Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

KYBERNIN P ENJEKSIYON VEYA INFÜZYON IÇIN LIYOFILIZE TOZ IÇEREN FLAKON - kisa ürün bi̇lgi̇si̇

Etken madde içeren ilaçlar :

Dostupné balení:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ - KYBERNIN P ENJEKSIYON VEYA INFÜZYON IÇIN LIYOFILIZE TOZ IÇEREN FLAKON

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

l.BEŞERt TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

KYBERNÎN P 500 IU I.V. enjeksiyon veya infüzyon için liyofılize toz içeren flakon

2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m

Etkin maddeler;

İnsan Antİtrombin III

500 İÜ (50 lU/lmL)

309 mg

95 mg

Kuru madde (insan plazma fraksiyonu)

Toplam protein

Yardımcı maddeler:

Sodyum klorür

80 mg

30 mg

Sodyum sitrat

Sodyum hidroksit (az miktarda pH ayarlayıcı)

Yardımcı maddeler için, bkz. 6.1.

3. farmasöti̇k form

Intravenöz enjeksiyon veya infüzyon için liyofılize toz.

Çözelti haline geliri kliğiudu. berrak ve hafif opak çözelti.

4. kli̇ni̇k özelli̇kler

4.1. terapötik endikasyonlar

Aşağıdaki durumlarda meydana gelen tromboembolik komplikasyonların profilaksi sinde ve tedavisinde:

– Antİtrombin IH’ün kalıtımsal eksikliği

– Antİtrombin IH’ün edİnsel eksikliği

4.2. pozoloji ve uygulama şeklireplasman tedavisinin dozu ve süresi hastalığın şiddetine ve hastanın klinik durumuna bağlıdır. uygulanacak doz ve veriliş sıklığı, her hastada klinik etkiye ve laboratuvar sonuçlarına göre ayarlanmalıdır.

AT III’ ün 1 uluslararası ünitesi (IU), harmanlanmış siüailı normal insan plazmasının I nıL‘ sinde bulunan antİtrombin III’e eşdeğerdir. Bu konsantrasyon % 100 gibi kabul edilir. Vücut ağırlığının her kg’ı başına 1 IU KYBERNİN P verilmesi, antİtrombin III aktivİtesini yaklaşık % 1,5 arttırır.

Başlangıç dozu aşağıdaki formül kullanılarak belirlenir:

Gerekli ünite = Vücut ağırlığı (kg) x ( 100– gerçek antİtrombin aktivitesi [%]) x 2/3.

AT III aktivitesi başlangıçta hedef seviye olan %100’ e yükseltilmelidir. Daha sonra tedavi boyunca % 80’nin üzerinde tutulmalıdır.

Doz laboratuvarda ölçülen antİtrombin III aktİvitesine dayanarak belirlenmelidir. Bu ölçümler, hasta stabilize edilene kadar günde en az iki kere, bundan sonra da günde bir kere ve sonra KYBERNtN P uygulamadan hemen önce yapılmalıdır.

Antİtrombin IlI’ün yarılanma ömrünün dissemine intravasküler koagülasyon gibi bazı klinik durumlarda Önemli miktarda azalabileceği akılda tutulmalıdır.

KYBERNİN P semptomlar kaybolana kadar ve antİtrombin III seviyeleri normale dönene kadar kullanılmalıdır.

Uygulama şekli:

Kuru madde steril şartlarda 10 mL enjeksiyonluk su ile tamamiyle çözünmelidir. Berrak ya da hafif opak bir çözelti elde edilir (bkz. 6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler).

6.2. de görüleceği üzere KYBERNİN P’ nin infuzyonunda uygun seyrelticiler kullanılmalıdır. Çözelti yavaşça intravenoz yolla enjekte edilir veya infuze edilir (maksimum 4 mL / dakika).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

KYBERNİN P’ nin böbrek ve/veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımı ile ilgili yapılan bir klinik çalışma yoktur. Bu nedenle KYBERNİN P’ nin bu hastalarda kullanımında tedbirli olunmalı ve hasta açısından yarar/zarar değerlendirmesi yapıldıktan sonra kullanılmalıdır.

Pediyııtrik popülasyon:

Çocuklarda doz ayarlaması vücut ağırlığına göre yapılır. Koagülasyon durumuna bağlı olarak AT III çocuklarda vücut ağırlığının kilogramı başına günde 40 60 IU’ e kadar yükseltilebilir. Klinik duruma göre kişilerde daha yüksek dozlar gerekebilir. Antitrombin III aktİvitesi % 120’ yi aşmamak ve AT III aktivitesi yakından izlenmelidir.

Geriyatrik popülasyon;

KYBERNÎN P’ nin yaşlılarda kullanımı ile ilgili yapılan bir klinik çalışma yoktur. Bu nedenle KYBERNÎN P’ nin bu hastalarda kullanımında tedbirli olunmalı ve hasta açısından yarar/zarar değerlendirmesi yapıldıktan sonra kullanılmalıdır.

4.3. kontrendikasyonlar

KYBERNÎN P bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı aşın duyarlılığı bilinen hastalarda,

Heparin ile indüklenen trombositopeni hikayesi olan hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyanları ve önlemleri

Virüs Güvenliliği:

İnsan kanı veya plazmasından hazırlanan tıbbî ürünlerin kullanımından kaynaklanan enfeksiyonların önüne geçmek için alınan standart önlemler, vericilerin seçilmesini, münferit donörlerin ve plazma havuzlarının belli enfeksiyon belirteçleri için izlenmesini ve virüslerin etkisizleştiril­mesi/uzaklaştırılması için etkili üretim basamaklarını kapsamaktadır. Buna karşın, insan kanı veya plazmasından hazırlanan ürünler uygulandığında, enfeksiyona neden olacak ajanların geçişi olasılığı yok edilememektedir. Bu durum bilinmeyen veya gelişmekte olan virüsler ve diğer patojenler için de geçerlidir.

Bu ilacın üretiminde kullanılan plazmalar Creutzfeldt Jacob (CJD; deli dana) ve new variant Creutzfeldt Jacob hastalıklarına karşı teorik enfeksiyon riskini minimize edebilmek için hazırlanmış prosedüre uygun olarak seçilen donörlerden alınmıştır. Yine de insan kanı ve plazmasından elde edilmiş ürünlerde enfeksiyon etkenlerinin bulaşma riski kesin olarak dışlanamaz.

Alınan Önlemlerin IITV, HBV ve HCV gibi kapalı virüsler için etkili olduğu düşünülmektedir.

Alınan önlemler, HAV ve parvovirus B19 gibi kapalı olmayan virüsler için kısmi koruyuculuğa sahiptir.

Parvovirus B19 enfeksiyonu, gebelerde (fetusun enfeksiyonu) ve bağışıklık sistemi yetersiz veya eritropoiesis artışı görülen hastalarda (örn. hemolitik anemi) ciddi seyredebilmek­tedir.

Düzenli/tekrarlanan plazma kaynaklı AT III ürünleri (KYBERNİN P gibi) alan hastalar için uygun aşılama düşünülmelidir (Hepatit A ve Hepatit B),

Hasta ile ürün serisi arasındaki bağıntıyı koruyabilmek amacı ile hastaya her KYBERNİN P uygulandığında ürünün ismi ve seri numarasının kayıt edilmesi önemle tavsiye edilmektedir.

KYBERNİN P kullanımında alerjik veya anafılaktik reaksiyonlar görülebilir. Hastalar aşırı duyarlılık reaksiyonlarının neden olacağı ürtiker, göğüs sıkışması, göğüste hırıltı, hipotansiyon ve anafılaksi için bilgilendiril­melidir. Bu semptomlar görüldüğü takdirde hastaya ilacın verilmesi derhal kesilmelidir.

Şok tedavisinde geçerli olan tıbbi standart tedaviler uygulanmalıdır.

Gerektiğinde, aşağıdaki ek tedavilere başvurulabilir.

1. Hafif şiddetteki reaksiyonlarda: Kortikostereoid ve antihistaminik tedavisi uygulanmalıdır.

2. Ciddi veya hayatı tehdit eden reaksiyonlarda (örn; anafilaktİk şok), reaksiyonun ciddiyetine bağlı olarak;

derhal yavaşça i.v. adrenalin enjekte edilmelidir, buna ek olarak yavaşça yüksek dozda i.v. kortikosteroid enjeksiyonu; gerekiyorsa volüm replasman tedavisi, oksijen.

Klinik değerlendirmelere dayanarak, prematüre bebeklerde IRDS (yeni doğan respiratuar distres sendromu) tedavisi İçin AT III kullanımı tavsiye edilmemektedir.

