Ilac kullanma talimatı Ana menüyü aç

AXİD 25MG/ML İ.V. İNFÜZYON IÇIN ENJEKTABL AMPUL (5 ML) - kisa ürün bi̇lgi̇si̇

Etken madde içeren ilaçlar:

ATC kodu:

Dostupné balení:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ - AXİD 25MG/ML İ.V. İNFÜZYON IÇIN ENJEKTABL AMPUL (5 ML)

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. beşeri̇ tibbi̇ ürünün adi

AXID 25 mg/mL i.v. infüzyon İçin enjektabl ampul

2. kali̇tati̇f ve kanti̇tati̇f bi̇leşi̇m

Etkin madde:

Nizatidin 25 mg/ml

Yardımcı maddeler:

Sodyum hidroksit yeter miktarda

„Yardımcı maddeler için 6.1’e bakınız“

3. farmasöti̇k form

İntravenöz infüzyon için ampul.

5 mİ hacminde, boyun kısmından kırılarak açılan Tip I cam ampuller içinde, berrak, renksizden hafif sarıya doğru solüsyon görünümündedir.

4, kli̇ni̇k özelli̇kler

4.1. terapötik endikasy onlar

AXID, duodenal ülser tedavisi ve idamesinde nizatidin oral doz kullanılan formuna alternatif olarak kısa süreli olarak, AXID, hastanede tedavi görmekte olan ve ağız yoluyla ilaç alamayan hastalarda, oral doz formuna kısa süreli alternatif bir tedavi olarak endikedir.

4.2. pozoloji ve uygulama şeklierişkinlerde

Sürekli intravenöz infüzyon: 300 mg’ı (12 mL, 3 ampul), 150 mL uygun i.v. çözeltisinde seyreltilerek, saatte 10 mg dozuna erişebilecek oranda zerkedilir.

Aralıklı intravenöz infüzyon: Günde 3 kez olmak üzere, 100 mgT (4 mL, ampul) 50 mL uygun i.v. çözeltisinde seyreltilip. 15 dakikalık aralarla zerkedilir. Günlük toplam nizatidin dozu 480 mg'ı geçmemelidir. Gastrik pH < 4’ü korumak için 10 mg/saatlik sürekli intravenöz infüzyon tavsiye edilir. Nizatidin hızlı i.v. infüzyon olarak uygulanmamalıdır.

Uygulama şekli:

AXİD uygun çözücülerle kullanıma hazır hale getirildikten sonra yalnızca toplardamar İçine uygulanır. Hızlı uygulanmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz aşağıdaki gibi azaltılmalıdır.

Aktif duodenal veya aktif benign gastrik ülser

Kreatinin klerensi

Doz

20–50 mUdak

Günde 120–150 mg

<20 mUdak

Günde 75 mg

Komplike olmayan karaciğer fonksiyon bozukluğu olan ancak böbrek fonksiyonu normal hastalarda farmakokinetik değişmemiştir. Ancak dikkatli kullanılması önerilir.

Pediyatrik popülasyon:

Nizatidinin 12 yaş altındaki, çocuklardaki etkinliği ve güvenirliği henüz saptanmamıştır. 12 yaş ve üzerinde erişkin dozları kullanılabilir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda tedavi, böbrek fonksiyonunun azalmış olabileceği göz önünde tutularak düzenlenmelidir.

Bazı yaşlılarda kreatinin klerensi 50 mL/dak’nın altında olabilir. Böbrek bozukluğu olan hastalardaki farmakokinetik verilere dayanılarak bu hastalardaki dozun, buna göre azaltılması gerekil.

4.3. kontrendikasyonlar

AXİD, içerdiği etkin madde (nizatidin) veya formüldeki diğer bileşenlerden herhangi birisine aşın hassasiyeti olan hastalarda kontrendikedir. Bu tip ilaçlar arasında çapraz duyarlılık gözlendiği için; nizatidin dahil hiçbir H^-reseptör antagonisti, bu ilaçlara duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyanları ve önlemleri

Nizatidin tedavisine semptomatik yanıt alınması gastrik kanser varlığını dışlamaz. Tedaviye başlamadan önce gastrik kanser olasılığı bertaraf edilmelidir. Nizatidin başlıca böbrekten atıldığı için dozaj orta ve çok şiddetli renal yetmezlik çeken hastalarda azaltılmalıdır. (Bkz. Bölüm 4.2) Hepatorenal sendromlu hastalarda farmakokinetik çalışmalar yapılmamıştır. Nizatidin dozunun bir kısmı karaciğerde metabolize olur. Komplike olmayan karaciğer bozukluğu olan, böbrek fonksiyonu normal hastalarda nizatidin farmakokinetiği normal insanlardaki gibidir. (Bkz.Bölüm 4.2). Yaşlı hastalarda tedavi, renal fonksiyonun azalmış olabileceği göz önünde tutularak düzenlenmelidir (Bkz.Bölüm 4.2). Parenteral ilaçlar görsel olarak, renk değişimi ve partikül oluşumu açısından kabın ve solüsyonun el verdiği Ölçüde denetlenmelidir. Nizatidin enjektabl koyulaşmaya eğilimlidir, ancak bu, ilacın gücünü etkilemez. Gastrik mukozal iritasyona sebep olacağından etanolden sakımlmalıdır. AXİD, yeter miktarda sodyum hidroksit ihtiva eder. Eşik değerinin (23 mg) üzerinde alınırsa, bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde tutulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Nizatidin ile teofilin, klordiazepoksit, lorazepam. İidokain, fenitoin, varfarin, ibuprofen, aminofilin, diazepam ve metoprolol arasında herhangi bir etkileşim gözlenmemiştir.

Nizatidin, sitokrom P-450 ile bağlantılı ilaç metabolize eden enzimleri İnhibe etmez bu nedenle hepatik metabolizmanın inhibisyonundan kaynaklanan ilaç etkileşimleri beklenmez. Nizatidin, CYP3A4 enziminin zayıf inhibitörüdür. Nizatidin çok yüksek dozlarda kullanıldığında salisilatların absorpsiyonlarını artırabilir.

Nizatidin ve diğer histamin Hı-reseptör antagonistleri, gastrik absorbsiyonu asidik mide pH’ına bağlı olan ilaçların mideden absorbsiyonlannı azaltabilir (Örneğin itrakonazol ve ketokonazol, atazanavir, sefpodoksim, sefuroksim, dasatinib, fosamprenavir/am­prenavir, demir iyonları [ferik glukonat, demir dekstran kompleksi, demir sükroz hariç]) ve serum konsantrasyon­larında düşme meydana getirebilirler ve tedavinin İzlenmesi gerekebilir.

Hı antagonistleri, saquinavirin serum konsantrasyonlarını artırabilir. Tedavinin izlenmesi önerilir.

Nizatidin nadiren agranülositoza neden olabildiği için klozapin ve karbamazepinle birlikte kullanılırken dikkatle izlenmelidir.

Günde 3900 mg gibi yüksek aspirin dozlarının günde 2 defa 150 mg nizatidin İle birlikte verilmesi durumunda serum salisilat düzeylerinin yükseldiği gözlemlenmiştir.

Nizatidin emilimi yiyecekler, antikolineıjik ajanlar ve antiasidler ile klinik olarak anlamlı azalma göstermez. Nizatİdinin plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık olarak % 35’tİr. Varfarin, diazepam, parasetamol, propantelin, fenobarbital ve propranolol, nizatidinin plazma proteinlerine bağlanmasını etkilemez.

Alkolle birlikte alınması gastrik mukozada iritasyona neden olabileceği için önerilmemektedir.

Laboratuar testleri etkileşimleri:

Nizatidin tedavisi sırasında idrarda ürobİlinojen ve protein arayan Multİstİx testleriyle yalancı-pozitif sonuç alınabilir.

Gastrik asit sekresyonu testleri, alerjen ekstresi deri testleri, serum kretinin ve serum transaminaz konsantrasyonları testlerinde hatalı sonuçlar görülebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Bu konu hakkında herhangi bir veri mevcut değildir. Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popu losyon:

Bu konu hakkında herhangi bir veri mevcut değildir. Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. gebelik ve laktasyongebelik kategorisi b’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Konrasepsiyon)

Bu konu hakkında herhangi bir veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-ve ya/embriyonal/fetal ve-veya/doğum/ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir, İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Gebelerde kontrollü çalışmalar yapılmadığından AXİD yalnızca, sağlanması beklenen yararların fetusta ortaya çıkabilecek zararlardan fazla olduğuna inanıldığı takdirde kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi:

Süt veren annelerde yapılan klinik çalışmalar oral nizatidin dozunun %0.1 oranında süte geçtiğini göstermiştir. Nizatidinle tedavi edilen sıçanların yavrularında büyümenin baskılanması söz konusudur. Bebeğini emziren annelerde emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da AXID tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına / tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına karar verilmelidir.

Üreme yeteneği/F ertilite

Hayvanlarda yapılan çalışmalarda üreme yeteneği ve fertilite üzerinde etkili bulunmamıştır. (Bkz Bölüm 5.3). İnsanlarda bu konu hakkında herhangi bir veri mevcut değildir.

4.7. araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

AXİD kullanımında yan etki olarak nadiren mental konfuzyon vakası bildirilmiş olmasına rağmen araç ve makine kullanımına etkisi üzerine klinik bilgi mevcut değildir..

4.8. i̇stenmeyen etkiler

Klinik araştırmalarda diğer intravenöz tedavilerde olduğu gibi enjeksiyon yerinde hafif kızarıklık ve ağrı gözlenmiştir. Dünya çapında yapılan farklı sürelerdeki çalışmalarda 6000’i aşkın hasta oral nizatidin kullanmıştır. Amerika ve Kanada’daki plasebo kontrollü çalışmalarda 2600’den fazla hasta nizatidin kullanmış ve 1700‘ü aşkını plasebo kullanmıştır. Bu plasebo kontrollü çalışmalarda ortaya çıkan yan etkilerin içinden anemi (%0.2’ye karşı %0) ve ürtiker (%0.5’e karşı %0.1) nizatidin grubunda en sık görülenleridir.

Klinik çalışmalarda nizatidin ile ilgili bildirilen diğer istenmeyen reaksiyonlar aşağıdaki sıklık derecesine göre 1 İstelenmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın >1/100, <1/10); Yaygın olmayan (>1/1000, <1/100); Seyrek (>1/10.000, <1/1000); Çok seyrek (<1/10.000), izole bildirimler dahil, bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın: Enfeksiyonlar

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Seyrek: Anemi

Bilinmiyor: Trombositopeni, trombositopenik purpura

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Anafilaksi, aşırı duyarlılık reaksiyonları (bronkospazm, larinks ödemi, deri döküntüsü ve eozinofili), serum hastalığı benzeri reaksiyonlar

Endokrin hastalıklar

Bilinmiyor: Klinik farmakoloji çalışmaları ve kontrollü klinik çalışmalar nizatidine bağlı olarak ortaya çıkan antiandrojen aktivite bulgusu göstermemiştir. İmpotans ve libido kaybı nizatidin alan hastalarda plasebo alan grup ile aynı oranda görülmüştür. Ender vakalarda jinekomasti bildirilmiştir.

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Anksiyete, iritabilite, sinirlilik

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Baş ağrısı

Yaygın: Baş dönmesi, uykusuzluk, somnolans, unutkanlık, anormal rüyalar

Bilinmiyor: Ender olarak mental konfüzyon bildirilmiştir.

Göz hastalıkları

Yaygın: Ambliyopi

Kardiyak hastalıklar

Bilinmiyor: Klinik farmakoloji çalışmaları sırasında nizatidin tedavisi alan 2 hasta ile hiçbir tedavi uygulanmayan 3 hastada, kısa süren, asemptomatik ventriküler taşikardi atakları görülmüştür.

Vasküler hastalıklar

Bilinmiyor: Vaskülit

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Öksürük, nazal konjesyon. nazofarenjit, rinit. farenjit, sinüzit

Yaygın olmayan: Bronkospazm

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Abdominal ağrı, iştahsızlık, kabızlık. dİyare. ağız kuruluğu, gaz, mide yanması, bulantı, kusma, dispepsi, diş hastalıkları

Hepato-bîlier hastalıklar

Bilinmiyor: AST/ALT veya alkalen fosfataz yükselmeleri, hepatit. sarılık. Kolestatİk veya mikst hepatoselüler hasar bildirilen nadir birkaç vakada nizatidinin kesilmesinden sonra hastalar normale dönmüştür.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Kaşıntı, döküntü, kızarıklık

Seyrek: Ürtiker

Bilinmiyor: Terleme, eksfolyatif dermatit

Kas -iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Miyalji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Ateş, ağrı, göğüs ağası, sırt ağası, enjeksiyon yerinde hafif kızaaklık ve ağa

Yaralanma ve zehirlenmeler

Yaygın : Kazara yaralanma

Cerrahi ve tıbbi prosedürler

Yaygın: Ameliyat girişimleri

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Nizatadin etkin maddesi ile ateş, öksürük, nazal konjesyon ve nazofarenjit çocuklarda bildirilen istenmeyen etkilerdir.

4.9. doz aşımı ve tedavisi

Nizatidin tedavisi sırasında doz aşımı nadiren bildirilmiştir. Aşağıdaki bilgiler böyle bir durumla karşılaşıldığında yol gösterici olması amacıyla verilmektedir.

Belirtiler ve bulgular: insanlarda nizatidin doz aşımı ile ilgili klinik deneyimler kısıtlıdır. Kas tremorlan, kusma solunumda hızlanma gibi bulgular görülebilir.

Yüksek dozlarda nizatidin uygulanan test hayvanlarında lakrimasyon, salgı artışı, bulantı, miyozis ve diyare gibi kolineıjik tipte etkiler gözlenmiştir. Köpeklerde 800 mg/kg, maymunlarda 1200 mg/kg’lık dozlar öldürücü etki yapmamıştır. LD50 değeri: yaklaşık 80 mg/kg’dır.

Tedavi: Böyle bir durumla karşılaşıldığında aynı hastanın birkaç değişik ilacı birlikte almış olabileceği, ilaçlar arasındaki etkileşim ve hastadaki olağandışı ilaç kinetiği gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Hasta aşın doz almışsa, klinik izleme ve destek tedavisiyle birlikte aktif kömür kullanılması, hastanın kusturulması ya da mide lavajı düşünülmelidir. Hemodiyaliz uygulanmasının vücuttaki nizatidini uzaklaştırabildiği, kesin olarak gösterilmiş değildir; ancak dağılım hacminin büyük olması nedeniyle nizatidinin bu yöntemle etkili bir şekilde uzaklaştırılması beklenmemelidir.

5. farmakoloji̇k özelli̇kler

5.1. farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Histamin Hı antagonİsti

ATC kodu: A02B A04

Etki mekanizması

AXİD?in etkin maddesi nizatidin, güçlü, selektif, kompetetif ve reversible histamin ilj-reseptör antagonistidir. Bazal ve stimüle edilmiş gastrik asit ve pepsin konsantrasyonu ve İlave olarak mide sekresyonunu belirgin olarak azaltır. Gastrik asit sal inimi, gastrik hacim ve hidrojen iyon konsantrasyonu azalır.

Antisekretuvar aktivite:

1. Asit salınımı üzerindeki etkileri – normal gönüllüler:

Nizatidin enjeksiyonu noktümal gastrik asit salmımını sürekli infuzyon şeklinde uygulandığında 24 saate kadar, aralıklı İnflizyon şeklinde uygulandığında 5 saate kadar inhibe eder. Ayrıca bazal, yemek ile ve pentagastrin ile indüklenen gastrik asit salmımını da inhibe eder (Tablo 1).

Tablo 1. AXID’in Gastrik Asit Salınanındaki Etkisi

Doz ahmından sonra geçen zaman

IV doz (mg) uygulaması ile gastrik asit inhibisyonunun yüzdesi

25

50

60

100

240

250

480

Pentagastrin

4 saate kadar

29

48

60

78

Bazal

8 saate kadar

45

57

72

Yemek

24 saat

48

87

91

Nizatİdinin gastrik asit salmımını azaltması için EC50’si (90–295 pg/L aralığında) 178 pg/L’dır.

Nizatidin Konsantrasyon – Etki İliş kisi

Şekil 1. Serum nizatidin kons. (pg/L)

Duodenal ülser hastaları: Duodenal ülser hastalığı olan 12 hastaya aralıklı olarak her 8 saatte bir 100 mg nizatidin intravenöz infuzyon şeklinde verilmiş. 24 saatlik sürenin %40’ında gastrik asit pH’sı >4 bulunmuştur.

2. Diğer gastrointestinal salgılar üzerine etkisi – pepsin: Oral yolla alınan 75–300 mg nizatidin gastrik sekresyonlarda pepsin aktivitesİni etkilemez. Total pepsin çıkışı (output), azalmış gastrik sekresyonların hacmiyle orantılı olarak azalmıştır.

İntrinsik faktör: Oral yolla alınan 75–300 mg nizatidin intrinsik faktörün betazolle uyarılmış sekresyonunu artırır.

Serum Gastrin: Nizatİdinin bazal serum gastrin üzerine etkisi yoktur. Nizatidin uygulandıktan 12 saat sonra yiyecek alındığında rebound gastrin salgılanması gözlenmemiştir.

3. Diğer farmakolojik etkiler :

a. Hormonlar: Nizatİdinin gonadotropin, prolaktin, büyüme hormonu, antidiüretik hormon, kortizol, triodotrionin, tiroksin, testosteron, 5a-dihidrotestosteron, androstenedion veya estradiolün serum konsantrasyonlarını etkilediği görülmemiştir.

b.Nizatİdinin hiçbir kanıtlanabilir antiandrojenik etkileşimi yoktur.

5.2. farmakokinetik özellikleri

Genel özellikler

Emilim:

Nizatidinin 100 mg'lık 15 dakikalık infilzyon sonrası maksimum plazma konsantrasyonu 1.450 İle 3.350 pg/L arasındadır. 24 saat süresince saatte 10 mg’lık sürekli infilzyon sonrası sabit plazma konsantrasyonu 190 ile 330 pg/L arasında değişmiştir; 20 mg’lıkta ise saatte 130 İle 740 pg/L arasında sabit plazma konsantrasyonu oluşmuştur. 1.000 pg/L’lık bir konsantrasyon 3 pmol/L’ye eşittir; 100 mg’lık bir doz ise 302 pmol’e eşittir.

Renal fonksiyonu normal seyreden hastalar için 100 mg’lık nizatidinin 15 dakikalık infüzyonundan 8 saat sonraki plazma konsantrasyonu 60 pg/L’dan azdır. Biyoyararlanımı %70’den fazladır.

Dağılım:

Nizatidin’in dağılım hacmi 0.8–1.5 L/kg’dir. Nizatidinin % 35 kadarı, başlıca at-asit glikoprotein olmak üzere plazma proteinlerine bağlanır. Varfarin, diazepam, parasetamol, propantelin, fenobarbital ve propanolol, nizatidinin plazma proteinlerine in vitro bağlanmasını etkilemez.

Biyotransforma­syon;

Nizatidin, özellikle karaciğerde metabolize edilir. İnsanlarda oral nizatidin dozunun % 7’den daha küçük bir bölümü, yine bir İL-reseptör antagonisti olan ve idrarla atılan başlıca metabolit olan Nı-monodesmetilni­zatİdine metabolize edilir. Diğer olası nizatidin, metabolitleri N^-oksİt (dozun % 5’inden azı) ve S-oksit (dozun % 6’sından azı)’tir.

Eliminasyon:

Nizatidinin kısa yan ömrü ve hızlı klerensi yüzünden günde 3 kez 100 mg kullanan, renal fonksiyonu normal seyreden hastalarda ilacın birikimi beklenmez. Önerilen doz aralığının üzerinde nizatidin dozu orantısal olarak artar.

Oral nizatidin dozunun % 90’dan fazlası, 12 saat içerisinde idrarla atılır. Oral dozun % 60 kadarı değişime uğramaksızın atılır. Nizatidinin ortalama atılım yan-ömrü 1–2 saat, plazma klerensi 40–60 L/saattir. Renal klerensin 500 mL/dak dolayında olması, ilacın vücuttan aktif tubüler sekresyonla uzaklaştırıldığını göstermektedir. Oral dozun % 6’dan daha az bölümü feçesle atılır.

Doğrusallık/doğru­sai olmayan durum:

Veri yoktur.

Hastalardaki karakteristik özellikleri:

Böbrek yetmezliği:

Orta-ileri derecede şiddetli renal yetmezlik, nizatidinin yarı-ömrünü uzatır ve klerensi azaltır. Fonksiyonel bakımdan anefrik olan hastalardaki ortalama yarı-ömür 3,5–11 saat, plazma klerensi 7–14 L/saattir. Belirgin renal yetmezliği olan kişilerde birikim olmasını engellemek için nizatidin dozlarının miktarı ve sıklığı fonksiyon yetmezliğinin şiddeti ile orantılı olarak azaltılmalıdır. (Bakınız bölüm 4.2)

Yoğun bakım hastalan : Kritik hastalarda, nizatidinin 7 günlük tedavi süresince saatte 10 veya 20 mg oranında sürekli infiizyonu ortalama gastrik pH'ı 5.4’e çıkarır. Nizatidinin saatte 10 ve 20 mg’lık infuzyonlarla sabit durum plazma konsantrasyonları sırasıyla 258 ve 482 pıg/L bulunmuştur.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılardaki ülser iyileşme hızları gençlerdekine benzer. Bu grup hastalarda görülen yan etkiler ve laboratuvar testlerindeki anormallikler de diğer yaş gruplarındakilerle benzerdir. Yaş, nizatidin fannakokinetiğinde tek başına değişiklik yapan bir faktör değildir.

5.3. klinik öncesi güvenlilik verileri

500 mg/kg/gün oral yüksek doz nizatidin verilerek sıçanlarda yapılan 2 yıl süreli karsinojenite çalışmasında herhangi bir karsinojenik etki görülmemiştir.

Potansiyel genetik toksisitenin araştırıldığı bir dizi testte nizatidin mutajenik bulunmamıştır.

Sıçanlarda yapılan perinatal, postnatal 2. jenerasyon çalışmasında 650 mg/kg/gün dozuna titre edilen nizatidin ebeveyn ve yavruların üreme özelliklerinde yan etki göstermemiştir.

6. farmasöti̇k özelli̇kleri̇

6.1. yardımcı maddelerin listesi

Hidroklorik Asit

Sodyum Hidroksit

Enjeksiyonluk su

6,2. geçimsizlikler

Preparatın farmasötik açıdan terkibe giren madde ve inert ambalajla herhangi bir geçimsizliği yoktur.

6,3. raf ömrü

24 ay

Sulandırıldıktan sonra saklamaya yönelik özel tedbirler: Nizatidin %0.9 sodyum klorür, %0.5 dekstroz enjeksiyon, laktik asitli ringer solüsyonu, ya da %5 bikarbonat enjeksiyon solüsyonlarına eklenir veya bu solüsyonlarla seyreltilirse, karışım oda sıcaklığında 48 saat saklanabilir.

6.4. saklamaya yönelik özel tedbirler

25 "Cnin altındaki oda sıcaklığında ışıktan koruyarak saklayınız.

6.5. ambalajın niteliği ve içeriği

Cam ampuller, Avrupa Farmakopesi’nde tanımlanan Tip I cam ampul özellikleri ile uyumludur. Ampuller 5 mL hacmindedİr ve boyun kısmından kırılarak açılır.

6.6. beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Özel bir gereklilik yoktur.

7. ruhsat sahi̇bi̇

Actavis İlaçlan A.Ş

Gültepe Mah. Polat İş Merkezi 34394 Levent/Şişli-İstanbul

Tel: 0 212 316 67 00

Fax: 0 212 264 42 68

8. ruhsat numarasi

209/2

9. i̇lk ruhsat tari̇hi̇/ruhsat yeni̇leme tari̇hi̇

İlk ruhsat tarihî: 02.10.2006

Ruhsat yenileme tarihi: