Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

ESTRADERM TTS 25 - kullanma tali̇mati, ne için kullanılır, yan etkileri, zararları, doz

Etken madde içeren ilaçlar :

ATC kodu:

Dostupné balení:

KULLANMA TALİMATI - ESTRADERM TTS 25

1. ESTRADERM TTS nedir ve ne için kullanılır?

2. ESTRADERM TTS’yi kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

3. ESTRADERM TTS nasıl kullanılır?

4. Olası yan etkiler nelerdir?

5. ESTRADERM TTS’nin saklanması

Ba ş lıkları yer almaktadır.

1. estraderm tts nedir ve ne için kullanılır?

ESTRADERM TTS; ince, yuvarlak, çok katlı, arka yüzünde “CG DWD” baskılı, sağlam deri üzerine yapıştırılan, saydam bir plasterdir. İlaç haznesi toplam olarak 2.0 mg estradiol (hemihidrat olarak) içerir. 5 cm2 alana sahip plaster, derinize yapıştırdığınız bölgede küçük miktarlarda estradiol salımı gerçekleştirir, salınan estradiol doğrudan kan dolaşımınıza geçer. Böylece vücudunuzda günde yaklaşık 25 mikrogram estradiol emilimi gerçekleşir.

ESTRADERM TTS, aluminyum folyodan yapılmış ve ısıyla kapatılmış ambalajlarda takdim edilmekedir.

ESTRADERM TTS, hormon replasman tedavisinde (HRT) kullanılır.

Menopoz belirtilerinin giderilmesi: ESTRADERM TTS, menopoz esnasında ve sonrasında yaşayabileceğiniz sıkıntıları azaltmaya yardımcı olarak kullanılır. Menopoz genellikle 45–55 yaşları arasında olmak üzere, doğal olarak tüm kadınlarda görülür. Aynı zamanda yumurtalıkları cerrahi işlemle alınmış genç kadınlarda da görülmektedir. Menopoz sonrasında vücudunuz eskiden olduğundan daha az miktarda estrojen üretir. Bu durum yüz, boyun ve göğüste yanmalar, sıcak basmaları (tüm vücutta ani sıcaklık artışı ve terleme), uyku problemleri, aşırı hassasiyet ve depresyon gibi rahatsız edici belirtilere sebep olabilir. Bazı kadınlarda idrar kontrol problemleri ve cinsel ilişki esnasında ve sonrasında rahatsızlığa neden olabilen kadın cinsel organı (vajina) kuruluğu da oluşabilir. Estrojenler bu belirtileri azaltmak ya da ortadan kaldırmak amacıyla verilebilir.

Osteoporozun önlenmesi: ESTRADERM TTS aynı zamanda, hızlanan kemik kaybını önlemek için de kullanılır. 40 yaş üzerinde özellikle menopoz sonrası, bazı kadınlarda osteoporoz gelişir. Bu durum, özellikle omurga, el bileği ve kalça kemiklerinin zayıflamasına ve kırılmaya daha müsait hale gelmesine neden olan incelmedir. Estrojen eksikliğinde osteoporoz (kemik erimesi) riski artar. Menopoz sonrası estrojen alımı kemik kaybını yavaşlatıp osteoporozu önlemeye yardımcı olur. ESTRADERM TTS ve diğer alternatif tedavilerin fayda ve risklerini doktorunuzla görüşmeliniz.

ESTRADERM TTS kalp hastalığını önlemek için kullanılmamalıdır.

ESTRADERM TTS, gebelikten korunmak için kullanılan bir ilaç değildir, gebeliği önlemez ve doğurganlığınızı eski haline getirmez.

Bu ilacın size neden verildiği hakkında herhangi bir sorunuz olursa doktorunuza danışınız.

2. estraderm tts’yi kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlereğer:

  • Estrojenlere ya da ESTRADERM TTS’nin içerdiği ve bu Kullanma Talimatının başında listelenen yardımcı maddelere karşı alerjik iseniz,
  • Meme veya endometriyum (rahim içi) ya da estrojenlere duyarlı başka herhangi bir tipte kanseriniz varsa veya daha önce olduysa,
  • Vajinal kanamanızda anormal ve araştırılmamış değişiklikler var­sa,
  • Ağır karaciğer hastalığınız varsa,
  • Porfiri adlı karın ağrısı ve kas kramplarına neden olan bir çeşit kalıtsal hastalığınız varsa,
  • Damarlarınızda kan pıhtılaşmasında problem varsa ya da geçmişte olduysa. Bu durum toplardamarların iltihabına bağlı kan pıhtısı oluşumu (tromboflebit) ya da bacaklarda [derin toplardamar trombozu (kanın damarda ya da kalpte pıhtılaşması)], akciğerlerde (pulmoner emboli) veya diğer organlardaki kan damarlarında tıkanmaya neden olabilir,
  • Kalp krizi veya inme geçirdiyseniz,
  • Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız,
  • Emziriyorsanız.

ESTRADERM TTS’yi a

Eğer:

  • nefes alma ya da yutkunma zorluğu, göğüste sıkışma, kurdeşen, genel deri döküntüsü, şişlik, kaşıntı, sersemlik, kusma, karın ağrısı (şiddetli bir alerjik reaksiyonun olası belirtileri) ya da
  • yüzde, dudaklarda, dilde, boğazda ve/veya uzuvlarda şişme (anjiyoödemin olası belirtileri) varsa,

ESTRADERM kullanmayı bırakınız ve acilen doktorunuza haber veriniz.

Eğer:

  • Birinci dereceden yakınlarınızda meme kanseri,
  • Memede yumrular,
  • Rahimde fibröz (artmış hücre arası lifli doku) veya diğer iyi huylu tümörler,
  • Endometriozis (adet dönemlerinin ağrılı olmasına sebep olan pelvis rahatsızlığı),
  • Kalp, böbrek veya karaciğer problemleri,
  • Hamilelik döneminde ya da estrojen kullanımıyla bağlantılı sarılık veya kaşıntı,
  • Safra kesesi hastalığı,
  • Sara,
  • Migren,
  • Astım,
  • Diyabet (şeker hastalığı),
  • Yüksek kan basıncı,
  • Kandaki lipid düzeylerinde artış,
  • Otoskleroz (kulak içi kemiklerdeki soruna bağlı işitme kaybı).
  • Tiroid bezinizin yeterli miktarda tiroid hormonu üretemediği ve tiroid hormon replasman tedavisi görmenizi gerektiren bir durum olan hipotriodizm,
  • Kalıtsal anjiyoödem veya eller, ayaklar, yüz, dudaklar, gözler, dil, boğaz (hava yolu tıkanması) veya sindirim sistemine ilişkin hızlı şişme ile seyreden rahatsızlık dönemleriniz oluyorsa,

Eğer sizde bu durumlardan herhangi biri mevcutsa doktorunuz özel önlemler almak isteyebilir.

Damarlarınızda pıhtı oluşma riskinde artış olabileceğini düşünüyorsanız, bunu doktorunuza söylediğinizden emin olunuz. Bu risk yaşla birlikte artar. Ayrıca aşağıdaki durumlarda da artabilir:

  • Sizde ya da birinci derece yakınlarınızdan birinde daha önce, bacaklardaki veya akciğerlerdeki damarlarda pıhtılar olmuşsa,
  • Sizde sistemik lupus eritematozus (ciltte pullanmayla kendini gösteren bir hastalık) varsa,
  • Aşırı kiloluysanız,
  • Birden fazla düşük yaptıysanız,
  • Varisiniz varsa.

ESTRADERM TTS’yi kullanmadan önce, doktorunuzla kendi tıbbi öykünüz ve aile öykünüz konusunda görüşmelisiniz. Aynı zamanda tam bir fiziksel ve jinekolojik muayene yapılması gereklidir.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

ESTRADERM TTS’nin yiyecek ve içecek ile kullanılması

Kullanım yöntemi açısından ESTRADERM TTS’nin yiyeceklerle birlikte ya da tek başına alınmasında bir sakınca yoktur.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danı şınız.

Eğer hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız ESTRADERM TTS’yi kullanmayınız. Estrojenler hamilelik sırasında alınırsa bebeğinize zarar verebilir.

ESTRADERM TTS hamileliği önlemez ve doğum kontrolü amacıyla kullanılmaz.

Tedaviniz sırasında hamile oldu ğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danı şınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danı şınız.

ESTRADERM TTS kullanıyorsanız bebeğinizi emzirmeyiniz.

Araç ve makine kullanımı

Bilinen bir etkisi yoktur.

ESTRADERM TTS’nin içeri

ESTRADERM TTS’nin içeriğinde bulunan yardımcı maddelere karşı aşırı bir duyarlılığınız yoksa, bu maddelere bağlı olumsuz bir etki beklenmez.

Di

Aşağıdaki ilaçlardan birini alıyorsanız, dozu değiştirmeniz ve/veya başka önlemler almanız gerekebilir:

  • Kaygı giderici ilaçlar (örn: meprobamat),
  • Sara tedavisinde kullanılan ilaçlar (örn: karbamazepin, fenitoin veya fenobarbital,),
  • İltihap giderici bir ilaç olan fenilbutazon,
  • Antibiyotikler ve enfeksiyon tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar (örn: rifampisin, rifabutin, nevirapin, efavirenz, ritonavir, nelfinavir),
  • Bitkisel ilaçlar (örn: St. John’s Wort yani sarı kantaron).

Bu ilaçlar ESTRADERM TTS tarafından etkilenebilir ya da tam aksine bu ilaçlar ESTRADERM TTS’nin etki gösterme düzeyini etkileyebilir. Doktorunuz tedavi dozunuzu ayarlama gereğini duyabilir.

Laboratuar testleri yaptıracaksanız doktorunuza ESTRADERM TTS ile tedavi gördüğünüzü söyleyin. Glukoz toleransı (şeker hastalığı tanısı için) veya tiroid fonksiyonu testleri gibi bazı laboratuar testleri ESTRADERM TTS tedavisinden etkilenebilir.

E ğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

3. estraderm tts nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklı ğ ı için talimatlar:

Tedavi genellikle en düşük dozla başlatılmalıdır. Tedavi süreci içerisinde sizin kişisel gereksinimlerinize göre doktorunuz kullanacağınız dozu ayarlayacaktır.

Eğer histerektomi (rahmin cerrahi yolla alınması) geçirmediyseniz, doktorunuz size, estrojenin rahmin iç yüzeyine olan etkilerini dengeleyen progestajen adlı hormonu içeren tabletlerden verecektir. Doktorunuz bu tabletleri nasıl almanız gerektiğini size açıklayacaktır.

ESTRADERM TTS sadece gerek duyulduğu sürece kullanılmalıdır.

Genellikle ESTRADERM TTS’yi birkaç ay ya da daha uzun kullanmanız istenir. Bu menopoz sonrası belirtilerinizi kontrol etmeye ve kemik kaybının engellenmesine yardımcı olacaktır.

Belirli aralıklarla, doktorunuzla HRT (hormon yerine koyma tedavisi) ile ilişkili olası riskleri ve faydaları ve halen tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını görüşmelisiniz.

HRT (hormon yerine koyma tedavisi) kullanan kadınlarda pıhtılaşma, meme kanseri, rahim kanseri, kalp hastalığı, inme ve muhtemel demans (bunama) gelişiminde risk artışı bulunabilir.

Eğer histerektomi (rahmin cerrahi yolla alınması) geçirmediyseniz, doktorunuz size, rahim kanseri riskini azaltmak için ek olarak progestajen adlı hormonu içeren tabletlerden verecektir. Progestajen tedavisi sonunda tedavinin kesilmesine bağlı kanama görülebilir. Eğer düzensiz ve/veya fazla kanamanız olursa doktorunuza söyleyiniz.

Tek başına uzun süre estrojen alan kadınlarda progestajen ile kombinasyonuna oranla yumurtalık kanseri gelişme riski yüksektir. Yumurtalık kanseri ve ESTRADERM TTS arasındaki ilişki bilinmemektedir.

Doktorunuzla kişisel tıbbi durumunuzu göz önünde bulundurarak bu riskleri ve faydaları tartışmalısınız.

Uygulama yolu ve metodu:

Plasteri sürekli olarak kullanmanız gerekmektedir. Plasterinizi her 3–4 günde bir değiştirmelisiniz.

Plaster nereye uygulanmalıdır

Belinizden aşağıda herhangi bir deri bölgesini seçiniz. Bayan hastaların çoğu kaba etin en iyi bölge olduğunu ve bu bölgede deri tahrişinin daha az olduğunu bildirmişlerdir. Bundan dolayı ESTRADERM TTS’yi mümkün olduğunca kaba ete uygulayınız. Ayrıca sırtın alt bölgelerine, kalça, karın ya da uyluk bölgesinin üst tarafına da uygulanabilir. Dar giysiler plasterin yerinden çıkmasına sebep olabileceği için bel bölgesine uygulamaktan kaçınınız.

Uygulayacağınız bölgedeki deride iltihap, kesik ya da tahriş olmamalıdır. Plasterin daha iyi yapışması için, deri temiz, tüysüz, kuru ve serin olmalı ve deride nemlendirici, krem, losyon, yağ ya da pudra olmamalıdır.

Plasterinizi değiştirirken (3 ila 4 günlük programınızla uyumlu olarak) yeni flasteri farklı bir bölgeye uygulayın. Daha önceki bir flasterde kullanılan deri bölgesine yeni bir flaster uygulamadan önce en az bir hafta bekleyin. Flasteri doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.

Plasteri asla meme üzerine ya da yakınına yapıştırmayınız.

Plasteri doğrudan güneş ışınına maruz bırakmayınız.

Tek dozluk paketlerin açılması

Her ESTRADERM TTS plasteri hava geçirmez tek dozluk bir pakete konularak hava sızdırmayacak şekilde kapatılmıştır. Bir haftalık tedavi için gerekli çift paket içinde delikli bir çizgiyle ayrılmış iki paket vardır. Poşetlerden birini çentikli tarafından yırtarak açınız ve plasteri çıkarınız. Makas kullanmayınız çünkü bu plastere zarar verebilir. İkinci poşetin zarar görmediğinden emin olunuz, çünkü kullanımdan önce hava ile temas etmesi halinde plaster etkisini kaybetmektedir. Yırtma esnasında paketlerin ikisi de açılırsa birini atınız.

Yeni plasteri yerleştirmeden önce eskisini çıkarıp attığınızdan emin olunuz.


Koruyucu astarın çıkarılması

Sert ve saydam olan koruyucu astar sistemin yapışkan tarafını (yani derinize temas edecek olan tarafı) kaplar. Saydam astarın küçük parçasını çıkarınız. Sonra büyük parçasını sıyırın.. Yapışkan kısma dokunmaktan kaçınınız ve yapışkan kısımların birbirine yapışmasını engellemek için plasterin katlanmamasına dikkat ediniz.. Artık plasteri uygulayabilirsiniz.


Plasterin uygulanması

Plasterin yapışkan tarafını, seçtiğiniz deri bölgesine avuç içinizle sıkıca bastırınız. Bu şekilde 10–20 saniye kadar tutunuz. Özellikle kenar bölgelerinin iyi yapıştığını parmağınızla kontrol ediniz. Derinize yapıştırdıktan sonra plasteri çekerek yapışıp yapışmadığını kontrol etmeyiniz.

Poşeti açıp koruyucu astarı çıkardıktan sonra hemen derinize yapıştırınız.

Plaster ne zaman ve nasıl çıkarılmalıdır

Plasteri haftada iki kez, , haftanın aynı iki gününde (örn: Pazartesi ve Perşembe günleri) değiştiriniz. Hatırlayacağınızı düşündüğünüz iki günü seçiniz. Kutu içinde hatırlamanıza yardımcı olması amacıyla hazırlanmış etiketler bulacaksınız.

Tedaviye başladığınız haftanın gününe ait etiketi çıkarıp kutunun iç kısmına yapıştırınız. Plasteri değiştirme zamanınız geldiğinde, plasteri cildinizden çekip çıkarınız ve yapışkan kenarı iç kısma gelecek şekilde ikiye katlayınız. Halen içinde bir miktar ilaç bulunabileceğinden çocukların erişemeyeceklerine emin olduğunuz bir yere dikkatlice atınız. Eğer cildinizde yapışkan kalırsa o bölgeyi 15 dakika kurumaya bırakınız. Daha sonra bu bölgedeki yapışkanı, yağ bazlı bir krem veya losyon ile yavaşça ovarak temizleyebilir­siniz. Cildinizin temiz ve kuru farklı bir bölgesine yeni bir plaster yapıştırınız. Plasteri çıkardıktan sonra en az bir hafta boyunca aynı bölgeye başka bir plaster yapıştırılmamalıdır.

Di

  • Uygulama doğru bir şekilde yapıldığı takdirde, banyo yapma, yüzme, duş alma veya egzersiz yapma durumunda plaster bundan etkilenmeyecektir. Plasterin çıkması halinde, üzerindeki suyu silkeleyerek uzaklaştırdıktan sonra derinizi kurulayınız ve tekrar yerine her zamanki gibi yapıştırınız.
  • Güneşlenirken veya solaryum esnasında plasterin üzerinin giysilerle örtülü olduğundan emin olunuz.
  • Yüzerken plaster mayonuzun içinde kalabilir.
  • Plasteri asla terli bölgelere ya da sıcak bir banyo veya duştan hemen sonra uygulamayınız. Derinizin tamamen soğumasını ve kurumasını bekleyiniz.
  • Eğer plaster düşerse, aynı plasteri derinizin başka bir yerine uygulayabilirsiniz (“Plaster nereye uygulanmalıdır” bölümüne bakınız). Deride temiz ve kuru olan ve losyon sürülmemiş bölge seçtiğinize emin olunuz. Plaster cildinize tamamen yapışmazsa yeni bir plaster kullanınız. Bunun hangi günde olduğu önemli değildir, başlangıçtaki çizelgeyle aynı günlerde plasteri değiştirmeye devam ediniz.
  • Plasterdeki ilaç renksiz bir jel içindedir. Bu plasterin boş olduğu anlamına gelmez.

ESTRADERM TTS kullanırken

Doktorunuza düzenli olarak gidiniz ve en az yılda bir kez genel kontrol yaptırınız. Bazı hastaların daha sık gitmeleri gerekebilir. Doktorunuzla tedaviyi sürdürme ya da ayarlamalar yapma hakkında görüşmelisiniz.

Doktorunuz meme ve pelvis bölgesi muayenesi yapacaktır. Meme kontrolünüzü nasıl yapacağınızı öğrenmeniz ve bunu düzenli yapmanız önemlidir. Bu uygulama HRT’nin (hormon yerine koyma tedavisi) istenmeyen etkilerinin önlenmesine yardımcı olacaktır. Eğer herhangi bir anormallikten şüphelenirseniz doktorunuza bundan bahsediniz.

Hastaneye yatacaksanız ya da bir cerrahi operasyon geçirecekseniz bu konuda doktorunuzu önceden bilgilendiriniz. Eğer beklenmedik bir şekilde hastaneye gitmek zorunda kalırsanız, sizi kabul eden doktora ESTRADERM TTS kullandığınızı söyleyiniz. Uzun süre yatakta kalma, ciddi yaralar ya da ameliyatlar damarlarınızda pıhtı gelişiminde geçici risk artışına yol açabilir. Tamamen hareketli hale gelinceye kadar ESTRADERM TTS’ye yeniden başlamayınız.

ESTRADERM TTS kullanırken eğer kendinizi iyi hissetmezseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza ya da eczacınıza haber veriniz.

Sorularınız varsa doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.

De

ESTRADERM TTS çocuklarda kullanılmamalıdır.

Ya ş lılarda kullanım: Yaşlı hastalar için özel bir doz ayarlaması gerekli değildir.

Özel kullanım durumları:

Böbrek/Karaci ğ er yetmezli ğ i: Böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarda özel bir doz ayarlaması gerekli değildir. Ancak bu hastaların yakından takibi gereklidir.

Doktorunuz ya da eczacınız tarafından verilen talimatları dikkatle uygulayınız.

Doktorunuzla konuşmadan kullandığınız dozu değiştirmeyiniz ya da tedavinizi kesmeyiniz.

E ğer ESTRADERM TTS’nin etkisinin çok güçlü veya zayıf oldu ğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konu şunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla ESTRADERM TTS kullandıysanız:

ESTRADERM TTS’nin uygulanma şeklinden dolayı doz aşımı olasılığı bulunmamaktadır.

ESTRADERM TTS’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmı şsanız bir doktor veya eczacı ile konu şunuz.

ESTRADERM TTS’yi kullanmayı unutursanız:

Plasteri uygulamayı unutursanız, hatırlar hatırlamaz yeni bir plaster uygulayınız. Bunun hangi gün olduğu önemli değildir, başlangıçtaki çizelgeyle aynı günlerde plasteri değiştirmeye devam ediniz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

4. olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, ESTRADERM TTS’nin içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Bu yan etkiler bazen ciddi olabilir, ama çoğunlukla ciddi değildir.

ESTRADERM TTS’nin kullanılması sonucunda aşağıda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir:

Asa ğ ıdakilerden biri olursa, ESTRADERM TTS’yi kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne basvurunuz:

  • Alerjik yanıt belirtileri: nefes alma ya da yutkunma zorluğu, göğüste sıkışma, kurdeşen, genel deri döküntüsü, kabarma, kaşıntı, sersemlik, kusma, karın ağrısı
  • Anjiyoödem belirtileri: yüzde, dudaklarda, dilde, boğazda ve/veya uzuvlarda şişme.
  • Sarılık belirtileri: deride ya da gözlerde sararma, idrarın koyulaşması ve deride kaşıntı
  • Vücudunuzda kan pıhtıları oluşmasına bağlı belirtiler: uyluk, baldır ve göğüste ağrı, ani nefes darlığı, öksürükle birlikte ağızdan kan gelmesi ya da baş dönmesi,
  • Kalp krizi belirtileri: göğüs ağrısı, baş dönmesi, bulantı, nefes darlığı, düzensiz nabız,
  • İnme belirtileri: yığılma=kollaps, kollarda ve bacaklarda hissizlik ya da kuvvetsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi ve zihin karışıklığı, görme bozukluğu, yutma güçlüğü, geveleyerek konuşma ya da konuşamama.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ESTRADERM TTS’ye karsı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Yukarıdaki yan etkiler çok ciddi yan etkilerdir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Bu ciddi yan etkiler seyrek görülür.

A

  • Memede hassasiyet, şişlik ya da ağrı,
  • Ani kanama
  • Plaster altında kaşıntı, ağrı ve plaster çıkarıldıktan sonra derinizde kızarıklık olması,

Bu yan etkiler çok yaygın görülür.

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Karında şişkinlik
  • Ağrı (kol ve bacaklarda ağrı, karın ağrısı, sırt ağrısı)

Bu yan etkiler yaygın görülür.

  • Memede şişlik veya kitle (meme kanserinin olası belirtileri)

Bu yan etki yaygın olmayan yan etkilerdir.

  • Baş dönmesi
  • Bacakların alt kısmında, bileklerde, parmaklarda ve karında su toplanmasına bağlı şişme
  • Kiloda değişmeler

Bu yan etkiler seyrek görülür.

  • Kan basıncında artma
  • Kaşıntı, döküntü ve deride iltihap

Deri renginde değişme

Bu yan etkiler çok seyrek görülür.

  • Duygudurumda hızlı değişiklikler (depresyon, asabiyet vs.)
  • Cinsel istekte değişimler
  • Migren
  • İshal
  • Kusma
  • Safra kesesi bozuklukları (safra taşı oluşturma yatkınlığı)
  • Saç dökülmesi
  • Özellikle yüz ve karında derinin koyulaşması (kloasma)
  • Düzensiz ağır vajinal kanama veya sürekli leke şeklinde kanama (endometriyal hiperplazi adı verilen durumun olası belirtileri)
  • Fibroidler (rahimde oluşan iyi huylu yapılar)

Bu yan etkilerin görülme sıklığı bilinmemektedir.

Hormon replasman tedavisi ile ilişkilendirilen diğer yan etkiler:

  • Rahim içi kanseri (endometrial kanser) gibi, estrojenlere bağlı anormal tümör büyümesi
  • Hafıza ve zihinsel beceri kaybı
  • Göz kuruluğu
  • Lenste rahatsızlık

5. estraderm tts’nin saklanması

ESTRADERM TTS’yi çocukların göremeyece ği, eri şemeyece ği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

ESTRADERM TTS’yi, 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız ve direkt güneş ışığından uzak tutunuz.

ESTRADERM TTS’yi buzdolabında saklamayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra ESTRADERM TTS’yi kullanmayınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz ESTRADERM TTS’yi kullanmayınız.

Ruhsat sahibi: Novartis Ürünleri

34912, Kurtköy/İstanbul

Üretici:

Novartis Pharma AG Basel, İsviçre

Bu kullanma talimatı 11.08.2011 ta­rihinde onaylanmı ştır.

11 / 11