Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

FLOVESTA 250 MG FILM TABLET - kisa ürün bi̇lgi̇si̇

Etken madde içeren ilaçlar:

Dostupné balení:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ - FLOVESTA 250 MG FILM TABLET

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi

FLOVESTA 250 mg film tablet

2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m

Etkin madde:

Her bir film tablet 250 mg levofloksasine eşdeğer levofloksasin hemihidrat 256.230 mg içerir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum stearil fumarat......­.......13.50 mg

Yardımcı maddeler için 6.1’e bakınız

3. farmasöti̇k form

Film tablet.

Bir yüzünde “2”, “50” çentik ile ayrılacak şekilde “250” baskısı ve diğer yüzünde “L” baskısı bulunan şeftali renginde ve oblong şeklinde film tablettir.

4. kli̇ni̇k özelli̇kler

4.1. terapötik endikasyonlar

FLOVESTA duyarlı mikroorganizmaların etken olduğu aşağıda belirtilen erişkinlerdeki enfeksiyonların tedavisinde endikedir.

Hastane kaynaklı (nozokomiyal) pnömoni: Metisiline duyarlı Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Serratia marcescens, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Haemophilus influenzae, veya Streptococcus pneumoniae’nın etken olduğu hastane kaynaklı pnömoni; Toplum kökenli pnömoni (7–14 günlük tedavi rejimi): Metisiline duyarlı Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae (çoklu-ilaç-dirençli kökenler dahil), Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, Moraxella catarrhalis, Klebsiella pneumoniae, Legionella pneumophila, Chlamydia pneumoniae ve Mycoplasma pneumoniae kökenlerinin etken olduğu enfeksiyonlarda. Toplum kökenli pnömoni (5 günlük tedavi rejimi): Streptococcus pneumoniae (çoklu-ilaç-dirençli kökenler hariç), Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae kökenlerinin etken olduğu enfeksiyonlarda. Akut bakteriyel sinüzit (5 günlük ve 10–14 günlük tedavi rejimi): Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae veya Moraxella catarrhalis kökenlerinin etken olduğu enfeksiyonlarda. Kronik bronşitin akut alevlenmesi: Metisiline-duyarlı Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae veya Moraxella catarrhalis kökenlerinin etken olduğu enfeksiyonlarda. Komplikasyon yapmış deri ve yumuşak doku enfeksiyonları: Metisiline duyarlı Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Streptococcus pyogenes veya Proteus mirabilis kökenlerinin etken olduğu enfeksiyonlarda Komplikasyon yapmamış deri ve yumuşak doku enfeksiyonları: Metisiline duyarlı Staphylococcus aureus, veya Streptococcus pyogenes kökenlerinin etken olduğu enfeksiyonlarda Kronik bakteriyel prostatit: Escherichia coli, Enterococcus faecalis veya metisilin-duyarh Staphylococcus epidermidis 'in etken olduğu kronik bakteriyel prostatit Komplikasyon yapmış üriner sistem enfeksiyonları (5 günlük tedavi rejimi): Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, veya Proteus mirabilis kökenlerinin etken olduğu enfeksiyonlarda. Komplikasyon yapmış üriner sistem enfeksiyonları (10 günlük tedavi rejimi): Enterococcus faecalis, Enterobacter cloacae, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, veya Pseudomonas aeruginosa kökenlerinin etken olduğu hafıf-orta enfeksiyonlarda. Komplikasyon yapmamış üriner sistem enfeksiyonları: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, veya Staphylococcus saprophyticus kökenlerinin etken olduğu hafıf-orta enfeksiyonlarda. Akut Pyelonefrit (5 veya 10 günlük tedavi rejimi): Eşlik eden bakteriyemi dahil Escherichia coli kökenli enfeksiyonlar­da.İnhale Şarbon (maruz kalma sonrası): Bacillus anthracis ile kontamine havaya maruz kalmayı takiben hastalık sıklığını ya da ilerlemesini azaltmak için inhale şarbon tedavisinde (maruz kalma sonrası). 28 günü geçen sürede FLOVESTA’nın güvenilirliğini gösteren çalışma yapılmamıştır.

4.2. PozoIoji ve uygulama şekli

FLOVESTA günde tek doz olarak önerilmektedir. Dozaj, enfeksiyonun tipine, şiddetine ve etken patojenin duyarlılığına bağlı olarak ayarlanır.

Tedavi süresi hastalığın gidişine bağlı olarak değişir. Genel olarak tüm antibiyotik tedavilerinde olduğu gibi FLOVESTA tedavisi de hastanın afebril olmasından veya bakteriyel eradikasyonun sağlanmasından sonra 48 – 72 saat daha sürdürülmelidir.

FLOVESTA’nın aşağıda belirtilen dozlarda uygulanması önerilir:

(Böbrek fonksiyonları normal (kreatinin klerensi > 50 mL/dakika) olan hastalarda dozaj)

Endikasyon

Günlük dozaj (enfeksiyonun şiddetine göre)

Tedavi süresi

Akut bakteriyel sinüzit

Günde tek doz 500 mg Günde tek doz 750 mg

10–14 gün 5 gün

Kronik bronşitin akut alevlenmesi

Günde tek doz 500 mg

7 gün

Toplum kökenli pnömoni

Günde tek doz 500 mg Günde tek doz 750 mg

7–14 gün 5 gün

Nozokomiyal pnömoni

Günde tek doz 750 mg

7–14 gün

Akut Piyelonefrit dahil, komplikasyon yapmış üriner sistem enfeksiyonları

Günde tek doz 250 mg Günde tek doz 750 mg

10 gün 5 gün

Komplikasyon yapmamış üriner sistem enfeksiyonları

Günde tek doz 250 mg

3 gün

Kronik bakteriyel prostatit

Günde tek doz 500 mg

28 gün

Komplikasyon yapmamış deri ve yumuşak doku enfeksiyonları

Günde tek doz 500 mg

7–10 gün

Komplikasyon yapmış deri ve yumuşak doku enfeksiyonları

Günde tek doz 750 mg

7–14 gün

înhale Şarbon (Maruz kalma sonrası), yetişkinlerde

Günde tek doz 500 mg

60 gün

Uygulama şekli:

Ağızdan kullanım içindir.

FLOVESTA çiğnenmeden, yeterli miktarda sıvı ile alınmalıdır. Doz ayarlaması için, gerektiğinde tabletler bölünebilir. Tabletler yemek sırasında veya yemek aralarında alınabilir.

FLOVESTA‘nın emiliminin azalmasını önlemek için, demir tuzları, antasidler ve sukralfat uygulamasından 2 saat önce alınmalıdır (4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri bölümüne bakınız).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi < 50 ml/dakika) olan hastalarda dozaj :

250 mg/24 saat

500 mg/24 saat

500 mg/12 saat

Kreatinin klerensi

ilk doz 250 mg

ilk doz 500 mg

ilk doz 500 mg

50–20 ml/dakika

Sonra : 125 mg/ 24 saat

Sonra : 250 mg/ 24 saat

Sonra: 250 mg/ 12 saat

19–10 ml/dakika

Sonra : 125 mg/ 48 saat

Sonra : 125 mg/ 24 saat

Sonra: 125 mg/ 12 saat

<10 ml/dakika (hemodiyaliz ve sürekli ambulatuvar peritoneal diyaliz ile birlikte)

Sonra : 125 mg/ 48 saat

Sonra: 125 mg/ 24 saat

Sonra : 125 mg/ 24 saat

Hemodiyalizi takiben veya sürekli ambulatuvar peritoneal diyalizde ek bir doza gerek yoktur.

Karaciğer yetmezliği:

FLOVESTA karaciğerde çok düşük miktarlarda metabolize olur ve esas olarak böbrekler yoluyla vücuttan atılır. Bu nedenle, karaciğer yetmezliğinde dozaj ayarlamasına gerek yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

FLOVESTA pediatrik hastalarda ve 18 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonları yeterli düzeyde ise dozaj ayarlamasına gerek yoktur.

4.3. kontrendikasyonları

FLOVESTA levofloksasine, kinolon grubu bir diğer antibakteriyel ilaca ya da yardımcı maddelerin herhangi birine karşı aşırı duyarlılık durumlarında kontrendikedir.

4.4. özel kullanım uyarıları ve önlemleri

FLOVESTA uzun QT sendromu/Torsades de Pointes’e neden olabilir. Bu nedenle tanısı konmuş veya şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes hastalarında kullanılmamalıdır.

FLOVESTA’nm pediatrik hastalarda ve 18 yaşın altındaki çocuklarda, hamile kadınlarda ve emziren annelerde güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmamıştır.

İmmatür sıçanlarda ve köpeklerde FLOVESTA’nm oral ve intravenöz uygulamaları osteokondrozis insidansını arttırmıştır. Diğer fluorokinolonlar da yük taşıyan eklemlerde benzer erozyonlar ve değişik immatür hayvan türlerinde artropatinin diğer işaretlerini oluşturmuşlardır.

FLOVESTA’yı da içeren kinolon alan hastalarda konvülziyonlar ve toksik psikoz bildirilmiştir. Kinolonlar intrakaniyal basınç artışına ve SSS stimülasyonuna (tremor, huzursuzluk, anksiyete, konfiizyon, halüsinasyon, paranoya, depresyon, kabus görme, uykusuzluk ve nadiren de intihar düşünce ve girişimleri gibi) neden olabilirler.

Diğer kinolonlarla da olduğu gibi FLOVESTA da SSS hastalığı olduğu bilinen kişilerde dikkatli kullanılmalıdır.

FLOVESTA ile diğer kinolonlarla olduğu gibi ciddi ve bazen fatal hipersensitivite ve/veya anafılaktik reaksiyonlar bildirilmiştir. Deri döküntüsü veya hipersensitivitenin herhangi bir belirtisi ortaya çıktığında FLOVESTA kullanımı derhal sonlandırılmahdır.

FLOVESTA’yı da içeren hemen hemen tüm antibakteriyel ajanlarla psödomembranöz enterokolit bildirilmiştir. Antibakteriyel ajanlarla yapılan tedavi normal kolon florasını değiştirmekte clostridia’nın aşırı çoğalmasına neden olmaktadır. Yapılan çalışmalar, Clostridium difficile tarafından üretilen toksinin antibiyotikle ilişkili kolitin primer nedeni olduğunu göstermiştir.

Hafif vakalarda ilacın kesilmesi yeterli olurken orta derecede ve ciddi vakalarda sıvı, elektrolit, protein desteği ve Clostridium difficile’yz etkili bir antibakteriyel ajan verilmesi gerekebilir.

FLOVESTA’yı da içeren kinolon tedavisi alan hastalarda cerrahi tedavi gerektirebileceği veya uzamış malüliyete neden olabildiği bildirilmiştir. Pazarlama sonrası izleme çalışmalarında riskin özellikle yaşlı ve eşzamanlı kortikosteroid kullanan hastalarda arttığı bildirilmiştir. Tendon rüptürü FLOVESTA içeren kinolonlarla tedavi esnasında veya sonrasında gelişebilir. Eğer hastanın tendonunda ağrı, inflamasyon veya rüptür gelişirse FLOVESTA tedavisi sonlandırılmahdır.

Genel: FLOVESTA diğer kinolonlara göre daha çözünebilir olduğu halde idrardaki yoğunlaşmayı engellemek için hastalar yeterince hidrate edilmelidir. Böbrek yetmezliği durumunda FLOVESTA dikkatle uygulanmalıdır. Kreatinin klerensi <50 mL/dak. olan hastalarda doz ayarlaması gerekmektedir.(Bkz. 4.2.Pozoloji ve uygulama şekli)

Bu sınıfa ait ilaç kullanan hastalarda direkt güneş ışınlarına maruz kalmaları durumunda ılımlıdan ciddiye kadar fototoksisite reaksiyonları gözlenmiştir. Güneş ışınlarına aşırı maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Bununla birlikte FLOVESTA ile yapılan klinik çalışmalarda fototoksisite hastaların %0. Tinden daha azında gözlenmiştir. Eğer fototoksisite ortaya çıkarsa ilaç kesilmelidir.

Diğer kinolonlarla da olduğu gibi FLOVESTA SSS hastalığı olan kişilerde dikkatle kullanılmalıdır. Risk faktörlerinin varlığı durumunda konvülziyon eşiğini düşürebilir.

Diğer kinolonlarla da olduğu gibi diyabetik hastalarda özellikle eşzamanlı oral hipoglisemik ajan veya insülin tedavisi alanlarda kan glikoz düzeylerinde bozulmalar-semptomatik hiper veya hipoglisemi gözlenmiştir. Eğer FLOVESTA tedavisi alan bir hastada hipoglisemi ortaya çıkarsa FLOVESTA derhal kesilmelidir.

Her güçlü antimikrobiyal ilaçta olduğu gibi organ sistem (renal, hepatik ve hemapoetik) fonksiyonlarının periyodik değerlendirmesi önerilmektedir.

4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Demir tuzları, çinko içeren multivitaminler, magnezyum veya alüminyum içeren antasidler ve sukralfat:

Demir tuzları, çinko içeren multivitaminler, magnezyum veya alüminyum içeren antasidler ve sukralfat ile FLOVESTA birlikte alındığında, FLOVESTA’nın emilimi belirgin şekilde azaldığından bu ilaçlar, FLOVESTA uygulanmasından en az iki saat önce veya iki saat sonra uygulanmalıdır.

Teofılin:

FLOVESTA ile teofılin arasında bir etkileşim bildirilmemiştir. Diğer kinolonlarla teofılin düzeylerinde artış saptandığı için FLOVESTA ile birlikte kullanımında teofılin düzeyleri izlenmelidir.

Varfarin:

FLOVESTA ile varfarin arasında anlamlı bir etkileşim bildirilmemiştir. Bununla birlikte FLOVESTA varfarinin birlikte kullanımı esnasında protrombin zamanı ve kanama belirtileri açısından hastalar izlenmelidir.

Siklosporin:

FLOVESTA ve siklosporinin birlikte kullanımı esnasında anlamlı bir etkileşim bildirilmemiştir. Birlikte kullanımlarında doz ayarlaması gerekmemektedir.

Digoksin:

FLOVESTA ve digoksinin birlikte kullanımı esnasında anlamlı bir etkileşim bildirilmemiştir. Birlikte kullanımlarında doz ayarlaması gerekmemektedir.

Probenesid ve simetidin:

FLOVESTA, probenesid veya simetidinin birlikte kullanımı esnasında FLOVESTA’nın EAA (Eğri Altında kalan Alan) ve yarılanma ömrü sırasıyla %27–38 ve %30 daha yüksek, kreatinin klerensi de %21–35 daha düşük olarak tespit edilmiştir. Bu farklar istatistiksel olarak anlamlı olmasına rağmen FLOVESTA’nın probenesid ve simetidin ile birlikte kullanıldığında doz ayarlamasını gerektirmeyecek düzeydedir.

Non-steroidal antienflamatuvar ilaçlar:

Nonsteroidal antienflamatuvar bir ilacın, FLOVESTA’yı da içeren kinolon grubu bir antibiyotik ile birlikte kullanılması halinde, beyin konvülsiyon eşiğinde düşme riski artabilir.

Antidiyabetik ilaçlar:

Kinolonlar ve antidiyabetik ilaçların birlikte kullanımı esnasında hiperglisemi ve hipoglisemi bildirilmiştir. Bu nedenle birlikte kullanımlarında kan şeker düzeyleri izlenmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

FLOVESTA ile böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

FLOVESTA ile ile pediyatrik hastalarda herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. gebelik ve laktasyonda kullanım:gebelik kategorisi c.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü(Kontrasepsiyon)

Levofloksasinin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

FLOVESTA hamilelikte sadece anneye sağlaması beklenen yarar fetusta neden olabileceği olası zararlardan daha fazla ise kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

FLOVESTA anne sütünde ölçülmemiştir. Ofloksasinle ilgili verilere dayanarak FLOVESTA’nın da anne sütüne geçebileceği öngörülebilir. Ciddi potansiyel yan etkiler nedeniyle emziren annelerde emzirmenin mi yoksa ilacın mı kesileceğine karar verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

FLOVESTA’nın fertilite, embriyotoksisite ve peri / post natal fonksiyonlar üzerine olan toksisite potansiyeli, oral uygulama ile sıçanlar üzerinde, ayrıca tavşanlar üzerinde de embriyotoksisite potansiyeli ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.

FLOVESTA’nın fertilite üzerine bir etkisi görülmemiştir. Fetus üzerinde büyümenin gecikmesi etkisi gözlenmiştir. Teratojenik etki ise görülmemiştir.

4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

FLOVESTA baş dönmesi ve sersemlik gibi nörolojik yan etkilere neden olabileceğinden araç ve makine kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır.

4.8 i̇stenmeyen etkiler

Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir :

Çok yaygın ( >1/10); Yaygın ( >1/100 ila <1/10); Yaygın olmayan ( >1/1,000 ila <1/100); Seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); Çok seyrek (<1/10,000); Bilinmiyor

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:

Yaygın olmayan : Mantar enfeksiyonu (ve diğer dirençli mikroorganizmaların proliferasyonu)

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan : Lökopeni, eozinofili

Seyrek : Trombositopeni, nötropeni

Çok seyrek: Agranülositoz

Bilinmiyor : Pansitopeni, hemolitik anemi

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Çok seyrek : Anafılaktik şok (anafılaktik ve anafilaktoid reaksiyonlar bazen ilk dozu takiben gelişebilir)

Bilinmiyor : Hipersensitivite

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Yaygın olmayan : Anoreksi

Çok seyrek : Hipoglisemi (özellikle diyabet hastalarında)

Psikiyatrik hastalıklar:

Yaygın olmayan : Uykusuzluk, sinirlilik

Seyrek : Psikotik bozukluk, depresyon, konfuzyonel durum, ajitasyon, anksiyete

Çok seyrek : İntihar düşünce veya davranışları dahil kendine zarar verme ile seyreden psikotik reaksiyonlar, halüsinasyon

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan : Baş dönmesi, baş ağrısı, sersemlik hali

Seyrek : Konvülsiyon, titreme, parestezi

Çok seyrek : Duyusal veya sensori-motor periferik nöropati, tat ve koku duyu bozuklukları

Göz hastalıkları:

Çok seyrek : Görme bozuklukları

Kulak ve iç kulak hastalıkları:

Yaygın olmayan : Vertigo

Çok seyrek : Duyma bozukluğu

Bilinmiyor: Kulak çınlaması

Kardiyak hastalıklar:

Seyrek : Taşikardi

Bilinmiyor : Elektrokardiy­ogramda QT aralığında uzama

Vasküler hastalıklar:

Seyrek : Hipotansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:

Seyrek : Bronkospazm, nefes darlığı

Çok seyrek : Alerjik pnömoni

Gastrointestinal hastalıklar:

Yaygın : Diyare, bulantı

Yaygın olmayan : Kusma, karın ağrısı, dispepsi, şişkinlik, konstipasyon

Seyrek : Kanlı ishal (çok seyrek karşılaşılan psödomembranöz kolit de dahil olmak üzere bir enterokolitin belirtisi olabilir.)

Hepatobilier hastalıklar:

Yaygın : Karaciğer enzim düzeylerinde (ALT, AST, alkalen fosfataz, GGT) artış

Yaygın olmayan : Kan bilirubin düzeylerinde artış

Çok seyrek : Hepatit

Bilinmiyor : Başlıca tedavi öncesinde ciddi rahatsızlıkları olan hastalarda olmak üzere akut karaciğer yetmezliği de dahil olmak üzere sarılık ve ciddi karaciğer hasarı bildirilmiştir.

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın olmayan : Deri döküntüsü, kaşıntı

Seyrek : Ürtiker

Çok seyrek : Anjionörotik ödem, fotosensitivite reaksiyonları

Bilinmiyor : Toksik epidermal nekroz, Stevens-Johnson sendromu, eritema multiforme, aşırı terleme (Mukokütanöz reaksiyonlar bazen ilk dozu takiben ortaya çıkabilir)

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Seyrek : Tendinit (ör; Aşil tendonu) dahil olmak üzere tendon rahatsızlıkları, eklem ağrısı, kas ağrısı Çok seyrek : Tendon rüptürü, bu istenmeyen etki tedavinin ilk 48 saati içinde ve bilateral olarak ortaya çıkabilir, kas zayıflığı myastenia gravis hastalarında önemlidir)

Bilinmiyor: Rabdomiyoliz

Böbrek ve idrar hastalıkları:

Yaygın olmayan : Serum kreatininde artış

Çok seyrek : Akut böbrek yetmezliği (örneğin interstisyel nefrite bağlı olarak)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygın : Asteni

Çok seyrek : Ateş

Bilinmiyor : Ağrı (sırt, göğüs ve ekstremite ağrıları dahil olmak üzere)

Florokinolon kullanımına bağlı olarak bildirilen diğer istenmeyen etkiler içinde;

ekstrapiramidal semptomlar ve diğer kas koordinasyon bozuklukları, aşırı duyarlılık vasküliti, porfırisi olan hastalarda porfiri atakları sayılabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Hiç bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşın altındaki pediyatrik hastalar ve adolesanlarda güvenilirliği ve etkinliği saptanmamıştır. Çeşitli türlere ait juvenil dönemdeki hayvanlarda levofloksasin dahil kinolonlar artropati ve osteokondrosise neden olmuştur.

4.9. doz aşımı ve tedavisi

Hayvanlarda yapılan toksisite çalışmalarına dayanarak FLOVESTA’nın akut aşın doz belirtisi olarak konfiizyon, baş dönmesi, şuur kaybı ve konvülsif kasılmalar gibi santral sinir sistemi belirtileri ile bulantı ve mukoza erezyonları gibi gastrointestinal sistem reaksiyonları beklenmelidir.

Akut aşırı doz durumunda gastrik lavaj gözönüne alınmalı, semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Mide mukozasının korunması için antasidler uygulanabilir. Hemodiyaliz, peritoneal diyaliz veya sürekli ambulatuvar peritoneal diyaliz, FLOVESTA’nın vücuttan uzaklaştırılmasında etkili değildir. Spesifik bir antidodu yoktur.

5. farmakoloji̇k özelli̇kleri̇

5.1. farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Kinolon antibakteriyeller

ATC kodu: J01MA12

FLOVESTA’nın bakterisidal etkisi, diğer florokinolonlarda olduğu gibi, bakterilerin deoksiribonükleik asit (DNA) giraz enzimini inhibe ederek gerçekleşir.

Direnç oranlan coğrafık olarak ve seçilen suş için zamana bağlı olarak değişebilir ve direnç patemleri için lokal bilgiler, özellikle şiddetli enfeksiyonların tedavisinde göz önünde bulundurulmalıdır.

İn vitro olarak FLOVESTA’nın aşağıda belirtilen patojenlere etkin olduğu gösterilmiştir.

Gram-pozitif aerob: Enterococcus faecalis*(çok sayıda suşu sadece orta derecede duyarhdır), Staphylococcus aureus* (metisiline duyarlı suşlar), Staphylococcus epidermidis (metisiline duyarlı), Staphylococcus saprophyticus*, Streptococcus pneumoniae (çok ilaca dirençli suşlar dahil [MDRSPf), Streptococcus pyogenes. Staphylococcus haemolyticus, Streptococcus (Grup C/F), Streptococcus (Grup G), Streptococcus agalactiae , Streptococcus milleri, Viridans grup streptococci ü

MDRSP (çok ilaca dirençli Streptococcus pneumoniae) izolatları, penisilin (MIK 2pg/ml), 2. kuşak sefalosporinler, makrolidler, tetrasiklinler ve trimetoprim sülfametoksazolden 2 veya daha fazla antibiyotiğe dirençli olan suşları kapsamaktadır.

Gram-negatif aerob: Enterobacter cloacae*, Escherichia coli*, Haemophilus influenzae*, H. parainfluenzae*, Klebsiella pneumoniae*, Legionella pneumophilia*, Moraxella catarrhalis, Proteus mirabilis*, Pseudomonas aeruginosa*, Serratia marcescens*. Acinetobacter baumannii, Acinetobacter lwoffı, Bordetella pertussis , Citrobacter (diversus) koser, itrobacter freundii, Enterobacter aerogenes, Enterobacter sakazakii, Klebsiella oxytoca, Morganella morganii,

Pantoea (Enterohacter) agglomerans, Proteus vulgaris, Providencia rettgeri, Providencia stuartii, Pseudomonas fluorescens

Gram-pozitif anaerob: Clostridium perfringens

Diğer mikroorganizmalar: Chlamydiapneu­moniae*, Mycoplasmapne­umoniae*.

FLOVESTA’nm Bacillus anthracis’e karşı etkinliği, hem in vitro hem de in vivo olarak kanıtlanmıştır.

* Klinik etkinlikleri klinik araştırmalarda kanıtlanmıştır.

5.2. farmakokinetik özelliklerflovesta’nm oral ve intravenöz yoldan uygulanmasının farmakokinetiğinde önemli bir fark bulunmamaktadır, bu nedenle oral yolla uygulamanın birinden diğerine geçiş yapılabilmektedir.

Emilim :

Oral yoldan uygulanan FLOVESTA gastrointestinal sistemden hızla ve tamamen emilir.

Oral uygulamadan sonra serum doruk konsantrasyonlarına ortalama 1 saat içinde ulaşılır. FLOVESTA’nm 500 veya 750 uygulanmasından 48 saat sonra kararlı durum konsantrasyonlarına ulaşılır. Mutlak biyoyararlanım yaklaşık %99’dur. 50–600mg doz aralığında FLOVESTA doğrusal bir farmakokinetik izler. FLOVESTA’nm yiyeceklerle birlikte alınması doruk kan konsantrasyonlarını %14 oranında azaltır ve doruk kan konsantrasyonlarına ulaşma süresini de yaklaşık 1 saat geciktirir. Bununla birlikte FLOVESTA yemeklerden bağımsız olarak uygulanabilir.

Dağılım:

FLOVESTA’nm tek doz ve 500 veya 750 mg çoklu dozlarının uygulanmasının ardından ortalama dağılım hacmi 74–112 L’dir. FLOVESTA vücut dokularına yaygın bir dağılım gösterir. FLOVESTA akciğer dokusuna da iyi penetre olur ve tek doz uygulanmasının ardından akciğer doku konsantrasyonları plazma konsantrasyon­larının 2–5 katma ulaşır. FLOVESTA serum proteinlerine yaklaşık %24-%38 oranında ve esas olarak albümine bağlanır.

Biyotransforma­syon:

FLOVESTA çok az oranda metabolize olur ve esas olarak idrarda değişmemiş halde bulunur. Oral uygulamayı takiben yaklaşık olarak uygulanan dozun %87’si 48 saat içinde idrarda değişmemiş ilaç olarak saptanır. Uygulanan dozun %5’den daha azı metabolitleri halinde idrarda saptanır.

Eliminasyon:

FLOVESTA büyük oranda değişmemiş ilaç olarak idrarla atılır. Oral veya intravenöz yolla tek veya çoklu doz olarak uygulanan FLOVESTA’nm ortalama terminal plazma yarı-ömrü 6–8 saat arasında bulunmuştur. Ortalama total vücut klerensi ve renal klerensi sırasıyla yaklaşık olarak 144–226 mL/dak. ve 96 mL/dak. olarak saptanmıştır.

Doğrusalhk/doğru­sal olmayan durum:

Doğrusal bir farmakokinetik gösterir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Yaşlı hastalarda farmakokinetik:

FLOVESTA’nın yaşlı ve genç hastalardaki farmakokinetiğinde anlamlı bir fark gözlenmemiştir.

FLOVESTA dozunun tek başına yaşa göre ayarlanması gerekmemektedir.

Pediatrik hastalarda farmakokinetik:

Pediatrik hastalarda herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Cinsiyet:

Kadın ve erkek hastalar arasında FLOVESTA’nın farmakokinetiği açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır.

