Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

BENDUSTİNE 25 MG IV İNFÜZYON İÇİN LİYOFİLİZE TOZ İÇEREN FLAKON - kullanma tali̇mati, ne için kullanılır, yan etkileri, zararları, doz

Etken madde içeren ilaçlar:

Dostupné balení:

KULLANMA TALİMATI - BENDUSTİNE 25 MG IV İNFÜZYON İÇİN LİYOFİLİZE TOZ İÇEREN FLAKON

KULLANMA TALİMATI

BENDUSTİNE 25 mg I.V. infüzyon için liyofilize toz içeren flakon

  • Etkin madde: Her bir flakon 25 mg bendamustin hidroklorür içerir. Önerilen şekilde rekonstitüye edildiğinde ml başına 2,5 mg bendamustin hidroklorür elde edilir.
  • Yardımcı madde(ler): Mannitol

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

  • Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Eğer ilave sorularınız olursa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
  • Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
  • Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
  • Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

Bu Kullanma Talimatında

1. BENDUSTİNE nedir ve ne için kullanılır?

2. BENDUSTİNE’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

3. BENDUSTİNE nasıl kullanılır?

4. Olası yan etkiler nelerdir?

5. BENDUSTİNE’in saklanması

Başlıkları yer almaktadır.

BENDUSTİNE içerisinde bendamustin hidroklorür adı verilen bir etkin maddeyi içeren flakondur. 26 mL amber renkli cam içerisinde beyaz renkte liyofilize tozdur.

Kronik lenfosittik lösemi (yavaş seyirli bir kanser türü) tanısı konmuş, 17 p delesyonu veya TP53 mutasyonu (tedaviye yanıtı olumsuz etkileyen bir tür genetik bozukluk) negatif olup eşlik eden hastalıkları nedeniyle fludarabin (kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç) temelli tedaviye uygun olmayan hastalarda tek başına veya rituksimab (B hücreli lenfoma tedavisinde kullanılan bir ilaç) ile birlikte uygulanır.

65 yaş üzerinde olup otolog (kendisinden) kök hücre nakli için uygun olmayan ve nöropati nedeniyle bortezomib veya talidomid (sinir hasarı oluşturma potansiyeline sahip iki ayrı kanser ilacı) içeren rejimler uygulanamayan ileri evre multiple miyelom (bir tür kemik iliği kanseri) olgularının tedavisinde prednizolon (bir tür kortikosteroid) ile birlikte uygulanır.

Rituksimab içeren tedaviler esnasında veya ilk 6 ayı içinde ilerleme gösteren yavaş seyirli non-hodgkin lenfoma olgularının tedavisinde tek başına veya rituksimab ile birlikte kullanılır.

2. bendusti̇ne’i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler bendusti̇ne’i aşağıdaki durumlarda kullanmayiniz

  • Etkin madde bendamustin hidroklorüre veya BENDUSTİNE içeriğinde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığınız (alerji) varsa,
  • Emziriyorsanız,
  • Ciddi karaciğer yetmezliğiniz varsa,
  • Karaciğer veya kanınızla ilgili sorunlar nedeniyle cildinizde veya gözlerinizin beyaz kısımlarında sarılık/sarar­ma varsa,
  • Kemik iliği işlevlerinizde ciddi bozulma ve kanınızda bulunan beyaz kan hücreleri ile trombositlerin (kanın pıhtılaşmasında görevli hücreler) miktarında önemli değişiklikler (beyaz kan hücresi ve/veya trombosit değerleri sırasıyla <3000/mikroL veya <75000/mikroL’nin altına düşerse) varsa,
  • Tedaviye başlamadan önceki 30 gün içinde önemli/büyük bir cerrahi operasyon geçirdiyseniz,
  • Bir enfeksiyonunuz varsa, özellikle bu enfeksiyona beyaz kan hücre sayınızda düşüklük (lökositopeni) eşlik ediyorsa,
  • Sarı humma aşısı ile birlikte

BENDUSTİNE’i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

  • Kemik iliğinin, kan hücrelerini yenileme kapasitesinin düşmesi durumunda. BENDUSTİNE ile tedaviye başlamadan, devam eden her tedavi siklüsünden önce ve tedavi kürleri aralarında beyaz kan hücresi ve trombosit sayımı yaptırmanız gerekir.
  • Enfeksiyon durumunda. Ateş ve akciğer semptomları da dahil olmak üzere enfeksiyon belirtileri söz konusu olursa doktorunuza bildiriniz.
  • BENDUSTİNE ile tedavi süresince cilt reaksiyonu gelişmesi durumunda. Reaksiyonların şiddeti artabilir.
  • Kalp hastalığı (örn. kalp krizi, göğüs ağrısı, ciddi anlamda dengesiz kalp ritmi) varlığı durumunda.
  • Herhangi bir ağrı duymanız, idrarınızda kan olması ve idrar miktarında azalma durumunda. Hastalığınız şiddetlendiğinde, ölen tüm kanser hücresi artıkları vücudunuzdan temizlenmeyebilir. Buna tümör lizis sendromu adı verilir ve ilk BENDUSTİNE dozundan sonraki 48 saat içinde bu, böbrek ile kalp sorunlarına yol açabilir.
  • Ciddi alerjik veya aşırı duyarlılık reaksiyonu durumunda. İlk tedavi siklüsünden sonra infüzyon reaksiyonlarına karşı dikkatli olunuz.
  • Bulantı ve kusmanın tedavisi için doktorunuz antiemetik (bulantı kesici ilaç) verebilir.

BENDUSTİNE tedavisi uygulanan erkekler tedavi sırasında ve tedaviden sonraki 6 ay boyunca çocuk sahibi olmamalıdırlar. Tedaviye başlamadan önce kalıcı kısırlık (infertilite) olasılığına karşı sperm koruma ile ilgili bilgi alın.

Kadın hastalar tedavi süresince gebe kalmamalıdır.

Kan damarı dışındaki dokuya istemsiz olarak enjekte edilirse (ekstravazal enjeksiyon), enjeksiyonu derhal durdurun. Kısa bir aspirasyondan sonra enjektörü çıkarın. Ardından etkilenen bölgeye soğuk uygulayın. Etkilenen kolunuzu yukarı kaldırın. Kortikosteroidler gibi ek tedavi uygulamasının yararı kesin değildir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

BENDUSTİNE’in yiyecek ve içecek ile kullanılması

Uygulama yolu nedeniyle yiyecekle alınmasında bir sorun söz konusu olmaz.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

BENDUSTİNE genetik hasara neden olabilir ve hayvan çalışmalarında sakatlıklara neden olmuştur. Doktorunuz tarafından kesinlikle kullanmanız gerektiği belirtilmediği sürece hamileliğiniz sırasında BENDUSTİNE kullanmayın. Tedavi durumunda doğmamış çocuk üzerindeki olası yan etkiler açısından tıbbi danışmanlık alın ve genetik inceleme imkanını değerlendirin.

Çocuk doğurma potansiyeli olan bir kadınsanız BENDUSTİNE tedavisinden hem önce hem de sonra etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanın. BENDUSTİNE tedavisi sırasında hamile kalırsanız derhal doktorunuza bilgi veriniz ve genetik inceleme yaptırınız.

Eğer erkekseniz BENDUSTİNE tedavisi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonraki 6 ay boyunca çocuk sahibi olmaktan kaçının. BENDUSTİNE tedavisinin kısırlığa (infertilite) yol açmak gibi bir riski mevcuttur ve tedavi başlamadan önce sperm koruma için bir danışmanlığa ihtiyaç duyabilirsiniz.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

BENDUSTİNE emzirme süresince kullanılmamalıdır. Emzirme süresince BENDUSTİNE tedavisi gerekliyse emzirme durdurulmalıdır.

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Araç ve makine kullanımı

BENDUSTİNE’in araç ve makine kullanım yeteneği üzerine olan etkisi ile ilgili hiçbir çalışma yoktur. Baş dönmesi veya koordinasyon eksikliği gibi yan etkiler yaşarsanız araç ve makine kullanmayın.

BENDUSTİNE’in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler İçeriğinde uyarı gerektiren yardımcı madde bulunmamaktadır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

  • BENDUSTİNE kemik iliğinde kan oluşumunu engelleyen ilaçlarla eş zamanlı kullanılırsa kemik iliğindeki durum şiddetlenir.
  • BENDUSTİNE bağışıklık yanıtınızı değiştiren ilaçlarla birlikte uygulanırsa, bu etki şiddetlenebilir.
  • Sitotoksik ilaçlar canlı virüs aşılarının etkisini azaltabilir. Buna ek olarak canlı virüs aşıları (viral aşılama) ile aşılanma sonrasında bir enfeksiyon gelişmesi riskini de artırır.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bu konu hakkında bilgi veriniz.

3. bendusti̇ne nasıl kullanılır?bendusti̇ne vücut yüzey alanınıza (boyunuz ve kilonuza göre belirlenir) göre hesaplanan dozlarda tek başına (monoterapi) veya diğer ilaçlarla eş zamanlı olarak uygulanmaktadır.

Eğer beyaz kan hücre (lökositler) sayınız 3000 hücre/mikroL ve/veya trombosit sayınız 75000 hücre/mikroL altına düşerse tedaviye başlanmamalıdır.

Doktorunuz düzenli aralıklarla bu kan değerlerini kontrol edecektir.

Kronik lenfositik lösemi (bir çeşit kan kanseri)

BENDUSTİNE ilk kürde her metre kare vücut yüzey alanı başına 70 mg dozda, takip eden kürlerde tolere edilirse her metre kare vücut yüzey alanı başına 90 mg dozda 6 uygulamaya kadar tekrarlanır.

Tekrarlayan ya da tedaviye cevap vermeyen kronik lenfositik lösemi

BENDUSTİNE ilk kürde her metre kare vücut yüzey alanı başına 70 mg dozda, takip eden kürlerde her metre kare vücut alanı başına 90 mg dozda uygulanır.

Rituksimab içeren tedaviler esnasında veya sonrasında ilerleme (progresyon) gelişmiş olan non hodgkin lenfoma (bir lenf bezi hastalığı) olgularının tedavisinde: BENDUSTİNE 28 günde 1. ve 2. günlerde her metre kare vücut yüzey alanı başına 90 mg dozda uygulanır.

Multipl miyelomanın ikinci sıra tedavisinde

BENDUSTİNE her metre kare vücut yüzey alanı başına maksimum 100 mg dozunda 4 haftada bir 1. ve 2. günlerde tek başına veya kombine olarak kullanılır.

Beyaz kan hücre sayısı ve trombosit sayısı sırasıyla <3000/mikroL ve <75000/mikroL düşerse tedavi durdurulur. Beyaz kan hücresi sayısı >4000/mikroL ve trombosit sayısı >100000/mikroL çıkarsa tedaviye devam edilebilir.

Uygulama yolu ve metodu:

BENDUSTİNE çeşitli dozlarda, bir damar (ven) içerisine 30–60 dakika boyunca enjekte edilmek suretiyle uygulanır.

BENDUSTİNE ile tedavi tümör tedavisinde uzman bir hekimin kontrolünde yapılmalıdır. Doktorunuz size gereken dozda BENDUSTİNE verecek ve gerekli önlemleri alacaktır.

Size reçetelenen dozda infüzyon çözeltisi uzman sağlık personeli tarafından uygulanacaktır.

BENDUSTİNE enjeksiyonluk su ile çözülmeli ve şu şekilde hazırlanmalıdır:

  • 1. Konsantrat hazırlanır:

  • – 25 mg BENDUSTİNE içine 10 mL enjeksiyonluk su eklenir ve karıştırılarak çözünür.

  • 2. İnfüzyon çözeltisinin hazırlanması

  • – Berrak bir çözelti elde edilir edilmez (genellikle 5–10 dakika içinde), tavsiye edilen toplam BENDUSTİNE dozu %0,9 sodyum klorür çözeltisi ile yaklaşık 500 mL’lik son hacme seyreltilmesiyle elde edilir. BENDUSTİNE diğer infüzyon veya enjeksiyonluk çözeltilerle seyreltilememeli ve diğer ilaçlarla karıştırılmamalıdır.

Uygulama süresi

BENDUSTİNE tedavisi için kesin olarak belirlenmiş genel bir zaman sınırlaması yoktur. Tedavi süresi hastalığa ve tedaviye alınan yanıta bağlıdır.

BENDUSTİNE tedaviniz ile ilgili endişeleriniz veya sorularınız varsa hekiminizle iletişime geçiniz.

Değişik yaş grupları:

Çocuklarda BENDUSTİNE kullanımı ile ilgili herhangi bir bilgi mevcut değildir.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerektiğine dair herhangi bir veri mevcut değildir.

Özel kullanım durumları:

Karaciğer işlev bozukluğunuzun derecesine bağlı olarak size uygulanan BENDUSTİNE dozunun düşürülmesi (orta dereceli karaciğer yetmezliğinde yaklaşık %30) gerekebilir. Doktorunuz dozunuzda herhangi bir düzenleme yapılması gerekip gerekmediği ile ilgili karar verecektir.

Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, bu talimatları takip ediniz.

İlacınızı zamanında almayı unutmayınız.

Eğer BENDUSTİNE’in etkisinin çok güçlü veya çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla BENDUSTİNE kullandıysanız:

BENDUSTİNE’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

BENDUSTİNE’i kullanmayı unutursanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

BENDUSTİNE uygulaması atlanırsa doktorunuz genellikle normal uygulama takvimine devam edecektir.

BENDUSTİNE ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Sizi tedavi eden doktorunuz tedavinin kesilmesi ya da başka bir ilaca geçilmesi gerekip gerekmediği ile ilgili karar verecektir.

Diğer sorularınız için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

4. Olası yan etkileri nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi BENDUSTİNE’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Yan etkileri değerlendirirken, bu yan etkilerin sıklıkları ile ilgili aşağıda yer alan tanımlar

kullanılır:

Çok yaygın

Yaygın

Yaygın olmayan

Seyrek

Çok seyrek

Bilinmiyor

: 10 hastadan 1’ini etkiler

: 100 hastadan 1 ila 10’unu etkiler

: 1000 hastadan 1 ila 10’unu etkiler

: 10000 hastadan 1 ila 10’unu etkiler

: 10000 hastada 1’den daha azını etkiler

: Eldeki mevcut verilere göre sıklığı tahmin edilemeyen

Kan damarının dışına (ekstravasküler) istemsiz olarak yapılan uygulama sonrası çok seyrek olarak doku değişiklikleri (nekroz) gözlenmiştir. Yanma hissi infüzyon iğnesinin kan damarı dışına yerleştirildiğini gösteren bir işaret olabilir. Bu şekilde uygulamanın sonucu ağrı ve cilt hasarlarında zayıf iyileşme olabilir.

BENDUSTİNE’in doz sınırlayıcı yan etkisi bozulmuş kemik iliği işlevidir, genellikle tedavi sonrasında normale döner. Baskılanmış kemik iliği işlevi enfeksiyon riskini artırır.

Çok yaygın:

  • Düşük sayıda beyaz kan hücresi (lökositopeni)
  • Kanın kırmızı renk pigmentinde (hemoglobin) azalma
  • Düşük sayıda trombosit (trombositopeni)
  • Enfeksiyonlar
  • Bulantı
  • Kusma
  • Mukozal enflamasyon (iltihap)
  • Kreatinin kan değerlerinde yükselme
  • Üre kan değerlerinde yükselme
  • Ateş
  • Yorgunluk

Yaygın:

  • Kanama (hemoraji)
  • Ölen kan hücrelerinin kendi içeriklerini kan dolaşımına yayması sonucu oluşan

metabolizmadaki bozulma

  • Solgun cilde ve zayıflığa veya nefessizliğe neden olabilen, kırmızı kan hücre sayısında düşüş (anemi)
  • Nötrofil (bir çeşit kan hücresi) sayısında azalma (nötropeni)
  • Ciltte alerjik enflamasyon (dermatit), ürtiker gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları
  • Karaciğer enzimleri olan AST/ALT’de yükselme
  • Alkalen fosfataz enziminde yükselme
  • Safra pigmentinde yükselme
  • Potasyum kan düzeylerinde düşme
  • Kalp işlevinde dengesizlik (yetersizlik)
  • Kalp ritminde dengesizlik (aritmi)
  • Düşük veya yüksek kan basıncı (hipotansiyon veya hipertansiyon)
  • Akciğer işlevinde bozulma
  • Diyare (ishal)
  • Konstipasyon (kabızlık)
  • Ağızda yara (stomatit)
  • İştah kaybı
  • Saç kaybı
  • Ciltte değişiklikler
  • Adet görememe (amenore)
  • Ağrı
  • Uykusuzluk
  • Üşüme
  • Sıvı kaybı (dehidrasyon)

Yaygın olmayan:

  • Kalpte sıvı birikmesi (perikardiyal alana sıvı kaçışı)

Seyrek:

  • Kanın enfeksiyonu (sepsis)
  • Ciddi alerjik aşırı duyarlılık reaksiyonu (anafilaktik reaksiyonlar)
  • Anafilaktik reaksiyonlara benzeyen belirtiler (anafilaktoid reaksiyonlar)
  • Uyuşukluk
  • Ses kaybı (afoni)
  • Akut dolaşım kolapsı (dolaşımda ani çöküş)
  • Ciltte kızarma (eritema)
  • Cilt enflamasyonu (dermatit)
  • Kaşıntı
  • Ciltte döküntü (maküler ekzantem)
  • Aşırı terleme (hiperhidröz)

Çok seyrek:

  • Akciğerde birincil atipik enflamasyon (pnömoni)
  • Kırmızı kan hücrelerinin yıkılması
  • Bazen cilt reaksiyonları veya döküntü ile birlikte görülen kan basıncında hızlı düşüş (anafilaktik şok)
  • Tat duyusunda bozulma
  • Karıncalanma, uyuşma hissi (parestezi)
  • Bacaklarda zayıflık ve ağrı (periferal nöropati)
  • Sinir sistemi hastalığı (antikolinerjik sendrom)
  • Nörolojik bozukluklar
  • Koordinasyon kaybı (ataksi)
  • Beyin enflamasyonu (ensefalit)
  • Kalp hızında artış (taşikardi)
  • Kalp krizi, göğüs ağrısı (miyokard enfarktüsü)
  • Kalp yetmezliği
  • Venlerde enflamasyon (flebit)
  • Akciğerde doku oluşumu (akciğer fibrözü)
  • Boğazda kanlı enflamasyon (hemorajik özofajit)
  • Mide veya bağırsakta kanama
  • Kısırlık (infertilite)
  • Çoklu organ yetmezliği

BENDUSTİNE tedavisinden sonra ikincil tümörlerle (miyelodisplastik sendrom, akut miyeloid lösemi, bronşiyal karsinom) ilgili bildirimler söz konusu olmuştur. Bu durumun BENDUSTİNE ile kesin ilişkisi saptanmamıştır.

Az sayıda vakada ciddi cilt reaksiyonları (Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroz) bildirilmiştir. Bunun BENDUSTİNE ile ilişkisi bilinmemektedir.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

Yan etkilerin raporlanması

Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

5. bendusti̇ne’in saklanması

BENDUSTİNE’i ço­cukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25°C altındaki oda sıcaklığında, ışıktan korumak için ambalajında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra BENDUSTİNE’i ku­llanmayınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz BENDUSTİNE’i ku­llanmayınız.

BENDUSTİNE’in açıldıktan veya seyreltildikten sonra saklanması

Bu kullanma talimatının sonunda anlatılan şekilde sulandırıldıktan ve seyreltildikten sonra hemen kullanılmalıdır. BENDUSTİNE koruyucu içermez. Bu nedenle çözelti belirtilen sürelerden sonra kullanılmamalıdır.

BENDUSTİNE seyreltildikten sonra aseptik koşullar altında saklanmalıdır.

Kullanılmış olan ürün atık suya veya evsel atıklar içine atılmamalıdır.

Sitotoksik ve sitostatik beşeri tıbbi ürünlerin kullanımları sonucu boşalan iç ambalajlarının atıkları TEHLİKELİ ATIKTIR ve bu atıkların yönetimi 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğine göre yapılır.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat sahibi:

Deva Holding A.Ş.

Küçükçekmece/İstan­bul

Tel: 0 212 692 92 92

Fax: 0 212 697 00 24

E-mail:

Üretim yeri:

Deva Holding A.Ş.

Kapaklı/TEKİRDAĞ

Bu kullanma talimatı…/…/...... tarihinde onaylanmıştır.

AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR

Tüm sitotoksik ilaçlarda olduğu gibi, genom hasarına yol açma potansiyeli ve kansere neden olma etkisi olduğundan, sağlık personelini ilgilendiren katı güvenlilik önlemleri uygulanır.

BENDUSTİNE hazırlanırken, inhalasyonundan (solunmasından) ve cilt ve muköz membranla temasından kaçınılmalıdır (eldiven ve koruyucu kıyafet giyilmeli ve yüz maskesi takılmalıdır). Vücudun herhangi bir bölgesi kontamine olursa sabun ve suyla dikkatlice temizlenmelidir ve gözler %0,9 (izotonik) salin çözeltisi ile durulanmalıdır. Mümkünse sıvı geçirmez, kullan at emici örtülü özel çalışma alanlarında (laminar flow) çalışılmalıdır. Kontamine tüm materyaller sitotoksik atıktır. Sitotoksik materyallerin atılması için ulusal yönetmeliklere uyulmalıdır. Hamile personel sitotoksik ilaçların hazırlandığı alandan uzaklaştırılmal­ıdır.

BENDUSTİNE enjeksiyonluk su ile çözülmeli ve şu şekilde hazırlanmalıdır:

  • 1. Konsantrat hazırlanır:

  • – 25 mg BENDUSTİNE içine 10 mL enjeksiyonluk su eklenir ve karıştırılarak çözünür.

  • 2. İnfüzyon çözeltisinin hazırlanması

  • – Berrak bir çözelti elde edilir edilmez (genellikle 5–10 dakika içinde), tavsiye edilen toplam BENDUSTİNE dozu %0,9 sodyum klorür çözeltisi ile yaklaşık 500 mL’lik son hacme seyreltilmesiyle elde edilir. BENDUSTİNE diğer infüzyon veya enjeksiyonluk çözeltilerle seyreltilmemeli ve diğer ilaçlarla karıştırılmamalıdır.