıldığında aktivitesi azalabilir. Karbonatlarla, bikarbonatlarla, boratlarla, benzoatlarla, fosfatlarla, sülfatlarla ve nitratlarla bir araya gelen klorheksidin tuzlarının çözeltileri %0.05’ten daha derişikse çözünürlüğü daha az tuzlar oluşturacağından çökelirler. Setrimid bu tuzların çözünürlüklerini arttırdığından setrimid ile kombine edildiğinde bu çökmeler olmaz. Klorheksidin tuzları sabun ve diğer anyonik bileşiklerle geçimsizdir. Setrimid ve lissapol NX gibi surfaktanlarla birleştiğinde çözünürlüğü artar. Brillant yeşili, floressein sodyum, gümüş nitrat kloramfenikol, formaldehit, çinko sülfat ve bakır sülfat gibi maddelerle de geçimsizdir. Nişasta, kitre zamkı, arap zamkı, sodyum aljinat ve karboksi metilselülozla geçimsizdir. Aynı zamanda bu maddeler aktiviteyi de azaltır. Setrimid ve benzalkonyum klorürle geçimlidir. Bunlar klorheksidinin aktivitesini de arttırırlar. Setrimid sert sularla klorheksidin çökmesini önler. Klorheksidin glukonat hariç klorheksidin ve tuzları alkolde suya göre daha iyi çözünür. Benzidamin HC1 ve Setilpiridinium Klorür ile ilgili etkileşim bildirilmemiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması henüz yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin etkileşim çalışmaları henüz yapılmamıştır.

4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi: c’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) PARODEX’in kontrasepsiyona herhangi bir etkisi yoktur, ancak PARODEX alkol içerdiğinden çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar dikkatli kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

PARODEX’in gebelik döneminde kullanımı kontrendikedir.

PARODEX için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

PARODEX gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

Tavşanlar ve fareler üzerinde yapılan çalışmalarda Klorheksidin diglukonat’ın teratojen etkisi ya da fetüs üzerinde zararlı bir etkisi saptanmamıştır. Gebe kadınlarda ise yeterli çalışma yapılamamıştır.

Laktasyon dönemi

Benzidamin HC1 ve klorheksidin glukonatın insan ya da hayvan sütüyle atılıp atılmadığında ilişkin herhangi bir veri mevcut değildir. Setilpridinium klorür ile yeterli ön çalışma yoktur. Bu nedenle memedeki çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez. PARODEX’in emziren annelerde kullanımı kontrendikedir.

Üreme Yeteneği / Fertilite

Üreme yeteneği üzerine etkisi bilinmemektedir.

Klorheksidin glukonat, benzidamin HCL ve setilpridinium klorürün üreme yeteneği üzerinde yeterli sayıda çalışma mevcut değildir.

4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

PARODEX’in araç ve makine kullanma üzerine herhangi bir etkisi yoktur.

4.8. i̇stenmeyen etkiler

Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre sınıflandırılmıştır.

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (elde verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Alerjik reaksiyonlar, hipersensitivite ve anaflaksi

Endokrin sistem hastalıkları

Çok seyrek: Parotis bezinde geçici şişme

Psikiyatrik hastalıklar

Seyrek: Uyku bozukluğu

Sinir sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Baş dönmesi, baş ağrısı, uyuşukluk

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Çok seyrek: Laringospazm, bronkospazm

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Oral hissizlik, bulantı, kusma, öğürme, gastrointestinal hastalıklar

Bilinmiyor: Ağız kuruluğu

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok seyrek: İritasyona bağlı cilt reaksiyonları, döküntü ile birlikte görülen kaşıntı, ürtiker, fotodermatit, oral deskuamasyon.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Yaygın: Tat almada değişiklik, dişlerde ve diğer oral yüzeylerde lekelenme, kalkulus (tatar) formasyonunda ar­tış.

Seyrek: Periodontit maskelenmesi, yanma ve batma hissi

Çok seyrek: Lokal kuruluk, susuzluk, sızlama, ağızda serinlik hissi.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması :

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir. (; e-posta:; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. doz aşımı ve tedavisi

10 kg ve daha hafif çocuklar 30 mL veya daha fazla PARODEX’i kazara içerlerse; konuşma yeteneğinde azalma, sendeleyerek yürüme gibi alkol intoksikasyonu belirtileri görülebilir. Semptomatik tedavi yapılmalıdır ve hasta bir süre izlenmelidir. Gerektiğinde gastrik lavaj uygulanabilir.

5. farmakoloji̇k özelli̇kler

5.1. farmakodinamik özellikleri

Farmakoterapötik grubu: Topikal uygulama için antiseptik, antiinflamatu­ar ajan.

ATC kodu: A01AB03 klorheksidin, A01AD02 benzidamin, R02AA06 setilpridinium

Benzidamin HC1:

PARODEX’de bulunan Benzidamin HC1 sistemik ve topikal yolla kullanılabilen analjezik ve antiinflamatuar bir ajandır. Analjezik ve antiinflamatuar etkilerini hücre membranını stabilize ederek, damar permeabilitesini azaltarak ve düşük konsantrasyonlarda, muhtemelen prostaglandin sentezini inhibe etmeden gösterir. Böylece benzidamin; cerrahi, travmatik v.b. gibi sebeplerle yumuşak doku zedelenmesi sonucu meydana gelen akut (primer) inflamasyonun lokal mekanizmalarını etkileyerek antiinflamatuar, antitrombotik etkisine bağlı olarak analjezik etki gösterir.

Klorheksidin diglukonat:

PARODEX’in diğer etken maddesi olan Klorheksidin diglukonat hem gram (+) hem de gram (-) bakterilere, maya, dermatofıt mantarlar ve lipofılik virüslere etki gösteren katyonik bir ajandır.

En çok nötral veya hafif alkali pH’larda etkili olan klorheksidin; diş, plak ve oral mukozada bulunan bakteri hücresinin plazma zarını tahrip ederek hücre muhtevasını dağıtır ve yok olmasını sağlar. Klorheksidin diglukonat absorbe olduğu bu yerlerden 24 saat boyunca kademeli olarak salınır. Bu salınma bakteriostatik etkinin devamını sağlar. Klorheksidin diglukonat'm antiplak etkisinden dolayı gerek poşların içindeki plaklara ve gerekse supragingival plaklara etkisi oldukça fazladır.

Setilpridinium Klorür:

Setilpridinium klorür ün aktivitesi çeşitli mekanizmalarla meydana gelir. Dehidrogenaz enzimini , glikoliz ve respirasyonda etkili olan enzimleri inhibe eder. Bunun yanında depolarizasyon ve çözünmede etkili enzim veya proteinlerin denaturasyonunu sağlar. Antiseptik etkinin gücü ilacın bakteri ile uzun süre teması sonucu en üst seviyeye ulaşır. Protenik sentezi durdurması sayesinde ribozomlarm fıksasyonunu sağlayarak antibakteriyel etkisini gösterir. Gram-pozitif bakterilere gram-negatiflere oranla daha etkilidir. Myokobakterilere karşı etkili değildir. Fungistatik ve anti-virütik etkisi azdır. Antibakteriyel etkisi pH’ı yüksek olması ve ısının 37° C lere ulaşmasıyla daha da artar. Uygulanan yüzeye baskı, etki mekanizmasına tesir etmemekle birlikte antibakteriyel ve bakteri arasında daha sıkı bir temas sağladığından dolayı etkilidir.

5.2. farmakokinetik özellikler

Emilim

Benzidamin HCl’ün topikal uygulanmasını takiben, benzidamin iltihaplı oral mukoza tarafından emilir ve uygulama bölgesinde antiinflamatuar ve lokal anestetik etkisini gösterir. Benzidaminin oral kullanımı sonrasında elde edilen plazma benzidamin seviyesi düşüktür ve fiilen alınan miktarla doğru orantılıdır.

