KISA ÜRÜN BİLGİSİ - CLIN 150 MG KAPSüL
1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi
CLİN 150 mg kapsül
2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m
Her kapsül 150 mg klindamisine eşdeğer miktarda 162.87 mg klindamisin hidroklorür içerir.
Laktoz monohidrat (sığır kaynaklı) 92.30 mg
Yardımcı maddeler için 6.1 'e bakınız.
3. farmasöti̇k form
Kapsül.
Beyaz renkte toz içeren, açık mavi-lacivert renkte sert jelatin kapsül.
4. kli̇ni̇k bi̇lgi̇ler
4.1. terapötik endikasyonlar
CLİN, duyarlı anaerob bakterilerin, streptokoklar, stafilokoklar ve pnömokoklar gibi Gram pozitif aerob bakterilerin duyarlı suşlarının, duyarlı Chlamydia trachomatis suşlarının yol açtığı aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir.
Tonsilit, farenjit, sinüzit, otitis media dahil üst solunum yolu enfeksiyonları ve kızıl. Bronşit, pnömoni, ampiyem ve akciğer absesi dahil alt solunum yolu enfeksiyonları. Akne, furonkül, selülit, impetigo, abse ve yara enfeksiyonları dahil deri ve yumuşak doku enfeksiyonları. Erizipel ve paronişi gibi spesifik deri ve yumuşak doku enfeksiyonları. Osteomiyelit ve septik artrit dahil kemik ve eklem enfeksiyonları. Endometrit, pelvik selülit, vajina kubbe enfeksiyonu ve tubo-ovariyel abse, salpenjit ve inflamatuvar pelvik hastalık dahil jinekolojik enfeksiyonlar (Gram negatif aerobik etki spektruma sahip uygun bir antibiyotik ile kombine olarak). Chlamydia trachomatis'in neden olduğu servisitler. Peritonit ve abdominal abse dahil intraabdominal enfeksiyonlar (Gram negatif aerobik etki spektruma sahip uygun bir antibiyotik ile kombine olarak). Septisemi ve endokardit. Ulaşılan serum konsantrasyonlarında enfeksiyona yol açan organizmaya in vitro bakterisid etkisi testlerle gösterilen endokardit vakalarında klindamisin etkilidir. Periodontal abse ve periodontit gibi dental enfeksiyonlar. AIDS hastalarında toksoplazmik ensefalit. Konvensiyonel tedaviyi tolere edemeyen hastalarda, pirimetamin ile kombine kullanılan klindamisin etkilidir. AIDS hastalarında Pneumocystis jiroveci (Daha önce Pneumocystis carinii olarak sınıflandırılmıştır) pnömonisi. Konvensiyonel tedaviyi tolere edemeyen ya da yeterli yanıt alınamayan hastalarda, klindamisin primakin ile kombine kullanılabilir.Tek başına ya da kinin veya klorokinin ile kombine olarak kullanıldığında, çoklu ilaç direnci gösteren Plasmodium falciparum dahil malarya tedavisinde etkilidir.
Aşağıdaki mikroorganizmaların in vitro koşullarda klindamisine duyarlı olduğu gösterilmiştir: B. melaninogenicus, B. disiens, B. bivius, Peptostreptococcus türleri, G. vaginalis , M. mulieris , M. curtissi ve Mycoplasma hominis.
4.2 pozoloji ve uygulama şekli
Doz, enfeksiyonun şiddeti, hastanın durumu ve enfeksiyona yol açan bakterinin duyarlılığına göre belirlenmelidir.
Anaerob bakterilere bağlı ağır enfeksiyonların tedavisinde genellikle CLİN Fosfat ampul kullanılmakla birlikte, hekimin uygun gördüğü durumlarda tedaviye oral yoldan başlanabilir ya da parenteral tedaviye oral yoldan devam edilebilir.
İki, üç ya da dört eşit doza bölünerek günde 600 – 1800 mg.
Spesifik endikasyonlarda dozaj:
İnflamatuvar pelvik hastalığın tedavisi:
Sekiz saat ara ile intravenöz yoldan 900 mg CLİN ampul ve Gram negatif aerob etki spektrumuna sahip bir antibiyotik (örneğin, böbrek fonksiyonları normal olanlarda 2.0 mg/kg, daha sonra sekiz saat ara ile 1.5 mg/kg gentamisin) birlikte kullanılır. İntravenöz yoldan tedaviye 4 günden kısa olmamak koşuluyla hastanın düzelmesinden sonra en az 48 saat daha devam edilmelidir. Daha sonra, klindamisin tedavisine toplam 10–14 günlük tedavi süresi tamamlanana kadar 6 saat arayla 450 mg CLİN kapsül ile devam edilir.
Chlamydia trachomatis servisitinde tedavi:
10 – 14 gün boyunca günde 4 defa 450 – 600 mg.
AIDS hastalarında toksoplazmik ensefalit tedavisi:
İntravenöz yoldan CLİN ampul ya da oral yoldan CLİN kapsül, günde 600 – 1200 mg dozunda 6 saat arayla 2 hafta boyunca uygulanır ve daha sonra tedaviye 6 saat arayla 300 –600 mg CLİN kapsül ile devam edilir. Tedaviye genellikle 8 – 10 hafta devam edilmelidir. Oral pirimetamin dozu 8 – 10 hafta boyunca günde 25 – 75 mg'dır. Primetamin yüksek dozda kullanılıyorsa, tedaviye günde 10 – 20 mg folinik asit ilave edilmelidir.
AIDS hastalarında Pneumocystis carinii pnömonisinin tedavisi:
İntravenöz yoldan 21 gün boyunca altı saat arayla 600 – 900 mg ya da 8 saat arayla 900 mg CLİN ampul ya da oral yoldan her 6 saatte bir 300 – 450 mg CLİN kapsül ve 21 gün boyunca oral yoldan günde bir kez 15 – 30 mg primakin.
Akut streptokoksik tonsilit/farenjit tedavisi:
10 gün boyunca günde 2 defa 300 mg.
Malarya tedavisi
CLİN kapsül (oral uygulama).
Yetişkinlerde 10–20 mg/kg/gün ve çocuklarda 10 mg/kg/gün eşit dozlar halinde 7 gün boyunca her 12 saatte bir tek başına ya da kinin (her 12 saatte bir 12 mg/kg) veya klorokin (her 24 saatte bir 15–25 mg) ile birlikte 3–5 gün boyunca uygulanır.
Özofagus iritasyonu olasılığından kaçınmak için kapsüller bir bardak suyla alınmalıdır.
Böbrek hastalığı olanlarda klindamisin dozunun ayarlanması gerekli değildir.
Karaciğer yetmezliği olanlarda klindamisin dozunun ayarlanması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler).
Çocuklarda ampul (CLİN 300 mg/2 ml Enjeksiyonluk Çözelti) formu tercih edilmelidir. Enfeksiyonun ciddiyetine göre, her 6 saatte bir 3 – 6 mg/kg uygulanır.
Böbrek ve karaciğer işlevleri normal olan yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Erişkinlerde kullanılan dozlar kullanılır (bkz. Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler).
Beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarında tedaviye en az 10 gün devam edilmelidir.
4.3. kontrendikasyonlar
CLİN, klindamisin ya da linkomisin ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlı olduğu bilinenlerde kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyanları ve önlemleri
Klindamisin ciddi enfeksiyonların tedavisinde kullanılmalıdır. Hafif sulu bir diyareden başlayarak, ağır persistan diyare, lökositoz, ateş, kanlı ve mukuslu dışkılamanın eşlik ettiği şiddetli abdominal kramplar şeklinde ortaya çıkabilen ve tedavi edilmezse peritonit, şok ve toksik megakolona kadar ilerleyebilen ve fatal olabilen psödomembranöz kolite neden olabildiği bildirilmiştir. Antibiyotik kullanımına bağlı kolit, tedavi sırasında ya da antibiyotik tedavisinden 2–3 hafta sonra bile başlayabilir (bkz. Bölüm 4.8 İstenmeyen etkiler).
Antibiyotik kullanımına bağlı kolitlerin bilinen en önemli nedenlerinden biri, Clostridium difficile tarafından üretilen toksinlerdir. Antibiyotik kullanımına bağlı kolitin tanısı genellikle klinik semptomlara dayanır. Endoskopik olarak psödomembranöz kolitin gösterilmesi tanıyı doğrular. Selektif kültür ortamında yapılan dışkı kültüründe Clostridium difficile 'nin ve dışkı örneklerinde C difficile toksininin saptanması da tanıyı kanıtlar.
Antibiyotik kullanımına bağlı olarak hafif kolit görülen vakalarda antibiyotik tedavisinin kesilmesi yeterli olabilir. Gerekli görülürse, toksinleri bağlamak amacıyla kolestipol (günde üç defa 5 gram) ya da kolestramin (günde üç defa 4 gram) uygulanabilir. Ağır vakalarda ise, sıvı-elektrolit ve protein suplementasyonu ile Clostridium difficile 'ye etkili uygun bir antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Oral yoldan 7–10 gün boyunca günde dört defa 125–500 mg dozlarında kullanılan vankomisin Clostridium difficile 'ye etkilidir. Kolestramin, vankomisini bağlayarak etkisini azaltabileceğinden, en az ikişer saat ile alınmalarına dikkat edilmelidir. Alternatif olarak, oral vankomisin yerine 7–10 gün boyunca oral yoldan günde dört defa 25.000 U basitrasin de kullanılabilir. Antibiyotik kullanımına bağlı kolitlerde, barsak stazına yol açabilecek ilaçların kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Mide-barsak hastalığı, özellikle kolit geçirmiş hastalara klindamisin tedavisi uygularken dikkatli olunmalıdır.
Araştırmalar, antibiyotik kullanımına bağlı Clostridium diffıcile nedeniyle oluşan kolit ve diyarenin, daha çok debil ve/veya yaşlı hastalarda (>60 yaş) ortaya çıktığını ve daha ağır seyredebildiğini göstermektedir.
Klindamisin, serebrospinal sıvıya yeterince geçmediğinden CLİN menenjit tedavisinde kullanılmamalıdır.
Atopik kişilere verilirken dikkatli olunmalıdır.
Uzun süreli tedavilerde, karaciğer ve böbrek fonksiyonları kontrol edilmelidir.
CLİN laktoz içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
4.5. diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Klindamisin ile eritromisin arasında in vitro koşullarda antagonizma olduğu gösterilmiştir. Klinik açıdan önemli olabileceğinden, bu iki ilaç birlikte kullanılmamalıdır.
Klindamisin ile linkomisin arasında çapraz direnç vardır.
Klindamisinin, diğer nöromusküler blok yapan ilaçların etkisini güçlendirebilecek nöromusküler blok yapıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle, bu tür ilaçları kullanan hastalarda dikkatli olunmalıdır.
CLİN ile tedavi sırasında ve tedaviden 7 gün sonra hastalar oral kontraseptiflere ek olarak diğer kontraseptif önlemleri de (mesela kondom) kullanmalıdır.
CLİN ile yapılan çalışmalarda klinik olarak anlamlı farmakokinetik ilaç-ilaç etkileşimi görülmemiştir.
Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.
4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi: b
Klindamisinin hamile kadınlardaki güvenliliği kanıtlanmadığından, CLİN korunma yöntemi uygulamayan kadınlarda dikkatle kullanılmalıdır. CLİN kullanan kadınlar uygun bir doğum kontrolü yöntemi uygulamalıdır.
Klindamisin için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, klindamisinin gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkileri olduğunu göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri).
Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.
Klindamisinin anne sütüne 0.7–3.8 Lig/ml konsantrasyonlarında geçtiği bildirilmiştir. Emzirmenin ya da CLİN tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/ tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına karar verilmelidir.
300 mg/kg/gün doza kadar (mg/m2 bazında erişkin insanda tavsiye edilen en yüksek dozun yaklaşık 1.1 katı) oral olarak tedavi edilen sıçanlarda fertilite testleri sonucunda, üreme ve çiftleşme yeteneği üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı görülmüştür.
4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
CLİN ‘in araç ve makine kullanımına etkisini saptayacak bir çalışma yapılmamıştır.
4.8. i̇stenmeyen etkiler
CLİN ile tedavi edilen hastalarda raporlanan reaksiyonları içeren istenmeyen etkiler aşağıda listelenmiştir.
Klindamisin ile gözlemlenen etkiler genellikle doz veya konsantrasyona bağlıdır.
Klindamisin için istenmeyen etkilerin görülme sıklığı tanımlanmamıştır.
Eldeki verilerden sıklık oranları bilinememektedir.
Vajinit.
Geçici nötropeni (lökopeni), eozinofili, agranülositoz ve trombositopeni rapor edilmiştir. Yukarıda sayılanlar ile eş zamanlı klindamisin tedavisi ile direkt bir etiyolojik bağlantı kurulamamıştır.
Birkaç anaflaktoid reaksiyon vakası raporlanmıştır.
Enjeksiyon (IM veya IV) veya oral granülat solüsyonu kullanılarak klindamisinin sistemik uygulamasında birkaç ciddi yan etki içeren (sık-olmayan) disguzi vakaları sık gözlenmiştir.
Özofageal ülser ciddi yan etki olarak bildirilmiştir. Karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal, özofajit (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyanları ve önlemleri).
Sanlık, anormal karaciğer fonksiyon testleri.
Makülopapüler döküntüler ve ürtiker tedavi sırasında gözlenmiştir. En sık rapor edilen yan etkiler hafif ve orta şiddette morbilliform benzeri cilt kızarıklığıdır. Nadir eritema multiforma vakaları ve bazı Stevens-Johnson sendromu benzeri yan etkiler klindamisin kullanımı sırasında gözlenmiştir. Prurit, vajinit ve nadir sıklıkta eksfoliyatif ve vezikülobüllöz dermatit raporlanmıştır. Ciddi kütanöz yan etki ve nadir sıklıkta toksik epidermal nekroliz pazarlama sonrası raporlanmıştır.
Klindamisin ile renal hasar arasında bir ilişki kurulmamıştır ancak seyrek olarak azotemi, oligüri ve/veya proteinüri gözlenmiştir.
Poliartrit seyrek olarak raporlanmıştır.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir ( ; e-posta: ; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımı durumunda spesifik tedavi gerekli değildir.
Klindamisinin serumdaki biyolojik yarılanma süresi 2.4 saattir. Klindamisin kandan hemodiyaliz ya da periton diyalizi ile kolaylıkla uzaklaştırılamaz.
Alerjik bir reaksiyon görülürse, kortikosteroidler, adrenalin ve antihistaminikler dahil acil tedavi önlemleri uygulanmalıdır.
5. farmakoloji̇k özelli̇kler
5.1. farmakodinamik özellikler
Farmakoterapotik grup: Sistemik Antibakteriyeller, Linkozamidler
ATC Kodu: J01FF01
Etki mekanizması
Klindamisin, temel bileşik linkomisinin 7-hidroksil grubu yerine 7(S)-kloro kullanılarak oluşturulmuş yarı sentetik bir antibiyotiktir.
Klindamisin, makrolidlere benzer şekilde bakteri ribozomlarının 50S alt birimine bağlanarak, protein sentezinin ilk aşamasını inhibe eder. Temel olarak bakteriyostatik olmakla birlikte, yüksek konsantrasyonlarda duyarlı suşlara karşı bakterisid etki gösterir.
Mikrobiyoloji
Klindamisin, aşağıda belirtilen mikroorganizmalara karşı in vitro olarak etkilidir.
Aerob Gram pozitif koklar: Staphylococcus aureus (penisilinaz yapan ve yapmayan suşlar), Staphylococcus epidermidis (eritromisine dirençli bazı stafilokok suşları, klindamisine karşı hızla in vitro direnç geliştirir), streptokoklar (Streptococcus faecalis hariç), pnömokoklar.
Anaerob Gram negatif basiller: Bacteriodes türleri (Bacteriodes fragilis grubu ve Bacteriodes melaninogenicus grubu dahil), Fusobacterium türleri.
Anaerob Gram pozitif spor yapmayan basiller: Propionibacterium , Eubacterium , Actinomyces türleri.
Anaerob ve mikroserofilik Gram pozitif koklar: Peptococcus türleri, Peptostreptococcus türleri, mikroaerofîlik streptokoklar.
Clostridiumlar: Clostridium perfringens suşlarının çoğu klindamisine duyarlı olmakla birlikte, Clostridium sporogenes ve Clostridium tertium gibi diğer türler genellikle dirençlidir. Bu durumlarda bakteriyel duyarlılık testleri yapılmalıdır.
5.2. farmakokinetik özellikleremilim:
Oral yoldan uygulanan klindamisin hidroklorür hızla ve tama yakın (%90) emilir. 150 mg'lık dozdan sonra 45 dakika içinde ortalama 2.50 pg/ml'lik en yüksek serum konsantrasyonuna ulaşır. Serum düzeyi, dozun alınmasından 3 saat sonra ortalama 1.51 pg/ml, 6 saat sonra ortalama 0.70 pg/ml'dir. Yemeklerle birlikte alınması, serum konsantrasyonlarında belirgin bir değişikliğe neden olmaz. Yapılan araştırmalar, 14 güne varan multipl doz uygulamalarında klindamisinin vücutta birikmediğini ve metabolizmasında bir değişikliğin meydana gelmediğini göstermiştir.
Yemeklerle birlikte alınması, CLİN’in emilimini etkilemez.
Dağılım:
Serum konsantrasyonları, önerilen dozların uygulanmasından sonra en az 6 saat boyunca, mikroorganizmaların çoğunun minimum inhibisyon konsantrasyonundan (MIC) yüksektir. Klindamisin, vücut sıvılarına ve kemikler dahil dokulara yaygın olarak dağılır. Karaciğerde yüksek konsantrasyonlara ulaşır. Lökosit ve makrofajlarda birikir. Dolaşımdaki klindamisinin %90'ından fazlası plazma proteinlerine bağlanmış olarak bulunur. Biyolojik yarılanma süresi ortalama 2.4 saattir.
Biyotransformasvon:
Klindamisin, tahminen karaciğerde, aktif N-demetil ve sülfoksit metabolitlerine ve bazı inaktif metabolitlerine metabolize olur.
Eliminasyon:
Alınan dozun yaklaşık %10'u idrar, %3.6'sı feçesle aktif ilaç ya da aktif metabolitler şeklinde, kalanı ise inaktif metabolitler şeklinde atılır. Atılım yavaştır ve birkaç gün sürer.
Doğrusal İlk/Doğrusal olmayan durum:
Klindamisinin serum konsantrasyonu, dozla doğru orantılı olarak yükselir.
Karaciğer Yetmezliği Olan Hastalar:
Orta ve ağır karaciğer hastalığı olanlarda, klindamisinin yarılanma süresi uzamakla birlikte, yapılan farmakokinetik araştırmalar, 8 saat arayla uygulandığında klindamisin birikiminin nadiren oluşabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, karaciğer hastalığında dozun azaltılmasının gerekmediği kabul edilmektedir.
Yaşlılar:
Klindamisin hidroklorür uygulamasından sonra emilim, klerans, dağılım hacmi ve yarılanma yaş artışından etkilenmez. Klinik çalışmalara ait veri analizleri toksisitede yaşa-bağlı bir artışı işaret etmemektedir.
5.3. klinik öncesi güvenlilik verileriklindamisin'in karsinojenik potansiyelinin değerlendirildiği uzun süreli hayvan çalışmaları yapılmamıştır.
Bir sıçan mikro çekirdek testi ve bir Ames Salmonella reversiyon testinin dahil olduğu genotoksisite testleri yapılmıştır. Her iki test de negatif sonuç vermiştir.
Sıçanlarda, günde 300 mg/kg'a kadar çıkan dozlarda (insanlar için önerilen mg/m2 esaslı en yüksek dozun yaklaşık 1,1 katı) yapılan fertilite çalışmalarında, üreme üzerine herhangi bir etki gözlenmemiştir.
6. farmasöti̇k özelli̇kler
6.1 yardımcı maddelerin listesi
Laktoz monohidrat (sığır kaynaklı)
Nişasta
Talk
Magnezyum stearat
Jelatin kapsül No:1 (sığır kaynaklı)
6.2. geçimsizlikler
Bilinen herhangi bir geçimsizlik yoktur.
6.3. raf ömrü
36 aydır.
6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
6.5. ambalajın niteliği ve içeriği
16 kapsüllük blister ambalajlarda.
6.6. beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği' ve 'ambalaj ve ambalaj atıklarının kontrolü yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. ruhsat sahi̇bi̇
İ.E. Ulagay İlaç Sanayii Türk A.Ş.
Maslak Mah. Sümer Sok. No: 4
Maslak Office Building Kat: 7–8
34485 Maslak, Sarıyer/İstanbul
Tel.: (212) 467 11 11
Fax: (212) 467 12 12
8. ruhsat numarasi:
160/32
9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇ / ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇
İlk ruhsat tarihi: 04.05.1992
Ruhsat yenileme tarihi: 10.12.1997