KISA ÜRÜN BİLGİSİ - HAEMACCEL INFÜZYON SOLÜSYONU 500 ML
1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi
HAEMACCEL infüzyon solüsyonu 500 mİ
2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m
îzotonik çözeltinin 1000 ml'sinde:
Polİgelin (6.3 g azot’a eşdeğer) Sodyum klorür Potasyum klorür Kalsiyum klorür | 35.00 g 8.50 g 0.38 g 0–70 g |
İyon miktarları:
Sodyum iyonları 145.00 mmol Potasyum iyonları 5.10 mmol Kalsiyum iyonları 6.25 mmol Klorür iyonları 145.00 mmol | 3.33 g 0.20 g 0.25 g 5.14 g |
Yardımcı maddeler için 6.1 ’e bakınız.
3. farmasöti̇k form
İnfüzyon çözeltisi.
Plastik infüzyon şişesi içerisinde, renksiz ve berrak çözeltidir.
4. kli̇ni̇k özelli̇kler
4.1. terapötik endikasyonlar
HAEMACCEL, mutlak (örn. kanamadan kaynaklanan) veya nisbi (örn. dolaşım kompartmanlan arasındaki plazma hacim değişikliğinden kaynaklanan) plazma/kan hacmi eksikliğine bağlı dolaşım yetmezliğini düzeltmek veya önlemek için kullanılan bir plazma hacim tamamlayıcısıdır.
HAEMACCEL aşağıdaki durumlarda uygulanır:
Hipovolemik şok, Kan ve plazma kaybı (Örn. travma, yanıklar, operasyon öncesi otolog kan veya plazma transfiizyonu), Kalp-akciğer makinasının doldurulması.Ayrıca HAEMACCEL çeşitli ilaçlar için taşıyıcı olarak da kullanılır.
4.2. pozoloji ve uygulama şeklibaşka şekilde önerilmedikçe, uygulanacak doz ve infüzyon hızı kişisel durum ile birlikte dolaşımla ilgili mutad parametreler (örneğin, kan basıncı) dikkate alınarak bireysel duruma göre ayarlanır. erişilen etkinin derecesi ve süresi infüzyon volümüne, infüzyon hızına ve mevcut volüm eksikliğine bağlıdır.
4.2. pozoloji ve uygulama şeklibaşka şekilde önerilmedikçe, uygulanacak doz ve infüzyon hızı kişisel durum ile birlikte dolaşımla ilgili mutad parametreler (örneğin, kan basıncı) dikkate alınarak bireysel duruma göre ayarlanır. erişilen etkinin derecesi ve süresi infüzyon volümüne, infüzyon hızına ve mevcut volüm eksikliğine bağlıdır.Sağlıklı erişkin için aşağıdaki hacimler uygundur:
-Kan veya plazma kaybı şok profîlaksisi 500–1500 mİ
-Volüm eksikliği şoku 2000 ml’ye kadar
-Acil durumlarda Gerektiği kadar
Kan basıncı referans alınacak parametredir. Kanın başlıca elemanlarının kritik dilüsyon sınırlarının üzerinde kalması sağlandığı ve hipervolemi ile hiperhidrasyondan kaçınılabildiği takdirde uygulanan HAEMACCEL hacmi yukarıda belirtilenlerden daha fazla olabilir.
Hematokrit değeri % 25 volümün altına düştüğünde, genellikle son Önlem olarak eritrosit konsantresinin veya koagülasyon faktörlerinin uygulanması düşünülmelidir.
HAEMACCEL kullanıma hazır bir solüsyondur ve intravenöz infüzyon şeklinde uygulanır. İnfüzyon hızı ve süresi hastanın ihtiyacına göre ayarlanır.
İnfüzyon hızı sürekli olarak izlenen kan basıncına göre ayarlanır. Damla sayısı şu formüle göre hesaplanır:
Örneğin 1 saat içinde 500 mİ uygulanması gerekiyorsa:
500 -------------= 125 damla/dk
4 × 1 (saat)
Acil durumlarda HAEMACCEL süratli infüzyon halinde de uygulanabilir (örn. 5–15 dakikada 500 mİ).
Teknik nedenlerden dolayı plastik infüzyon şişesinde kalıntı hava hacmi mevcuttur. Dolayısıyla bir hava embolisi riski göz ardı edilemeyeceğinden basınçlı infüzyon sadece kontrollü koşullarda yapılmalıdır.
Histamin salıverilmesine bağlı olarak oluşan reaksiyonlar profilaktik olarak H] ve Hz reseptör antagonİstlerinin (örneğin; 0.1 mg/kg i.v. dimetinden ve 5 mg/kg i.v. simetidin) uygulanmasıyla önlenebilir.