Klorheksidin diglukonat topikal oral solüsyonun ağız gargarası olarak uygulanmasını takiben sistemik emilimi olmadığı görülmektedir. Tarif edildiği gibi kullanıldığında gargara dozunun %4’ü yutulur ve bir kısmı emilir. Yutulan klorheksidin dozunun %90’ı emilmez ve doğrudan feçes ile atılır.

Klorheksidin diglukonat %0.12 topikal oral solüsyonu ağız gargarası olarak uygulandığında ilacın yaklaşık %30’u ağız boşluğunda kalır. Klorheksidin diglukonat 24 saat boyunca kademeli olarak serbest bırakılır.

Setilpiridinium klorürün digestif emilimi hızlıdır fakat topikal olarak uygulamada digestif emilim gerçekleşmez. Mukozadan emilim azdır.

Dağılım

PARODEX lokal etkili bir ilaçtır. Bu nedenle tarife uygun kullanımda yutulmaması gerekir. Böylece sistemik emilim ve dağılım beklenmez. Ayrıca benzidaminin ve klorheksidin diglikonatın gastrointestinal mukozadan emilimi düşüktür.

Setilpiridinium klorür; karaciğer, akciğer ve böbreklerde dağılır.

Biyotransformayon

Benzidamin genel olarak oksidasyon ve konjugasyon yolu ile metabolize olur.

Klorheksidin diglukonatın emilimi minimal düzeyde olduğu için plazmada ölçülemez.

Setilpiridinium klorür böbrek ve karaciğerde elimine olur.

Eliminasyon

Sistemik dolaşıma katılan benzidamin ve metabolitleri büyük oranda idrarla atılır.

Klorheksidin diglukonat vücutta birikmez ve sadece çok az miktarı metabolize olur. Yutulan klorheksidin diglukonatın yaklaşık %10’u, emilimi takiben böbrek yoluyla atılır; emilmeyen %90 ilaç feçes ile atılır.

Doğrusallık/doğru­sal olmayan durum

Benzidamin HCl'ün diğer nonsteroid antiinflamatuar ajanlara oranla proteinlere daha az bağlanması (%15–20) hücre seviyesindeki biyoyararlılığını arttırır. Topikal uygulama sonucu iyi absorbe edilmesi ve oral dozdan ulaşılan doku konsantrasyonunun oral dozla sağlanandan çok az olması gibi özellikleri lokal antiinflamatuar etkisini arttırır, sistemik etki olasılığını en aza indirir.

Çalışmalar, ağız içindeki klorheksidin diglukonatın %30’unun oral kavitede kaldığı ve ağızdaki sıvılar içerisine yavaş yavaş salındığını göstermiştir. Bu çalışmalar topikal uygulama sonucu ulaşabildiği en yüksek plazma konsantrasyonunun %0.069 olduğunu ve bu konsantrasyona ulaşması için geçen zamanın 30 dk. olduğunu ortaya koymuş ve aynı uygulamadan 12 saat sonra plazmada tespit edilmediğini göstermiştir

Setilpiridinium klorür için yeterli veri yoktur.

5.3. klinik öncesi güvenlilik verileri

Klorheksidin’in karsinojenik ve mutajenik etkisi ile üreme üzerine olan etkisini araştırmak için bazı hayvan çalışmaları yapılmıştır.

Klorheksidin diglukonatın oral LD50’si erkek ve dişi sıçanlarda 3 mg/kg’dır. İnsanlarda klorheksidin glukonatın oral LD50’si yaklaşık 2 g/kg’dır.

Farede Klorheksidin LD50 12–18 mL / kg’dır.

Klorheksidin uzun süreden beri kullanılan bir madde olup çok nadir olarak toksisite belirtisi bildirilmiştir. Bunların çoğu negatif olup, birkaç patolojik bulguya tanık olunmuştur.

Bu madde cilt penatrasyonuyla pratik olarak nontoksittir.

Klorheksidin’ in %5’lik solüsyonları sıçan derisinde herhangi bir irritasyon oluşturmamış, %10’luk veya daha yüksek dilüsyonları sürekli uzatılan ve tekrar edilen insan derisinde ise dermatitis ve alerjik deri reaksiyonları görülmüştür. Yine yüksek dilüsyonları tavşanlarda göz irritasyonlarına sebep olmuştur.

Köpeklerde ve sıçanlarda uzun süreli yapılan besleme çalışmalarında negatif sonuçlar alınmıştır. Sıçanlarda Ig / kg’lık dozda renal ve karaciğer harabiyeti oluşabileceği bildirilmiştir. Köpeklerde yapılan çalışmaların bir kaçında ise salivasyon artışına rastlanmıştır.

Yine sıçanlarda yapılan iki yıllık çalışmalarda karsinogenite insidansı incelenmiş olup hiç birinde karsinojenik artış görülmemiştir.

Üreme üzerinde sıçanlarda bazı çalışmalar yapılmış olup 100 mg / kg / günden daha yüksek dozlarda fertilite üzerinde ve yine sıçanlarda 300 mg / kg / gün dozlarında fetüs üzerine zararlı etkiler gözlenmemiştir. Tavşanlarda ise bu doz 40 mg / kg / gün’dür.

Hamile kadınlarda ise tatmin edici çalışma bulunmadığından fetüse zararlı olabileceği düşünülmelidir.

İki memelilerde yapılan in vivo çalışmalarında mutagenez gözlenmemiştir.

Yine sıçanlarda 2 yıllık besleme şeklinde yapılan çalışmalarda karsinojenite insidansı incelenmiş hiçbir grupta karsinojenik cevap ve benign neoplazi artışı görülmemiştir.

Yalnızca bazı yaşlı sıçanlarda klorheksidinin degredasyonu P-kloraniline bağlı olarak mezenterik lenf düğümleri lezyonları bulunmuştur.

6. farmasöti̇k özelli̇kler

6.1. yardımcı maddelerin listesi

Etil alkol (%96)

Gliserin

Sorbitol (%70)

Polisorbat 80

Nane esansı

Mentol

BoyaCI 14720

Deiyonize su.

6.2. geçimsizlikler

Klorheksidin glukonat çözeltisi alkol üzerine ilave edildiğinde çökebilir. Arap zamkı, sodyum alginat, sodyum karboksi metil selüloz gibi anyonik polielektroli­tlerle, nişasta ve kitre zamkı ile geçimsizdir. Klorheksidin tuzları sabun ve diğer anyonik bileşiklerle geçimsizdir. Brillant yeşili, kloramfenikol, bakır sülfat, sodyum fluoressein, formaldehit, gümüş nitrat, çinko sülfat gibi maddelerle de geçimsizdir.

6.3. raf ömrü:

24 ay

6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler

Çocukların göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde, ambalajında ve 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. ambalajın niteliği ve içeriği

200 mL çözelti içeren pet şişede ve kutuda.

6.6 beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Özel bir gereklilik yoktur.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği ”’ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. ruhsat sahi̇bi̇

Ruhsat Sahibi: DENTORAL Diş ve Ağız Sağlığı İlaç ve Gereçleri San.ve Tic. Ltd. Şti. Koşuyolu Mah. Nazlı Sok. Remzi Bey Apt.No:5 Kadıköy / İSTANBUL

Üretim yeri: Dentoral Medifarma İlaç San. Ve Tic.A.Ş.

Koşuyolu Mah. Vakıf Sok. No: 4

Kadıköy- İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI:

2014/848

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 27.11.2014

Ruhsat yenileme tarihi: