KISA ÜRÜN BİLGİSİ - DELIX DUO 2.5MG/2.5MG FILM KAPLI TABLET
1. BESERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI »
DELİX DUO 2.5 mg/2.5 mg film kaplı tablet
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLESİM
9
Her film kaplı tablette:
Yardımcı maddeler:
Sodyum alüminyum silikat…47mg
Yardımcı maddeler için 6.1’e bakınız.
3. farmasöti̇k form
Film kaplı tablet
Kayısı renkli, yuvarlak (yaklaşık 9 mm çapında) , bikonveks, bir yüzünde H/OD, diğer yüzünde 2.5 baskısı bulunan film kaplı tablet
4. kli̇ni̇k özelli̇kler
4.1 terapötik endikasyonlar
Esansiyel hipertansiyon tedavisi; Felodipin ya da ramipril monoterapisi ile kan basıncı yeterli düzeyde düşürülemeyen hastalarda endikedir.
4.2 pozoloji ve uygulama şekliönerilen günlük doz günde bir tablettir. doz gerektiğinde artırılabilir. kullanılabilecek en yüksek doz günde bir defa alınan iki tablettir.
Herbir etkin madde için dozun titre edilmesi önerilmektedir. Ancak klinik olarak uygun olduğunda, hastaların monoterapiden doğrudan sabit doz kombinasyon tedavisine geçirilmesi düşünülebilir. 9
DELİX DUO oral kullanım içindir. Tabletlerin aç iken veya fazla yağ ya da karbonhidrat içermeyen hafif yemeklerden sonra, yeterli miktarda su ile bütün olarak alınması önerilmektedir. Tabletler bölünmemeli, ezilmemeli ve çiğnenmemelidir.
ADE inhibitörleri ile tedaviye başlandığında özellikle ilk haftalarda hastaların böbrek fonksiyonları izlenmelidir. Aktif renin-anjiyotensin sistemine sahip hastalarda dikkatli olunmalıdır. Hafif ve orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi 20–60 ml/dak) ve diüretik tedavisi gören hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Bu hastalarda tedavi süresince böbrek fonksiyonları yakından izlenmelidir. DELİX DUO ciddi derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi 20 ml/dakika’nın altında olan) kullanılmamalıdır.
ADE inhibitörleri nadiren kolestatik sarılık ile başlayan ve fiılminant karaciğer nekrozu ve bazen ölüme neden olan bir sendromla iliskilendirilmistir. Bu sendromun mekanizması anlaşılamamıştır. ADE inhibitörleri alan ve sarılığın geliştiği veya karaciğer enzimlerinde belirgin artışın olduğu hastalarda, ADE inhibitörlerinin kullanımına son verilmeli ve hastalara uygun tedavi belirlenmelidir.
Hafif ve orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda temel karaciğer fonksiyon testleri yapılmalı ve tedavi süresince tedaviye cevap ve metabolik etkiler izlenmelidir. DELİX DUO film kaplı tablet ciddi derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.
Yeterli veri bulunmadığından DELİX DUO’nun çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.
Bu yaş grubunda doz ayarlaması gerekmemektedir. Yetişkinlere verilen dozlar uygulanabilir.
4.3 kontrendikasyonlar
DELİX DUO;
Felodipine (veya diğer dihidropiridinlere), ramiprile, diğer anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörlerine veya tablet bileşimindeki herhangi bir maddeye karşı duyarlı olduğu bilinen hastalarda, Anjiyoödem hikayesi bulunan hastalarda, Hemodinamik olarak stabil olmayan durumlarda, örn: kardiyovasküler şok, tedavi edilmeyen kalp yetmezliği, akut miyokard infarktüsü, stabil olmayan anjina pektoris, felç AV Blok II veya III hastalarında, Ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalarda, Ciddi böbrek yetmezliğinde (kreatin klerensi <20 ml/dak) ve diyaliz hastalarında, Gebelikte, Emzirme döneminde kontrendikedir4.4 özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Anjiyoödem
ADE inhibitörleri ile tedavi sırasında hastalarda anjiyoödem gelişimi, tedavinin hemen sonlandınlmasım gerektirir. Anjiyoödem dil, glotis veya larinkste (gırtlak) oluşabilir ve böyle bir durumda, acil önlemlerin alınması gerekir.
ADE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda, yüz, ekstremiteler, dudak, dil, glotis veya larinkste anjiyoödem bildirilmiştir. Bu tip durumlarda hastalara verilen tedavi, EKG ve kan basıncının kontrolü ile birlikte subkutan yoldan hemen uygulanan adrenalin 1:1000 çözeltisi (0.3–0.5 mİ) veya 1 mg/ml adrenalinin (seyreltme talimatlarına bakınız) yavaş intravenöz uygulanımını içermelidir ancak tedavi bununla sınırlı değildir. Hasta derhal hastaneye kaldırılmalı ve en az 12–24 saat süreyle izlenmelidir. Hastalar semptomlar tamamen kayboluncaya kadar taburcu edilmemelidirler.
ADE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda, intestinal anjiyoödem bildirilmiştir. Bu hastalarda (mide bulantısı veya kusmanın eşlik ettiği veya etmediği) karın ağrısı rapor edilmiştir, ancak bu hastaların bazılarında yüz anjiyoödemi hikayesi bulunmamaktadır ve Cl-esteraz düzeyleri normaldir. Anjiyoödem, aralarında CT-tarama veya ultrasonun da bulunduğu prosedürler veya cerrahi işlemlerde teşhis edilmekte ve bu semptomlar ADE inhibitörlerinin sonlandırılması ile düzelmektedir. İntestinal anjiyoödem, karın ağrısı bildirilen ADE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda diferansiyal diagnoza ilave edilmelidir.
Siyah ırktan olmayan hastalar ile karşılaştırıldığında, ADE inhibitörleri ile tedavi edilen siyah hastalarda anjiyoödem olasılığının daha yüksek olduğu bildirilmiştir.
Böbrek fonksiyonları
ADE inhibitörleri ile tedaviye başlandığında özellikle ilk haftalarda, hastaların böbrek fonksiyonları izlenmelidir. Aktif renin-anjiyotensin sistemine sahip hastalarda, dikkatli olunmalıdır.
Hafif ve orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatin klerensi 20–60 ml/dak) ve diüretik tedavisi gören hastalarda, dikkatli kullanılmalıdır. Bu hastalarda tedavi süresince böbrek fonksiyonları yakından izlenmelidir.
Hiperkalemi
Ramipril dahil ADE inhibitörleri ile tedavi edilen bazı hastalarda serum potasyum düzeylerinde artış bildirilmiştir. Hiperkalemi geliştirme riski bulunan hastalar arasında, böbrek yetmezliği, diabetes mellitus hastalığı olanlar veya birlikte potasyum tutucu diüretikler veya potasyum destekleyicileri veya potasyum içeren tuz bileşenleri kullananlar veya serum potasyum düzeyindeki artış ile ilintili diğer ilaçlan (örn: heparin) alan hastalar yer ahr. Yukarıda bahsi geçen ilaçlann birlikte kullanımı gerekmekteyse, serum potasyum düzeyinin düzenli olarak izlenmesi önerilmektedir.
Proteinüri
Özellikle böbrek fonksiyon yetmezliği olan veya yüksek dozlarda ADE inhibitörleri kullanan hastalarda görülür.
Renovasküler hipertansiyon / renal arter stenozu
Renovasküler hipertansiyonlu hastalar ve var olan bilateral renal arter stenozu veya soliter böbrek arter stenozu ADE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda ciddi hipotansiyon ve böbrek yetmezliğinde artma riski bildirilmiştir. Böbrek fonksiyonlarında kayıp, tek taraflı böbrek arter stenozlu hastalarda bile, serum kreatininde hafif değişikliklerle başlayabilir.
Yakın zamanda böbrek nakli yaptıran hastalarda DELİX DUO uygulamasına ilişkin deneyim bulunmamaktadır.
Karaciğer yetmezliği
Nadiren, ADE inhibitörleri kolestatik sarılıkla başlayan ve ftılminan karaciğer nekrozu ve (bazen) ölüm ile seyreden sendrom ile ilişkilendirilmiştir. Bu sendromun mekanizması anlaşılamamıştır. Sarılık görülen veya karaciğer enzimleri belirgin oranda artan ADE inhibitörleri alan hastalarda, ADE inhibitörü kullanımı bırakılmalı ve hastalar uygun olarak takip edilmelidir.
Cerrahi işlem/Anestezi
Cerrahi işlem ya da kan basıncını azaltan anestetik ilaçların uygulandığı hastalarda hipotansiyon gelişebilir. Hipotansiyon oluşursa hacim genişleticilerle düzeltilebilir.
Aortik Stenoz / Hipertrofık kardiyomiyopati
ADE inhibitörleri, sol ventriküler giriş ve çıkışın engellendiği hemodinamik hastalarda (örneğin ; mitral ve aort kapağı stenozu, obstrüktif kardiyomiyopati) dikkatle uygulanmalıdır. Tedavinin başında özel medikal gözetim gerekmektedir.
Semptomatik Hipotansiyon
Yüksek dozlarda loop diüretikleri ile tedavi edilen hastalarda ya da hiponatremili veya azalan böbrek fonksiyonu olanlarda, başlangıç dozunun uygulanmasından sonra, özellikle kalp yetmezliği olan hastalarda (böbrek yetmezliği olan veya olmayan) semptomatik hipotansiyon gözlenebilir. Bu nedenle DELİX DUO bu tip hastalara dikkatle değerlendirildikten ve herbir etkin madde dozu ayarlandıktan sonra verilmelidir. DELİX DUO stabil dolaşıma sahip hastalarda uygulanmalıdır (Bkz. 4.3. Kontrendikasyonlar). Kalp ve böbrek yetmezliği olan hipertansif hastalarda, özellikle diüretik tedaviye, tuz kısıtlamasına, diyare veya kusmaya bağlı olarak kan basıncının azaldığı hastalarda hipotansiyon oluşabilir.
Kan basıncında istenmeyen miktarda azalma riskine sahip hastalar (örn: koroner veya serebrovasküler yetmezliği olanlar) tek başına ramipril ve felodipin ile tedavi edilmelidirler. Eğer DELIX DUO içeriğindeki dozlarla yeterli ve stabil kan basıncı elde edilirse, hastalar bu kombinasyon tedavisine geçirilebilir. Bazı durumlarda felodipin taşikardi ile birlikte hipotansiyona neden olabilir ve bu durumda anjina pektoris oluşumuna neden olabilir.
Nötropeni/ Agranülositoz
DELİX DUO, agranülositoz ve nötropeniye neden olabilir. Bu istenmeyen etkiler diğer ADE inhibitörleri kullanan hastalarda da belirlenmiştir. Bu etkiler nadir olarak komplike olmayan hastalarda fakat özellikle kolaj en vasküler hastalık (örneğin sistemik lupus eritematoz, skleroderma) ve immunosupresif ajanlar ile ilişkili olduğunda, daha sık olarak belli derecede renal yetmezliğe sahip hastalarda belirlenmiştir. Kolaj en vasküler hastalığı olan ve özellikle bu hastalığı bozulan böbrek fonksiyonları ile ilişkilendirilen hastalarda, akyuvarların izlenmesi düşünülmelidir. ADE inhibitörlerinin kullanımının sonlandırılması ile nötropeni ve agranülositoz düzelmektedir. DELIX DUO ile tedavi sırasında ateş, lenf nodüllerinde şişme ve/veya boğazda inflamasyon olması durumunda tedavi eden doktora bilgi verilmeli ve hemen beyaz kan hücreleri sayımı değerlendirilmelidir.
Öksürük
ADE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda, tedavinin sonlandırılması ile yokolan kuru öksürük olusabilmektedir.
ADE inhibitörleri ve antidiyabetiklerle birlikte kullanımı
ADE inhibitörlerinin antidiyabetiklerle (insülin ve oral antidiyabetikler) birlikte kullanımı hipoglisemi riski ile birlikte artan hipoglisemik etkiye neden olmaktadır. Bu etki tedavinin başında ve böbrek fonksiyonları bozulmuş hastalarda daha belirgindir.
Felodipin CYP3A4 ile metabolize olur. Bu nedenle DELİX DUO’nun CYP3A4 inhibitörü ve indükleyicisi olan diğer tıbbi ürünlerle kullanımından kaçınılmalıdır. Aynı sebepten ötürü, greyfurt suyu ile birlikte ahmından da kaçınılmalıdır (Bkz. 4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).
Lityum
Lityum ve ADE inhibitörlerinin birlikte kullanımı önerilmemektedir (Bkz. 4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).
LDL- aferez
ADE inhibitörlerinin ekstrakorporeal tedavilerle birlikte kullanımından, bu tip uygulamalar kanın negatif yüklü yüzeylerle etkileşmesine ve bu da ciddi anafılaktif reaksiyonlara neden olabileceğinden, kaçınılmalıdır. Bu tip ekstrakoroperal tedaviler diyaliz veya belli yüksek akışlı (örn: poliakrilonitril) membranlar ve dekstran sülfatla düşük yoğunluklu lipoprotein aferezi ile birlikte hemofıltrasyonu içermektedir.
