KISA ÜRÜN BİLGİSİ - DYNACIRC SRO 5 MG KAPSÜL
1. BE
DYNACIRC SRO 5 mg kapsül
2. KAL İTAT İF VE KANT İFAT İF B İLE ŞİM
Her bir kapsül, 5 mg isradipin içermektedir.
Yardımcı maddeler için 6.1’e bakınız.
3. FARMASÖT
Oral kullanım için modifiye salımlı (SRO) kapsül
Açık sarı renkte, sert jelatin kapsül.
4. kli̇ni̇k özelli̇kleri̇
4.1. terapötik endikasyonları
4.2. Pozoloji ve uygulama
DYNACIRC SRO kapsüller bütün olarak yutulmalıdır.
Böbrek/Karaci ğer yetmezli ği: Böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarda DYNACIRC SRO dozajının her hastada bireysel olarak belirlenmesi önerilir.
Böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarda, uygun başlangıç dozu günde 2.5 miligramdır.
Pediyatrik Popülasyon: Kalsiyum kanal blokerlerinin çocuklarda kullanıldığı, iyi düzenlenmiş klinik çalışmalar yapılmamıştır. Pediatrik popülasyonda sınırlı retrospektif verilerin mevcut olmasına rağmen DYNACIRC SRO’nun, bu hastalarda kullanılması önerilmez.
Geriyatrik Popülasyon: Yaşlı hastalarda DYNACIRC SRO dozajının her hastada bireysel olarak belirlenmesi önerilir.
Yaşlı hastalarda, uygun başlangıç dozu günde 2.5 miligramdır.
4.3 kontrendikasyonlar
İsradipine, dihidropiridin tipi diğer kalsiyum kanal blokerlerine veya DYNACIRC SRO’nun yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılık. (Bkz. Bölüm 6.1 Yardımcı maddeler) Dihidropiridin tipi diğer kalsiyum blokerleri gibi DYNACIRC SRO da, aşağıdaki durumların bulunduğu hastalarda kullanılmamalıdır:o Kardiyojenik şok
o Stabil olmayan angina
o Miyokard infarktüsü sırasında veya miyokard infarktüsünü izleyen ilk ay içerisinde
4.4. özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Yaşlılarda ve böbrek ya da karaciğer disfonksiyonu veya kronik kalp yetersizliği olanlarda DYNACIRC SRO dozajının her hastada bireysel olarak belirlenmesi önerilir.
Hasta sinüs sendromu olduğu doğrulanan veya bu sendromun varlığından güçlü bir şekilde şüphelenilen, kalp pili takılmamış hastalarda ihtiyatlı olmak gerekir. Sistolik kan basıncı düşük olan hastalarda da dikkatli davranılması önerilir.
Ciddi aort stenozu olan hastalara dihidropiridinler verilirken, son derecece ihtiyatlı olunması önerilir.
Genellikle önceden mevcut koroner arter hastalığı olan hastalarda olmak üzere angina pektoris görülebilir. Önceden mevcut angina pektorisi olan hastalarda, hızlı dozaj artışları nedeniyle ya da tedavinin başlangıcında angina ataklarının sıklığı, süresi ve şiddeti artabilir.
İlaca karşı aşırı duyarlılık gelişirse, DYNACIRC SRO tedavisi durdurulmalıdır.
Rifampisin veya enzim indüksiyona yol açan diğer ilaçların DYNACIRC SRO ile birlikte verilmemesi gerekir (bkz. Bölüm 4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).
Çocuklarda DYNACIRC SRO’nun etkililiği ve güvenliliği henüz kanıtlanmamıştır.
4.5. Di
Birlikte rifampisin verilmesi, isradipinin plazma konsantrasyonlarını büyük ölçüde azalttığından; rifampisin veya enzim indüksiyonuna neden olan diğer ilaçlar (örn. karbamazepin, fenobarbital gibi antikonvülsanlar), DYNACIRC SRO ile birlikte kullanılmamalıdır.
Bir vaka raporu ve fenitoinin kalsiyum kanal blokerleriyle birlikte kullanılmasına eşlik ettiği bilinen riskler göz önünde bulundurularak, fenitoinin DYNACIRC SRO ile birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Dihidropiridinlerin sitokrom P450 3A inhibitörleriyle birlikte kullanılması durumunda plazma düzeylerinin yükseldiği, ilacın aktivitesinin arttığı ve periferik ödem gibi advers olayların geliştiği bildirilmiştir. Bu gibi etkileşimlerin isradipinde de söz konusu olduğunu gösteren kanıtlar az sayıda mevcut olmasına rağmen DYNACIRC SRO’nun makrolid sınıfı antibiyotikler (örneğin eritromisin, klaritromisin, troleandomisin), HIV proteaz inhibitörleri (örneğin ritonavir, indinavir, nelfinavir) veya revers transkriptaz inhibitörleri (örneğin delavirdin) ve azol sınıfı antifungal ilaçlar (ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol) gibi güçlü CYP3A inhibitörleriyle kullanılması sırasında ihtiyatlı olmak gerekir.
Bütün antihipertansif ilaçlarda olduğu gibi birlikte oral baklofen kullanılması, kan basıncında beklenen azalmayı daha da artırabilir. Bu nedenle kan basıncının izlenmesi ve antihipertansif ilaç dozajının buna göre ayarlanması gerekli olabilir.
Birlikte simetidin verilmesi, isradipinin biyoyararlanımını %50 dolayında artırır (bkz. Bölüm 4.2. Pozoloji ve uygulama şekli).
Diklofenakla birlikte verilen isradipinin maksimal plazma konsantrasyonu, %20 kadar artar ama kararlı plazma düzeylerindeki maruz kalım değişmediğinden bu artışın, klinikte önem taşıması beklenmemektedir.
Birlikte digoksin, propranolol, varfarin, hidroklorotiyazid veya siklosporin verilmesi, isradipin farmakokinetiğinde değişikliğe neden olmaz.
İsradipin, özellikle CYP3A4 olmak üzere sitokrom P450 enzimleri üzerinde klinik önemi olan inhibitör bir etkiye sahip gözükmemektedir.
Digoksin, varfarin, hidroklorotiyazid, diklofenak, teofilin, triazolam veya siklosporin farmakokinetiğini etkilemeyen isradipin, propranolol biyoyararlanımını (EAA değerini) az miktarda (%27) artırmaktadır.
Eş zamanlı olarak greyfurt suyu alımı isradipinin biyoyararlanımını artırabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.
Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.
4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi: gebelik kategorisi c’dir.
DYNACIRC SRO’yu reçete eden sağlık profesyonelleri, çocuk sahibi olma potansiyeli olan kadınlara bu ilacın gebelik sırasındaki olası risklerini anlatmalıdırlar.
Gebeliğin son 3 aylık döneminde DYNACIRC SRO kullanan sınırlı sayıda (63) kadına ait veriler isradipinin, gebelik veya fetus ya da yenidoğan sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahip olmadığını göstermektedir. Bugüne kadar bu konuda herhangi başka bir epidemiyolojik veri mevcut değildir. Gebeliğin son 3 ayında oral DYNACIRC SRO kullanılmasına, fetus kalp atım sayısında ya da uteroplasental kan geçişinde herhangi bir değişiklik eşlik etmemiştir ve ilaç, zayıf bir tokolitik etkiye sahip gözükmektedir.
Ancak bu ilacın gebelik sırasında kullanılması için, anneye sağlayacağı faydanın, fetus üzerindeki potansiyel riski haklı çıkaracak derecede yeterli deneyim yoktur.
Laktasyon dönemi
İlacın, anne sütüyle beslenen bebeklerdeki ilaç emniyeti saptanmış değildir. Bu nedenle DYNACIRC SRO tedavisi altındaki kadınlar bebeklerini emzirmemelidir.
Üreme yetene ği / Fertilite
DYNACIRC SRO’nun üreme yeteneği /fertilite üzerindeki etkileri konusunda veri mevcut değildir.
4.7. Araç ve makina kullanımı üzerindeki etkiler
DYNACIRC SRO’nun araç ya da makina kullanma yeteneği üzerindeki etkilerine dair veri mevcut değildir. Diğer kalsiyum kanal blokerlerinde olduğu gibi, özellikle tedavi başlangıcında göz kararması görülebileceğinden hastalar, araç ya da makine kullanırken ihtiyatlı olmalıdır.
4.8.
Günde 5 mg’a varan dozlarda kullanılan DYNACIRC SRO kapsül tedavisine bir bütün olarak eşlik eden advers reaksiyon insidansının, plaseboya eşlik edenden, istatistik anlam taşıyacak şekilde farklı olmadığı bulunmuştur.
Klinik çalışmalarda gözlemlenen advers reaksiyonların çok büyük bölümü hafif, genellikle doza bağlı ve DYNACIRC SRO’nun damar genişletici özelliğiyle ilişkili olmuştur. Göz kararması, baş ağrısı, flushing, taşikardi, palpitasyon ve kardiyak kökeni olmayan lokalize periferik ödem (sıvı tutulmasına değil, lokal arter genişlemesine bağlı) şeklindeki bu advers reaksiyonlar, tedaviye devam edildiğinde ortadan kaybolma veya azalma eğilimi taşır. DYNACIRC SRO kapsül, tablet formülasyonuna kıyasla daha iyi tolere edilir ve göz kararmasına, baş ağrısına flushing ve periferik ödeme daha az neden olur.
Klinik çalışmalarda (isradipine, plaseboya kıyasla daha sık eşlik ettiği) gözlemlenen ve spontan raporlardan derlenen advers reaksiyonlar, sistem organ sınıfına göre, aşağıda gösterilmektedir.
Advers ilaç reaksiyonları aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir.
Çok yaygın (> 1/10); Yaygın (> 1/100, < 1/10); Yaygın olmayan (> 1/1000, < 1/100); Seyrek (> 1/10000, < 1/1000), Çok seyrek (< 1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerle tahmin edilemiyor).
Çok seyrek: Trombopeni, lökopeni, anemi.
Metabolizma ve beslenme bozuklukları
Çok seyrek: İştah kaybı ve anoreksi.
Psikiyatrik bozukluklar
Çok seyrek: Depresyon, anksiyete, sinirlilik.
Çok yaygın: Baş ağrısı
Yaygın: Baş dönmesi
Çok seyrek: Hipoestezi, parestezi, somnolans,.
Çok seyrek: Görmede rahatsızlık, bulanık görme.
Kardiyak bozukluklar
Yaygın: Taşikardi, palpitasyonlar.
Çok seyrek: Ventriküler aritmi, miyokard infarktüsü, kalp yetmezliği, angina
pektoris (bkz. Bölüm 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri), atrial fibrilasyon, bradikardi.
Çok yaygın: Yüzde ve boyunda ani kızarıklık, periferik ödem.
Yaygın olmayan: Hipotansiyon.
Solunum, gö ğüs bozuklukları ve mediastinal bozukluklar
Yaygın: Dispne.
Çok seyrek: Öksürük.
Yaygın: Karında rahatsızlık hissi.
Çok seyrek: Kusma, bulantı, gingival hiperplazi.
Hepato-bilier bozukluklar
Çok seyrek: Karaciğer fonksiyon testlerinde yükselme, sınırlı sayıda hepatit
vakaları.
Yaygın: Döküntü
Çok seyrek: Alerjik deri reaksiyonu, pruritus, terleme, anafilaktik reaksiyonlar ve
anjiyoödem, sınırlı sayıda fotosensitivite vakaları.
Kas-iskelet bozukluklar, ba ğ doku ve kemik bozuklukları
Çok seyrek: Artralji, sırt ağrısı, kas krampları, ekstremitelerde ağrı.
Yaygın: Poliüri.
Üreme sistemi ve meme bozuklukları
Çok seyrek: Erektil fonksiyon bozukluğu, sınırlı sayıda jinekomasti vakaları.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ili şkin bozukluklar
Yaygın: Yorgunluk, kırıklık.
Çok seyrek: Asteni.
Yaygın olmayan: Kilo artışı.
DYNACIRC SRO’nun onay sonrası kullanımı sırasında, sıklığı bilinmeyen aşağıdaki advers olaylar bildirilmiştir: inme, senkop, geçici iskemik atak, letarji, ağız kuruluğu, kabızlık, diyare, uykusuzluk, göğüs ağrısı.
4.9 Doz a
DYNACIRC SRO doz aşımı konusundaki deneyim sınırlıdır. Mevcut veriler doz aşımının, hem kalp-solunum fonksiyonunun hem de dolaşımdaki kan hacminin izlenmesiyle birlikte kardiyovasküler destek (örneğin intravenöz sıvı veya plazma hacim genişleticileri verilmesi) gerektiren, belirgin ve uzun süren hipotansiyona neden olabileceği izlenimini vermektedir. Vazokonstriktörler, herhangi bir kontrendikasyon bulunmadığı sürece faydalı olabilir. İntravenöz kalsiyum da denenebilir.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1. farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Vasküler etkisi baskın olan selektif kalsiyum kanal blokerleri, dihidrodipin türevleri
ATC Kodu: C08CA03
DYNACIRC SRO’nun aktif maddesi olan isradipin, voltaj-kontrollü kalsiyum kanalları (L-tipi veya “uzun etkili”) üzerinde selektif etkiye sahip, dihidropiridin türevi güçlü bir kalsiyum kanal blokeridir. Isradipin’in arterlerin düz kaslarındaki kalsiyum kanallarına affinitesi, miyokarddaki kalsiyum kanallarına affinitesinden daha fazla olduğundan, kalp fonksiyonunu olumsuz yönde etkilemeden, özellikle kalpteki, beyindeki ve iskelet kasında bulunanlar olmak üzere arteriyel damar yataklarının genişlemesini sağlar. Periferik vazodilatasyonun sonucunda arteriyel kan basıncı düşer.
Hayvanlarda ve insanlarda yapılan deneyler isradipinin sinoatrial düğüm otomatisitesi üzerindeki olumsuz etkisinin minimal düzeyde olduğunu, ancak A-V impuls iletimini veya miyokard kontraktilitesini azaltmadığını göstermektedir. İsradipine eşlik edebilen refleks taşikardi, bu nedenle orta şiddettedir ve P-Q aralığı, daha önce beta-bloker kullanılmış bile olsa uzamaz. Kan basıncını düşüren dozlardaki isradipinin ayrıca, hayvanlarda ve insanlarda orta şiddette, ancak anlamlı sodyum diürezine yol açtığı gösterilmiştir.
İsradipin tedavisi, ilk 3–6 ay boyunca, böbreğe giden plazma miktarını ve glomerül filtrasyon hızını hafifçe artırır, renal vasküler direnci hafifçe azaltır. Bu değişiklikler, süresi 1 yılı aşan tedavilerde ortadan kalkar ama böbrek fonksiyonu, tedavi edilmeyen hipertansiflerdekine kıyasla korunur. İsradipin tedavisi, devamlı natriüretik ve diüretik etki sağlar ve bunlar, ilacın antihipertansif etkisine katkıda bulunur. Kalsiyum kanal blokerlerinin, böbrek transplantasyonu sonrası siklosporin kullanan hastalarda böbreği koruduğu da gösterilmiştir. Afferent arteriollerde sağlanan dilatasyon burada, özellikle önemli bir role sahip gözükmektedir.
Hipertansif hastalarda sırtüstü yatarken, otururken ve ayakta dururken ölçülen kan basıncı; tek bir kapsülün alınmasını izleyen 2–3 saat içerisinde, dozla orantılı olarak düşer. Terapötik kullanım sırasında DYNACIRC SRO’nun etkisinin uzun süre devam etmesi, bir tek SRO kapsülün günde bir defa alınmasıyla, arteriyel kan basıncının 24 saat boyunca kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Bir haftalık tedaviden sonra kan basıncında anlamlı azalma kaydedilir ama bu bakımdan maksimal etki elde edilebilmesi için, 3–4 haftalık tedaviye ihtiyaç vardır. DYNACIRC SRO kapsülleriyle kalp atım sayısı değişiklikleri, genellikle gözlemlenmemiştir.
Hipertansiyonu veya stabil angina pektorisi olan hastalarda günde 20 ve 22.5 mg’a kadar yükselebilen dozlarda verilen DYNACIRC SRO, iyi tolere edilmiştir.
Tek oral DYNACIRC SRO dozları, astım hastalarının efora verdiği bronkospastik cevabı azaltmıştır.
Glikoz homeostazı üzerinde klinik önemi olan herhangi bir etkiye sahip bulunmaması nedeniyle isradipin, diyabetli hastalara verilebilir.
Süresi 2 yıla kadar uzayan çalışmalar sırasında DYNACIRC SRO’nun antihipertansif etkisinde azalma görülmemiştir.
5.2. farmakokinetik özellikleremilim:
Verilen dozun %90–95’inin gastrointestinal kanaldan emilmesini takiben geniş kapsamlı bir ilk-geçiş metabolizmasına uğradığından DYNACIRC SRO’nun biyoyararlanım oranı, %16–18 kadardır.
20 mg’a varan dozlardan sonra maksimal plazma konsantrasyonu ve EAA değeri, dozla lineer | ilişkiye sahiptir.
DYNACIRC SRO kapsülündeki isradipinin yaklaşık %50’si, 10 saat içerisinde emilir ve plazmadaki maksimal konsantrasyonlar, dozdan 5–7 saat sonra elde edilir. Maksimal plazma konsantrasyonu (Cmax), 5 mg’lık bir tek DYNACIRC SRO kapsülden sonra 1 nanogram/ml, kararlı plazma düzeylerine ulaşıldığında ise 1.8 nanogram/ml’dir.
SRO kapsülün yemeklerde alınması, plazma konsantrasyonlarını hafifçe artırır ve DYNACIRC SRO’nun biyoyararlanım oranını %20 kadar yükseltir.
Dağılım:
%95’i plazma proteinlerine bağlanan isradipinin sanal dağılım hacmi 283 litredir.
Biyotransformasyon:
İsradipin karaciğerde, dihidropiridin bölümünün de-esterifikasyonu ve aromatizasyonuyla geniş kapsamlı olarak biyotransformasyona uğrar. Asıl bileşiğin dozunun %95’i, 5 metabolite dönüşür. Bu metabolitlerin hiçbiri, isradipinin kardiyovasküler etkilerine in vitro katkıda bulunmaz. İdrarda, ölçülebilir düzeylerde değişmemiş isradipin bulunmaz.
Eliminasyon:
DYNACIRC SRO’nun total klerensi 43 L/saattir. Eliminasyonu iki fazda gerçekleşir ve terminal eliminasyon yarı-ömrü 8.4 saattir. Verilen dozun %60–65 kadarı idrarla, %25–30 kadarı dışkıyla vücuttan atılır.
Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:
DYNACIRC SRO’nun farmakokinetiği, plazma ilaç konsantrasyonunun uygulanan dozla orantılı olduğu 5–20 mg doz aralığında doğrusaldır.
Böbrek yetmezli ği: Mevcut veriler, isradipin farmakokinetiğiyle böbrek fonksiyonu arasında net bir ilişki bulunduğunu göstermemiştir; isradipin biyoyararlanımı, böbrek fonksiyon bozukluğunda artabilir veya azalabilir.
Karaci ğer yetmezli ği : Karaciğer fonksiyonu bozuk olanlardaki biyoyararlanım oranının artabildiği ve %27’lere kadar yükselebildiği bildirilmiştir.
Pediyatrik popülasyon : DYNACIRC SRO’nun çocuklardaki farmakokinetiği ile ilgili veri mevcut değildir.
Geriyatrik popülasyon : Yaşlı hastalarda biyoyararlanım oranının artabildiği ve %27’lere kadar yükselebildiği bildirilmiştir.
5.3. klinik öncesi güvenlilik verileri
Tek ve çoğul-doz toksisitesiyle genotoksik, klastojen ve karsinojen potansiyelin incelendiği geleneksel çalışmaların sonuçlarından elde edilen klinik-öncesi veriler, insanlarda özel bir tehlikenin söz konusu olmadığını göstermektedir. Embriyo üzerinde toksik etki ancak, anne için de toksik olan dozlarda görülmüştür. İsradipinin teratojen potansiyeli yoktur.
6. farmasöti̇k özelli̇kler
6.1. yardımcı maddelerin listesi
Kolloidal silika anhidr Magnezyum stearat Setil palmitat Mikrokristalin sellüloz MetilhidroksipropilselülozJelatin kapsül :
Demir oksit sarı Titanyumdioksit Jelatin6.2. geçimsizlikler
Bulunmamaktadır.
6.3. raf ömrü
Raf ömrü 36 aydır.
6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
6.5. Ambalajın niteli
PVC/PVDC blister ambalajda 30 kapsül
6.6. Be
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAH
Novartis Ürünleri
34912 Kurtköy – İstanbul
Tel no: 0216 482 47 77
Faks no:0216 482 42 06
8. ruhsat numarasi
183/26
9.
İlk ruhsat tarihi: 29.07.1997
Ruhsat yenileme tarihi: 12.04.2009