Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

LOPERAN 2 MG TABLET - kisa ürün bi̇lgi̇si̇

Etken madde içeren ilaçlar :

ATC kodu:

Dostupné balení:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ - LOPERAN 2 MG TABLET

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi

LOPERAN 2 mg tablet

2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m

Etkin madde:

Loperamid HC1 (2 mg Loperamid’e eşdeğer).....­.............­.............­.2.16 mg

Yardımcı madde(Ier):

Laktoz.......­.............­.............­.............­.............­.............­......40.5 mg

Kroskarmelloz sodyum.......­.............­.............­.............­.............4,5 mg

Yardımcı maddeler için, bölüm 6.1’e bakınız.

3. farmasöti̇k form

Tablet

Beyaz renkli, bir yüzü ortadan tek çentikli muntazam tabletler.

Çentiğin amacı, yutmak için tabletin kırılmasını kolaylaştırmaktır.

4. kli̇ni̇k özelli̇kler

4.1. terapötik endikasyonlar

Yetişkinlerde kronik diyarenin semptomatik tedavisi için kullanılır.

12 yaş üzeri çocuklar ve yetişkinlerde akut diyarenin semptomatik tedavisinde ve 18 yaş üzeri yetişkinlerde, başlangıç tanısı konulmuş irritabl bağırsak sendromu ile birlikte görülen akut diyarenin semptomatik tedavisinde endikedir.

4.2. pozoloji ve uygulama şekliakut diyare:

Yaşlılar dahil olmak üzere yetişkinler ve 12 yaş üstü çocuklarda, tedaviye 2 tablet (4 mg) ile başlanır ve her sulu defekasyondan sonra 1 tablet (2 mg) daha verilir. Günlük doz 8 tablet’i geçme­melidir. Günlük ortalama doz, 3–4 tablettir.

Genellikle ilk 48 saat içinde tedaviye klinik cevap alınır.

Yetişkin ve yaşlılarda kronik diyare:

Y etişkinlerde hastalığın şiddetine göre tedaviye, bölünmüş dozlar halinde günde 2 veya 4 tablet ile başlanmalıdır. Günlük doz maksimum 8 tablet (16 mg)’e kadar çıkarılabilir.

Yetişkin ve yaşlılarda irritabl bağırsak sendromu ile birlikte görülen diyarenin semptomatik tedavisi:

2 tablet (4 mg) ile tedaviye başlanmalıdır. Hastalığın şiddetine göre günde 2 veya 4 tablet, bölünmüş dozlar halinde alınabilir. Gerekirse maksimum günlük doz 8 tablet (16 mg)’e kadar çıkarılabilir.

Uygulama şekli:

LOPERAN, oral yolla alınır.

Özel popiilasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda ise, ilk geçiş metabolizması azaldığı için, LOPERAN dikkatle kullanılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

12 yaş altı çocuklarda kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir.

4.3. kontrendikasyonlar

LOPERAN, etken maddesi olan loperamid veya içeriğindeki diğer maddelere karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde kontrendikedir.

12 yaş altı çocuklarda kullanılmamalıdır.

Özellikle ileus ya da megakolon ve toksik megakolon gibi bağırsak hareketliliğinin inhibisyonundan kaçınılması gereken durumlarda loperamid kullanılmamalıdır. Konstipasyon, abdominal gerginlik ve ileus gelişirse kullanım kesilmelidir.

Bağırsak mukozasında yerleşen toksijenik E. coli, Salmonella, Shigella gibi mikroorganizmaların neden oldukları enfeksiyonlarla birlikte seyreden akut diyarede ve geniş spektrumlu antibiyotiklerin (sefalosporinler, linkomisin ya da penisilinler gibi) neden oldukları psödomembranöz kolitte kullanılmaz.

LOPERAN, ateş ve kanlı dışkı ile seyreden akut dizanteri hastalarında ve akut ülseratif kolitte tek başına kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyanları ve önlemleri

Önerilen doz aşılmamalıdır. Ağız kuruluğu yapabilir. Diyarede vücut, sıvı ve elektrolit kaybına uğrar; bu nedenle, LOPERAN tedavisi başladığı zaman, uygulanmakta olan sıvı ve elektrolit tedavisi kesilmemelidir.

LOPERAN, kabızlık meydana gelmesinin istenmediği durumlarda, dehidratasyonda ve merkezi sinir sistemi toksisitesine yol açan rölatif aşırı doza yol açabileceği için karaciğer yetmezliklerinde dikkatli kullanılmalıdır.

Akut diyarede, 24 saat içinde yanıt alınmazsa tedavi sürdürülmemeli ve LOPERAN verilen hastanın ishali birkaç gün içinde durmaz ya da hastanın ateşi yükselirse doktora haber verilmelidir.

LOPERAN uzun süre kullanılmamalıdır.

Diyare tedavisi için LOPERAN alan AIDS hastalarında, abdominal gerginlik hissettikleri anda tedavi kesilmelidir. LOPERAN tedavisi alan AIDS hastalarında artmış toksik megakolon riski ile birlikte obstipasyon ve viral & bakteriyel patojen kaynaklı ülseratif kolit raporları bulunmaktadır.

40 yaşın üstündeyseniz ve belirtileriniz, daha önceki ishal belirtilerinizden daha farklı ise doktorunuza damşımz.

Laktoz:

Bu tıbbi ürün laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorbsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Sodyum:

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mgj’dan daha az sodyum ihtiva eder; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Klinik dışı veriler, loperamidin bir P-glikoprotein substratı olduğunu göstermiştir. Loperamid (16 mg’lık tek dozu) ile birer P-glikoprotein inhibitörü olan kinidinin ya da ritonavirin birlikte uygulanması sonucunda loperamid plazma seviyelerinde 2–3 kat artış gözlenmiştir. P-glikoprotein inhibitörleri ile Loperamidin önerilen dozları kullanıldığında oluşan bu farmakokinetik etkileşimlerin klinik açıdan bağlantısı net olarak bilinmemektedir.

Loperamid (4 mg’lık tek dozu) ile bir CYP3A4 ve P-glikoprotein inhibitörü olan itrakonazolün birlikte uygulanması sonucunda, lopamid plazma konsantrasyonunda 3–4 kat artış gözlenmiştir. Aym çalışmada, bir CYP2C8 inhibitörü olan gemfibrozil, loperamid konsantrasyonunu yaklaşık 2 kat arttırmışta. İtrakonazol ve gemfinozil kombinasyonu, loperamidin pik plazma seviyesinde 4 kat artışa ve toplam plazma maruziyetinde 13 kat artışa neden olmuştur. Bu artışlar psikomotor testlerle (sübjektif sersemlik ve Sayı Sembol îkame Testi gibi) ölçüldüğü üzere, merkezi sinir sistemi (MSS) etkisi ile ilişkilendiril­memiştir.

Loperamid (16 mg’lık tek dozu) ve bir CYP3A4 ve P-glikoprotein inhibitörü olan ketokonazol’ün birlikte uygulanması, loperamid plazma konsantrasyonunda 5 kat artışa neden olmuştur. Bu artış, pupillometre ile ölçülen farmakodinamik etkilerin artışı ile ilişkili değildir.

Oral desmopressinler ile birlikte kullanım, muhtemelen yavaşlayan gastrointestinal hareketten dolayı, desmopressin plazma konsantrasyonunda 2 kat artışa yol açmıştır.

Benzer farmakolojik özelliklere sahip ilaçların loperamid’in etkisini potansiyalize etmesi ve gastrointestinal geçişi hızlandıran ilaçların loperamid’in etkisini düşürmesi beklenmektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi: c

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Loperamid’in doğum kontrol yöntemleri üzerine etkisi bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Hamilelerde henüz yeterli klinik araştırması yapılmamış olması nedeniyle kullanılması tavsiye edilmez.

Laktasyon dönemi

Loperamid anne sütünde, LOPERAN’ın terapötik dozları emziren kadınlara uygulandığı takdirde memedeki çocuk üzerinde etkiye neden olabilecek ölçüde atılmaktadır.

LOPERAN, emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvanlarda yapılan üreme çalışmalarında, yüksek dozlarda (40 mg/kg/gün; insanlara verilen maksimum dozun 240 kat fazlası) verilen loperamid, hayvanların üreme yeteneklerini olumsuz yönde etkilemiştir.

4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

LOPERAN kullanımı sırasında hastada, yorgunluk, uyuşukluk ve sersemlik hissi gibi yan etkiler görülürse, hasta araç veya makine kullanmamalıdır.

