Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

ETOMIDATE- LIPURO 20 MG/10 ML ENJEKSIYONLUK EMÜLSIYON İÇEREN AMPUL - kisa ürün bi̇lgi̇si̇

Etken madde içeren ilaçlar :

Dostupné balení:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ - ETOMIDATE- LIPURO 20 MG/10 ML ENJEKSIYONLUK EMÜLSIYON İÇEREN AMPUL

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi

ETOMİDATE-LİPURO 20 mg/10 mİ enjeksiyonluk emülsiyon içeren ampul

2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m

Etkin madde:

1 mİ emülsiyon 2 mg etomidat içerir.

10 mİ emülsiyon (= 1 ampul) 20 mg etomidat içerir.

Yardımcı maddeler:

1 ampul (10 mİ) enjeksiyonluk emülsiyonun içeriği:

Soya yağı 1.0 g

Sodyum (sodyum oleat olarak) 0.23 mg

Yardımcı maddelerin tam listesi için lütfen 6.1’e bakınız.

3. farmasöti̇k form

Enjeksiyonluk emülsiyon

Süt-beyazı su içinde yağ emülsiyonu.

pH 6.0 – 8.5

4. kli̇ni̇k özelli̇kler

4.1. terapötik endikasyonlar

Genel anestezi indüksiyonu

4.2. pozoloji ve uygulama şeklitüm hastalarda, dozaj bireysel cevaba ve klinik etkiye göre ayarlanmalıdır.

Takip eden dozaj bilgileri izlenmelidir:

Yetişkinler:

Genellikle, etkin hipnotik doz, 0.075–0.15 ml/kg vücut ağırlığı ETOMİDATE-LİPURO’ya tekabül eden 0.15–0.3 mg/kg vücut ağırlığı etomidatdır.

Pediyatrik hastalar:

Temel olarak, yetişkinlerde kullanılan dozun aynısı uygulanır. Yine de, eğer çocuklarda yeterli uyku derinliği bu doz ile sağlanamaz ise, umulan yaran olası risk karşısında dikkatlice değerlendirildikten sonra, doz maksimum %30, yani 0.4 mg/kg vücut ağırlığı etomidata kadar artınlabilir.

Yaşlı hastalara 0.15 – 0.2 mg/kg vücut ağırlığı tek doz etomidat verilir.

Karaciğer sirozu olanlarda ve nöroleptik, opioidler veya sedatif ajanlar uygulanmış hastalarda etomidat dozu düşürülmelidir.

Uygulama şekli:

İntravenöz kullanım

ETOMİDATE-LİPURO intravenöz yoldan ve yavaş, genellikle yaklaşık 30 saniyede ve eğer gerekirse fraksiyonlar halinde enjekte edilmelidir.

İntraarteryal yoldan enjekte edildiğinde nekroz oluşturma tehlikesi bulunduğundan intraarteryal enjeksiyondan kaçınılmalıdır. Damar dışına kaçan enjeksiyonlar şiddetli ağrıya neden olurlar.

ETOMİDATE-LİPURO uygulanmasından sonra bazı hastalarda görülen istemsiz spontan kas hareketleri (miyokloni) premedikasyon olarak veya ameliyat sırasında narkotik analjezik veya diazepam kullanımı ile azalır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

ETOMÎDATE-LİPURO dozu karaciğer sirozu olanlarda düşürülmelidir.

4.3. kontrendikasyonlar

Etomidat, soya yağı, yer fıstığı veya bu tıbbi ürünün bileşenlerinden herhangi birine karşı aşın duyarlılığı olanlarda kontrendikedir. (aynca bölüm 4.4’e bkz.).

Hastenede yatan hastaların tedavisinde zorunlu endikasyonlar hariç, yeni doğanlar ve 6 aylığa kadar süt çocuklanna ETOMİDATE-LİPURO uygulanmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri

Özel Uyanlar

ETOMIDATE- LIPURO enjeksiyonu sadece intravenöz olarak uygulanmalıdır.

Periferal vasküler rezistansın azalmasına (özellikle öncesinde droperidol uygulandığında) bağlı olarak ETOMİDATE-LÎPURO indüksiyonu ile beraber kan basıncında hafif ve geçici bir düşüş görülebilir. Hipotansiyonun zararlı olabileceği halsiz hastalarda aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

1. Sirküle kan hacmin yönetimi için, indüksiyondan önce intravenöz erişim sağlanmalıdır.

2. Mümkün olduğu kadar diğer indüklenen ajanlardan kaçınılmalıdır.

3. İndüksiyon hasta sırtüstü yatarken uygulanmalıdır.

4. İlaç yavaşça enjekte edilmelidir (örn. 1 dakikada 10 mİ)

Etomidate steroidlerin adrenokortikal biyosentezini inhibe eder. Etomidatın indüksiyon dozları ACTH uygulanmasına cevap vermeyen düşmüş plazma kortİzol ve aldosteron konsantrasyonları ile ilişkilendiril­miştir. Etomidat indüksiyon için kullanıldığında, tiyopenton indüksiyonu sonrasında gözlenen postoperatif serum kortizol yükselmesi yaklaşık 3 –6 saat gecikir (bakınız bölüm 5.1).

Şiddetli stres altına girecek, özellikle adrenokortikal disfonksiyon gösteren hastalar ile ilgili endişe verici bir durum söz konusu olduğunda ve uzun cerrahi prosedürler esnasında, ekzojen kortizol desteği (örn. 50 – 100 mg hidrokortizon) düşünülmelidir. Böyle durumlarda adrenal bezin ACTH ile stimülasyonu yararlı değildir.

Etomidat sürekli infuzyon veya tekrarlanan dozlarda verildiğinde direkt sonuç olarak uzatılmış endojen kortizol ve aldosteron süpresyonu gelişebilir. Bu nedenle anestezinin idamesi için etomidatenin kullanımından kaçınılmalıdır. Böyle durumlarda adrenal bezin ACTH ile stimülasyonu yararlı değildir.

Etomidat sepsis gibi altında kortiko-adrenal yetmezlik yatan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Karaciğer sirozu olan hastalarda ya da önceden nöroleptik, opiyat veya sedatif ajanlar verilen hastalarda etomidat dozu azaltılmalıdır.

Özellikle premedikasyon yapılmamış hastalarda bir veya birden fazla kas gruplarında istemsiz hareketler gelişebilir (ayrıca bölüm 4.8’e bakınız). Bu hareketler subkortikal disinhibisyon olarak tanımlanmıştır (bkz. Bölüm 5.1). ETOMİDATE-LÎPURO ile indüksiyondan 1–2 dakika önce küçük dozlarda fentanil, droperidol veya diazepamm küçük dozlardaki intravenöz uygulanmasıyla büyük ölçüde önlenebilirler (ayrıca bölüm 4.2 Uygulama Şekli’ne bkz.).

ETOMİDATE-LİPURO özellikle seyreltilmemiş olarak küçük vene enjekte edildiğinde miyokloni ve enjeksiyon sırasında, genelde hafif lokal ağrı, gözlenmektedir. İndüksiyondan 1–2 dakika önce intravenöz olarak, fentanil gibi, uygun opioidlerin küçük dozda uygulanması ile bu durum büyük ölçüde önlenebilir. Lokal ağrı riskini minimize etmek için, daha büyük venler kullanılmalıdır.

Tavsiye edilen dozlardan daha yüksek dozlar ile kardiyak outputtaki düşüşler İçin mevcut bir potansiyel bulunduğu rapor edildiğinden, ETOMİDATE-LİPURO yaşlı hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2 “Pozoloji ve uygulama şekli”)

Hayvan deneylerinde, ETOMİDATE-LÎPURO’nun porfirojenik potansiyele sahip olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle, daha güvenilir bir seçenek bulunmadıkça, kalıtsal olarak hem biyosentezi bozukluğu olan hastalarda uygulanmamalıdır.

Kullanım için önlemler

ETOMİDATE-LİPURO’nun analjezik etkisi olmadığından dolayı, cerrahi prosedürler sırasında uygun analjezikler kullanılmalıdır. Eğer kısa süreli anestezide kullanılacaksa, hastaya, ETOMİDATE-LİPURO’nın uygulamasından önce veya ETOMİDATE-LİPURO ile eşzamanlı olarak, fentanil gibi güçlü bir analjezik verilmelidir (bölüm 4.2. Uygulama Metodu’na bkz.). Bölüm 4.5 ve 6.2’deki bilgilere de dikkat edilmelidir.

ETOMİDATE-LİPURO sadece endotrakeal intübasyon konusunda uzman doktor tarafindan kullanılabilir.

ETOMÎDATE-LİPURO kullanıldığında, respiratuvar depresyonu ve apne olasılığı ile baş edebilmek için resüsitasyon ekipmanı hazır bulundurulmalıdır.

Her bir ampul ETOMİDATE-LÎPURO 1 mmol (23 mg)’dan az sodyum (sodyum oleat olarak) içermektedir, yani esasında “sodyum içermediği kabul edilebilir”.

4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Santral deprese edici ilaçlar

Etomidatın hipnotik etkisi aşağıdakiler ile artırılabilir:

nöroleptik ilaçlar

opioidler sedatifler alcol.

Etomidat ile indüksiyona kan basıncını düşüren diğer ilaçların etkisini artırabilen periferal rezistansta hafif ve geçici bir redüksiyon eşilik edebilir.

Alfentanil

Etomidatın alfentanil ile beraber uygulanmasının etomidatm terminal yan-ömrünü yaklaşık 29 dakikaya indirdiği rapor edilmiştir. Etomidatm konsantrasyonları hipnotik eşiğin altına düşebildiği için, her iki ilacın beraber uygulanmasına dikkat edilmelidir.

Fentanil

Fentanil ile beraber intravenöz uygulandığında etomidatm yan-ömründe bir değişiklik olmaksızın total plazma klirensi ve dağılım hacmi faktör 2 ile 3 arasında azalır. Etomidat Fentanil ile intravenöz olarak birlikte kullanıldığında, dozun azaltılması gerekebilir.

Ketamin

Etomidat ve ketaminin beraber uygulanmasının ketaminin veya ana metabolitİ norketaminin farmakokinetik parametreleri veya plazma konsantrasyonları üzerinde belirgin bir etkiye sahip olmadığı gözükmektedir.

Adrenerjik nöron blokerleri, alfa blokerler

Genel anestetiklerle eşzamanlı kullanılması bu maddelerin hipotansif etkisinin artması ile sonuçlanır.

Verapamil

Genel anestetiklerle eşzamanlı kullanılması hipotansif etkisinin artması ve ayrıca AV gecikmesi ile sonuçlanır.

Monoamın oksidaz inhibitörleri (MAOI)

Genel anestetikler ile MAOI arasındaki zarar verici etkileşimler nedeniyle, MAOI’ler normalde ameliyattan 2 hafta önce kesilmelidir.

4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi: “c”

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Veri mevcut değil

Gebelik dönemi

ETOMİDATE-LİPURO’nun gebelikte güvenli kullanımı kanıtlanmamıştır. Etomidatm hayvanlarda fertilite üzerine başlıca bir etkisi yoktur, ne de etomidat başlıca embriyotoksik veya teratojenik etkilere sahiptir. Sıçanlarda, anne için toksik olan dozlarda, hayatta kalanlarda bir azalma tayin edilmiştir.

ETOMİDATE-LİPURO hamilelik sırasında sadece potansiyel fayda fetus üzerindeki riskten daha fazla ise kullanılmalıdır.

Obstetrik anestezi sırasında etomidat plasentadan geçebilir. Annelerine etomidat uygulanan yenidoğanlarm Apgar skorları, diğer hipnotik ajanların kullanılmasından sonra doğan bebeklerin ki ile kıyaslanabilir. înfantil adrenal korteks üzerindeki steroid sentezi inhibisyonunun klinik etkileri ve kapsamı bilinmemektedir.

Kortisol seviyelerinde, anneye etomidat verildikten sonra yaklaşık 6 saat süren, geçici bir düşüş gözlenmiştir. Düşen değerler normal aralık içerisinde kalmıştır.

Laktasyon dönemi

Etomidatın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Yine de, birçok ilaç insan sütüne geçtiği için, ETOMİDATE-LİPURO emziren bir anneye uygulandığında dikkat edilmelidir.

Eğer ETOMİDATE-LİPURO emzirme dönemi sırasında verilmek zorundaysa, emzirme kesilmeli ve uygulamadan sonra 24 saatten Önce yeniden emzirmeye başlanmamalıdır; bu dönemde oluşan anne sütü atılmalıdır.

4.6. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Etomidatın araç ve makine kullanımı üzerinde büyük bir etkisi vardır.

Uygulamadan sonra ilk 24 saat içerisinde olası tehlikeli makinelerin kullanımı veya araba kullanmak tavsiye edilmemektedir.

Normal uyanıklık durumuna geri dönme ameliyat süresine, uygulanan toplam etomidat dozuna ve beraberinde kullanılan ilaçlara bağlı olarak değişebilir.

Bu nedenle, araç veya makine kullanımı için izin verilmesinin kararı anestezi-sonrası tedavi uygulayanlara aittir.

4.8. i̇stenmeyen etkiler

Genel anestetiklerin çoğu gibi, etomidat solunum ve kardiyovasküler fonksiyonları etkileyebilir.

Etomidatın kardiyak fonksiyon üzerindeki etkiler seyrektir ve genellikle hafiftir.

Diğer bazı genel anestetikler gibi, etomidat istemsiz kas hareketlerine neden olabilir.

Bunun yanı sıra, etomidat sıklıkla adrenokortikal fonksiyonları etkiler.

Yan etkiler aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100), seyrek (>1/10000, < 1/1000), çok seyrek (< 1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden tahmin edilemiyor).

Sistem Organ Sınıflan

Advers İlaç Reaksiyonlan

Sıklık Kategorileri

Çok yaygın

Yaygm

Yaygm olmayan

Seyrek

Bilinmiyor

Bağışıklık sistemi bozuklukları

(anafılaktik şok, anafîlaktik reaksiyon, anafilaktoid reaksiyon gibi) Aşın duyarlılık1

Endokrin bozuklukları

Adrenal

Yetmezlik

Sinir sistemi bozuklukla n

Diskinezi

Miyokloni

Hipertonus (Kasların aşın gerginliği), istemsiz kas hareketleri, nistagmus, titreme

Konvülsiyon (grand mal konvülsiyon dahil)

Kardiyak bozukluklar

Bradikardi,

Ekstrasistoller,

Kardiyak Arrest, Komple

Ventriküler ekstrasİstoİler

atrioventriküler blok

Vasküler bozukluklar

Hipotansiyon

Hipertansiyon

Şok

Solunum, torasik ve mediyastinal bozukluklar

Apne2 Hiperventilasyon, Stridor

Hipoventilasyon, Hıçkırık, öksürük

Laringospazm

Solunum depresyonu2, Bronkospasm (ölüm ile sonuçlanan dahil)

Gastrointestinal bozukluklar

Bulantı, kusma

Aşırı tükürük sekresyonu

Deri ve deri altı dokuları bozuklukları

Kızarıklık

Eritem

Stevens-Johnson sendrom, ürtiker

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik bozuklukları

Kas sertliği

Trismus

Genel Bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Enjeksiyon yerinde ağrı

Yaralanma, Zehirlenme ve prosedüre bağlı komplikasyonlar

Anestezik komplikasyonu, anesteziden gecikmiş uyanma, uygun olmayan analjezi, prosedüre bağlı bulantı

1) Etomidatenin uygulanmasından sonra histamin salımı kaydedilmiştir.

ETOMİDATE-LİPURO çok nadiren şiddetli alerjik reaksiyonlara sebep olabilen soya-yağı içerir.

2) Özellikle yüksek dozlarda etomidatın santral depresan ilaçlar ile kombine edilerek verilmesinden sonra solunum depresyonu ve apne görülebilir. 55 yaşında veya daha yaşlı hastalarda, özellikle tavsiye edilen maksimum dozu olan 0.2 mg etomidat /kg vücut ağırlığı aşan dozlardan sonra solunum depresyonu ve apne gelişebilir.

4.9. doz aşımı ve tedavisiaşın dozda bolus olarak uygulanan etomidat, uykuyu derinleştirir ve solunum depresyonunun yanı sıra solunum durmasına bile neden olabilir. bu durumda uygun solunum desteği zorunludur.

Böyle durumlarda hipotansiyon da gözlenmiştir.

Doş aşımı kortikal sekresyonu baskılayabilir. Bu disoryantasyon ve gecikmiş uyanma ile ilişkili olabilir.

Tedavi

Tedavi, semptomların doğası ve şiddetine bağlıdır ve, gerekirse, solunum desteğini de içerir.

Destekleyici önlemlere ilave olarak (örn. respirasyon) 50–100 mg hidrokortizon (ACTH değil) uygulanması gerekli olabilir.

Genel anestezi prosedürlerinde genellikle gerekli olan tüm ekipmanlar ve ilaçlar mevcut olmalıdır.

5. farmakoloji̇k özelli̇kler

5.1. f armakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Genel anestetik, ATC kodu N01AX07

ETOMÎDATE-LÎPURO’nun EEG’deki gecikme süresi 36 saniyedir, maksimum etki 46 saniye sonra başlar.

Etki çok hızlı başlar, yeniden dağılım ve bozunma sonucunda hipnotik etki süresi kısadır. 0.3 mg/kg vücut ağırlığı tek doz 10 saniye içinde bilinç kaybına, 3–5 dakika süren narkoz ve takiben uykuya neden olur.

Etomidat adrenal korteks fonksiyonunu baskılar. Etomidat geri dönüşümlü olarak 11-p hidroksilaz steroid sentez enzimini bloke ederek adrenal hücre kortizol üretimini baskılar. Kortizol baskılaması ACTH’a cevap vermez ve tek doz 0.3 mg/kg vücut ağırlığı etomidattan sonra 6 saate kadar sürer. Kortizol sentezi inhibisyonu geri dönüşümlüdür ve plazmadaki etomidat konsantrasyonuna bağlıdır. 50 nmol/L’nin altındaki plazma konsantrasyon­larının inhibe edici etkisi ya hiç yoktur ya da yok gibidir. Bu konsantrasyonlara tek doz etomidat verildikten sonra yaklaşık 4 saatte erişilir.

Etomidat verilmesinden sonra, fizyolojik uyku esnasındaki hipnojenik miyokloniye benzer, fizyolojik diensefalik uyartıların disinhibisyonuyla oluşan istemsiz kas hareketleri görülmüştür.

Etomidatın antikovülsif özelliklere sahip olduğu ve beyin hücrelerini hipoksik hasara karşı koruduğu bildirilmiştir.

Etomidatm analjezik etkisi bulunmadığından, tüm cerrahi prosedürlerde eşzamanlı analjezik uygulaması gerekmektedir.

5.2. farmakokinetik özelliklerlipid partiküllerinin yanlanma ömrü kısadır. etomidat enjeksiyon esnasında yağ damlacıklarından hızla aynlır ve bu durum plazma konsantrasyonuna yansır ki bu da sulu formülasyonlar ile karşılaştınlabilir. lipid emülsiyonlarının ortamdan kaybolması etomidatın yanlanma ömrünü etkilemez.

Etomidatın plazma proteinine bağlanması (öncelikle albümine) %76.5 olarak tayin edilmiştir, böbrek bozukluklannda ve kronik karaciğer haşan durumlannda bu oran düşer.

Akümülasyon görülmemiştir.

Dağılım:

4.6 ± 2.2 1/kg’lık total görünen dağılım hacmi çok geniştir ve belirgin bir miktarda doku tarafindan tutulmaya işaret eder, literatürde rapor edilen veriler santral kompartmandaki dağılım hacminin 21.2 ± 2.8 1 veya 24.2 ± 4.2 1 arasında olduğunu göstermektedir, bu da intravasküler plazma hacminden daha büyüktür. Bu da santral kompartmanın yüksek perfüzyon hızında (örn. karaciğer, beyin) organlar içerdiği anlamına gelmektedir ve derin periferalden santral kompartmana yeniden dağılım eliminasyon hızım belirleyen adımdır.

Santral kompartmandan periferal ve daha derin periferal kompartmana hızlı dağılım ve hızlı eliminasyon hızı tek doz uygulamadan (başlangıç yan ömrü 1.3 – 4.5 dakika) sonra plazma konsantrasyonunun hızla düşmesine neden olur. Geniş dağılım hacmi yüksek hepatik ekstraksiyon hızına rağmen eliminasyon yanlanma ömrünün (terminal eliminasyon yanlanma ömrü 2.4 – 5 saat) nispeten uzun olmasını sağlar.

