Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

CADUET 10 MG/10 MG FILM KAPLI TABLET - kullanma tali̇mati, ne için kullanılır, yan etkileri, zararları, doz

Etkin maddeler içeren ilaçlar:

Dostupné balení:

KULLANMA TALİMATI - CADUET 10 MG/10 MG FILM KAPLI TABLET

KULLANMA TALİMATI

CADUET 10mg/10mg film kaplı tablet

  • Etkin madde: Her bir film kaplı tablet, 10 mg amlodipin baza eşdeğer 13,87 mg amlodipin besilat ve 10 mg atorvastatin baza eşdeğer 10,85 mg atorvastatin kalsiyum içerir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

  • Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
  • Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
  • Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
  • Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

Bu Kullanma Talimatında:

1. CADUET nedir ve ne için kullanılır?

2. CADUET’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

3. CADUET nasıl kullanılır?

4. Olası yan etkiler nelerdir?

5. CADUET’in saklanması

Başlıkları yer almaktadır.

CADUET 30 tabletlik blister ambalajda bulunur. Mavi, oval film kaplı tabletin, bir tarafında “Pfizer” diğer tarafında ise “CDT” ve “101” yazısı bulunmaktadır.

CADUET ağız yolu ile alınır ve her tablet 10 mg amlodipine eşdeğer amlodipin besilat ve 10 mg atorvastatine eşdeğer atorvastatin kalsiyum içerir. CADUET’in bileşiminde amlodipin (kalsiyum kanal blokeri olan bir ilaç) ve atorvastatin (statin) adında diğer bir ilaç olmak üzere iki etkin madde bulunur ve doktorunuz her iki ilacın kullanımının uygun olduğunu düşündüğünde bu ilacı size verecektir. CADUET klinik olarak belirgin koroner kalp hastalığı olmayan, kan basıncı yüksek olan ve sigara kullanımı, fazla kilolu olmak, yüksek kan kolesterolü, ailede kalp hastalığı geçmişi veya diyabet gibi ek kardiyovasküler risk faktörleri bulunan hastalarda kardiyovasküler olayları (örneğin; anjina, kalp krizi) önlemek için kullanılır. Yüksek kan basıncı ile ilişkili bu tür risk faktörlerinin varlığı, hastaların kardiyovasküler olayları yaşama riskini artırır.

CADUET, diyete ve farmakolojik olmayan diğer önlemlere verilen yanıtın yetersiz kaldığı durumlarda kullanılmalıdır.

Yüksek kan basıncı (hipertansiyon); kan basıncının anormal olarak ısrarcı bir şekilde yüksek olmasına ait bir tıbbi durumdur ve kalp-damar rahatsızlıklarının (anjina, kalp krizi, inme) bir risk faktörüdür.

Kolesterol, normal büyüme için gerekli olan, vücutta doğal olarak oluşan bir maddedir. Ancak, eğer kanınızda çok fazla kolesterol olursa; kan pıhtısı ve kalp-damar olayları riskini artıracak şekilde kan damarı duvarlarınız üzerinde birikebilir ve damarların daralmasına ve sonuçta tıkanmasına yol açabilir. Kalp hastalığının en genel nedenlerinden biri budur.

2. caduet’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlereğer;

  • Amlodipin veya atorvastatin veya herhangi bir kalsiyum kanal blokerine karşı alerjikseniz (aşırı duyarlılık)
  • Bu ilacın içeriğindeki herhangi bir bileşene (bunlar, kullanma talimatının başında listelenmiştir) karşı alerjikseniz (aşırı duyarlılık)
  • Karaciğerinizi etkileyen bir hastalığınız varsa ya da geçirdiyseniz
  • Karaciğer fonksiyon testlerinizde açıklanamayan anormal sonuçlarınız olduysa
  • Hamileyseniz, hamile kalmaya çalışıyorsanız ya da emziriyorsanız
  • Mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılan ketokonazol, itrakonazol veya bir antibiyotik olan telitromisin kullanıyorsanız
  • Şiddetli düşük kan basıncınız varsa (hipotansiyon)
  • Aort kalp kapakçığınızda daralma varsa (aortik stenoz) veya kardiyojenik şok (kalbinizin vücudunuza yeterli kan sağlayamadığı bir durum) durumunuz varsa
  • Bir kalp krizi sonrası gelişmiş kalp yetmezliğiniz varsa
  • Hepatit C tedavisinde glekaprevir/pi­brentasvir kombinasyonunu kullanıyorsanız

CADUET kullanımından kaçınılmalıdır.

CADUET’i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer;

  • Şiddetli solunum yetmezliğiniz varsa
  • Ağızdan ya da enjeksiyon yolu ile fusidik asit (bakteri enfeksiyonu tedavisinde kullanılan bir ilaç) kullanıyorsanız veya son 7 gün içerisinde kullandıysanız. Fusidik asit ve CADUET kombinasyonu ciddi kas problemlerine (rabdomiyoliz) neden olabilir.
  • Böbrek problemleriniz varsa
  • Tiroid beziniz normalden az çalışıyorsa (hipotiroidizm)
  • Tekrarlayan veya açıklanamayan kas ağrısı, kişisel veya ailesel bir genetik kas problemi öykünüz varsa
  • Diğer kolesterol (lipid) düşürücü ilaçlar (örn. diğer ‘statinler’ veya ‘fibrat’ ilaçlar) ile tedavi sırasında önceden kas problemleri yaşadıysanız
  • Düzenli olarak çok miktarda alkol alıyorsanız
  • Geçmişte karaciğerinizi etkileyen bir hastalık geçirdiyseniz
  • 70 yaşından büyük iseniz
  • Beyin içi kanama ile birlikte inme geçirdiyseniz veya önceki inmelerden kaynaklanan beyinde sıvı kesecikleriniz var­sa

Eğer bunlardan herhangi biri sizin için geçerli ise kas sistemi ile ilgili yan etkiler açısından risklerinizi öngörebilmek için doktorunuz CADUET tedavisi öncesinde ve sırasında kan testleri yapmaya ihtiyaç duyacaktır. Kasla ilişkili yan etkilerin, örneğin rabdomiyolizin, eş zamanlı olarak belli ilaçların alınmasıyla arttığı bilinmektedir (bkz. “Diğer ilaçlarla birlikte kullanım”).

Tanımlanamayan kas ağrısı, hassasiyeti ya da zayıflığı şikayetlerini, özellikle de kırıklık ya da ateş ile birlikte seyrediyorsa, derhal doktorunuza bildiriniz. Bu durumun tanı ve tedavisi için ek testler ve ilaçlar gerekebilir.

Bağışıklık sisteminin çalışmasını değiştiren bir ilaç olan siklosporin, AIDS (HIV) tedavisinde kullanılan tipranavir ile ritonavir kombinasyonu ve Hepatit C tedavisinde kullanılan telaprevir ile birlikte CADUET kullanımından kaçınılmalıdır.

AIDS (HIV) tedavisinde kullanılan lopinavir ile ritonavir, darunavir ile ritonavir, fosamprenavir ile ritonavir, sakinavir ile ritonavir kombinasyonları, fosamprevir, nelfinavir; Hepatit C tedavisinde kullanılan boceprevir ile birlikte CADUET kullanırken doktorunuz dozunuzu uygun şekilde ayarlayacaktır.

Diyabetiniz varsa veya diyabet gelişimi bakımından risk taşıyorsanız, doktorunuz ilacı kullandığınız sürece sizi yakından takip edecektir. Kanınızda yüksek seviyede şeker ve yağ varsa, fazla kilolu iseniz ve kan basıncınız yüksek ise diyabet gelişmesi bakımından risk altında olmanız olasıdır.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

CADUET’in yiyecek ve içecek ile kullanılması

CADUET’i günün herhangi bir saatinde aç veya tok karnına, tek doz halinde alabilirsiniz.

Greyfurt suyu: Günde bir veya iki bardaktan fazla greyfurt suyu tüketmeyiniz, çünkü bol miktarda greyfurt suyu CADUET'in etkilerini değiştirebilir.

Alkol: CADUET kullanırken yüksek miktarda alkol almaktan kaçınınız. Daha fazla bilgi için “CADUET’i dikkatli kullanınız” bölümüne bakınız.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Gebe iseniz veya gebe kalmaya çalışıyorsanız CADUET’i kullan­mayınız.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar, CADUET veya herhangi bir ilaç kullanırken yeterli doğum kontrol önlemi almalıdır. Eğer bu ilacı alırken gebe kalırsanız, tedaviniz hemen kesilmelidir.

Herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Amlodipinin küçük miktarlarda anne sütüne geçtiği gösterilmiştir. Emziriyorsanız veya emzirmeye başlayacaksanız CADUET’i kullan­madan önce doktorunuza bildiriniz. CADUET kullanan kadınlar emzirmemelidir.

Araç ve makine kullanımı

Bu ilacı aldıktan sonra baş dönmesi hissederseniz araç veya makine kullanmayınız.

CADUET'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Uyarı gerektiren herhangi bir yardımcı madde içermemektedir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Reçetesiz ilaçlar da dahil, başka herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, son zamanlarda kullandıysanız veya kullanma olasılığınız varsa doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.

CADUET ile etkileşebilecek bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bu etkileşim, ilaçlardan birinin veya her ikisinin de etkisini azaltabilir. Alternatif olarak, rabdomiyoliz olarak bilinen önemli bir iskelet kası yıkımı durumunu ve miyopatiyi içeren yan etkilerin risk veya şiddetini artırabilir (Bölüm 4’e bakınız).

  • Bazı antibiyotikler örn.; rifampisin, fusidik asit veya ‘makrolid antibiyotikleri’ örn.; eritromisin, klaritromisin, telitromisin veya mantara bağlı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar örn.; ketokonazol, itrakonazol
  • Lipid seviyelerini kontrol altında tutmak için kullanılan ilaçlar: fibratlar (örn.; gemfibrozil) veya kolestipol
  • Kalp ritmini kontrol etmek için kullanılan ilaçlar örn. amiodaron, diltiazem, verapamil
  • Sara tedavisinde kullanılan antikonvülzan ilaçlar örn. karbamazepin, fenobarbital, fenitoin, fosfenitoin, primidon
  • Bağışıklık sisteminizin çalışmasını değiştirmek için kullanılan ilaçlar örn.; Siklosporin, takrolimus, sirolimus, temsirolimus, everolimus
  • İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) tedavisinde kullanılan ilaçlar örn.; ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, tipranavir/ri­tonavir kombinasyonu vs., nelfinavir gibi ilaçlar
  • Hepatit C tedavisinde kullanılan ilaçlar örn.; telaprevir, boceprevir ve elbasvir/grazo­previr kombinasyonu, ledipasvir/so­fosbuvir
  • Letermovir (sitomegalovirüs hastalığına yakalanmanıza engel olan bir ilaç)
  • Ezetimib (kolesterolü düşüren)
  • Varfarin (kan inceltici bir ilaç)
  • Antiasitler (mide asidini azaltmak için kullanılan, alüminyum veya magnezyum içeren hazımsızlık ilaçları)
  • Doğum kontrolü için kullanılan ağızdan alınan ilaçlar (oral kontraseptifler)
  • Stiripentol (epilepsi için bir anti-konvülzan)
  • Simetidin (mide ekşimesi ve peptik ülserler için kullanılır)
  • Fenazon (bir ağrı kesici)
  • Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar örn. nefazodon ve imipramin
  • Ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçlar örn. nöroleptikler (klorpromazin

gibi)

  • Kalp yetmezliğinin tedavisinde kullanılan ilaçlar örn. beta blokerler (bisoprolol, karvedilol, metoprolol gibi)
  • Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar örn. anjiyotensin II antagonistleri (losartan, irbesartan, olmesartan gibi), anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri (benazepril, lizinopril, ramipril gibi) ve diüretikler (idrar akışını artıran ilaçlar) (hidrokloroti­yazid gibi)
  • Yüksek tansiyon ya da anjina (kalbi besleyen damarların daralması / tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağrısı) için kullanılan bazı kalsiyum kanal blokerleri; örneğin verapamil, diltiazem
  • Yüksek tansiyon ve prostat tedavisinde kullanılan alfa blokerler (prazosin, alfuzosin, doksazosin, tamsulosin, terazosin gibi)
  • Amifostin (kanser tedavisinde kullanılır)
  • Sildenafil (peniste sertleşme güçlüğü için)
  • Dantrolen ve baklofen (kas gevşeticiler)
  • Steroidler (iltihabı ve bağışıklık yanıtını önleyen veya baskılayan ilaçlar) (prednizolon gibi)
  • Sarı kantaron isimli reçetesiz bitkisel ürün
  • Kolşisin (gut hastalığı için kullanılan bir ilaç)
  • Bir bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için ağızdan fusidik asit içeen ilaç kullanmanız gerekiyorsa, bu ilacı geçici olarak kullanmayı bırakmanız gerekecektir. CADUET'e yeniden başlamanın ne zaman uygun olduğunu doktorunuz size söyleyecektir. CADUET’i fusidik asit ile kullanmak nadiren kas zayıflığına, hassasiyetine veya ağrıya (rabdomiyoliz) yol açabilir. Rabdomiyoliz ile ilgili daha fazla bilgi için Bölüm 4’e bakınız.

Eğer hâlihazırda yüksek kan basıncınızın tedavisine yönelik başka ilaçlar kullanıyorsanız, CADUET kan basıncınızın daha fazla düşmesine sebep olabilir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

3. caduet nasıl kullanılır?

  • Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Olağan başlangıç dozu günde bir defa 5 mg/10 mg CADUET tablettir. Bir hastanın daha sıkı kan basıncı kontrolüne ihtiyaç duyduğunun belirlenmesi durumunda, günde bir kez 10 mg/10 mg uygulanabilir.

Doktorunuz CADUET dozuna; sizin bireysel durumunuzu değerlendirerek karar verecektir.

CADUET kullanırken her zaman doktorunuzun talimatlarına kesin olarak uyunuz. Emin olmadığınızda doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

Kullanacağınız tabletleri elinizde bulundurmanız önemlidir. Doktorunuzu görmeden önce tabletlerinizin bitmesini beklemeyiniz.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir.

Karaciğer yetmezliği:

CADUET karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Eğer CADUET’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla CADUET kullandıysanız:

Kullanmadığınız tabletleri, ambalajı ve kutuyu yanınıza alınız, böylece hastane personeli ne kadar ilaç aldığınızı kolaylıkla söyleyebilir.

CADUET’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

CADUET’i kullanmayı unutursanız

Bir dozunuzu almayı unutursanız, bir sonraki dozu kullanmanız gereken zamanda alınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

CADUET ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

Doktorunuz CADUET’i ne kadar süre kullanmanız gerektiğini size söyleyecektir.

Doktorunuz size söylemedikçe, ilacınızı kesmeyiniz.

CADUET’in nasıl kullanılacağına ilişkin herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

4. olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi CADUET’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı kişilerde yan etkiler olabilir ancak bu etkiler herkeste görülmez.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın

Yaygın

Yaygın olmayan

: 10 hastanın en az birinde görülebilir.

: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla

görülebilir.

Seyrek

: 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek

: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor

: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Aşağıdakilerden biri olursa, CADUET’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Nefes almada büyük zorluğa sebep olabilecek yüz, dil ve nefes borusunda şişme
  • Açıklanamayan kas zayıflığınız, kas hassasiyetiniz, kaslarınızda ağrı veya yırtılma varsa veya idrarda kırmızı-kahverengi renk değişimi varsa ve herhangi bir zamanda kendinizi rahatsız hissederseniz veya yüksek ateşiniz varsa (Çok nadir olarak bu etkilerin birlikte görülmesi rabdomiyoliz denilen hayatı tehdit eden ciddi bir duruma dönüştüğünün işaretidir.)
  • Lupus benzeri sendrom (döküntü, eklem hastalıkları ve kan hücreleri üzerindeki etkileri dahil)
  • Geniş cilt döküntüsünü içeren şiddetli cilt reaksiyonları, ürtiker, tüm vücudunuzda cildinizin kızarması, şiddetli kaşıntı, cildin kabarcıklanması, soyulması ve şişmesi, muköz membranlarda inflamasyon (Stevens Johnson Syndrome, toksik epidermal nekroliz) veya diğer alerjik reaksiyonlar

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi seyrek görülür.

Çok yaygın

  • Kol, el, bacak, eklem veya ayaklarda şişme

Yaygın

  • Alerjik reaksiyon
  • Baş ağrısı (özellikle tedavinin başlangıcında), sersemlik, yorgun hissetme, uyku hali
  • Düzensiz kalp atışı, yüzün kızarması (sıcak basması)
  • Çarpıntı (kalp atışında anormallik farketme), nefes darlığı
  • Burun ile yutak arası bölgenin iltihabı, yutak ile gırtlak arası bölgede ağrı (faringolaringeal ağrı), burun kanaması
  • Hasta hissetme, karın ağrısı, hazımsızlık, değişmiş barsak durumu (ishal, kabızlık ve gazı içeren)
  • Kas ve eklem ağrısı, kas krampları ve spazmları, sırt ağrısı, kol ve bacaklarda ağrı, kas yorgunluğu
  • Kan şeker seviyelerinde artış (şeker hastalığınız varsa, kan şeker seviyelerinizin dikkatle izlenmesi gerekir), kan kreatin kinaz seviyesinde artış, karaciğer fonksiyonunuzun normal olmayabileceğini gösteren laboratuvar testleri
  • Görme sorunları (çift görmeyi içeren), bulanık görme

Yaygın olmayan

  • Hepatit (karaciğer iltihabı)
  • Burun akıntısı, iştah kaybı, kan şeker değerlerinde azalma (şeker hastalığınız varsa, kan şeker seviyelerinizin dikkatle izlenmesi gerekir), kilo artışı veya kaybı
  • Uyku güçlüğü, kabus görmek, duygu durum değişimleri (anksiyeteyi içeren), depresyon, titreme, kollara ve bacaklara giden duyu sinirlerinin hasarı (azalmış hassasiyet), hafıza kaybı
  • Kulaklarda çınlama ve uğultu
  • Bayılma hissi, terlemede artış, düşük kan basıncı
  • Ağız kuruluğu, tat alma duyusunda değişiklikler, kusma, geğirme
  • Saç dökülmesi, ciltte yara veya küçük lekeler, cildin renksizleşmesi, deride dokunma veya ağrı hissinde azalma, el ve ayak parmaklarında uyuşukluk veya karıncalanma, deri döküntüsü, kurdeşen veya kaşıntı
  • Üriner hastalıklar (gece aşırı idrar çıkarma ve idrar sıklığının artışı), cinsel güçsüzlük, erkeklerde meme büyümesi
  • Vücutta rahatsızlık hissi, kas yorgunluğu, pankreatit (karın ağrısına da neden olan pankreasın iltihaplanması), ağrı, boyun ağrısı, göğüs ağrısı
  • İdrarda beyaz kan hücrelerinin görülmesi
  • Anormal kalp ritmi
  • Öksürük

Seyrek

  • Beklenmeyen kanama veya yaralanma
  • Şiddetli kas iltihaplanması, çok güçlü kas ağrısı veya krampları, çok seyrek olarak rabdomiyolize (kas hücrelerinin yıkımı) ve anormal kas yıkımına yol açabilen kas yırtılması. Anormal kas yıkımı, CADUET'i almayı bıraksanız bile her zaman ortadan kalkmaz ve böbrek problemlerine yol açabilir ve hayatı tehdit edici olabilir Kanınızdaki kan pulcuğu sayısının azalması
  • Karaciğer problemleri (derinin ve gözlerdeki beyaz bölgenin sararması)
  • Alerjik kökenli şiddetli deri reaksiyonları, ciltte kırmızılık, kabarcıklı döküntü, hızla

tüm vücuda yayılabilen ve yüksek ateşle birlikte nezle benzeri semptomlarla başlayabilen deri soyulması

  • Dudakların, göz kapaklarının ve dilin şişmesini içeren derinin derin tabakalarında şişme
  • İskelet kaslarının iltihabı veya şişmesi, kabarcıklı döküntü, bir bölgede derinin ani, şiddetli derecede şişmesi
  • Kasların kemiğe bağlanmasını sağlayan dokularda (tendon) iltihap ve zedelenme
  • Kafa karışıklığı (konfüzyon)
  • Görme bozuklukları

Çok seyrek

  • Alerjik bir reaksiyon – semptomlar ani hırıltılı solunum ve göğüs ağrısı veya gerginliği, göz kapaklarının, yüz, dudaklar, ağız, dil ve boğazın şişmesi, nefes almada zorluk, şok (kolaps) içerebilir.
  • Jinekomasti (erkeklerde meme büyümesi)
  • Kanınızdaki beyaz hücre sayısının azalması
  • Kas sertliği ve gerginliği
  • Kalp krizi, küçük kan damarlarının iltihabı
  • Mide ağrısı (gastrit)
  • Dişeti büyümesi, diş eti kanaması
  • İşitme kaybı
  • Karaciğerin görevlerini yeterince gerçekleştirememesi (karaciğer yetmezliği)
  • Fotosensitivite (ışığa karşı duyarlılık)

Bilinmiyor

  • Sürekli kas güçsüzlüğü
  • Cinsel problemler
  • Sürekli öksürük ve/veya nefes darlığı veya ateş içeren solunum problemleri
  • Katılık, titreme ve/veya hareket bozukluğu ile beraber gözlenen bozukluklar
  • Şeker hastalığı (diyabet). Kanınızda yüksek şeker ve yağ seviyeleriniz varsa, fazla kilolu iseniz ve yüksek kan basıncınız varsa; şeker hastalığı görülmesi daha olasıdır. Doktorunuz bu ilacı kullanırken sizi izleyecektir.

Bu yan etkilerden herhangi birisi ciddileşirse veya bu kullanma talimatında belirtilenler dışında bir yan etki ile karşılaşırsanız, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

Yan etkilerin raporlanması

Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri sitesinde yer alan „İlaç Yan Etki Bildirimi“ ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. caduet’in saklanması

CADUET’i çocu­kların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra CADUET’i kullan­mayınız.

Son kullanma tarihi, ilgili ayın son gününü belirtmektedir.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

İlaçlar atık sular veya evsel atıklarla atılmamalıdır. İhtiyacınız olmayan ilaçları nasıl imha edeceğiniz konusunda eczacınıza danışınız. Bu önlemler, çevrenin korunmasına katkıda bulunacaktır.

Ruhsat sahibi: PFIZER İlaçları Ltd. Şti.

34347 Ortaköy – İstanbul

Üretim yeri: Pfizer Manufacturing Deutschland GmbH

79090 Freiburg ALMANYA

Bu kullanma talimatı../../… tarihinde onaylanmıştır.

10