4.8. i̇stenmeyen etkiler

Yetişkinler ile 12 yaş ve üstü çocuklar

Loperamid HCl’in güvenliliği, diyare tedavisinde kullanılan loperamid HCl’in 31 adet kontrollü ve kontrolsüz çalışmalarına katılan 3076 yetişkin ve yaşları 12 ve üstü olan çocuklarda değerlendirildi. Bunların 26’sı akut diyare (N=2755), ve 5’i kronik diyare (N=321)’dir.

Akut diyarede loperamid HC1 ile yapılan klinik çalışmalarda en sık bildirilen (örn.

>%1 sıklıkla) advers ilaç reaksiyonları: kabızlık (%2.7), şişkinlik (%1.7), baş ağrısı (%1.2) ve bulantı (%1.1) idi. Kronik diyareki klinik çalışmalarda en sık bildirilen (örn. >%1 sıklıkla) advers ilaç reaksiyonları: şişkinlik (%2.8), kabızlık (%2.2), bulantı (%1.2) ve baş dönmesi (%1.2) idi.

Tablo 1, Loperamid HCL kullanımı ile hem klinik çalışmalardan (akut diyare, kronik diyare veya her ikisi de) hem de pazarlama sonrası deneyim sonucu raporlanan advers ilaç reaksiyonlarım göstermektedir.

İstenmeyen etkiler, Sistem Organ Sınıfına göre sıralanmış ve şu sıklık tanımları kullanılarak başlıklar altında toplanmıştır: Çok yaygın (> 1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10000 ila <1/1000); çok seyrek (<l/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Tablo 1 Advers İlaç Reaksiyonları

Sistem Organ Sınıfı

Endikasyon

Akut Diyare

Kronik Diyare

(N=2755)

(N=321)

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Aşırı duyarlılık reaksiyonları3, Anaflaktik reaksiyon (Anaflaktik şok dahil)3, Anaflaktoid reaksiyon3

Seyrek

Sinir sistemi hastalıkları

Baş ağrısı

Yaygın

Yaygın olmayan

Yaygın

Baş dönmesi

Yaygın olmayan

Yaygın

Yaygın

Uyuşukluk3

Yaygın olmayan

Bilinç kaybı3, sersemlik3, Deprese bilinç seviyesi3, Hipertoni3, Koordinasyon bozukluğu3

Seyrek

Göz hastalıkları

Miyozis3

Seyrek

Gastrointestinal hastalıklar

Kabızlık, Bulantı, Şişkinlik

Yaygın

Yaygın

Yaygın

Karın ağısı, Karında rahatsızlık hissi, Ağız kuruluğu

Yaygın olmayan

Yaygın olmayan

Yaygın olmayan

Üst karın ağrısı, Kusma

Yaygın olmayan

Yaygın olmayan

Dispepsi

Yaygın olmayan

Yaygın olmayan

İleus3 (Paralitik ileus dahil), Megakolon3 (Toksik megakolon dahilb)

Seyrek

Karın şişkinliği

Seyrek

Seyrek

Deri ve deri altı doku

hastalıkları

Kızarıklık

Yaygın olmayan

Yaygın olmayan

Büllöz döküntüsü3 (Stevens-Johnson Sendromu, Toksik epidermal nekroliz ve Eritema multiforme dahil), Anjiyoödema, Ürtikera, Kaşıntı3

Seyrek

Renal ve üriner hastalıklar

İdrar kaçırma3

Seyrek

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yorgunluk3

Seyrek

a: Loperamid HCl’in pazarlama sonrası raporlarına dayanmaktadır. Yetişkinler ve çocuklar için kronik ve akut endikasyonlar arasında pazarlama sonrası advers ilaç reaksiyonlarını belirleme prosesleri birbirinden farklı olmadığı için, sıklık loperamid HC1 ile yapılan, 12 yaş ve altı çocuklarla yapılanlar dahil (N=3683) tüm klinik çalışmalardan kombine edilip tahmin edilmiştir.

b: Bölüm 4.4 Özel Kullanım Uyarıları ve Önlemleri’ne bakınız.

Şüpheli advers reakiyonlarm raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (; e- posta: ; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. doz aşımı ve tedavisi

Hayvanlarda yapılan farmakolojik ve toksikolojik deneyler, insanlarda yüksek doz zehirlenmelerinin kabızlık, santral depresyon ve gastrointestinal tahriş gibi belirtilere yol açacağım göstermiştir. Fazla miktarda loperamid alınmasından hemen sonra, hastaya aktif kömür bulamacı içirilmesi etken maddenin kana geçmesini çok yüksek oranda önler. Hasta, yüksek dozda loperamid aldıktan hemen sonra kusarsa, 100 gram aktif kömür bulamaç haline getirilir ve hastaya içirilir. Eğer hastanın kusturulması mümkün olmazsa, mide yıkanır ve aynı miktar aktif kömür sonda ile verilir. Yüksek doz zehirlenmelerinde hasta en az 24 saat santral depresyon belirtilerinin izlenebilmesi amacıyla, kontrol altında bulundurulur. Çocukların bu etkilere karşı daha duyarlı oldukları unutulmamalıdır. Depresyon hali gelişirse naloksan uygulanabilir ve hastanın ilaca yanıtı 24 saat izlenir.

5. farmakoloji̇k özelli̇kler

5.1. farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antimotilite ilaçlan

ATC kodu: A07DA03

LOPERAN’ın etken maddesi olan loperamid, bağırsak motilitesini yavaşlatmak ve bağırsak kasları üzerine doğrudan doğruya tesir ederek peristaltik hareketleri inhibe etmek suretiyle etki gösterir. Bunun sonucu olarak bağırsak içeriğinin geçiş süresi uzar, günlük feçes miktarı azalır, feçesin kıvamı artar. Sıvı ve elektrolit kaybımn önüne geçilir.

5.2. farmakokinetik özellikleroral yolla alman loperamid’in emilimi iyidir. karaciğerde metabolize olur. büyük çoğunluğu feçes ve idrarla vücuttan dışarı atılır.

Emilim :

Loperamid’in bağırsaklardan emilimi iyidir. Karaciğerde yüksek oranda ilk geçiş etkisine maruz kalır.

Dağılım :

Loperamid’in oral yolla alınmasını takiben, etken madde en yüksek plazma düzeyine 2.5–4 saat sonra erişir ve %97 oranında plazma proteinlerine bağlanır.

Biyotransforma­syon:

Loperamid, çoğunlukla oksidatif N-demetilasyon yolağı ile karaciğerde metabolize olur.

Eliminasyon :

Loperamid’in ortalama yarı ömrü 10.8 saattir. Vücuttan idrarla ve daha yüksek oranda feçesle atılır.

Doğrusalhk/Doğru­sal olmayan durum :

Loperamid’in farmakokinetiği doğrusaldır. Plazma düzeyleri verilen dozlara bağlı olarak artış gösterir.

5.3. klinik öncesi güvenlilik verileri

Loperamid üzerinde yapılan akut ve kronik çalışmalarda, spesifik herhangi bir toksisite görülmemiştir. Uygulanan in vivo ve in vitro çalışmaların sonuçlan, loperamid’in genotoksik olmadığını göstermektedir. Hayvanlarda yapılan üreme çalışmalarında, yüksek dozda (40 mg/kg/gün-insanlara verilen maksimum dozun 240 kat fazlası) verilen loperamid’in, hayvanlarda üreme yeteneğine ve matemal toksisiteye bağlı olarak fetal yaşayabilirliğe zarar verdiği tespit edilmiştir. Düşük dozlarda verilen loperamid’in ise, fetal veya matemal sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur ve loperamid doğum öncesi/doğum sonrası gelişmeyi etkilememiştir.

6. farmasöti̇k özelli̇kler

6.1. yardımcı maddelerin listesi

Mısır Nişastası

Laktoz

Talk

Jelatin

Mg Stearat

Kroskarmelloz Sodyum (Ac-di-sol)

6.2. geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. raf ömrü

24 ay

6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler

15–30°C arasında ve ambalajında saklanır.

6.5. ambalajın niteliği ve içeriği

PVC/A1 Blister

Kutuda 8 tabletlik blister ambalajlarda.

6.6. beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. ruhsat sahi̇bi̇

NOBEL ÎLAÇ SANAYÎ VE TİCARET A.Ş.

Barbaros Bulvarı No 76–78

34353 Beşiktaş / İstanbul

Tel: (212) 259 74 90 (10 hat)

Fax: (212) 258 87 89

8. ruhsat numarasi(lari)

125/100

9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇/ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇

İlk ruhsat tarihi: 03.05.1977

Ruhsat yenileme tarihi: 19.12.2001