Desensitizasyon tedavisi
Diğer ADE inhibitörleri ile olduğu gibi ; zehirli etki oluşturan ısırmalar (örn: arı veya eşek arısı) sonucu anafılaktik ve anafılaktoid reaksiyonların şiddeti artabilmektedir.
Etnik farklılıklar
Diğer ADE inhibitörleri ile olduğu gibi; ramiprilin siyah insanlardaki kan basıncı düşürücü etkisi, siyah olmayan insanlara göre daha azdır. Bu durum büyük bir olasılıkla siyah hipertansif popülasyonda oldukça sık gözlenen düşük renin fazı ile ilişkilidir.
Çocuklar, kreatinin klerensi 20 ml/dakikanın altında olan hastalar ve diyaliz hastaları Herhangi bir deneyim bulunmadığından, DELİX DUO bu hasta gruplarında kullanılmamalıdır.
Laktoz
Bu tıbbi ürün laktoz içerir. Galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetersizliği veya glukoz galaktoz malabsorbsiyonu gibi nadir kalıtsal problemleri olan hastalar bu ilacı kullanmamalıdır.
Sodyum
Bu ürün 47mg sodyum alüminyum silikat 4.1mg sodyum stearil fumarat içermektedir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Birlikte kullanımı önerilmeyen ilaçlar
Potasyum tuzlan, potasyum tutucu diüretikler: Serum potasyum konsantrasyonlarında artış beklenmelidir. Potasyum tutucu diüretiklerle (örn: spironolakton, triamteren veya amilorid) veya potasyum tuzları ile birlikte kullanımı, serum potasyum düzeylerinin yakından izlenmesini gerektirir.
Felodipin CYP3A4 substratıdır. CYP3A4’ü indükleyen veya inhibe eden ilaçlar felodipin plazma konsantrasyonu üzerinde etkilidir.
Sitokrom P450 3A4’ü indükleyerek felodipinin metabolizmasını artıran ilaçlar arasında karbamazepin, fenitoin, fenobarbital ve rifampinin yanı sıra St. Johns Wort (Hypericum perforatum) yer ahr. Felodipinin karbamazepin, fenitoin, fenobarbital ile birlikte uygulanmasında eğri altındaki alan (EAA) % 93 ve Cmaks % 82 artar. St. Johns Wort ile birlikte kullanımında benzer bir etki beklenir. CYP3 A4 indükleyicileri ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.
Sitokrom P450 3A4 potent inhibitörleri ; azol antifungalleri, makrolid antibiyotikleri, telitomisin ve HIV proteaz inhibitörlerini içermektedir. Felodipin ve itrakonazolün birlikte kullanımı süresince, Cmak 8 kat ve EAA 6 kat artmıştır. Felodipinin eritromisin ile birlikte kullanımında Cmak ve EAA yaklaşık 2.5 kat artmaktadır. Potent CYP3A4 ile kombinasyondan kaçınılmalıdır.
Greyfurt suyu sitokrom P450 3A4’ü inhibe eder. Felodipinin greyfurt suyu ile birlikte uygulanması felodipinin Cmaks ve EAA’yı 2 kat artırmaktadır. Bu nedenle birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.
Birlikte kullanımında dikkat gerektirenler
Lityum:
Lityum atılımı ADE inhibitörleri ile azalabilir. Bu durum lityum toksisitesine neden olabilir. Bu nedenle lityum seviyeleri izlenmelidir.
Antihipertansif ajanlar ve kan basıncını düşüren diğer bileşenler (örn: nitratlar, antipsikotikler, narkotikler, anestetikler):
DELIX DUO’nun antihipertansif etkiyi artırma etkisi dikkate alınmalıdır.
Kan basıncını değiştiren, allopurinol, immünosupresanlar, kortikosterodler, prokainamid, sitostatikler ve diğer bileşenler:
Hematolojik reaksiyonların olasılığında artış.
Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAII):
Ramiprilin etkisinde azalma beklenmelidir. Ayrıca, ADE inhibitörleri ve benzeri ilaçlar ile birlikte uygulandığında, böbrek fonksiyonları daha da bozulabilir ve serum potasyum düzeyleri artar.
Vazopresör sempatomimetikler:
Vazopresör sempatomimetikler DELİX DUO’nun antihipertansif etkilerini artırabilir. Kan basıncının izlenmesi önerilmektedir.
İnsülin, metformin, sülfonilüreler:
ADE inhibitörleri ve antidiyabetik ajanlarla birlikte kullanımı, hipoglisemi riski ile birlikte artan hipoglisemik etkiye neden olmaktadır. Bu etki daha çok tedavinin başında görülür.
Teofılinler:
Felodipin ve oral teofilinlerin birlikte uygulanması teofilin absorbsiyonunu yaklaşık % 20 artırmaktadır. Bu klinik olarak çok önemli değildir.
Takrolimus:
Felodipin takrolimus konsantrasyonunu artırabilir. Birlikte kullanıldığında takrolimus serum konsantrasyonu takip edilmeli ve takrolimus dozu ayarlanmalıdır.
Heparin:
Serum potasyum konsantrasyonunda artış görülebilir
Tuz:
Artan diyet tuzu alımı DELİX DUO’nun antihipertansif etkisini artırabilir.
Alkol:
Artan vazodilatasyon. DELİX DUO’nun antihipertansif etkisi artabilir.
4.6. gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi
Gebelik kategorisi: D.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve-veya embriyonel/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir, insanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
DELİX DUO gebelik veya gebe kalmayı planlayan kadınlarda kullanılmamalıdır Gebe kalma potansiyeli olan kadınlara DELİX DUO dahil, bu gruptaki ilaçların gebelik süresince ortaya çıkabilecek potansiyel riskleri konusunda bilgi verilmelidir. Tedavi sırasında gebelik fark edilecek olursa, DELİX DUO kullanımı mümkün olan en kısa zamanda durdurulmalıdır.
DELİX DUO’nun gebelikte kullanımı kontrendikedir. Kalsiyum antagonistleri doğum sırasında uterusun kasılmalarını inhibe edebilir. Doğumun uzun dönem gebelikte geciktiğini gösterir veri bulunmamaktadır. Anne hipotansif ise ve periferal vazodilatasyon yoluyla kan akımının dağılımı nedeniyle uterus perfüzyonunun azalması mevcut ise fötal hipoksi riski bulunabilir.
Ramiprilin insanlarda gebelikte kullanımına ilişkin kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır. ADE inhibitörleri, gebe kadınlara uygulandığında, plasentayı geçer ve fötal ve doğum sonrası morbidite ve mortaliteyi artırabilir.
ADE inhibitörlerinin ikinci ve üçüncü trimesterlerde gebe kadınlara uygulanması, yeni doğanda hipotansiyon, böbrek yetmezliği, yüz veya kemik anormallikleri ve/veya ölüme neden olabilmektedir. Fetusün renal fonksiyonunda azalmayı yansıtan matemal oligohidramniyoz da bildirilmiştir. Hamileliğin ilk dönemiyle sınırlı olarak DELİX DUO kullanımının fetus üzerinde istenmeyen etkilerinin olup olmadığı bilinmemektedir.
Ramiprilin insanlarda anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir, ancak felodipin insan sütüne geçmektedir.
Bu nedenle DELİX DUO emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Hayvan çalışmalarında kalsiyum antagonistleri embriyotoksik ve/veya teratojenik etkiler göstermektedir. Özellikle bazı türlerde distal iskelet bozuklukları oluşumu rapor edilmiştir.
4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Diğer antihipertansif ilaçlarla olduğu gibi, araç veya makine kullanırken dikkatli olunması önerilir. Kan basıncının düşmesi hastanın konsantrasyonunu, hareketini ve dolayısıyla şehir trafiğine etkin olarak katılmasını veya makinaların kullanımını güçleştirebilir. Hastalar bu durumlarda, araç ve makine kullanmamaları yönünde uyarılmalıdırlar.
4.8. i̇stenmeyen etkiler
DELİX DUO kullanımına bağlı olarak bildirilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık sıralamasına göre listelenmiştir:
Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000)
Felodipin kullanımına bağlı istenmeyen etkiler:
Çok seyrek: Hipersensitivite reaksiyonları
Çok seyrek: Hiperglisemi
Seyrek: Empotans / Cinsel işlev bozukluğu
Yaygın: Başağrısı
Yaygın olmayan: Başdönmesi, parestezi
Seyrek: Senkop
Yaygın olmayan: Taşikardi, palpitasyon
Yaygın: Kızarıklık, periferik ödem
Çok seyrek: Lökositoklastik vaskülit
Yaygın olmayan: Bulantı, karın ağrısı
Seyrek: Kusma
Çok seyrek: Gingival hiperplazi, gingivit
Çok seyrek: Artan karaciğer enzimleri
Yaygın olmayan: Döküntü, kaşıntı
Seyrek: Ürtiker
Çok seyrek: Fotoduyarhlık reaksiyonları, anjiyoödem
Seyrek: Artralji, miyalji
Çok seyrek: Polaküri
Yaygın olmayan: Yorgunluk
Çok seyrek: Ateş
Ramipril kullanımına bağlı istenmeyen etkiler:
Yaygın olmayan: Serum üre ve serum kreatininde artış
Seyrek: Serum potasyumda artış, pankreatik enzim düzeylerinde artış
Çok seyrek: Serum sodyumda azalma, antinükleer antikorlarda artan titre
Seyrek: Alyuvar sayısında ve hemoglobin içeriğinde azalma, akyuvar ve kan trombosit sayımında azalma
Çok seyrek: Agranülositoz, pansitopeni, kemik iliği depresyonu, hemolitik anemi, eozinofıli, SR artışı, lökositoz
Çok seyrek: Jinekomasti
Seyrek: Anafilaktik veya anafılaktoid reaksiyonlar
Seyrek: İştah kaybı
Seyrek: Sinirlilik, depresyon hali, huzursuzluk, konfüzyon, uyku bozuklukları, endişe hissi, somnolans, azalan libido
Yaygın olmayan: Başağrısı, denge bozukluğu, tepki bozuklukları
Seyrek: Başdönmesi, senkop, tremor, tat ve koku almada bozukluk, tat kaybı
Çok seyrek: Parestezi
Yaygın olmayan: Konjunktivit
Seyrek: Görüş bozuklukları
Seyrek: Tinitus, işitme bozukluğu
Seyrek: Ciddi hipotansiyon, palpitasyon, bozulmuş ortostatik düzen, anjina pektoris, kardiyak aritmiler
Çok seyrek: Miyokard iskemisi, miyokard infarktüsü, kardiyovasküler şok, koroner yetmezlik
Yaygın: Kuru öksürük
Seyrek: Sinüzit, bronşit, bronkospazm, dispne, astımın şiddetlenmesi, rinit
Yaygın olmayan: Taşikardi
Seyrek: Periferal ödem, kızarıklık
Çok seyrek: Vasküler stenozise bağlı perfüzyon bozukluklarında artış, Raynaud fenomeninde artış ya da presipitasyon, vaskülit, geçici iskemik atak, iskemik felç, serebral iskemi
Yaygın olmayan: Bulantı
Seyrek: Ağızda kuruluk, glosit, oral kavite ve gastrointestinal kanalda inflamatuvar reaksiyonlar, karında rahatsızlık, gastrik ağrı, sindirim rahatsızlıkları, konstipasyon, diyare, kusma
Çok seyrek: Ileus, intestinal anjiyoödem
Yaygın olmayan: Karaciğer enzimlerinde ve/veya billirubin serum düzeylerinde artış, kolestatik sarılık
Çok seyrek: Pankreatit, karaciğer yetmezliği, hepatoselüler veya kolestatik hepatit
Yaygın olmayan: Anjiyoödem, döküntü, kaşıntı, ürtiker
Çok seyrek: Makülopapuler döküntü, pemfıgus, psoriazisin artışı, psoriaziform, pemfigoid veya likenoid egzantema, enantema, eritem multiform, Steven-Johnson Sendromu, toksik epidermal nekroliz, alopesi, onikoliz, foto hassasiyet reaksiyonları
Seyrek: Kas krampları
Çok seyrek: Miyalji, artralji, miyozit
Seyrek: Gecici empotans
Yaygın olmayan: Güçsüzlük, sersemleme, başdönmesi
Seyrek: Yorgunluk, terleme
Çok seyrek: Ateş
4.9 Doz asımı ve tedavisi s
Doz aşımı, aşırı periferik vazodilatasyonla birlikte belirgin hipotansiyon, bradikardi, şok, elektrolit bozuklukları ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Doz aşımı durumunda, gastrik lavaj, adsorban ve/veya sodyum sülfat uygulanımı (mümkünse ilk 30 dakikada) gibi primer detoksifîkasyon düşünülmelidir. Hipotansiyon durumunda, sıvı ve tuz verilmesinin yanı sıra aı-adreneıjik sempatomimetikler ve anjiyotensin II uygulanması düşünülmelidir. Bradikardi ve aşırı vagal reaksiyonlar atropin uygulaması ile tedavi edilebilir.
Diüreze zorlamanın, üre pH’m değiştirmenin, hemofiltrasyonun veya ramipril veya ramiprilatın eliminasyonunu hızlandırmak için diyalizin etkileri üzerine veri bulunmamaktadır. Diyaliz ya da hemofıltrasyon düşünülmekteyse, yüksek akıntılı membrandan anafılaktik reaksiyon riski düşünülmelidir (Bkz. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri).
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1 far m ako dinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antihipertansif İlaçlar
ATC kodu: C09B B05
Etki Mekanizması
DELİX DUO bileşiminde yer alan kalsiyum antagonisti felodipin ve ADE inhibitörü ramipril, periferik kan damarlarını genişleterek, kan basıncını düşürür. Kalsiyum antagonistleri arteriyal kanalları genişletirken ADE inhibitörleri hem arteriyal hem de venöz kanallan genişletir. Vazodilatasyon ve buna bağh olarak kan basıncındaki azalma, sempatik sinir sisteminin ve renin anjiyotensin sisteminin aktivasyonuna neden olabilir. ADE’nin inhibisyonu plazma anjiyotensin Il’de düşüş ile sonuçlanır.
Tek doz DELİX DUO’nun antihipertansif etkisi, uygulamadan 1 – 2 saat sonra başlar. En yüksek antihipertansif etkiye 2–4 hafta içinde ulaşılır ve uzun süreli tedavilerde bu etki devam eder. Kan basıncındaki azalma, 24 saat süresince sağlanır. Morbidite ve mortalite verileri bulunmamaktadır.
Felodipin, vasküler düz kaslar üzerindeki direkt gevşetici etkisiyle periferik vasküler direnci azaltarak, arteriyal kan basıncını düşüren, seçici bir vasküler kalsiyum antagonistidir. Arteriyollerdeki düz kaslara yönelik seçiciliği nedeniyle, terapötik dozlardaki felodipinin, kalp kasılmasına veya iletime direkt etkisi bulunmamaktadır. Renal vasküler direnç, felodipin kullanımı ile azalır. Normal glomerüler fıltrasyon hızı felodipin kullanımından etkilenmez, ancak böbrek yetmezliği olan hastalarda, glomerüler fıltrasyon hızı artabilir. Felodipin hafif natriüretik/diüretik etki gösterir ve sıvı birikimi oluşmaz.
Ramipril, aktif metaboliti güçlü ve uzun etkili ADE inhibitörü ramiprilata hidrolize olan bir ön ilaçtır. Plazma ve dokuda ADE, anjiyotensin I’in vazokonstrüktör anjiyotensin Il’ye dönüşümünü ve vazodilatör bradikininin yıkımını katalize eder. ADE inhibitörü ile başlayan vazodilatasyon yükleme öncesi ve sonrası kan basıncını düşürür. Anjiyotensin II aynı zamanda aldosteron salimim stimüle ettiğinden ramiprilat aldosteron şahmını azaltır. Ramipril renal plazma akışında veya glomerüler fıltrasyon hızında majör değişikliğe neden olmaksızın periferik arteriyal direnci azaltır. Hipertansif hastalarda ramipril, supin ve ayaktaki pozisyondaki kan basıncını kalp atışında herhangi bir artış olmaksızın düşürür.
5.2. farmakokinetik özellikler
Felodipin
Emilim:
Felodipinin biyoyararlanımı yaklaşık %15’dir ve yiyeceklerle birlikte ahım biyoyararlammım etkilemez. Doruk plazma konsantrasyonuna 3–5 saat sonra ulaşılır.
Dağılım:
Plazma proteinlerine bağlanma oranı % 99’undan fazladır. Kararlı durumdaki dağılım hacmi 10 1/kg’dır. Eliminasyon fazındaki felodipinin yarılanma ömrü yaklaşık 25 saattir ve kararlı duruma 5 gün sonra ulaşılır. Uzun dönem tedavide birikme riski bulunmamaktadır.
Biyotransformasyon:
Felodipin karaciğerde metabolize olur ve tanımlı tüm metabolitlerinin vazodilatör etkisi bulunmamaktadır.
Eliminasyon:
Ortalama klerensi 1200 ml/dakika’dır. Yaşlı hastalardaki azalan klerens felodipinin plazma konsantrasyonlarının artmasına neden olur. Bununla beraber yaş, plazma konsantrasyonları arasındaki bireysel farklılığı kısmen açıklar. Verilen dozun yaklaşık %70’i metabolitleri halinde idrarla ve %10’u feçesle atılmaktadır. Dozun % 0.5’inden daha azı değişmeden idrarla atılmaktadır. Böbrek fonksiyonlarındaki yetmezlik, felodipinin plazma konsantrasyonunu etkilememektedir.
Ramipril
Ramiprilatın farmakokinetik parametreleri ramiprilin intravenöz uygulamasını takiben belirlenmektedir.
Emilim:
Ramiprilin oral alimini takiben ramiprilatın biyoyararlanımı yaklaşık % 28’dir. 2.5 mg ramiprilin intravenöz uygulamasını takiben dozun yaklaşık % 53’ü ramiprilata dönüşür. Ramiprilatın en yüksek serum konsantrasyonuna uygulamadan 2–4 saat sonra ulaşılır. Yiyeceklerle birlikte alımı emilim ve biyoyararlammım etkilemez.
Dağılım:
Ramiprilatın protein bağlama oranı yaklaşık %55’dir. Dağılım hacmi yaklaşık 500 litredir. 5–10 mg tekrarlanan günlük dozda, etkin yarılanma ömrü 13–17 saattir. Kararlı duruma yaklaşık 4 gün sonra ulaşılır.
Biyotransformasyon:
Ramipril karaciğerde metabolize olur ve aktif metaboliti ramiprilatın yanı sıra farmakolojik olarak inaktif metabolitler de belirlenmiştir. Karaciğer fonksiyonlarında yetmezlik olan hastalarda aktif metabolit ramiprilat oluşumu azalabilir.
Eliminasyon:
Metabolitleri esas olarak böbrekler yoluyla atılır. Renal klerensi 70–100 ml/dakika’dır ve toplam klerens yaklaşık 380 ml/dakika’dır. Böbrek fonksiyonlarındaki yetmezlik ramiprilatın eliminasyonunu ve idrarla atıhmım yavaşlatır.
Kombinasyon ürününün özellikleri
DELIX DUO’da ramipril, ramiprilat ve felodipinin farmakokinetikleri tek başına alman felodipin uzatılmış salimli tablet ve ramipril tablete göre temelde değişmemiştir. Felodipin ramiprilatın neden olduğu ADE inhibisyonunu etkilememektedir. Sabit dozda kombine tabletler serbest dozda kombinasyonlarla biyoeşdeğer kabul edilir.
5.3. klinik öncesi güvenlilik verileri
Sıçan ve maymunlar üzerinde felodipin ve ramipril kombinasyonu kullanılarak yürütülen tekrarlanan doz toksisite çalışmaları sonucunda sineıjistik bir etki görülmemiştir.
Felodipin ve ramipril için klinik dışı veriler, genotoksisitesi ve kanser oluşturma potansiyeli üzerine konvansiyonel çalışmalar temelinde insanlar için özel bir tehlike içermemektedir.
Üreme toksisitesi
Felodipin: Sıçanlarda fertilite ve genel üreme performansı üzerine yapılan çalışmalarda, zor doğum /artan fetal ölüm ve erken postnatal ölümle sonuçlanan uzayan partürisyon gözlenmiştir. Tavşanlarda üreme toksisite çalışmaları anne/baba hayvanların meme bezlerinin doza bağlı olarak geri dönüşümlü genişlemesini ve fetuslarda doza bağh dijital anomalileri göstermiştir.
Ramipril: Sıçanlar, tavşanlar ve maymunlar üzerindeki çalışmalar teratojenik bir etki göstermemektedir. Gebelik ve laktasyon sırasında verilen günlük dozlar döllerde geri dönüşümü olmayan renal pelvis dilatasyonu oluşturmuştur.
6. farmasöti̇k özelli̇kler
6.1. yardımcı maddelerin listesi
Mikrokristalize selüloz
Hiproloz
Hipromelloz
Demir oksitler (E 172)
Laktoz, susuz
Makrogol 6000
Makrogolgliserol hidroksistearat
Mısır nisastası
Parafın
Propil gallat
Sodyum alüminyum silikat
Sodyum stearil fumarat
Titanyum dioksit (El 71)
6.2. geçimsizlikler
Geçerli değildir.
6.3. raf ömrü
24 ay
6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler
30°C’nin altındaki oda sıcaklığında orijinal ambalajında saklanmalıdır.
6.5. ambalajın niteliği ve içeriği
30 tablet içeren Al/PVC/PVDC blister ambalajda
6.6. beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. ruhsat sahi̇bi̇
Sanofı Sağlık Ürünleri Ltd. Şti.
Büyükdere Cad. No: 193 Levent
34394 Şişli-İstanbul
Tel: 0 212 339 10 00
Faks: 0 212 339 10 89
8. ruhsat numarasi
132/69
9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇ / ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇
İlk ruhsat tarihi: 09.02.2012
Ruhsat yenileme tarihi: –