HAEMACCEL de, bütün diğer infuzyon çözeltilerinde olduğu gibi fizyolojik nedenlerden dolayı soğuk uygulanmamalıdır.
Sterilite koşullarına uyulması koşuluyla HAEMACCEL mutad infuzyon solüsyonları (fizyolojik serum, glikoz ve Ringer çözeltileri vb.) ve suda çozünebilen kardiyovasküler ilaçlar, kortikosteroidler, adale gevşeticiler, barbitüratlar, vitaminler, streptokinaz, ürokinaz, penisilin sınıfından antibiyotikler ve keza sefotaksim ile karıştırılabilir.
Yalnız berrak çözeltiler kullanılmalıdır.
HAEMACCEL, diyaliz hastalarında yeteri kadar elimine edilemediğinden dikkatli kullanılmalıdır.
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir.
Süt çocukları ve küçük yaştaki çocuklarda protein rezervlerinin yetersiz olduğu dikkate alınmalıdır.
Yaşh kimselerde protein rezervlerinin yetersiz olduğu dikkate alınmalıdır.
4.3. kontrendikasyonlar
HAEMACCEL aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:
İçerdiği maddelere karşı aşın duyarlığı olan kimseler, Ağır allerjik reaksiyonların mevcudiyeti.4.4. özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Hekim gerekli gördüğü taktirde, HAEMACCEL'in sadece sınırlı bir oranda endike olduğu aşağıdaki durumlarda, özel önlemler alınarak verilmelidir:
-întravasküler hacimde artış ve bunun sonuçlan (örneğin; artan atım hacmi, yükselen kan basıncı) veya interstisyel sıvı hacminde bir artış ya da hemodilüsyon gibi koşullar hasta için özel bir risk gösterebilir. Bu gibi koşullara örnekler şunlardır: Konjestif kalp yetmezliği, hipertansiyon, özafagus varisleri, pulmoner ödem, kanamaya eğilim, böbrek veya böbrek sonrası idrar yapamama.
-Histamin salıverilmesinde artış riski altındaki hastalar (örneğin; aleıjik kişiler ve histamine tepki geçmişi olan hastalar; ayrıca son 7 gün içerisinde histamin salıverilmesi yapan bir ilaç almış hastalar). Sonuncu vakada, HAEMACCEL sadece uygun profılaktik önlemlerin alınmasından sonra verilebilir. Histamin salıverilmesinden kaynaklanan reaksiyonlar H1 ve H2 reseptör antagonistlerinin profılaktik kullanımı ile önlenebilir.
-HAEMACCEL'in özellikle normovolemik hastalara uygun olmayan hızda uygulanması, vazoaktif maddelerin salıverilmesine neden olabilir. Bu histamin salıverilme mekanizması tam olarak tanımlanmamıştır.
HAEMACCEL koagülasyon mekanizmasında veya platelet fonksiyonlarında ilaca spesifik bir bozukluğa yol açmaz. Buna karşın, eğer yüksek dozlarda infîize edilirse, koagülasyon sisteminde hemodilüsyonal etkilere yol açabilir.
4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleriKalp glikozidleri kullanan hastalarda HAEMACCEL'in bileşiminde bulunan kalsiyum ile sinerjik etkinin ortaya çıkabileceği dikkate alınmalıdır.
HAEMACCEL, diğer infuzyon solüsyonları (örneğin; % 0.9 sodyum klorür çözeltisi, dekstroz çözeltileri, Ringer çözeltisi) veya heparinize kan ile karıştırılabilir. Sterilite korunmalıdır. İnsülin, streptokinaz gibi suda çözünebilen geçimli İlaçlar HAEMACCEL içerisinde infüze edilebilir. Herhangi bir eklenecek ürün, çekme halkası yanındaki küçük delikten şişe içerisine enjekte edilmelidir.
Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.
4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi: a.
İyi yönetilmiş epidemiyolojik çalışmalar HAEMACCEL'in gebelik üzerinde ya da fotusun/yeni doğan çocuğun sağlığı üzerinde advers etkileri olduğunu göstermemektedir.
HAEMACCEL’i çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar kullanabilir.
Yapılan epidemiyolojik çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir.
HAEMACCEL gebelik döneminde kullanılabilir. Fakat genel olarak, gebelik sırasında sıvı veya hacim desteğinin yapıldığı durumlarda özel bir dikkat gösterilmesi gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.
HAEMACCEL’in emziren anneler tarafından kullanılmasında bir sakınca olmamakla birlikte, gebelikten hemen sonra sıvı veya hacim desteği yapılacaksa özel bir dikkat gösterilmelidir.
HAEMACCEL'in doğum öncesi ve sonrası gelişim üzerindeki etkileri hayvanlar üzerinde çalışılmamıştır.
4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Geçerli değildir.
4.8. i̇stenmeyen etkiler
4.8. i̇stenmeyen etkilerYan etkiler genellikle hafif ve geçicidir.
Advers ilaç reaksiyonları, en sık görülen advers reaksiyon ilk sırada olacak şekilde sıklıklarına göre aşağıda sıralanmıştır. Her sıklık grubunda advers reaksiyonlar azalan ciddiyet derecesine göre sıralanmıştır.
Bunlar; çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila < 1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) olarak sınıflandırılır.
Seyrek: Anaflaktoid reaksiyonları da kapsayan ciddi aşın duyarlılık reaksiyonları
Seyrek: Taşikardi, bradikardi
Seyrek; Hipotansiyon
Yaygın olmayan: Bulantı, kusma
Seyrek: Ürtiker, döküntü
Yaygın olmayan: Ateş, titreme
Nadir durumlarda şok dahil ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları gözlenmiştir. Tedavi reaksiyon türüne ve şiddetine bağlı olacaktır.
Hafif reaksiyonlarda kortikostreoidler ve antihistaminikler uygulanır.
Anafılaktik şok durumunda, infuzyon kesilmeli ve derhal adrenalin verilmelidir (yavaş i.v. enjeksiyon ile 5–10 mİ (1:10.000) veya i.m./s.c. enjeksiyon ile 0.5–1.0 mİ (1:1.000)). Adrenalin uygulaması iyileşme oluşana kadar her 15 dakikada bir tekrar edilmelidir. Dolaşım kollapsı, tercihen merkezi bir venöz basınç hattı ile izlenen hacim replasmanı gerektirir. Ciddi anafılaktik şoklarda, plazma kaybı, plazma hacminin % 40'ına kadar olabildiğinden, yüksek hacimde elektrolit çözeltisi gerekebilir. Klorfeniramin gibi bir H1 antagonistinin 10–20 mg yavaş i.v. enjeksiyonu uygulanabilir.
-Ağır reaksiyonlarda: Eğer uygunsa, derhal yavaş i.v. enjeksiyon olarak adrenalin ve ek olarak yüksek dozda yavaş i.v enjeksiyon şeklinde kortikosteroidler, hacim değiştiriciler (örneğin; Human Albumin, Ringer Laktat çözeltisi), oksijen.
HAEMACCEL infuzyonu sırasında görülen anafılaktoid yan etkilere histamin salıverilmesinin sebep olabileceği gösterilmiştir.
İnfüzyonun süratli yapılması histaminden ileri gelen reaksiyonları uyarabilir.
Ayrıca yukarıda bildirilen reaksiyonlar anestezikler, adale gevşeticiler, analjezikler, ganglion blokerler ve antikolinerjik ilaçlar gibi histamin sahverici çeşitli ilaçların kümülatif etkilerinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
4.9. doz aşımı ve tedavisi
Fazla miktarda HAEMACCEL verildiğinde dolaşım sistemi parametreleri yakından takip edilmelidir. HAEMACCEL'in olası hemodilüsyon etkisinin, kanın korpüsküler kısımları ve koagülasyon potansiyeli üzerinde bir rolü bulunabilir.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1. farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Kan Yerine Kullanılanlar ve Plazma Protein Fraksiyonu ATC kodu: B05AA06
Poligelin plazma hacmini genişletmek için kullanılan bir polimerdir. Degrade sığır jelatininden elde edilmiş ve üre köprüleri ile birleştirilmiş polipeptidlerden oluşur. Bileşiminde gerekli elektrolitlerin yer aldığı % 3.5’lik çözeltisi kanama sonucu veya dolaşımla ilgili kompartmanlar arasında kan hacminin değişmesi sonucu ortaya çıkan bağıl plazma veya kan eksikliğine bağlı dolaşım yetmezliğinin önlenmesinde veya tedavisinde kullanılır. Poligelin uygulamasından sonra ortaya çıkan hemodilüsyonun bir sonucu olarak kanın viskozitesi azalmaktadır. Bu da mikrodolaşımın artmasına yol açabilmektedir. 1500 ml’ye kadar olan kan kayıplan tek başına poligelin ile karşılanabilir. Daha yüksek hacimde kan kaybı olan hastaların kayıplan plazma hacim genişleticinin yanısıra kan transfuzyonunu da gerektirir. İnfuzyon hızı hastanın durumuna bağlı olarak değişir.
HAEMACCEL plazma artırıcı değildir, fakat % 5 albümin çözeltisiyle eşit düzeyde hacim artırıcı işleve sahiptir. Bu nedenle, bu doldurma etkisi sadece intravasküler boşlukla sınırlı olmayıp, aynı zamanda infüzyonun hacmine ve hızına, varolan hacim yetersizliğine ve renal atılıma göre değişir.
Çözücü ve kolloidin bir kısmı damardışı boşluğa girer ve hücrelerarası rehidratasyonu artırır.
-Fiziko kimyasal değerleri: Ortalama molekül ağırlığı Bağıl viskozite (35°C’de) İnfüzyon çözeltisinin pH’sı Jel haline gelme noktası Ozmolarite
30000 Dalton*
1.7–1.8
7.1–7.5 +3°C’nin altında 293 mosm/kg 301 mosm/1 pH:7.0–7.6
Ozmolarite
Tampon kapasitesi, 1 mval/l
(titre edilebilir asidite)
*Modern analitik teknik metot uygulanarak tayin edilmiştir.
Miliekivalan
HAEMACCEL uygulaması antikor oluşumuna yol açmaz.
HAEMACCEL kan grubu tayinini bozmaz.
5.2. farmakokinetik özellikleremilim: haemaccel doğrudan dolaşıma verildiği için emilim tam olarak değerlendirilir.
5.2. farmakokinetik özellikleremilim: haemaccel doğrudan dolaşıma verildiği için emilim tam olarak değerlendirilir.HAEMACCEL’in ortalama yarı ömrü yaklaşık 5 saattir.
Dağılım: Histo-kimyasal. radyo-kimyasal ve histolojik araştırmaların sonuçlarına göre, poligelin retikülo-endotelyal sistemde depo edilmez. Yüksek dozları uygulandığında dahi organ fonksiyonlarında herhangi bir bozukluk görülmemiştir.
Biyotransformasyon: Diyaliz hastalarında yeteri kadar elimine edilemediğinden, vücutta bulunan proteazlar tarafından parçalanarak, daha küçük peptitlere ve amino asitlere metabolize edilir.
Eliminasyon: Böbrek fonksiyonu tam olan kimselerde, poligelin’in % 74’ü ilacın uygulanmasından sonraki 4 gün içerisinde böbrekler aracılığı ile atılır.
Böbrek yetmezliği: Diyaliz hastalarında elİminasyonu yeterli düzeyde değildir.
Karaciğer yetmezliği: HAEMACCEL’in karaciğer yetmezliği olan hastalardaki farmakokine-tiği konusunda bilgi bulunmamaktadır.
Pediyatrik popülasyon:
HAEMACCEL’in çocuklardaki farmakokinetiği konusunda bilgi bulunmamaktadır.
Geriyatrik popülasyon:
HAEMACCEL’in yaşlı hastalardaki farmakokinetiği yetişkin hastalarla aynıdır.
5.3 klinik öncesi güvenlilik verileri
HAEMACCEL’in karsinojenik, mutajenik potansiyeli ile fertilite ve genel üreme performansı üzerindeki etkileri çalışılmamıştır.
6. farmasöti̇k özelli̇kleri̇
6.1. yardımcı maddelerin listesi
Enjeksiyonluk su
6.2. geçimsizlikler
Bununla birlikte, infuzyon setinin yeterli düzeyde yıkanması (flushing) kaydıyla, sitrath kan, HAEMACCEL’ uygulamasının öncesinde veya sonrasında damar içerisine infuze edilebilir.
6.3. raf ömrü
6.3. raf ömrü48 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar
6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılarHAEMACCEL, 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Kutu üzerinde bildirilen son kullanma tarihinden sonra kullanılmamalıdır.
HAEMACCEL, 25°C'nin üzerinde muhafaza edildiği taktirde bildirilen son kullanım tarihi 24 aya düşürülmelidir.
Bir kere açılan şişeler tekrar kullanılmamalıdır.
Çözeltinin dondurulması veya eritilmesi fıziko-kimyasal özelliklerde bir değişikliğe yol açmaz.
6.5. ambalajın niteliği ve içeriği
500 mİ hacminde plastik infuzyon şişesi, infuzyon seti ile birlikte sunulur.
6.6. beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrol Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir. Çevreyi korumak amacıyla kullanılmayan HAEMACCEL şehir suyuna veya çöpe atılmamalıdır.
7. ruhsat sahi̇bi̇
Dem İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Dem Plaza, İnönü Mah. Kayışdağı Cad. No: 172
34755 Ataşehir-İstanbui
Tel: 0 216 4284029
Faks: 0 216 4284069
8. ruhsat numarasi : i̇lk ruhsat tarihi: 14.07.2006
Ruhsat yenileme tarihi: