KISA ÜRÜN BİLGİSİ - KALMOSAN % 1 LOSYON
1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi
KALMOSAN % 1 losyon
2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m
Etkin maddeler: Difenhidramin HCI % 1
Metilparaben 100 mg
Yardımcı Maddeler için Bölüm 6.1’e bakınız.
3. farmasöti̇k form
Losyon
100 g’lık beyaz polietilen şişe içerisinde lavanta kokulu pembe renkli losyon
4. kli̇ni̇k özelli̇kler
4.1 terapötik endikasyonlar
KALMOSAN, böcek sokması, basit cilt tahrişlerine bağlı kaşıntı ve ağrının geçici olarak giderilmesinde kullanılır.
4.2. Pozoloji ve kullanım şekli
Doktor tarafından önerildiği biçimde kullanılır ya da 3–4 kez avuç içerisine yeterli miktarda dökülüp problemli bölgeye sürülür. Su ile yıkanarak sürüldüğü yerden kolaylıkla temizlenebilir.
Rahatsızlık ilerlerse, semptomlar 7 günden fazla sürerse ya da birkaç gün içinde tekrarlanırsa terapi durdurulmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Uygulama şekli:
Topikal kullanım içindir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Hafif ile orta dereceli olan böbrek yetmezliği olan hastalarında kullanırken dikkatli olunmalıdır.
Karaciğer yetmezliği:
Hafif ile orta dereceli olan karaciğer yetmezliği olan hastalarında kullanırken dikkatli olunmalıdır.
2 yaşından büyük çocuklarda kullanılır.
Geriatrik popülasyon:
Dozaj ayarlaması gerekmez.
4.3. kontrendikasyonlar
Bebeklerde, prematürelerde, antihistaminiklerin riskinden dolayı emziren annelerde, Difenhidramin HCl ve benzer yapıdaki diğer antihistaminiklere aşırı duyarlı olanlarda ve MAO inhibitörü ilaç kullananlarda kullanılmamalıdır.
Açık yara ve mukoza mebranına uygulanmaz.Yanma hissi, kızarıklık ve cilt döküntüleri oluştuğunda tedaviye son verilmelidir.
4.4. özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Difenhidramin içeren ürünler, kabarmış ve sulanmış lezyonlarda, geniş vücut alanları üzerinde uygulanmamalı, önerilenden daha sık ve Difenhidramin içeren başka ilaçlarla (dahilen ve haricen) kullanılmamalıdır. İki yaşından küçük çocuklarda doktor denetimi altında kullanılmalıdır. İlacın göz ile temasında kaçınılmalıdır. Doktorunuza sormadan, suçiçeği ve kızamıktan, difenhidramin içeren ürünlerle birlikte kullanmayınız. İlacın göz temasından kaçınılmalıdır. Doktorunuza sormadan, su çiçeği ve kızamıkta difenhidramin içeren ürünlerle birlikte kullanmayınız. Doktora danışmadan kullanılmamalıdır. X-Ray uygulamaları öncesinde sürülmemelidir.
KALMOSAN içeriğinde bulunan koruyucu madde metilparaben nedeniyle alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) neden olabilir.
4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Difenhidramin hidroklorür'ün topikal kullanımı durumunda diğer ilaçlarla etkileşimine dair bir bilgiye rastlanmamıştır.
4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi c’dir.
Difenhidramin hidroklorür için gebeliklerde kullanımına ilişkin güvenirliliği tespit edilmemiştir. Kullanımı durumunda potansiyel yarar risk durumu göz önünde bulundurulmalıdır.
Difenhidramin hidroklorür‘ün plensentayı geçtiği ve anne sütünde tespit edildiği bilinmemektedir. Kullanımı durumunda potansiyel yarar risk durumu göz önünde bulundurulmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Difenhidramin fertiliteyi etkileyecek potansiyeli olup olmadığı konusunda yeterli veri bulunmamaktadır. Ancak fareler üzerinde yapılan bir çalışmada fertilitede azalma görülmüştür.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerine etkiler
Difenhidramin hidroklorür'ün topikal kullanımının araç ve makine kullanımı üzerinde bir etkisi olduğuna dair bir bilgiye rastlanmamıştır.
