Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

CİTOLİXİN 40 MG FİLM TABLET - kullanma tali̇mati, ne için kullanılır, yan etkileri, zararları, doz

Etken madde içeren ilaçlar :

ATC kodu:

Dostupné balení:

KULLANMA TALİMATI - CİTOLİXİN 40 MG FİLM TABLET

KULLANMA TALİMATI

CİTOLİXİN 40 mg Film Tablet

Sitalopram

Ağızdan alınır.

  • Etkin madde: 40 mg sitalopram (hidrobromür olarak).
  • Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, laktoz, kopolividon, gliserol, mikrokristalin selüloz, kroskarmelloz sodyum Tip A, magnezyum stearat, metilhidroksipropil selüloz, makrogol, titanyum dioksit

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

  • Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
  • Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
  • Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde bu ilacı kullandığınızı doktorunuza söyleyiniz.
  • Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz, ilaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

Bu Kullanma Talimatında:

  • 1 CİTOLİXİN nedir ve ne için kullanılır?

  • 2 CİTOLtXİN’i ku­llanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

  • 3 CİTOLİXİN nasıl kullanılır?

  • 4 Olası yan etkiler nelerdir?

  • 5 CİTOLİXÎN’in saklanması

başlıkları yer almaktadır.

1. cîtoli̇xi̇n nedir ve ne için kullanılır?

CÎTOLÎXÎN film tabletlerin her biri 40 mg sitalopram içeren, oval, beyaz, çentikli, film kaplı tabletlerdir.

CÎTOLÎXİN 28 tabletlik ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.

CİTOLİXÎN selektif serotonin geri alım inhibitörüdür (SSRI) ve antidepresanlar olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. Bu ilaçlar hastalığınızın belirtilerine neden olan beyindeki bazı kimyasal dengesizlikleri düzeltmeye yardımcı olurlar.

ClTOLİXÎN depresyon tedavisinde ve kendinizi daha iyi hissettiğinizde bu belirtilerin tekrarlanmasını önlemede yardımcı olmak için kullanılır.

Ayrıca, CÎTOLÎXÎN tekrarlayan depresyonu olan hastalarda yeni depresif nöbetlerin oluşumunu önlemek üzere uzun dönem tedavide kullanılır.

CÎTOLÎXÎN, panik atak eğilimi olan hastalarda ve obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan hastalarda belirtilerin hafifletilmesinde yararlıdır.

Doktorunuz CÎTOLÎXİN’i başka bir amaçla da reçetelendirmiş olabilir. CÎTOLÎXÎN’in size neden reçetelendiril­diğine dair herhangi bir sorunuz var ise doktorunuza sorunuz.

2. cîtoli̇xi̇n’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler sitalopram veya cîtolîxîn’in içeriğindeki diğer maddelerden herhangi birine aleıjiniz (aşın hassasiyetiniz) var ise.

  • Aynı zamanda monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI) olarak bilinen ilaçlardan kullanıyorsanız.
  • Aynı zamanda pimozid kullanıyorsanız.

Monoamin oksidaz inhibitörleri; fenelzin, iproniyazid, izokarboksazid, nialamid, tiranilsipromin ve moklobemid gibi depresyon tedavisinde de kullanılan ilaçlan kapsamaktadır.

Fenelzin, iproniyazid, izokarboksazid, nialamid veya tiranilsipromin adlı monoamin oksidaz inhibitörlerinden birini kullanmayı bitirmişseniz, CÎTOLÎXÎN tedavisine başlamadan önce 2 hafta beklemeniz gerekecektir.

Moklobemid kullanmayı bıraktığınızda CİTOLÎXÎN tedavisine başlamadan mutlaka bir gün

geçmelidir.

CİTOLÎXİN’i k­estikten sonra herhangi bir monoamin oksidaz inhibitörü kullanmaya başlamadan önce 1 hafta beklemelisiniz.

CİTOLİXİN’i aşağıdaki durumlarda DİKKATLE KULLANINIZ

Eğer,

  • Mani veya panik bozukluk nöbetiniz varsa,
  • Şiddetli bir karaciğer hastalığınız varsa,
  • Şiddetli bir böbrek hastalığınız varsa,
  • Diyabetiniz varsa (antidiyabetik tedavinizin ayarlanması gerekebilir),
  • Epilepsi veya nöbet hikayeniz varsa,
  • Bir tür kanama bozukluğunuz varsa,
  • Kanınızdaki sodyum seviyesi azalmışsa,
  • Elektrokonvülsif tedavi alıyorsanız,
  • Aşın huzursuzluk ve/veya çoğu zaman hareket etme ihtiyacı (akatizi) hissediyorsanız,
  • Glokom hastalığınız varsa.

Bu uyanlar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

İntihar düşüncesi, depresyon ve anksiyete bozukluğunda kötüleşme:

Eğer depresyondaysanız ve/veya anksiyete bozukluğunuz varsa, bazen kendinize zarar verme veya kendinizi öldürme düşünceleriniz olabilir. Bu belirtiler antidepresan ilk kullanılmaya başlandığında artabilir. Çünkü bu ilaçların etkisini göstermeye başlaması, genellikle yaklaşık 2 hafta, fakat bazen daha uzun bir zaman alabilir. Bu olasılık aşağıdaki durumlarda daha fazladır:

  • Eğer daha önce intihar veya kendinize zarar verme düşünceniz olmuşsa.
  • Eğer genç bir yetişkinseniz. Klinik araştırmalardan elde edilen bilgiler, antidepresan ile tedavi edilen psikiyatrik bozukluğu olan 25 yaşın altındaki yetişkinlerde intihar davranışı riskinin artabileceğini göstermiştir.

Çocuklar ve 18 yasın altındaki adolesanlarda kullanımı

CÎTOLİXÎN genel olarak çocuklar ve 18 yaşm altındaki adolesanlarda kullanılmamalıdır. Ayrıca bilmelisiniz ki; 18 yaşm altındaki hastalar bu sınıf ilaçlan kullandıklarında intihar girişimi, intihar düşüncesi ve düşmanlık (çoğunlukla saldırganlık, zıtlaşma davranışı ve sinirlilik) gibi yan etkilerin riski yüksektir. Buna karşın doktorunuz hasta için en yararlısı olduğunu düşünerek 18 yaşm altındaki hastalara C1TOLİXÎN reçete edebilir. Doktorunuz 18 yaşm altındaki bir hastaya CÎTOLÎXÎN reçete etmişse ve siz bunu görüşmek istiyorsanız lütfen doktorunuzla temasa geçiniz. 18 yaşm altındaki bir hasta CÎTOLÎXİN kullanırken yukarıda yer alan belirtilerden herhangi biri gelişirse veya daha da kötüleşirse doktorunuza haber vermelisiniz.

Hastalığınıza ilişkin özel bilgi:

Depresyon veya ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarda da olduğu gibi iyileşme hemen sağlanamaz. CİTOLÎXÎN tedavisine başladıktan sonra herhangi bir iyileşme hissetmeniz birkaç hafta alabilir.

Panik bozukluk tedavisinde herhangi bir iyileşmenin görülmesi genellikle 2–4 hafta alır. Tedavinin başmda bazı hastalar artan anksiyete (devam eden tedavi sırasında kaybolur) hissedebilir. Bundan dolayı doktorunuzun talimatlarım tam olarak takip etmeniz ve doktorunuza danışmadan tedaviyi durdurmamanız veya dozu değiştirmemeniz çok önemlidir. Bazen depresyon veya panik bozukluk belirtileri intihar veya kendine zarar verme düşünceleri içerebilir. îlacm antidepresan etkisi tam olarak ortaya çıkıncaya kadar bu belirtilerin devam etmesi veya kötüleşmesi mümkündür. Eğer genç bir erişkinseniz (örn. 30 yaşın altındaysanız) ve daha önce antidepresan ilaçlar kullanmadıysanız bunun oluşması daha olasıdır.

Manik depresif hastalığı olan bazı hastalar manik döneme girebilirler. Bu durum olağandışı ve hızla değişen düşünceler, anlamsız mutluluk veya aşın fiziksel aktivite ile karakterizedir. Eğer böyle hissediyorsanız doktorunuzla temasa geçiniz.

Tedavinin ilk haftalannda aşın huzursuzluk veya oturma veya hareketsiz durma güçlüğü gibi semptomlar oluşabilir. Bu semptomları yaşıyorsanız hemen doktorunuza bildiriniz. Bazen yukanda bahsedilen belirtilerin farkında olmayabilirsiniz ve dolayısıyla bir arkadaşınızdan davranışınızdaki değişikliğin olası belirtilerini gözlemlemede size yardımcı olmasını istemeyi faydalı bulabilirsiniz.

Eğer tedavi sırasında sıkıntılı düşünceleriniz veya tecrübeleriniz olursa veya yukanda bahsedilen belirtilerden herhangi biri oluşursa hemen doktorunuza iletiniz veya en yakın hastane ile temasa geçiniz.

CİTOLİXİN’in yiyecek ve içecek ile kullanılması

CÎTOLÎXÎN aç veya tok kamına alınabilir.

CÎTOLÎXÎN’in alkolün etkilerini arttırmadığı görülmüştür. Yine de CÎTOLÎXÎN tedavisi sırasında alkol kullanılmaması tavsiye edilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamile kadınlar genellikle CÎTOLÎXÎN kullanmamalıdır.

Bu grup ilaçlardan (antidepresanlar) birini hamileliğinizin son üç ayında ve doğuma kadar kullanırsanız, yeni doğan bebeğinizde şu etkilerin görülebileceğinin farkında olmalısınız: nefes alıp verme güçlüğü, mavimsi bir cilt, krizler, vücut ısısı değişiklikleri, besleme güçlüğü, kusma, düşük kan şekeri, sert veya gevşek kaslar, canlı refleksler, titreme, sinirlilik, aşın hassasiyet, uyuşukluk hali, sürekli ağlama, uykulu olma ve uyuma güçlükleri. Yeni doğan bebeğinizde bu belirtilerden biri görülürse lütfen hemen doktorunuz ile temasa geçiniz.

Gebeliğin ileri evrelerinde, SSRI kullanımı sonrası, yeni doğanda kalıcı pulmoner hipertansiyon (PPHN) riskinde artış görülebilir. Ancak, şu andaki durumda ayn ayn her bir SSRI için potansiyel risk belirlenememek­tedir.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Anneler bu ilacı kullanırken bebeklerini emzirmemelidir.

Araç ve makine kullanımı

CÎTOLÎXÎN genel olarak sersemlik haline neden olmaz fakat yine de bu ilacı almaya başladığınızda baş dönmesi veya uyku hali hissederseniz bu etkiler geçinceye kadar araç kullanmayınız veya herhangi bir alet veya makina çalıştırmayınız.

CİTOLÎXİN’in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu ilacı almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

Bu tıbbi ürün her 40 mg dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

Diğer ilaçlar ile CÎTOLİXİN’in birlikte kullanımı

Bazı ilaçlar bir diğerinin etkisini etkileyebilir ve bu durum bazen ciddi yan etkilere neden olabilir.

Aşağıdaki ilaçlar ile birlikte CİTOLİXÎN kullanırken dikkatli olunmalıdır:

  • lityum (manik depresif bozukluk profîlaksisi ve tedavisinde kullanılır) ve triptofan: yüksek ateşiniz ve ani kas kasılmanız varsa, heyecanlı ve zihin bulanıklığı hissediyorsanız hemen doktorunuzu görmelisiniz.
  • selejilin (Parkinson hastalığında kullanılır): selejilin dozu günde 10 mg’yi geçmemelidir.
  • metoprolol (yüksek kan basmcı ve/veya kalp hastalığı için kullanılır): metoprolol kan seviyeleri artar fakat bu artışa bağlı belirtiler veya metoprolol yan etkileri kaydedilmemiştir.
  • sumatriptan ve benzer ilaçlar (migren tedavisinde kullanılır): yan etki riski; bu kombinasyonu kullanırken olağan olmayan bir semptom ile karşılaşırsanız doktorunuzu görmelisiniz.
  • simetidin, yüksek dozlarda kullanıldığında (mide ülseri tedavisinde kullanılır): CİTOLÎXÎN kan seviyeleri artabilir fakat CİTOLÎXÎN’in artmış yan etkileri kaydedilmemiştir. trombosit fonksiyonunu etkilediği bilinen ilaçlar (örn. bazı antipsikotik ilaçlar, trisiklik

antidepresanlar, asetil salisilik asit (ağn kesici olarak kullanılır), non steroid antienflamatuvar

ilaçlar (artrit için kullanılır)); kanama riskinin hafifçe artması.

  • St John Wort; San kantaron (hypericum perforatum)-CÎTOLÎXÎN ile beraber kullanılması yan etki riskini arttırabilir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

3. ci̇toli̇xi̇n nasıl kullanılır?t

Uygulama yolu ve metodu:

değişik yaş gruplan:cîtolîxi̇n çocuklara veya adolesanlara verilmemelidir. daha fazla bilgi için lütfen ‘2 ci̇tolîxi̇n’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler' bölümüne bakınız.

Yaşlılarda kullanımı (65 yaş üstü):

Yaşlı hastalar genel olarak günde 40 mg’dan fazla kullanmamalıdır.

  • özel kullanım durumlan:

Karaciğer ile ilgili yakınmaları olan hastalar günde 30 mg’dan fazla kullanmamalıdır.

Tedavinin süresi:

Depresyon, panik bozukluk ve OKB için kullanılan diğer ilaçlarda da olduğu gibi bir iyileşme hissetmeniz birkaç hafta sürebilir.

Doktorunuzla konuşmadan önce ilacın dozunu kesinlikle değiştirmeyiniz.

Tedavi süresi kişiden kişiye değişir, genellikle en az 6 ay’dır. Doktorunuz tavsiye ettiği sürece tabletleri kullanmaya devam ediniz. Kendinizi iyi hissetmeye başlasamz bile doktorunuz tarafindan yapılması söylenmeden tabletleri kullanmayı bırakmayınız. Altta yatan hastalık uzun bir süre devam edebilir ve siz tedaviyi kestikten sonra çok yakın bir süre içinde belirtileriniz tekrarlayabilir.

Tekrarlayan depresyonu olan hastalar yeni depresif nöbetlerin oluşumunu önlemek için devam eden tedavilerden (bazen birkaç yıl) yararlanmaktadır.

Kullanmanız gerekenden daha fazla CİTOLİXİN kullandıysanız:

CÎTOLİXÎN'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, hemen doktorunuz veya size en yakın hastanenin acil bölümü ile temasa geçiniz. Bir rahatsızlık veya zehirlenme belirtisi olmasa da bunu yapınız. Bir doktor veya hastaneye giderseniz ClTOLÎXÎN kutusunu yanınıza alınız.

Doz aşımı semptomları şunlar olabilir:

Nöbet

Kalp ritminde değişiklik / aritmi

Sersemlik hali

Koma

Kusma

Titreme

Düşük kan basıncı

Yüksek kan basıncı

Bulantı

Serotonin sendromu (bkz. “2. Olası yan etkiler nelerdir?”)

Aşın huzursuzluk

Baş dönmesi

Gözbebeğinin büyümesi

CİTOLÎXİN’i kullanmayı unutursanız:

Bir doz almayı unutursanız, bir sonraki dozu normal zamanında alınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

CİTOLİXİN ile tedavi sonlandınldığmda oluşabilecek etkiler:

İlacın aniden kesilmesi; baş dönmesi, uyuşma veya karıncalanma hissi, uyku rahatsızlıkları (gerçek gibi rüyalar, kabuslar, uyuyamama), endişeli hissetmek, baş ağrıları, bulantı, kusma, terleme, aşın huzursuz veya heyecanlı hissetme, titreme, zihin bulanıklığı veya şaşkınlık, duygusal veya aşın hassas hissetme, ishal (yumuşak dışkılama), görmeyle ilgili sorunlar, çarpıntı veya hızlı kalp atışı (palpitasyon) gibi hafif şiddetli ve geçici kesilme semptomlanna yol açabilir. Bundan dolayı, tedaviniz tamamlandığında CÎTOLÎXÎN’ın aniden kesilmesi yerine birkaç haftada yavaş yavaş azaltılarak bırakılması tavsiye edilir. Bu ürünün kullanımı ile ilgili daha fazla sorunuz var ise doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

4. olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, CÎTOLÎXÎN’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Tüm ilaçlar gibi, herkeste görünmese de CÎTOLİXÎN yan etkilere neden olabilir.

Bazı hastalar aşağıdaki ciddi yan etkileri bildirmiştir:

Aşağıdakilerden biri olursa, CİTOLÎXÎN almayı durdurunuz ve hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Yüksek ateş, aşın huzursuzluk, zihin bulanıklığı, titreme ve ani kas kasılması: bu durum, değişik antidepresanlann birlikte kullanımı ile bildirilen ve serotonin sendromu adı verilen ve nadiren görülen bir durumun işareti olabilir.
  • Eğer ciltte, dilde, dudaklarda veya yüzde şişkinlik veya nefes alıp verme veya yutma güçlüğü (aleıjik reaksiyon) hissediyorsanız.
  • Olağandışı kanamalar (gastrointestinal kanamalar dahil)

Seyrek fakat ciddi yan etkiler (>1/10000, <1/1000)

Aşağıdakilerden biri olursa, CİTOLİXİN almayı durdurunuz ve hemen doktorunuza büdiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Hasta ve güçsüz kaslarla seyreden bir rahatsızlık veya zihin bulanıklığı hissediyorsanız; bu durum, özellikle yaşlı bayan hastalarda bu tip antidepresanlar (SSRI) ile gelişebilen ve hiponatremi (kandaki anormal düşük sodyum seviyesi) adı verilen ve nadiren görülen bir durumun işareti olabilir.

5. ci̇toli̇xi̇n’in saklanması

CİTOLÎXÎN,i ç­ocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

ClTOLİKİN’i am­balajındaki son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz CÎTOLÎXtN’i k­ullanmayınız.

Ruhsat Sahibi:

Recordati İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Doğan Arash Cad. No:219 34510 E­senyurt/İSTAN­BUL

Üretici:

Recordati İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Doğan Araslı Cad. No:219 34510 E­senyurt/İSTAN­BUL

Bu kullanma talimatı. tarihinde onaylanmıştır.

11/11