Lipofilik özellikler kan-beyin bariyerinin hızlı geçilmesini sağlar. Serebrospinal sıvı konsantrasyonu neredeyse serbest, protein bağlı olmayan etomidat konsantrasyonuna (25 ± 3%) tekabül eder.

Biyotransforma­syon:

Biyotransforma­syonun ilk adımı karaciğerde etil ester hidrolizidir. Az bir miktan oksidatif N-dealkilasyona uğrar. Bilinen tüm metabolitleri farmakolojik olarak inaktiftir.

Eliminasyon:

15 mg etomidat (radyoaktif olarak işaretli) bazının i.v. enjeksiyonundan sonra, yaklaşık olarak total radyoaktivitenin %75’i 24 saat içinde idrarda belirir. Dozun yaklaşık %50’si enjeksiyondan sonraki ilk dört saat içinde görülür. Ekstrapolasyona bağlı tahminlere göre, yaklaşık %87’si idrar ile atılır, diğer atılım yollan çok ufak bir rol oynar.

İdrardaki ana metabolit etomidatın hidrolizi ile oluşan, idrardaki radyoaktivitenin yaklaşık %8(Fini oluşturan, R-(+) -l-(a-metilbenzil)-5-imidazol karboksilik asittir; %55–59’u asit formunda, %21 – 24’ü glukuronidi formundadır.

5.3. klinik öncesi güvenlilik verileri

KÜB’ün diğer bölümlerinde belirtilen klinik güvenlik verilerine ilave olabilecek hekim için önem taşıyan klinik güvenlik verileri bulunmamaktadır.

6. farmasötîk özelli̇kler

6.1. yardımcı maddelerin listesi

Soya yağı

Orta zincirli trigliseridler

Gliserol

Yumurta lesitini

Sodyum oleat

Enjeksiyonluk su

6.2. geçimsizlikler

ETOMİDATE-LÎPURO başka bir ürün ile kanştınlmamalıdır.

6.3. raf ömrü

Satış ambalajı içindeki ürünün raf ömrü:

2 yıl

Rekonstitüsyon veya kılavuza göre seyreltmeden sonraki raf ömrü:

Geçerli değil.

İlk açılıştan sonra raf ömrü:

Lütfen bölüm 6.6’ya bakınız.

6.4 saklamaya yönelik özel tedbirler

Dondurmayınız. Işıktan korumak için ürünü ambalajında muhafaza ediniz.

6.5. ambalajın niteliği ve içeriği

Renksiz camdan ampuller (tip I cam, Avr. Farm.), içeriği: 10 mİ, 10’luk kutularda tedarik edilir.

6.6 beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Ampuller kullanılmadan önce homojen dağılımdan emin olmak için çalkalanmalıdır.

Çalkalamadan sonra iki faz görülürse ampul kullanılmamalıdır.

Ampul hasarlı ise kullanılmamalıdır.

ETOMÎDATE-LİPURO antimikrobiyal koruyucular içermez. Ampul açılır açılmaz aseptik şartlarda emülsiyon derhal şırıngaya çekilmeli ve enjekte edilmelidir, çünkü yağlı emülsiyonlar mikrop üremesini kolaylaştırırlar. Kullanılmayan kısım atılmalıdır.

ETOMİDATE-LİPURO ile eşzamanlı verilmesi gereken ilaçlar, örn.: analjezik, ardarda aynı setten veya ayrı bir venöz kanülden uygulanmalıdır.

ETOMİDATE-LİPURO geçici olarak durdurulan sodyum klorür infüzyonu tüpüne enjekte edilebilir.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine” uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

B. Braun Medikal Dış Ticaret A.Ş.

Sefaköy Tevfik Bey Mah., 20 Temmuz Cad. No: 40, A Blok, Kat: 3–4

Küçükçekmece, İstanbul

Tel : 0 212 438 15 58

Faks : 0 212 438 15 59

8. ruhsat numarasi(lari)

111/72

9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇ / ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇

İlk ruhsat tarihi: 01.02.2002

Ruhsat yenileme tarihi: 01.02.2007