4.8. i̇stenmeyen etkiler
Advers ilaç reaksiyonları aşağıdaki sıklık derecesine göre belirtilmiştir:
Çok yaygm(>1/10);yaygm(>1/100,<1/10);yaygm olmayan(>1/1000,<1/100); seyrek (>1/10000, <1/1000);çok seyrek(<1/10000),bilinmiyor(eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Yaygın olmayan:Uyuşukluk, sersemlik,
Seyrek:Konvülsiyon, parastezi
Yaygın olmayan:Buğulu görme
Kardiyak hastalıkları:
Seyrek:Palpitasyon, tremor
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:
Yaygın olmayan:Gastrointestinal rahatsızlıklar, ağız kuruluğu
Seyrek:Hipersensitivite reaksiyonları, deride döküntü, eritema, ürtiker ve anjiyoödem
Yaygın olmayan:İdrar yapmada güçlük.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir ( ;
e-posta:tufam@titck.gov.tr;tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
4.9. doz aşımı ve tedavisi
Özellikle çocuklarda önerilenden fazla miktarda kullanılmamalıdır. Geniş cilt alanlarına su toplamış veya hasar görmüş cilde uygulanmamalıdır. Böyle durumlarda artan Difenhidramin serum konsantrasyonları sistemik toksisiteyle sonuçlanabilir.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1. farmakodinamik özellikleri
Farmakoterapötik grup:Antiprüritikler (Antihistaminikler, Anestezikler ve diğerleri) ATC Kodu :D04AX
Difenhidramin HCl, monoetanol amin türevi antimuskarinik ve sedatif etkileri olan sedatif antihistamindir. Ürtiker, anjiyoödem, pruritus gibi alerjik cilt hastalıklarının semptomatik olarak rahatlatılmasında kullanılır. Difenidramin HCl’in güçlü antiprüritik ve antihistaminik etkileri vardır. Topikal olarak % 1–2 oranında kullanılır. Topikal kullanımda duyarlılık reaksiyonları gösterebilir. Kalamin cildi koruyucu özellikte, hafif astrenjan ve antiprüritik, kafur analjezik ve serinletici, çinko oksit hafif antiseptik, gliserin ise yumuşatıcı özellik gösterir.
5.2. farmakokinetik özellikler
Emilim: Oral uygulamayı takiben Difenhidramin bağırsakta iyi absorbe edilir.50 mg dozu takiben Difenhidramin pik serum seviyelerine 2 ile 2.5 saatte ulaşır.
Dağılım: Difenhidramin MSS’de dahil olmak üzere tüm vücuda dağılır.50 mg oral dozu takiben difenhidramin dağılma hacmi 3,3 ile 6,8 L/kg’dır ve %78‘i plazma proteinlerine bağlanır. Metabolik sonu üzerine çok az veri bulunmaktadır. Diğer antihistaminikler gibi ilaç, vücut organlarına geniş bir şekilde dağılır, plesantaya geçer.
Metabolizasyon: Difenhidramin ilk geçişte çok metabolize olur. İki başarılı N-demethylation oluşur, karboksilik aside okside olarak sonuçlanır.50 mg oral difenhidramin dozu için plazma klirens değerleri 600–1300 ml/dak’dır ve terminal yarılanma ömrü 3.4–9.3 saat arasında değişir.
Eliminasyon: Az miktarda değişmemiş idrar ile atılır.
Geriyatrik popülasyon: Farmakokinetik çalışmalarda daha genç yetişkinler ile kıyaslandığında difenhidramin dağılımı ve eliminasyonu üzerine önemli farklılık görülmemiştir.
Böbrek yetmezliği :Difenhidramin orta ile şiddetli böbrek yetmezliği hastalarında doz aralığı Glomerular filtrasyon hızına (GFR) bağlı olarak genişletilmelidir.
Karaciğer yetmezliği: Kronik karaciğer yetmezliği olan hastalarda intravenöz yoldan 0.8 mg/kg difenhidramin uygulamasından sonra yarılanma ömründe uzama görülmüştür.Bununla beraber, ortalama plazma klirensinde ve dağılım hacminde belirgin bir etki görülmemiştir.
4.5. Klinik öncesi güvenlik verileri
Klinik öncesi güvenlik verileri bulunmamaktadır.
6. farmasöti̇k özelli̇kler
6.1. yardımcı maddelerin listeleri :
Çinko oksit Kafur Kalamin Gliserin Stearet-11 Metilparaben Etanol Lavanta esansı Distile su
6.2. Geçimsizlik
İlacın içeriğindeki maddelerle ilgili geçimsizlik gözlenmemiştir.
6.3. raf ömrü
Raf ömrü 24 aydır.
6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler
250C’nin altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında saklanmalıdır.
6.5. ambalajın niteliği ve içeriği
100 g losyon polietilen tüp içerisinde, kullanım talimatı ile birlikte karton kutuda sunulmuştur.
6.6. beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler kullanılmamış ürünler ya da atık materyaller "tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği" ve " ambalaj ve ambalaj atıklarının kontrolü yönetmelikleri " ne uygun olarak imha edilmelidir. 7. ruhsat sahi̇bi̇
Kurtsan İlaçları A.Ş. İstoç Otomarket A-2 Blok Burak Plaza 7 Bağcılar 34218 İstanbul
Tel no 0 212 481 30 50
Fax no 0 212 481 59 14–15
8. ruhsat numarasi
127/23