Böbrek yetmezliği:

FLOVESTA’nın klerensi ve plazma eliminasyon yarı-ömrü, böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi <500 mL/dak.) anlamlı olarak azalmıştır ve bu hastalarda birikimi önlemek için doz ayarlaması gerekmektedir. Hemodiyalizin ve sürekli ambulatuar peritoneal diyalizin FLOVESTA’nın vücuttan uzaklaştırılmasında etkisi yoktur.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarla yapılmış çalışma bulunmamaktadır. FLOVESTA’nın çok sınırlı metabolizasyonuna dayanarak farmakokinetiğinin karaciğer yetmezliğinde etkilenmediği düşünülmektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlik verileri

Letal doz 50 (LD50) değerleri fare ve sıçanlarda 1500 – 2000mg/kg olarak saptanmıştır. Tedaviye reaksiyon olarak lokomotor aktivitede azalma, salivasyonda artma, pitosis ve solunum depresyonu gözlenmiştir. Daha yüksek dozlarda tremor ve konvülsiyonlan takiben ölüm meydana gelmiştir.

Maymunlara oral yoldan 500mg/kg dozunun uygulanmasının, kusma dışında bir etkisi olmamıştır.

Tekrarlayan dozlarda toksisite

Sıçanlar ve maymunlar üzerinde, bir ay ve altı ay süreyle yapılan çalışmalarda yan etki gözlenmeme doz düzeyi sıçanlarda 20mg/kg/gün, maymunlarda 62mg/kg/gün olarak bulunmuştur.

Genotoksisite:

FLOVESTA bakteriyel veya memeli hücrelerinde gen mutasyonuna neden olmamaktadır. Ancak, hamster cinsi kemirgenlerin akciğer hücrelerinde kromozom anomalilerine yol açtığı in vitro olarak, metabolik aktivasyon yokken, 100 pg/mL ve üzerindeki konsantrasyonlarda gösterilmiştir, în vitro testlerde mutajenik toksisite gösterilmemiştir.

Fototoksik potansiyel:

Farelerde yapılan çalışmalar, oral ve intravenöz uygulamadan sonra levofloksasinin yalnızca çok yüksek dozlarda fototoksik aktivitesinin olduğunu göstermiştir. Levofloksasin fotomutajenite deneylerinde genotoksik potansiyel göstermemiştir ve fotokarsinojenite deneylerinde tümör gelişimini azaltmıştır.

Karsinojenik potansiyel

Sıçanlar üzerinde 10, 30 ve lOOmg/kg/gün oral dozlarında yapılan 2 yıl süreli çalışmalarda karsinojenik potansiyel gösterilmemiştir.

Eklemler üzerine toksisite

Diğer florokinolonlarda olduğu gibi, FLOVESTA’nın de eklem kıkırdakları üzerine etkisi (blister ve kavite oluşumu) olduğu sıçanlar ve köpekler üzerinde yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bu bulgular genç hayvanlarda daha belirgin gözlenmiştir.

6. farmasöti̇k özelli̇kler

6.1. yardımcı maddelerin listesi

Mikrokristalin selüloz

Mısır nişastası

Susuz kolloidal silika

Krospovidon

Hipromelloz 15 cps

Sodyum stearil fumarat

Film Kaplama:

Instacoat Universal Peach

– Hipromelloz 6 cps

– Titanyum dioksit

– Makrogol

– Kırmızı demir oksit

– Sarı demir oksit

– Talk

6.2. Geçimsizlik

Geçerli değildir.

6.3. raf ömrü

24 ay

6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C’nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde muhafaza ediniz.

6.5. ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, PVC/PVDC/A1 folyo blister ambalajda 7 film tablet

6.6. beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. ruhsat sahi̇bi̇

Biovesta İlaçlan Limited Şirketi

Büyükdere Cad. No: 173 1.Levent Plaza B Blok 4. Kat

1.Levent- İSTANBUL

Tel no: 0 212 324 27 53

Faks no: 0 212 324 27 54

8. ruhsat numarasi

131/86