KYBERNÎN P ile tedavi süresince hastaların antitrombin III plazma düzeyleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Bu ürün her 500 IU de yardımcı madde olarak 80 mg sodyum klorür ve 30 mg da sodyum sitrat içerir. Kontrollü sodyum diyeti alan kişilerde bu durum göz önünde bulundurulmalı ve ihtiyaç duyulduğunda diyetteki tuz kesilmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

Antİtrombİn IlI’ün koagülasyonu inhibe edici etkisi, heparin ile birlikte kullanımında büyük ölçüde artmaktadır. Bu durum AT IlI’ün yanlanma ömrünü önemli miktarda azaltabilir. Hastaların antitrombin III aktivitesini normalize etme sırasında heparin tedavisi uygulanması kanama riskini artırır.

Aynı zamanda heparin uygulanması kanama riski yüksek olan hastalarda dikkatle yürütülmelidir. Eğer heparin kullanılırsa, sadece düşük bir doz standart heparin uygulanmalıdır (saatte <500 IU standart heparin). Antitrombin III aktivitesinin koagülasyon parametreleri üzerindeki etkisi yakından takip edilmelidir.

Antitrombin III ile diğer koagülasyonu önleyici ürünlerin (Örn: aktive Protein C) birlikte kullanımında kanama riski artacağından dolayı sadece özel durumlarda birlikte kullanılmalıdırlar.

Antitrombin IlI’ün trombolitik ajanlar, oral antikoagülanlar (varfarin), treprostinil ve trombosit fonksiyonunu etkileyen ilaçlar (aspirin, NSAİİ’ler, dipiridamol, tiklopidin, klopidogrel ve Ilb/IIla antagonistleri) ile birlikle kullanılması kanama riskini arttırır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi: c

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda planlanmış bir gebelikten önce uygun bir alternatif tedaviye geçilmelidir.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir, insanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. KYBERNİN P gebelik döneminde gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Etkin maddenin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Etkin maddenin süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına yada KYBERNİN P tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/te­daviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken emzirmenin çocuk açısından faydası ve KYBERNİN P tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

KYBERNİN P’ nin fertilite üzerine doğrudan veya dolaylı olarak zararlı etkilerinin olduğu bilinmemektedir.

4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler açısından çalışma yapılmamıştır.

4.8. i̇stenmeyen etkiler

Aşağıdaki istenmeyen etkiler klinik çalışmalara ve pazarlama deneyimlerine göre belirlenmiştir. Aşağıda standart frekans kategorileri kullanılmıştır.

Çok yaygın ( >1/10); yaygın (>1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek:

Alerjik (hipersensitivite) reaksiyonlar; anjioödem, enjeksiyon veya infüzyon bölgesinde yanma, batma, üşüme hissi, al basması, baş ağrısı, ürtiker, hipotansiyon, letarji, mide bulantısı, huzursuzluk, taşikardi, göğüste daralma, titreme, kusma, hırıltılı soluma.

Bazen bu yan etkiler şok içeren ciddi anafilaksiye neden olabilir.

Sinir sistemi hastalıkları

Çok seyrek:

Baş ağrısı Uyuşukluk Huzursuzluk Sersemlik ve yorgunluk Üşüme hissi
Kardiyak hastalıkları

Çok seyrek:

Taşikardi Hipotansiyon Göğüste sıkışma Göğüs ağrısı
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Çok seyrek:

Dispne Hırıltılı soluma
Gastrointestinal hastalıkları

Çok seyrek:

Mide bulantısı Kusma Bağırsak dolgunluğu
Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok seyrek:

Ürtiker Kaşıntı

Hematom

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Çok seyrek:

Geçici deri reaksiyonları Ateş Bayılma hissi Ağızda kötü tat

Bulaşıcı maddelere karşı güvenlik için bölüm 4.4’e bakınız.

4.9

Şu ana kadar KYB1İRNİN P doz aşımının belirtilerine dair bilgi yoktur.

5. farmakoloji̇k özelli̇kler

5.1. farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik gurup: Antitrombotik ilaç, Heparin gurubu

ATC Kodu:B01AB02

Etki Mekanizması;

Antitrombin 111, kandaki başlıca koagülasyon inhibitörüdür. İnhibitör aktivitesi antitrombin III ile serin proteazların aktif merkezleri arasında oluşan kovalent bağ aracılığıyla gerçekleşir. Bu inhibitör-koagülasyon- enzim kompleksleri retiküloendotelyal sistem tarafından temizlenir. En güçlü inhibe olan faktörler trombin ve faktör Xa dır. Diğerleri faktör IX, XI ve XII’ nin aktif formlarıdır.

Heparin tarafından daha da hızlandırılan geniş inhibitör etkisinden dolayı AT III, hemostaz dengesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.

Antitrombin III aktivitesi yetişkinlerde % 80–120, yeni doğanda ise bu aktivite %40–60 kadardır.

5.2. farmakokinetik özellikleremilim

Uygulama yeri açısından (intravenöz) ilaç direkt kana karışır. Biyoyararlanımı uygulanan doz ile doğru orantılıdır. Ortalama in vivo geri kazanımı 5 sağlıklı gönüllüde %65 bulunmuştur (tmaU 1,15 saatle karili fiye edildiğinde).

Dağılım

KYBERNÎN P’ nin dağılımı fizyolojik inhibitör ile aynı yoldan olmaktadır.

Biyotransforma­syon

KYBERNÎN P’ nin metabolizması fizyolojik inhibitör ile aynı yoldan olmaktadır.

Eliminasyon

Biyolojik yarılanma ömrü 2.5 gündür ancak akut tüketim şartlarında bu süre saatlere inebilir. Yanlanma ömrü, ameliyatı takiben, hemorajide, akut trombosiste ve heparin tedavisi süresince azalır.

Doğrusallık/ Doğrusal olmayan durum

Doz cevap ilişkisi doğrusaldır.

5.3. Klinik öncesi güvenlik verileri

Toksikolojik özellikleri

Antitrombin 111, insan plazmasının normal bileşenidir. Tek doz toksisitenin incelenmesi akikti değildir ve toksik veya letal dozların tahminine izin vermez. Hayvanlarda akut toksİsite belirtisi görülmemiştir.

Hayvanlarda tekrarlanan doz toksisitesi testleri heterolog proteinlere karşı antikor gelişmesi dolayısı ile uygulanabilir değildir.

Mutajenite

Klinik çalışmalarda embriyo-fetal toksisite belirtisi görülmemiştir. Onkojenik veya mutajenik etki gözlenmemiştir.

6. farmasöti̇k özelli̇kler

6.1. yardımcı maddelerin listesi

Aminoasetik asit (glisin)

Sodyum klorür

Sodyum sitrat

HC1 veya NaOH (pH ayarlanması için az miktarda) Enjeksiyonluk su

6.2. geçimsizlikler

KYBERNİN P infiizyon olarak kullanıldığında % 5 insan albumin çözeltisi ile seyrelti lebi lir. Hazırlanan scyrclticilcrdc 1:5’ ine kadar aşağıdakiler kullanılabilir: Ringer laktat çözeltisi, fizyolojik şalin çözeltisi, % 5 glukoz çözeltisi ve polijelin.

Hidroksietil nişasta (HES) kullanımı seyreltici olarak tavsiye edilmez.

KYBERNİN P enjektör içinde veya infiizyon setinde diğer ilaçlar ile karıştırılmamalıdır. Dopamin, dobutamine ve furosemid İle aynı İntravenöz yol kullanarak uygulanmamalıdır.

6.3. raf ömrü

36 aydır.

6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler

Oda sıcaklığında maksimum + 25 °C’de saklanmalıdır. Dondurul manialıdır. Donmuş ürün çözüp kullanılmamalıdır. Isı ve ışıktan korunmalıdır.

Kullanıma hazırlandıktan sonra fizikokimyasal stabİlİte sonuçlarına göre maksimum 25°C olan oda sıcaklığında 8 saat süre ile saklanabilir. Mikrobiyolojik açıdan bakıldığında KYBERNİN P gibi koruyucu içermeyen ürünler hazırlandıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Eğer hemen kullanılmayacaksa en fazla 25 °C’ de oda sıcaklığında 8 saat süre İle bekletilebilir.

6.5. ambalajın niteliği ve içeriği

Tip II(Ph. Eur.) camdan yapılmış renksiz ampul

500 IU için:

1 adet kuru madde içeren flakon

1 adet 10 mL enjeksiyonluk su içeren flakon

Transfer iğnesi

6.6, beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik” lerine uygun olarak imha edilmelidir?

7. ruhsat sahi̇bi̇

Farma-Tek İlaç San. Ve Tic. Ltd.Şti.

Şerifali Mah.Bayraktar Bulvarı. Beyan Sok. No: 12

34775 Ümraniy­e/İstanbul

8. ruhsat numarasi

64