KISA ÜRÜN BİLGİSİ - DOXOMAX 200 MG EFERVESAN TABLET
1.beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi
DOXOMAX 200 mg efervesan tablet
2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m
Doksofılin 200,00 mg
Sodyum hidrojen karbonat 1220,00 mg
Yardımcı maddeler için bölüm 6.1’e bakınız.
3. farmasöti̇k form
Efervesan Tablet.
Beyaz, yuvarlak, düz yüzeyli efervesan tabletler.
4. kli̇ni̇k özelli̇kler
4.1. terapötik endikasyonlar
DOXOMAX bronşiyal astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (K.OAH) tedavisinde endikedir.
4.2. pozoloji ve uygulama şekliyetişkinlerde günde iki kere 400 mg doksofilin alınması önerilmektedir. hekim tarafından uygun görülmesi halinde günde üç kere alınabilir.
DOXOMAX bir bardak suda eritildikten sonra bekletilmeden içilmelidir.
Böbrek hastalığı olanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Doksofilin plazma konsantrasyonlarının izlenmesi önerilmektedir.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer hastalığı olanlarda yarı ömrü uzayabileceğinden DOXOMAX dozunun azaltılması gerekebilir.
Pediyatrik popülasyon:
6 yaşın üzerindeki çocuk hastalarda iki doza bölünmüş halde günde 12/mg/kg doksofilin alınması önerilmektedir. Gerekli görüldüğünde doz hekim tarafından 18/mg/kg/gün’e kadar arttırılabilir.
Geriyatrik popülasyon:
Eş zamanlı kardiyovasküler, karaciğer, böbrek ve mide hastalıkları olan çok yaşlı hastalarda doz (800 mg/gün), günde iki kere 200 mg’a azaltılabilir.
4.3 kontrendikasyonlar
DOXOMAX, aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:
– Doksofilin ya da ilacın içerdiği herhangi bir maddeye karşı bilinen duyarlılığı olanlarda
Akut miyokardiyal enfarktüs
– Hipotansiyon
– Emziren annelerde
4.4 Özel kullanım uyarılan ve önlemleri
Hipertansiyonu, kalp hastalığı, hipoksemisi, hipertiroidi, sağ ventrikül yetmezliği, konjestif kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, peptik ülser öyküsü olanlarda ve yaşlılarda dikkatle kullanılmalıdır.
Sıklıkla, konjestif kalp yetmezliği olan hastalarda ilacın kesilmesinden sonra plazmada ilaç önemli derecede daha uzun süre kalır.
Ksantin türevlerinin yarı ömrü, bilinen bir dizi değişkenden etkilenir. Karaciğer hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, KOAH'ı olan veya eş zamanlı enfeksiyon geçiren ve diğer belirli ilaçları alan (eritromisin, troleandomisin, linkomisin ve aynı gruptan diğer antibiyotikler. allopurinol, simetidin, propranolol ve grip aşısı) hastalarda yarı ömrü uzayabilir. Bu vakalarda DOXOMAX dozunun azaltılması gerekebilir.
Fenitoin, diğer antikonvülsanlar ve sigara kullanımı klerensini arttırıp yarı ömrünü kısaltabilir. Bu vakalarda DOXOMAX dozunun arttırılması gerekebilir.
Yukarıdaki durumlarda doksofilinin plazma konsantrasyonlarının izlenmesi önerilmektedir. Sodyum uyarısı
Bu tıbbi ürün her dozunda 14,52 mmol sodyum ihtiva eder. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
4.5 diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
DOXOMAX diğer ksantin türevleri ile birlikte kullanılmamalıdır. Efedrinle toksik sinerjizm belgelenmiştir. Diğer ksantinler gibi eritromisin, troleandomisin, linkomisin, klindamisin, allopurinol, simetidin, ranitidin, propranolol ve grip aşısı ile eş zamanlı tedavi ksantinlerin hepatik klerensini azaltarak kan seviyelerinde artışa yol açabilir. Eş zamanlı olarak St John’s Wort (hiperikum perforatum) bitkisel ürününün kullanımı teofilinin serum konsantrasyonlarını düşürebilir. Doksofilin ile eş zamanlı olarak beta bloker kullanımı doksofilinin ve beta blokerin etkisini azaltabilmektedir. Sigara kullanımı da doksofilinin klerensini arttırıp yarı ömrünü kısaltabilir. Doksofilin serum konsantrasyonları ve bildirilen toksik olaylar arasında bir ilişki olduğuna dair kanıt bulunmamaktadır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.
Pediyatrik popülasyon
Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.
4.6 gebelik ve laktasyongebelik kategorisi c’dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
DOXOMAX gerekli olmadıkça (bunun koşulları belirtilmelidir) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Hayvan üreme çalışmalarında gebe hayvanlara uygulanan doksofilinin fetüs üzerine zararlı etkisinin bulunmadığı ve üreme yeteneğini etkilemediği belirlenmiştir. Bununla birlikte insanlarda gebelik döneminde deneyimin kısıtlı olması nedeniyle ksantinler gebe kadınlara sadece açıkça gerekli ise verilmelidir.
Laktasyon dönemi
DOXOMAX emziren kadınlarda kontrendikedir.
Üreme yeteneği/Fertilite
Üreme yeteneği üzerine bilinen bir etkisi yoktur.
4.7 araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanımı üzerine etkisi bilinmemektedir.
4.8 i̇stenmeyen etkiler
Ksantin uygulamasıyla görülen istenmeyen etkiler sıklığa göre aşağıda sunulmuştur.
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100) seyrek (>1/10000 ila <1/1000), çok seyrek (<1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Bilinmiyor: Bulantı, kusma, epigastrik ağrı
Bilinmiyor: Sefalji (baş ağrısı), insomnia, irrilabilite
Kardiyovasküler bozukluklar:
Bilinmiyor: Taşikardi, ekstrasistol
Bilinmiyor: Takipne
Bilinmiyor: Hiperglisemi
Bilinmiyor: Albuminüri
4.9 doz aşımı ve tedavisi
Doksofilin ile majör aritmi bildirilmemiştir, fakat ksantin bileşikleriyle doz aşımında majör kalp ritmi bozuklukları görülme olasılığı göz ardı edilmemelidir.
Oral doz aşımı vuku bulması halinde hastalarda nöbetler görülebilir ve bunlar intoksikasyonun ilk belirtileri olabilir. Advers reaksiyonlar tedavinin kesilmesine neden olabilir. Ancak hekim tarafından uygun görülürse daha düşük dozda tekrar uygulanabilir.
Spesifik bir antidotu yoktur. Kardiyosirkülatör şok semptomlarının giderilmesine yönelik tedavi uygulanmalıdır.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1 farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Obstrüktif solunum yolu hastalıklarında kullanılan ilaçlar, ksantinler ATC Kodu: R03DA11
Doksofilin teofilinden yedinci pozisyonda bir dioksalan grubunun varlığıyla ayrılan yeni bir bronkodilatör ksantindir. Teofilin gibi doksofılinin de etki mekanizması fosfodiesteraz aktivitesinin inhibisyonuyla ilişkilidir. Bununla birlikte teofilinden farklı olarak, doksofılinin adenozin A| ve A2 reseptörlerine affınitesi azalmış, bu da ilacın daha iyi güvenlik profiline sahip olmasını sağlamıştır. Doksofılinin bronkodilatör etkileri hem bronşiyal astım hem de kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalarda gösterilmiştir. Diğer bronkodilatörlerin aksine, deneysel ve klinik araştırmalar doksofılinin direkt stimülatör etkileri olmadığını göstermiştir. Bu, bronkodilatörlerin aritmojenik etkilerinin solunum yolu hastalığı olan hastalardaki sağkalım üzerinde oluşturabilecekleri olumsuz etkiler bakımından önemli olabilir.
5.2 farmakokinetik özellikler
Emilim:
Oral uygulamadan 1 saat sonra maksimum plazma seviyelerine ulaşır. Mutlak biyoyararlanımı pH 7,4’te yaklaşık %62,6’dır.
Tekrarlı uygulama sonrasında doksofilin yaklaşık dört gün içerisinde kararlı duruma ulaşır.
Dağılım ve proteinlere bağlanma:
Beş sağlıklı gönüllüye intravenöz yoldan 100 mg doksofılin verildiğinde ilaç dağılımının iki kompartmanh modele uyduğu görülmüştür. Dağılım fazı süresince plazma eğrisi altında kalan alan (EAA) total EAA’nın sadece ufak bir kısmını oluşturmuş, plazma klerensi biraz artmış ve 444 ml/dk ila 806 mg/dk arasında değişmiştir. Görünen dağılım hacmi yaklaşık 1 1/kg olarak bulunmuştur.
Plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık %48'dir.
Bivotransformasvon:
Doksofılin neredeyse tamamen karaciğerde metabolize olur (total ilaç klerensinin %90’ı). Hidroksietilteofılin doksofilinin dolaşımda saptanabilen tek metabolitidir.
Eliminasyon:
Doksofilinin yarılanma ömrü 6 saatten uzundur, bu da günde üç kere dozlamanın etkin plazma konsantrasyonlarının sürekliliğini sağlamasına izin vermektedir.
Uzun süreli tedavi sırasında eliminasyon yarı ömrü 8–10 saattir, bu da dozun günde iki kere uygulanmasına olanak sağlar.
İ.V. uygulanmasından sonra ortalama yarı ömrü yaklaşık 65 dakikadır (40–96 dakika).
Oral yoldan verilen dozun %4’ünden azı değişmemiş halde idrarla atılır.
Doğrusalhk/doğrusal olmayan durum :
Veri mevcut değildir.
Yas :
Doksofilinin serum konsantrasyonları ile vücut ağırlığı, kreatinin klerensi ve yaş arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Böbrek yetmezliği :
Doksofilinin serum konsantrasyonları ile vücut ağırlığı, kreatinin klerensi ve yaş arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Karaciğer yetmezliği :
Karaciğer hastalığı olanlarda doksofillin yarı ömrünün uzayabileceği bildirilmiştir.
5.3 klinik öncesi güvenlilik verileri
Doksofılin serum konsantrasyonu ve toksik olgular arasında ilişki olduğuna dair kanıt bildirilmemiştir.
Farelerde, aminofilin (6–24 mg/kg, ip) ile lokomotor aktivitede doza bağlı artışlar gözlenirken, doksofilinin (6–24 mg/kg, ip) davranışlara etkisi olmamıştır. Anestezi yapılan kobaylarda aminofilin ile karşılaştırıldığında, 10 ve 30 mg/ml olmak üzere sürekli doksofılin intravenöz infüzyonu (0,5 ml/dk) ile daha az toksik etki gözlenmiştir.
Hayvanlarda yürütülen üreme çalışmalarında gebe hayvanlara doksofılin uygulanmasının fetüse zarar vermediği veya üreme yeteneğini etkilemediği görülmüştür.
Teofılinin aksine doksofılin in vitro veya in vivo olarak gastrik asit sekresyonunu etkilememektedir. Doksofilinin yan etkilerinin daha az olmasından dolayı obstrüktif akciğer hastalığının tedavisinde güvenilir olduğu bildirilmiştir.
6. farmasöti̇k özelli̇kler
6.1 yardımcı maddelerin listesi
PEG 6000
PVPK 30
Sukraloz (E 955) ı/'
Sitrik asit anhidrus
Sodyum hidrojen karbonat /
Böğürtlen aroması
Kayısı aroması
6.2 geçimsizlikler
Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.
6.3 raf ömrü
24 ay
6.4 saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C’nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru yerde saklayınız.
6.5 ambalajın niteliği ve içeriği
20 efervesan tablet, strip ambalaj ve karton kutuda kullanma talimatı ile beraber ambalajlanır.
6.6 beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikler”ine uygun olarak imha edilmelidir.
7. ruhsat sahi̇bi̇
Celtis İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü
Teknoloji Geliştirme Bölgesi Dİ Blok Kat:3
Esenler/İSTANBUL
Telefon: 0 850 201 23 23
Faks: 0 212 482 24 78
e-mail:
8. ruhsat numarasi(lari)
241/76
9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇/ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇
İlk ruhsat tarihi: 19.04.2012
Ruhsat yenileme tarihi: