Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

ONE-ALPHA 2 MİKROGRAM / ML İ.V. AMPUL - kisa ürün bi̇lgi̇si̇

Etken madde içeren ilaçlar :

Dostupné balení:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ - ONE-ALPHA 2 MİKROGRAM / ML İ.V. AMPUL

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi

ONE-ALPHA 2 mikrogram / ml i.v. ampul

2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m

Etkin madde

Alfakalsidol

2 mikrogram

Yardımcı maddeler

Etanol

80 mg

415.0 mg

Propilen glikol

Yardımcı maddeler için 6.1’e bakınız.

3. farmasöti̇k form

Ampul.

Berrak, renksiz solüsyon.

4. kli̇ni̇k özelli̇kler

4.1. terapötik endikasyonlar

Endojen 1.25-dihidroksivitamin D3 üretiminin azalması sonucu ortaya çıkan kalsiyum metabolizması dengesizliklerinin neden olduğu hastalıklarda endikedir.

Renal osteodistrofi, postoperatif veya idyopatik hipoparatiroidizm, psödohipopara­tiroidizm, tersiyer hiperparatiroidizm tedavisine yardımcı olarak; D-vitaminine bağlı raşitizm veya osteomalasi, D-vitaminine bağlı raşitizm, neonatal hipokalsemi veya raşitizm, kalsiyum malabsorbsiyonu, osteoporoz, malabsorptif veya nütrisyonel raşitizm ve osteomalasi’de kullanılır.

4.2. pozoloji ve uygulama şekliyetişkinler ve ağırlığı 20 kg’dan fazla çocuklarda başlangıç dozu günde 1 mikrogram, idame dozlar ise genel olarak günlük 0.25-2 mikrogram arasındadır.

Bir aylıktan büyük ve ağırlığı 20 kg’dan az çocuklarda başlangıç dozu günde kilogram başına 0,05 mikrogramdır.

Kullanmadan önce ampulleri iyice çalkalayınız

Uygulama şekli:

ONE-ALPHA, her hemodializden sonra, intravenöz enjeksiyon yolu ile uygulanabilir. Enjeksiyon, her dializ sonunda, hemodializ makinasından çıkış hattına uygulanır. Yetişkinler için, başlangıç dozu her bir dializden sonra 1 mikrogram’dır. Önerilen maksimum doz, her bir dializ için 6 mikrogram olup, bir hafta içinde 12 mikrogram aşılmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Bkz. bölüm 4.4

Karaciğer yetmezliği:

Şiddetli karaciğer yetersizliğinde 1a-hidroksi vitamin D3‘ün 1.25 dihidroksi vitamin D3‘e hidroksilasyonu azalabilir ve enterohepatik dolaşımdaki azalma nedeniyle intestinal emilim azalabilir. Daha yüksek bir doz gerekebilir.

Pediyatrik popülasyon:

20 kg’dan daha ağır çocuklarda günlük doz 1 mikrogram.

20 kg’dan daha hafif çocuklarda günlük doz kilogram başına 0.05 mikrogram (0.05 mikrogram/kg)

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda önerilen günlük doz 0.5 mikrogram/gün’dür.

4.3. kontrendikasyonlar

Etkin maddeye ya da yardımcı maddelerin herhangi birine aşırı duyarlılık.

Hiperkalsemi.

4.4. özel kullanım uyarıları ve önlemleri

One-Alpha tedavisi sırasında serum kalsiyum ve serum fosfat düzeyleri düzenli

olarak izlenmelidir. PTH, alkalin fosfataz ve kalsiyum x fosfat çarpanı klinik olarak endike olduğu şekilde izlenmelidir.

One-Alpha ile tedavi edilen hastalarda hiperkalsemi olabilir. Bu nedenle, hastalar

hiperkalsemi ile bağlantılı klinik semptomlar konusunda bilgilendiril­melidir. Hiperkalsemi belirtileri; anoreksi, yorgunluk, bulantı ve kusma, konstipasyon ya da diyare, poliüri, terleme, baş ağrısı, polidipsi, hipertansiyon, somnolans ve vertigodur.

Hiperkalsemi, tedavinin plazma kalsiyum düzeyleri normale dönünceye kadar (yaklaşık bir haftada) durdurulması ile hızla düzeltilebilir. Bunun ardından One-Alpha kalsiyum izlemesi yapılarak, azaltılmış bir dozda (önceki dozun yarısı) tekrar başlatılabilir. Nadir vakalarda ciddi hiperkalsemi ortaya çıkabilir. Bu durum potansiyel olarak hayati tehlike arz etmektedir ve acil tedavi gerektirir. Uzamış hiperkalsemi arteriosklerozu, kalp kapakçığı sklerozunu ya da nefrolityazisi ağırlaştırabil­diğinden, bu hastalarda One-Alpha kullanılırken uzamış hiperkalsemiden kaçınılmalıdır. Böbrek fonksiyonunda geçici, hatta uzun süreli kötüleşme gözlenmiştir. One-Alpha, pulmoner doku kalsifikasyonu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır, çünkü kardiyak hastalığa neden olabilir. Renal kemik hastalığı olan ya da renal fonksiyonu şiddetli şekilde azalmış olan hastalarda, serum fosfat düzeylerinin yükselmesini ve potansiyel metastatik kalsifikasyonu önlemek için alfakalsidol ile eşzamanlı olarak bir fosfat bağlayıcı ajan ile birlikte kullanılabilir. One-Alpha, artmış hidroksilasyon aktivitesi nedeniyle vitamin D’ye duyarlılığın

arttığı sarkoidoz gibi granülomatöz hastalıkları olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Vitamin D uygulamasından kaynaklanan hiperkalsemi varlığında digital glikozidlerin eşzamanlı kullanımı kardiyak aritmi potansiyelini artırır… One-Alpha enjeksiyonluk çözelti, yardımcı madde olarak hacmen %10 etanol (alkol)

içerir. Yani doz başına (4 mikrogram alfakalsidole karşılık gelir) 160 mg etanol. Alkol içeriği, gebe ya da emziren kadınlarda, çocuklarda ve karaciğer hastalığı veya epilepsi hastaları gibi yüksek risk gruplarında göz önünde bulundurulmalıdır.

One-Alpha enjeksiyonluk çözelti, doz (4 mikrogram alfakalsidole karşılık gelir)

başına 0.14 mmol sodyum içerir. Doz başına 1 mmol’den (23 mg) az sodyum içeren ürünler temelde ‘sodyumsuz’ olarak kabul edilmektedir.

One-Alpha enjeksiyonluk çözelti 415.0 mg mg propilen glikol içerir: Alkol benzeri

semptomlara neden olabilir.

4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Tiazid diüretikleri ve kalsiyum içeren preparatlar

Tiazid diüretiklerinin ya da kalsiyum içeren preparatların eşzamanlı kullanımı hiperkalsemi riskini artırabilir. Kalsiyum düzeyleri izlenmelidir.

Diğer vitamin D içeren preparatlar

Diğer vitamin D içeren preparatların eşzamanlı kullanımı hiperkalsemi riskini artırabilir. Birden fazla vitamin D analoğunun birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Antiepileptikler

Antiepileptikler (örn. barbitüratlar, fenitoin, karbamazepin ya da primidon), alfakalsidol metabolizmasının artmasına neden olan enzim indükleyici etkilere sahiptir. Antiepileptikler alan hastalar daha yüksek One-Alpha dozlarına ihtiyaç duyabilir.

Safra asidi sekestranları

Kolestiramin gibi safra asidi sekestranları ile birlikte uygulanması, One-alpha’nın bağırsakta emilimini engelleyebilir. Bu potansiyel etkileşim riskini minimuma indirmek için One-alpha, safra asidi sekestranını almadan en az 1 saat önce, ya da aldıktan 4–6 saat sonra kullanılmalıdır.

Magnezyum içeren antasitler

One-Alpha, magnezyum içeren antasitlerin emilimini artırarak hipermagnezemi riskini artırabilir.

Alüminyum içeren preparatlar

One-Alpha, serumdaki alüminyum konsantrasyonunu artırabilir. Alüminyum içeren preparatlar (örn. alüminyum hidroksit, sükralfat) alan hastalar, alüminyum zehirlenmesi belirtileri hakkında bilgilendiril­melidir.

4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi c/d (önerilen günlük dozda/önerilen günlük dozun aşılması halinde).

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda dikkatli olunmalıdır.

Gebelik dönemi

Alfakalsidolün gebe kadınlarda kullanımı ile ilgili verilerin miktarı sınırlıdır. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda üreme toksisitesi saptanmıştır. Gebelik sırasındaki hiperkalsemi bebekte doğum kusurlarına neden olabileceğinden, One-Alpha gebelik döneminde gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Alfakalsidol anne sütüne geçmektedir. Emzirmenin çocuk için yararı ve tedavinin kadın için yararı göz önünde bulundurularak emzirmenin ya da One-Alpha tedavisinin durdurulmasına karar verilmelidir.

Alfakalsidol kullanan annelerin emzirdikleri bebekler hiperkalsemi açısından yakından izlenmelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite

One-Alpha’nın fertilite üzerindeki etkisine dair herhangi bir klinik çalışma bulunmamaktadır. Bir klinik öncesi çalışmada, sıçanlarda fertilite üzerinde etki saptanmamıştır.

4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Alfakalsidolün araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde direkt etkisi yoktur ya da ihmal edilebilir düzeydedir. Bununla birlikte, hastalar, tedavi sırasında sersemlik hissinin olabileceği ve araç veya makine kullanırken bunu göz önünde bulundurmaları gerektiği konusunda bilgilendiril­melidir.

4.8. i̇stenmeyen etkiler

En sık rapor edilen istenmeyen etkiler, pruritus ve deri döküntüsü gibi çeşitli deri reaksiyonları, hiperkalsemi, gastrointestinal ağrı/rahatsızlık ve hiperfosfatemidir.

Hiperkalsemi ile ilişkili belirtiler; anoreksiya, yorgunluk, mide bulantısı ve kusma, kabızlık veya ishal, sık idrara çıkma, terleme, baş ağrısı, aşırı susama, hipertansiyon, uyuşukluk ve baş dönmesidir.

Pazarlama sonrası deneyimde renal yetmezlik rapor edilmiştir.

İlaca bağlı olduğu kabul edilen advers reaksiyonlar aşağıda listelenmiştir:

Sıklıklar şu şekilde tanımlanır: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın:

Hiperkalsemi

Hiperfosfatemi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın olmayan:

Konfüzyonel durum

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan:

Baş ağrısı

Seyrek:

Sersemlik hissi

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın:

Karında ağrı ve rahatsızlık

Yaygın olmayan:

Diyare Kusma Konstipasyon Bulantı

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın:

Deri döküntüsü

Pruritus

Eritematöz, makülopapüler ve püstüler gibi çeşitli tiplerde deri döküntüleri rapor edilmiştir

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan:

Miyalji

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın:

Hiperkalsiüri

Yaygın olmayan:

Renal bozukluk (akut renal yetmezlik dahil) Nefrolityazis / Nefrokalsinozis

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesi hastalıkları

Yaygın olmayan:

Yorgunluk Asteni Malez Kalsinozis

Pediyatrik popülasyon

Gözlenen güvenlilik profili çocuklar ve erişkinler için benzerdir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir ( ; e-posta: ; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. doz aşımı ve tedavisi

Aşırı One-Alpha alımı hiperkalsemi gelişimine yol açabilir; ama bu etki ilaç kesildiğinde hızla geri dönüşüm gösterir.

Şiddetli hiperkalsemi olgularında genel destekleyici tedbirler alınmalıdır. Hastada iv 0.09’luk serum fizyolojik infüzyonuyla sürekli olarak iyi düzeyde hidratasyon sağlanmalı (zorlu diürez), elektrolitler, kalsiyum ve renal fonksiyon indeksleri ölçülmeli, elektrokardiy­ografik anormallikler değerlendiril­melidir (özellikle digitalis kullanan hastalarda). Daha spesifik olarak, glukokortikos­teroidler, loop diuretikleri, bisfosfonatlar, kalsitonin ve nihayet düşük kalsiyum içerikli hemodiyaliz düşünülmelidir.

5. farmakoloji̇k özelli̇kler

5.1. farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grubu: Vitamin D ve Analogları

ATC Kodu: A11CC03

Alfakalsidol, potent bir vitamin D3 analoğudur. Karaciğerde hızla ve hemen hemen tamamen, vitamin D3’ün aktif metaboliti kalsitriole dönüşür. Alfakalsidol, kalsiyum ve fosfatın gastrointestinal emilimini ve kalsiyumun tübüler yeniden emilimini stimüle eder. Paratiroid hormonun supresyonu yoluyla idrarda fosfat atılımını azaltır. Kalsitriol, kemik dokusunun demineralizasyonu ve remineralizasyonu için önemlidir.

5.2. farmakokinetik özellikleremilim:

Alfakalsidol oral alımı takiben barsaklardan iyi emilir.

Dağılım:

Alfakalsidol karaciğerde hızla 1,25-dihidroksivitamin D3’e dönüşür. Kanda Alfakalsidol olarak bulunmaz.

Biyotransforma­syon:

Alfakalsidol karaciğerden ilk geçişte hepatik 25 hidroksilasyon enzimi ile 1,25-dihidroksivitamin D3’e dönüşür. Tek doz Alfakalsidol uygulamasını takiben 8–12 saat sonra plazma 1,25-dihidroksivitamin D3 seviyeleri maksimuma ulaşır.

Eliminasyon:

Alfakalsidol hızla 1,25-dihidroksivitamin D3’e dönüştüğü için yarılanma ömrü ölçülemez, ancak tek doz Alfakalsidol uygulamasını takiben aktif metaboliti olan 1,25-dihidroksivitamin D3’ün yarılanma ömrü 35 saattir. Biyolojik tepki süresi bıraktıktan sonra yaklaşık olarak 3–5 gündür.

Alfakalsidolün böbrekle atılımı minimaldir. Alfakalsidol ve diğer vitamin D metabolitleri esas olarak safra yoluyla atılırlar.

5.3. klinik öncesi güvenlilik verileri

Alfakalsidolün klinik öncesi toksisitesi, kalsitriolün kalsiyum homeostazı üzerindeki bilinen vitamin D etkisine atfedilmektedir; bu etki, hiperkalsemi, hiperkalsiüri ve nihayetinde yumuşak doku kalsifikasyonu ile karakterizedir. Alfakalsidol genotoksik değildir. Alfakalsidolün sıçanların ve tavşanların yavrularının fertilitesi ya da davranışı üzerinde etkileri gözlenmemiştir. Fetal gelişim ile ilgili olarak, maternal hayvanlarda toksisiteye neden olacak kadar yüksek dozlarda fetal toksisite (postimplantasyon kayıp, yavru sayısında azalma ve doğum ağırlığında azalma) gözlenmiştir. Vitamin D’nin yüksek dozlarının hayvanlarda teratojenik olduğu bilinmektedir.

6. farmasöti̇k özelli̇kler

6.1. yardımcı maddelerin listesi

Sitrik asit monohidrat

Etanol, anhidröz

Sodyum sitrat

Propilen glikol

Enjeksiyon için su

6.2. geçimsizlikler

İlgili değil.

6.3. raf ömrü

36 ay.

6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler

2–8°C’de buzdolabında saklayınız.

Işıktan korumak için ampulleri kutusunda saklayınız.

6.5. ambalajın niteliği ve içeriği

10 × 1 ml’lik amber renkli cam ampullerde sunulur.

6.6. beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. ruhsat sahi̇bi̇

Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Reşitpaşa Mah. Eski Büyükdere Cad. No:4

34467 Maslak / Sarıyer / İSTANBUL

Tel: 0212 366 84 00

Faks: 0212 276 20 20

8. ruhsat numarasi

102 / 64

9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇ / ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇

İlk ruhsat tarihi: 26.08.1997

Ruhsat yenileme tarihi: 12.10.2008