KULLANMA TALİMATI - KOVALTRY 500 IU IV ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ HAZIRLAMAK İÇİN TOZ VE ÇÖZÜCÜ
1. KOVALTRY nedir ve ne için kullanılır?
2. KOVALTRY kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. KOVALTRY nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. KOVALTRY’nin saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1.
- KOVALTRY, etkin madde olarak oktokog alfa da denilen insan rekombinant koagülasyon faktörü VIII içeren bir ilaçtır. İnsan faktör VIII geninin yerleştirildiği yavru hamster böbrek hücrelerinde rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak üretilir. KOVALTRY, üretim işlemleri sırasında insan veya hayvan kaynaklı herhangi bir bileşen eklenmeden, rekombinant teknoloji kullanılarak üretilir. Faktör VIII, kanda bulunan ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan doğal bir proteindir.
- KOVALTRY, hemofili A (doğuştan faktör VIII eksikliği) bulunan tüm yaş gruplarındaki yetişkinler, ergenler ve çocuklarda kanamanın önlenmesi ve tedavisi için
kullanılır.
- KOVALTRY, liyofilize toz içeren flakon ve kullanıma hazır enjektörde çözücü olarak sunulur; kuru, beyaz ila hafif sarı toz ya da hamur formundadır. Çözelti sulandırma sonrasında berrak olmalıdır.
- Bir KOVALTRY ambalajında toz içeren bir adet flakon, çözücü içeren bir adet kullanıma hazır enjektör ile ayrı bir piston çubuğu, bir flakon adaptörü ve bir adet damara girme seti (damar içine enjeksiyon için) yer alır.
- KOVALTRY, sadece damar içine kullanım içindir.
2.
KOVALTRY’yi aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
- Oktokog alfa veya KOVALTRY içindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa,
- Fare veya hamster proteinlerine karşı alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa.
Yukarıdaki durumlardan biri sizin için geçerliyse, KOVALTRY kullanmayınız. Emin olmadığınız bir konu varsa, bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
KOVALTRY’yi aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
- Göğüste sıkışma hissi, baş dönmesi (otururken veya yatarken kalkınca hissedilen dahil),
kurdeşen, deride kaşıntılı döküntü (ürtiker), hırıltılı solunum, kendini hasta hissetme veya bayılma. Bunlar, KOVALTRY ile nadir görülen ciddi bir alerjik reaksiyonun (anafilaktik reaksiyon) belirtileri olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınız takdirde, ürünü uygulamayı hemen bırakınız ve tıbbi yardım alınız.
- Normalde kullandığınız dozda KOVALTRY ile kanama kontrolü sağlanamıyorsa doktorunuzla görüşünüz. İnhibitör (antikor) gelişimi, tüm faktör VIII ilaçlarıyla tedavi sırasında ortaya çıkabilen, bilinen bir komplikasyondur. Bu inhibitörler, özellikle yüksek düzeyde bulundukları takdirde, tedavinin yeterli etki gösterememesine yol açar. KOVALTRY kullanan hastalar için, bu tip inhibitörlerin gelişimi açısından dikkatli bir izlem yapılacaktır. Sizdeki veya çocuğunuzdaki kanama KOVALTRY ile kontrol altına alınamıyorsa, hemen doktorunuza haber veriniz.
- Önceden başka bir faktör VIII ürünü kullandınız ve bu ürüne karşı inhibitör geliştiyse
doktorunuzla görüşünüz. Bir faktör VIII ürününden diğerine geçtiğinizde, inhibitörlerin tekrar ortaya çıkma riski olabilir.
- Doğrulanmış kalp hastalığınız var ise veya kalp hastalığı riskiniz olduğu söylendiyse
doktorunuzla görüşünüz.
- KOVALTRY uygulaması için santral venöz damar yolu cihazı (SVDC) kullanılması gerekiyorsa doktorunuzla görüşünüz. Lokal enfeksiyonlar, kanda bakteri bulunması (bakteriyemi) ve kateterin yerleştirildiği bölgedeki bir kan damarı içinde kan pıhtısı oluşumu (tromboz) dahil olmak üzere, SVDC ile ilgili komplikasyonlar bakımından risk altında olabilirsiniz.
Çocuklar ve ergenler
Listelenen uyarılar ve önlemler her yaştan yetişkinler ve çocuklar için geçerlidir.
Dokümantasyon
Biyoteknolojik tıbbi ürünlerin izlenebilirliğinin iyileştirilmesi amacıyla, uygulanan ürünün adı ve seri numarası açık bir şekilde kaydedilmelidir.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
KOVALTRY’nin yiyecek ve içecek ile kullanılması:
KOVALTRY uygulaması yiyecek ve içeceklerden etkilenmez.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamileyseniz bu durumu doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz, hamilelik sırasında KOVALTRY kullanıp kullanamayacağınıza karar verecektir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Bebeğinizi emziriyorsanız, bu durumu doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz, emzirme sırasında KOVALTRY kullanıp kullanamayacağınıza karar verecektir.
Araç ve makine kullanımı
Konsantre olma ve tepki verme yetinizi etkileyebilecek baş dönmesi veya herhangi bir diğer belirti olduğu takdirde bu etki geçene kadar araç ya da makine kullanmayınız.
KOVALTRY içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün her “doz”unda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Şu anda kullanmakta olduğunuz, son zamanlarda kullandığınız veya kullanmayı düşündüğünüz herhangi bir ilaç varsa, bunu doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise, lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3.
KOVALTRY ile tedavi, hemofili A hastalarının tedavisinde deneyimli bir doktor tarafından başlatılacaktır. Bu ilacı her zaman doktorunuzun önerdiği şekilde kullanınız. Emin olmadığınız durumlarda doktorunuza danışınız.
Kanama tedavisi
Kanınızda gereken düzeyde faktör VIII aktivitesi elde etmek için bu ilacı hangi dozda ve sıklıkta kullanmanız gerektiğini doktorunuz hesaplayacaktır. Doktorunuz dozu ve uygulama sıklığını daima size özgü ihtiyaçlar doğrultusunda ayarlayacaktır. Kullanmanız gereken KOVALTRY dozu ve uygulama sıklığı aşağıdakilerin dahil olduğu çeşitli faktörlere bağlıdır:
- Kilonuz
- Hemofili şiddeti
- Kanamanın yeri ve ciddiyeti
- İnhibitör bulunup bulunmadığı ve inhibitör titresinin yüksekliği
- Gereken faktör VIII düzeyi.
Kanamanın önlenmesi
KOVALTRY’yi kanamayı önleme (profilaksi) amacıyla kullanıyorsanız, dozu doktorunuz hesaplayacaktır. Doz genellikle bir kg vücut ağırlığı için 20 ila 40 IU oktokog alfa aralığında olacak, haftada iki ila üç kez enjekte edilecektir. Ancak bazı durumlarda, özellikle genç hastalarda, daha kısa doz aralıkları veya daha yüksek dozlar gerekli olabilir.
Laboratuvar tetkikleri
Uygun faktör VIII düzeylerine ulaşılıp bu düzeylerin korunduğundan emin olunması için, sizden alınan plazma örnekleri kullanılarak uygun aralıklarla gerekli laboratuvar tetkiklerinin yapılması önemle tavsiye edilir. Özellikle büyük ameliyatlarda, koagülasyon analizi yapılarak yerine koyma (replasman) tedavisi yakından izlenmelidir.
Çocuklarda ve ergenlerde kullanım
KOVALTRY her yaştan çocukta kullanılabilir. On iki yaşından küçük çocuklarda yetişkinler için reçete edilene kıyasla daha yüksek dozlar kullanılması veya daha sık enjeksiyon yapılması gerekebilir.
Faktör VIII inhibitörü geliştiren hastalar
Doktorunuz sizde faktör VIII inhibitörü geliştiğini söylediyse, kanama kontrolü için daha yüksek dozda KOVALTRY kullanmanız gerekebilir. Bu dozla kanama kontrolü sağlanamadığı takdirde, doktorunuz size başka bir ilaç vermeyi düşünebilir. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Kanama kontrolü sağlamak için doktorunuza danışmadan kullandığınız KOVALTRY dozunu arttırmayınız.
Tedavi süresi
Bu ilacın ne sıklıkta ve hangi aralıklarla uygulanması gerektiğini doktorunuz belirleyecektir. Hemofili nedeniyle uygulanan KOVALTRY tedavisi genellikle yaşam boyu devam ettirilir.
Uygulama yolu ve metodu:
Bu ilaç toplam hacme ve kendinizi rahat hissetmenize bağlı olarak 2 ila 5 dakikalık bir enjeksiyon olarak damar içine uygulanır. Ürün sulandırıldıktan sonra 3 saat içinde kullanılmalıdır.
KOVALTRY’nin uygulama için hazırlanması
Yalnızca ilacın ambalajıyla birlikte sunulan malzemeleri (flakon adaptörü, çözücü içeren kullanıma hazır şırınga, damara girme seti) kullanınız. Bu malzemelerin kullanılması mümkün değilse, doktorunuzla görüşün. Ambalaj bileşenlerinden herhangi biri açık veya hasarlı ise, o bileşeni kullanmayınız.
Çözeltideki olası partikülleri uzaklaştırmak için, ürünü uygulamadan önce filtre etmeniz gerekmektedir. Filtreleme işlemi için flakon adaptörünü kullanınız.
Ürünle birlikte sunulan damara girme seti hat içi filtre içerdiğinden, kan alma işlemi için kullanılmamalıdır.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı: 0–12 yaş grubundaki çocuklarda güvenlilik ve etkililik çalışması yapılmıştır; 1 yaşından küçük çocuklara ilişkin veriler sınırlıdır. Önerilen kanamayı önleme dozları haftada iki kez 20–50 IU/kg’dır; hastaya özgü gereksinime göre haftada üç kez veya gün aşırı uygulama yapılabilir. On iki yaşından büyük çocuk hastalara yönelik doz önerileri yetişkinlere yönelik önerilerle aynıdır.
Yaşlılarda kullanımı: Klinik çalışmalara, daha genç hastalara kıyasla farklı yanıt verip vermediklerinin belirlenmesi amacıyla 65 yaş ve üzeri hastalar dahil edilmemiştir. Ancak, diğer faktör VIII ürünleriyle elde edilen klinik deneyimlerde yaşlı ve genç hastalar arasında fark görülmemiştir. rFVIII kullanan tüm hastalar gibi, yaşlı hastalarda da doz seçimi hastaya göre uyarlanmalıdır.
Özel kullanım durumları:
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamaya ilişkin klinik çalışma yürütülmemiştir.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamaya ilişkin klinik çalışma yürütülmemiştir.
Eğer KOVALTRY’nin etkisinin çok güçlü ya da çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Bu ilacı başka infüzyon çözeltileriyle karıştırmayınız. Görünür partikül içeren veya bulanık çözeltileri kullanmayınız. Doktorunuzun talimatlarını aynen takip ediniz ve bu kullanma talimatının sonunda yer alan ayrıntılı sulandırma ve uygulama talimatlarına uyunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla KOVALTRY kullandıysanız:
KOVALTRY’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Rekombinant koagülasyon faktörü VIII ile doz aşımı olgusu bildirilmemiştir. Kullanmanız gerekenden fazla KOVALTRY kullandığınız takdirde, doktorunuzla görüşünüz.
KOVALTRY kullanmayı unutursanız
- Bir sonraki dozu hemen uygulayınız ve uygulamaya doktorunuzun önerdiği düzenli aralıklarla devam ediniz.
- Atladığınız bir dozu telafi etmek için çift doz kullanmayınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz kullanmayınız.
KOVALTRY ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:
Doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayı bırakmayınız.
Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız olursa doktorunuza sorunuz.
4.
Tüm ilaçlar gibi, KOVALTRY’nin içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
En ciddi yan etkiler alerjik reaksiyonlar veya anafilaktik şoktur (yaygın olmayan, tansiyonu ve solunumu etkileyen şiddetli alerjik reaksiyon). Alerjik veya anafilaktik reaksiyonlar geliştiği takdirde, enjeksiyonu/infüzyonu hemen durdurmalı ve en kısa süre içinde doktorunuzla görüşmelisiniz.
Aşağıdakilerden biri olursa KOVALTRY kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.
- Göğüste sıkışma hissi/genel olarak iyi hissetmeme
- Baş dönmesi
- Ayaktayken bayılacak gibi hissetme (kan basıncında düşme)
- Bulantı
Önceden faktör VIII ilaçlarıyla tedavi almamış çocuklarda inhibitör antikorlar (bkz. Bölüm 2) çok yaygın bir şekilde (10 hastada 1’den fazla) görülür. Önceden faktör VIII ilaçlarıyla tedavi (150 günden uzun süreli tedavi) almış hastalarda inhibitör antikorlar (bkz. Bölüm 2) yaygın olmayan bir şekilde (100 hastada 1’den az) görülür. Böyle bir durumda, ilacınız yeterli etki gösteremeyebilir ve inatçı kanamalar görülebilir. Bu gibi bir durumda, hemen doktorunuzla görüşmelisiniz.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın: 10 hastanın en az 1’inde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinde veya birinden fazla
görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Seyrek: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor: Eldeki veriler ile tahmin edilemiyor.
KOVALTRY’nin olası yan etkileri aşağıda sıklıklarına göre sıralanmıştır:
Çok yaygın
- Faktör VIII’e karşı nötralize edici antikorların (inhibitör) oluşumu (HTGH)
Yaygın
- Lenf nodlarında büyüme (boyun, koltuk altı veya kasık bölgesinde deri altında şişlik
(lenfadenomegali, lenfadenopati))
- Kalp çarpıntısı (kalbin çok sert, hızlı veya düzensiz atması hissi (taşikardi veya aritmi))
- Hızlı kalp atışı
- Karın ağrısı veya karında rahatsızlık hissi
- Hazımsızlık (dispepsi)
- Ateş
- Göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissi (anjina)
- İlacın enjekte edildiği bölgede lokal reaksiyonlar (örn. deri altında kanama, yoğun kaşıntı, şişme, yanma hissi, geçici kızarıklık)
- Baş ağrısı
Baş dönmesi
Uykusuzluk
Deride döküntü/kaşıntılı döküntü
Yaygın olmayan
- Şiddetli ani alerjik reaksiyon dahil alerjik reaksiyonlar
- Tat alma bozukluğu (disguzi)
- Ürtiker (deride kaşıntılı döküntü)
- Ateş basması (yüzde kızarıklık)
- Faktör VIII’e karşı nötralize edici antikorların (inhibitör) oluşumu (TGH)
-
HTGH (Daha önce hiç tedavi görmemiş hastalar)
-
TGH (Daha önce tedavi görmüş hastalar)
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkilerisitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız, doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
5.
KOVALTRY’yi çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
Buzdolabında (2°C-8°C) saklayınız. Dondurmayınız. İlacı ışıktan korumak için orijinal ambalajında muhafaza ediniz. Bu ilaç dış ambalajı içinde muhafaza edilmesi şartıyla oda sıcaklığında (en fazla 25°C) 12 ayla sınırlı bir süre boyunca saklanabilir. İlacın kullanım süresi, oda sıcaklığında saklandığı takdirde 12 ay sonunda veya son kullanma tarihinde (hangisi daha önce ise) sona erer.
Yeni son kullanma tarihi dış ambalaja yazılmalıdır.
Sulandırdıktan sonra buzdolabında saklamayınız. Çözelti sulandırıldıktan sonra 3 saat içinde kullanılmalıdır. Bu ürün tek kullanımlıktır. Kullanılmayan çözeltinin tamamı atılmalıdır.
Çözeltinin partikül içerdiğini veya bulanık olduğunu fark ederseniz, ilacı kullanmayınız.
Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra KOVALTRY’yi kullanmayınız.
“Son Kull. Ta.:” ibaresinden sonra yazılan rakam ayı temsil eder ve o ayın son günü son kullanım tarihidir. Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz KOVALTRY’yi kullanmayınız.
Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.
Ruhsat sahibi:
Bayer Türk Kimya San. Ltd. Şti.
Fatih Sultan Mehmet Mah.
Balkan Cad. No: 53 34770 Ümraniye/İstanbul
Tel: 0216 528 36 00 Faks: 0216 645 39 50
Üretim yeri: Bayer HealthCare LLC, Berkeley/California/ABD
Bu kullanma talimatı 10/09/2021 tarihinde onaylanmıştır.
AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR:
KOVALTRY’nin flakon adaptörü ve flakon kullanılarak sulandırılması ve uygulanması ile ilgili ayrıntılı talimatlar:
Alkollü pamuk, gazlı bez ve plaster gereklidir. Bu malzemeler KOVALTRY ambalajına dahil değildir.
1. | Ellerinizi su ve sabun kullanarak iyice yıkayınız. | |
2. | Açılmamış bir flakon ve şırıngayı uygun bir sıcaklığa getirmek üzere elleriniz içinde ısıtınız (37°C’yi geçmeyiniz). | |
3. | Flakondaki koruyucu kapağı (A) çıkarınız ve flakondaki kauçuk tıpayı alkollü pamukla sildikten sonra kullanmadan önce oda havasında kurumasını bekleyiniz. | A |
4. | Toz içeren flakonu sert, kaygan olmayan bir yüzeye yerleştiriniz. Flakon adaptörünün plastik muhafazası üzerindeki kağıt kılıfı çekerek çıkarınız. Adaptörü plastik muhafazasından çıkarmayınız. Adaptör muhafazasını tutarak toz flakonunun üzerine yerleştiriniz ve sıkıca aşağıya doğru bastırınız (B). Adaptör flakonun kapağına oturacaktır. Adaptörün plastik muhafazasını bu aşamada çıkarmayınız. | 1 tJ S 5^ J PHİ b| |
5. | Çözücü içeren kullanıma hazır şırıngayı dik tutarak, piston çubuğunu şekilde görüldüğü gibi kavrayınız ve çubuğu saat yönünde sıkıca döndürerek dişli tıpaya geçiriniz ©. | |
7% c | ||
6. | Şırıngayı haznesinden tutarken, şırınganın kapağını ucundan döndürerek çıkarınız (D). Şırınganın ucuna dokunmayınız, şırınganın ucunu hiçbir yüzeye değdirmeyiniz. Şırıngayı daha sonra kullanmak üzere ayarlayınız. | – / 7 – 70' d| |
7. Bu aşamada adaptör muhafazasını çıkarınız ve atınız (E). | J l 1 rWıZ El |
8. Kullanıma hazır şırıngayı saat yönünde döndürerek dişli flakon adaptörüne takınız (F). | p] |
9. Piston çubuğunu yavaşça aşağı iterek çözücüyü enjekte ediniz (G). | 1° |
10. Tozun tamamı çözünene kadar flakonda hafif girdap oluşacak şekilde karıştırınız (H). Flakonu çalkalamayınız. Tozun tamamen çözündüğünden emin olunuz. Uygulamadan önce, flakonun içeriğini partikül madde veya renk değişimi bakımından görsel olarak inceleyiniz. Görünür partikül içeren veya bulanık çözeltileri kullanmayınız. | ' 1 '' |
11. Flakonu flakon adaptörü ve şırınga üzerinde tutunuz (I). Pistonu yavaş ve hassas bir şekilde çekerek şırıngayı doldurunuz. Flakonun tüm içeriğinin şırıngaya çekildiğinden emin olunuz. Şırıngayı dik tutunuz ve şırınga içinde hiç hava kalmayana kadar pistonu itiniz. | ■ W| |
12. Kolunuza bir turnike uygulayınız. | |
13. Enjeksiyon yapacağınız noktayı belirleyiniz ve o bölgedeki deriyi alkollü pamukla siliniz. | |
14. Damara giriniz ve damara girme setini bir plasterle sabitleyiniz. |
-
15. Flakon adaptörünü yerinde tutarak, şırıngayı flakon adaptöründen çıkarınız (adaptörün flakona takılı kalmasına dikkat ediniz). Şırıngayı damara girme setine takınız ve şırıngaya kan gelmediğinden emin olunuz (J).
-
16. Turnikeyi çıkarınız.
-
17. İğnenin pozisyonuna dikkat ederek, çözeltiyi 2 ila 5 dakika içinde damara enjekte ediniz. Enjeksiyon süresi kendinizi rahat hissetmenize bağlı olmalı, ancak dakikada 2 mL’den hızlı olmamalıdır.
-
18. Bir dozun daha uygulanması gerektiği takdirde, yukarıda açıklandığı gibi sulandırılan tozla yeni bir şırınga kullanınız.
-
19. Bir doz daha uygulanması gerekmiyorsa, damara girme setini ve şırıngayı çıkarınız. Kolunuzu yaklaşık 2 dakika açık tutarak enjeksiyon bölgesine bir parça pamukla sıkıca bastırınız. Son olarak, enjeksiyon bölgesine hafif bir basınç sargısı uygulayınız ve gerekirse bir plaster yapıştırınız.